Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Process of physical deformation on application of electric field is described by ___________
a) Electromagnetic property
b) Electro mechanical property
c) Magnetostriction property
d) Electrostriction property

View Answer

Answer: d [Reason:] Electrostriction property is defined by physical deformation of certain materials on application of electrical field.

2. Who invented piezoelectric effect?
a) Mary Elizabeth Barber
b) Christian Doppler
c) Marie curie and Pierre curie
d) Pierre curie and Jacques curie

View Answer

Answer: d [Reason:] Piezoelectric effect was first invented and explained by curie brothers, Pierre curie and Jacques curie in 1980.

3. Which of the following represents piezoelectric materials?
a) ADP
b) Quartz
c) Bernilite
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Quartz, ADP (Ammonium dihydrogen Phosphate), and bernilite are examples of piezoelectric materials.

4. Property of exhibiting electric polarization when exposed to intense electric field is known as ___________
a) Electromagnetic effect
b) Ferromagnetic material
c) Ferroelectric materials
d) Piezoelectric materials

View Answer

Answer: c [Reason:] Piezoelectric and Ferroelectric materials are closely related and they produce electric polarization when exposed to intense electric field.

5. Which of the following quantities cannot be measured using piezoelectric transducers?
a) Pressure
b) Strain
c) Acceleration
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Piezoelectric transducers can be used to measure a wide range of quantities like pressure, acceleration, strain displacement etc.

6. Which of the following can be used conveniently at 1000c temperature?
a) Rochelle salt
b) ADP
c) Both ADP and Rochelle salt
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rochelle salt is suitable for operation at room temperature only while ADP (Ammonium dihydrogen Phosphate) can be used up to temperature 1000c.

7. Which of the following type transducers are used in IC engines?
a) Monomorph
b) Dimorph
c) Multimorph
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Multimorphes are the combination of more than two transducers, it is suitable in IC engines where pressure variations occur at high frequencies up to 20 KHz.

8. __________ are also known as piezopile.
a) Monomorph
b) Dimorph
c) Multimorph
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Multimorphes are combination of more than two transducers are also known as piezopile.

9. Piezoelectric accelerometer requires damping system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Since natural frequency of piezoelements are so high and far removed from range of frequencies normally required of accelerometers they don’t need damping systems.

10. In piezoelectric strain transducer voltage developed is _______________ to strain applied.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Equal
d) Independent

View Answer

Answer: a [Reason:] For a piezoelectric strain transducer, as the strain applied increases output voltage also increases.

Set 2

1. In passive filters amplitude-frequency chara of pass band region have_______________
a) Positive slope
b) Negative slope
c) Zero slope
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In passive filters, pass band of amplitude-frequency chara is flat.

2. Passive filters have infinite attenuation in stop band region.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Attenuation in stop band region of passive filters are not infinite.

3. Which of the following causes noise in passive filters?
a) Capacitor
b) Resistor
c) Inductor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Presence of inductor in passive filters causes noise.

4. Which of the filters are lower order filters?
a) Butterworth filter
b) Chebychev filter
c) Bessel filter
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Butterworth, Chebychev and Bessel filters are passive or active higher order filters.

5. Which of the following have pass band of low frequency range?
a) High pass filter
b) Band pass filter
c) Low pass filter
d) Band stop filter

View Answer

Answer: c [Reason:] Low pass filters have low frequency range as pass band.

6. Which of the following is known as equiripple filters?
a) Chebychev filter
b) Bessel filter
c) Butterworth filter
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pass band of chebychev have equal ripple value exhibition and known as equiripple filter.

7. Sharpness of cutoff in Butterworth filter __________ with increasing order.
a) Increases
b) Decreases
c) Nothing happens
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In Butterworth filter as order increases, cutoff and approach to ideal behavior increases.

8. Which of the following filter is used where phase is of higher priority?
a) Chebychev filter
b) Butterworth filter
c) Bessel filter
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Application where phase is important, a minimal phase shift filter Bessel is used.

9. Biquad network is a ___________ network.
a) 2 terminal
b) 4 terminal
c) 3 terminal
d) 5 terminal

View Answer

Answer: b [Reason:] Biquad network is a four terminal network.

10. Biquad network can be used as _________________
a) Low pass filter
b) High pass filter
c) All pass filter
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Biquad network can be used as Low pass, high pass or band pass filters.

Set 3

1. Ion-isoconcentration technique is used for determination of __________________
a) Humidity
b) Water in organic solvent
c) pH of solution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Ion-isoconcentration technique is used for determining water content in organic solvents.

2. Which of the following is immiscible in water?
a) Perchloro ethelyne
b) Ethanol
c) Acetone
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Perchloro ethelyne is immiscible in water, while ethanol and acetone are miscible in all proportions.

3. PICT stands for ______________________
a) Proton iso-concentration technique
b) Perchloro ion concentration technique
c) Proton iso control technique
d) Proton inhibition cell technique

View Answer

Answer: a [Reason:] PICT stands for proton iso concentration technique.

4. PICT have high sensitivity than FICT.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Proton isoconcentration technique is far sensitive than Flouro iso concentration technique.

5. Which of the following represents RH value of moisture contained sample?
a) Water activity
b) Moisture content
c) Ion concentration
d) Acidity

View Answer

Answer: a [Reason:] Water activity(AW) can be defined as the RH value obtained from measuring a moisture containing sample.

6. Which of the following IR radiation is used in measuring relative humidity?
a) Wavelength of less than 1um
b) Wavelength less than 3um
c) Wavelength greater than 10um
d) Wavelength of any value

View Answer

Answer: b [Reason:] IR radiation of wavelength less than 3um is used for measuring relative humidity.

7. Which of the following is not used for measuring moisture?
a) IR absorption method
b) Microwave loss method
c) Both IR absorption and microwave loss method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Both IR absorption method and microwave loss method are used for measuring moisture in a substance.

8. For moisture measurement, microwave of ____________ wavelength is used.
a) Less than 3um
b) Less than 3nm
c) Less than 3mm
d) less than 3cm

View Answer

Answer: d [Reason:] For moisture measurement, microwave of wavelength upto 3cm is used.

9. FICT stands for ______________
a) Forced iso concentration technique
b) Flouro iso concentration technique
c) Flouro ion concentration technique
d) Flouro ion carry transfer

View Answer

Answer: b [Reason:] FICT stands for flouro iso concentration technique.

10. Which of the following is correct for water activity?
a) Ratio of relative equilibrium moisture and 10
b) Ratio of relative equilibrium moisture and 100
c) Ratio of relative equilibrium moisture and 1000
d) Relative equilibrium moisture

View Answer

Answer: b [Reason:] Ratio of relative equilibrium moisture at c and 100 gives water activity(AW).

Set 4

1. Which of the following is used as display device to produce permanent record of data?
a) 7 segment display
b) Pen recorder
c) Electrode
d) Needle

View Answer

Answer: b [Reason:] Pen recorder is the display device used as a display device to produce permanent record of data.

2. Resting potential has a magnitude of_____________
a) 70 mV
b) -70 mV
c) 20 mV
d) -20 mV

View Answer

Answer: b [Reason:] Resting potential has a magnitude of -70 mV.

3. Which of the following represents action potential?
a) 70 mV
b) -70 mV
c) 20 mV
d) -20 mV

View Answer

Answer: c [Reason:] Action potential has a magnitude of 20 mV.

4. Signals generated by body signal is known as _______________
a) Ionic voltage
b) Monitory signal
c) Magnetic signal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Electric signals generated by human body is known as ionic voltage or bio electric potential.

5. Resting potential is always negative.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Value of resting potential is always negative.

6. Which of the following shows resting potential?
a) Depolarised cell
b) Polarised cell
c) Ionic cell
d) Resting cell

View Answer

Answer: b [Reason:] Body cell which showing resting potential is known as polarised cell.

7. Which of the following represents re polarisation in action potential wave?
a) Zero slop
b) Positive slop
c) Negative slop
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Negative slop region in action potential wave represents re polarisation.

8. Process of changing resting potential to action potential is known as _______________
a) Polarization
b) Re polarization
c) Depolarization
d) Uni polarization

View Answer

Answer: c [Reason:] Depolarization is the process of changing from resting potential to action potential.

9. Action potential is varying over cell.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For every cell action potential is always same which is described by al or nothing law.

10. Which of the following have higher action potential propagation rate?
a) Nerve cell
b) Heart muscle
c) Thigh muscle
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Nerve cell have higher rate of propagation for action potential( 20-140 m/s).

Set 5

1. Which of the following change electrical conductivity on absorption of gas molecule?
a) Tin
b) Zinc
c) Nickel
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Tin, Zinc and Nickel shows change in electrical conductivity on absorption of gas molecule on semiconductor surface.

2. Polypropylene is a/an _____________
a) Inorganic sensor
b) Organic sensor
c) Metal sensor
d) Gaseous sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] Polypropylene is a type of organic sensor.

3. ISE stands for __________________
a) Ion sticking electrode
b) Ion selective electrode
c) Inactive segment electrode
d) Inorganic substance electrode

View Answer

Answer: b [Reason:] ISE is the short form of Ion selective electrode.

4. Glass electrode is an ion selective electrode.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Glass electrode is used to measure pH which is the hydrogen ion activity.

5. Water purity is tested by ____________
a) Water activity sensor
b) pH meter
c) SAW sensor
b) BAW sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] Purity of water is tested using pH meters.

6. Heater power in thick film hybrid technology is __________
a) 5KW
b) 50 MW
c) 500 MW
d) 500 mW

View Answer

Answer: d [Reason:] Heater power in thick film hybrid technology is up to 500 mW.

7. Chemiresistor sensors are used for test gases in _______________
a) Solid form
b) Liquid form
c) Vapour form
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If the test gas is in vapour form, chem resistor sensors are used.

8. IR senosrs are used in detection of _______________
a) Organic gases
b) Inorganic gases
c) Vapours
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] IR sensors can be used in detecting many organic inorganic gases and vapours.

9. Photo ionization and flame ionization technique are most favoured in detection of ____________
a) Organic gases
b) Inorganic gases
c) Vapours
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Organic gases can be most effectively detected using photo ionization and flame ionization technique.

10. Mass sensors are combination of SAW.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Mass sensors are generally combination of sensors coming under SAW.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }