Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The theory of plasticity pertaining to soils is based on___________
a) Mohr’s theory
b) Rankine’s method
c) Mohr-coulomb theory
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The theory of plasticity pertaining to soils is based on Mohr’s theory of rupture.

2. On designing retaining walls it is necessary to take care of__________exerted by soil mass.
a) Erosion
b) Lateral pressure
c) Surcharge
d) Lateral stress

View Answer

Answer: b [Reason:] In the designing of retaining walls; sheet piles or other earth-retaining structures, it is necessary to compute the lateral pressure exerted by the retained mass of soil.

3. The material retained or supported by the retaining structure is called__________
a) Surcharge
b) Support wall
c) Back fill
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The material retained or supported by the structure is called backfill which may have its top surface horizontal or inclined.

4. The coefficient of earth pressure when the soil is at equilibrium is___________
a) σv /σh
b) σh /σv
c) σv × σh
d) σ1 / σ3

View Answer

Answer: b [Reason:] When the soil is at elastic equilibrium(i.e. at rest) the ratio of horizontal to vertical stress is called the co-efficient of earth pressure of rest. σh /σv =K0.

5. The computation of stress in plastic equilibrium is based on__________
a) Theory of plasticity
b) Mohr’s theory of rupture
c) Rankine’s theory
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The theory on which the computation of the stress in a state of plastic equilibrium is based is called the theory of plasticity.

6. The wedge-shaped portion of the backfill tending to move with the wall is called_______
a) Wedge fall
b) Active fall
c) Failure wedge
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] During the active state, the wall moves away from backfill and a certain portion of the backfill in wedged-shaped tend to move which is called as failure wedge.

7. In an active stress, the major principal stress σ1 acting on the wall will be in __________ plane.
a) Vertical
b) Horizontal
c) Inclined
d) Zero

View Answer

Answer: b [Reason:] In an active state, the major principal stress σ1 is vertical and the minor principal stress σ3 is horizontal.

8. The plastic state of stress was proposed by___________
a) Mohr
b) Rankine
c) Coulomb
d) Darcy

View Answer

Answer: b [Reason:] The plastic state of stress when the failure is imminent was investigated by Rankine in 1860.

9. The position of the backfill lying above horizontal plane at the top of wall is called_________
a) Active state
b) Plasticity
c) Surcharge
d) Slip lines

View Answer

Answer: c [Reason:] The position of the backfill lying above horizontal plane at the elevation of the top of a wall is called the surcharge, and its inclination to the horizontal is called surcharge angle β.

10. What will be the co-efficient of passive earth pressure, at a depth of 8m in cohesion less soil sand with an angle of internal friction of 30° when water rises to the ground level?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] Given φ = 30° Co-efficient of passive earth pressure, Kp = (1 + sin φ) / (1 – sin φ) Kp = (1 + sin 30)/ (1 – sin 30°) KP = 3.

Set 2

1. The gross pressure intensity (q) of a structure is___________
a) Total pressure at base of the footing
b) Excess pressure after the construction of the structure
c) Minimum pressure intensity at the base
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The gross pressure intensity q is the total pressure at the base of the footing due to the weight of the superstructure.

2. The ultimate bearing capacity and the net ultimate capacity are connected by the relation____________
a) qf = qnf +/- σ̅ and qf = qf – σ̅
b) qf = qnf – σ̅
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The ultimate bearing capacity qf and the net ultimate capacity are connected by the following relation: qf = qnf + σ̅ (or) qf = qf – σ̅ where, σ̅ is the effective surcharge at the base level of the foundation.

3. The net safe bearing capacity is defined by which of the following equation?
a) qns=qnf / F
b) qns = qnf + σ̅
c) qns = qf – σ̅
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The net safe bearing capacity is the net ultimate bearing capacity divided by a factor of safety F i.e., qns=qnf / F.

4. The safe bearing capacity can also be referred as_________
a) Net safe bearing capacity
b) Ultimate bearing capacity
c) Safe bearing pressure
d) Net soil pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] Sometimes, the safe bearing capacity is also referred to as the ultimate bearing capacity qf divided by a factor of safety F.

5. Rankine considered the first soil element (element 1) at ___________
a) Base of the structure
b) Below the foundation
c) Edge of the footing
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rankine considered the equilibrium of two soil elements, The first one immediately below the foundation (element 1).

6. The bearing capacity of cohesion-less soil at the ground surface is__________
a) Unity
b) Less than one
c) Zero
d) Greater than one

View Answer

Answer: c [Reason:] According to Rankine’s equation bearing capacity of cohesion less soil is zero at the ground surface.

7. When a state of equilibrium is reached under the footing?
a) Load on footing increase
b) Load on footing decreases
c) Safe bearing capacity of the soil is reached
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When the load on footing increases, and approaches a value qf, a state of plastic equilibrium is reached under the footing.

8. Rankine considered the equilibrium of second soil element at__________
a) Base of the structure
b) Below the foundation
c) Edge of the footing
d) Top of the foundation

View Answer

Answer: c [Reason:] Rankine considered the equilibrium of the other soil element (element 2) beyond the edge of the footing, but adjacent to element 1.

9. During the state of shear failure, which of the following principal stress relationship exist?
a) σ 1= σ tan α + 2c tan α
b) σ1 = σ3 tan2 α + 2c tan α
c) σ1 = 2c tan α
d) σ1 = σ3 tan α

View Answer

Answer: b [Reason:] During the state of shear failure (plastic equilibrium), the following principal stress relationship exists σ1 = σ3 tan2 α + 2c tan α for cohesion-less soil,σ1 = σ3 tan2 α.

10. The symbol σ̅, represent which of the following term?
a) Ultimate bearing capacity
b) Effective surcharge
c) Gross pressure intensity
d) Bearing capacity

View Answer

Answer: b [Reason:] σ̅ represents the effective surcharge at the base level of the foundation,assuming total unit weight for the portion of the soil above the water table and submerged unit weight for the portion below the water table.

Set 3

1. Positive projecting conduits are of___________types.
a) 2
b) 5
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] Positive projecting conduits are of four types: i) complete ditch conditions ii) complete projection conduits iii) incomplete ditch conduit iv) incomplete projection conduits.

2. The settlement ratio for a negative projecting conduit is__________
a) Always positive
b) Always negative
c) Negative in some cases
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The settlement ratio for negative projecting conduits is always negative since the settlement of the critical plane is more than the settlement of the natural ground.

3. The magnitude and direction of relative movements between the interior and exterior prisms of the conduits are dependent upon the___________
a) Settlement ratio
b) Projection ratio
c) Settlement of conduits
d) Compressive strain

View Answer

Answer: a [Reason:] The magnitude and direction of relative movements are dependent upon the settlement ration rsd defined by the equation: rsd = (sm + sg) – (sf + dc)/sm.

4. Critical plane in conduit is located at___________
a) Tangential to the top of the conduit
b) Tangential to the bottom of the conduit
c) Centre of the conduit
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The critical plane is a horizontal plane, located tangential to the top of the conduit.

5. If the critical plane settles more than the top of the conduit, the settlement ratio is__________
a) Zero
b) Negative
c) Positive
d) Unity

View Answer

Answer: c [Reason:] If the critical plane settles more than the top of the conduit i.e. if (sm + sg) is more than (sf + dc) the settlement ratio is positive.

6. Both the projection condition and the ditch conditions of a positive projecting conduits may be__________
a) Complete
b) Incomplete
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Depending upon the position of plane of equal settlement, both the projection conditions and the ditch conditions of a positive projecting conduit may be complete or incomplete.

7. If the plane of settlement does not fall within the embankment, then such a condition is called_________
a) Complete ditch condition and Complete project condition
b) Incomplete ditch condition
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If the embankment is not of a sufficient height, the plane of equal settlement does not fall within the embankment (i.e., He > H); such a condition is called complete projection condition or complete ditch condition.

8. The sign used for complete projection is__________
a) +
b) –
c) No sign is used
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Since + is used for positive settlement ratio, (+) sign is used for complete projection and (–) sign used for complete ditch condition.

9. The recommended value of settlement ratio for embankment, to use in design is__________
a) +0.5
b) +1.0
c) – 0.3
d) – 0.4

View Answer

Answer: b [Reason:] The value of rsd for embankment of rigid conduit type is +1.0, which can be used for any ordinary rock hard, hard or unyielding soil as foundation soil.

10. The load on a negative conduit is given by the equation__________
a) Wc = Cn γ Bd
b) Wc = Cn γ Bd2
c) Wc = γ Bd
d) Wc = Cn Bd2

View Answer

Answer: b [Reason:] The load on the conduit is given as WC = Cn γ Bd2, where Cn= load coefficient for negative projecting conduit.

Set 4

1. For purely cohesive soil, Nc has a maximum value of___________for square footing.
a) 5
b) 7.5
c) 9
d) 10

View Answer

Answer: c [Reason:] According to Skempton’s observation, for purely cohesive soil (φ = 0) Nc has a maximum value of 9 for square or circular footing.

2. The Brinch Hansen shape factor can be applied to___________for the case of rectangular footing.
a) Skempton value of Nc
b) Terzaghi’s equation
c) Meyerhof’s equation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Brinch Hansen shape factor can be applied to the Nc values from Skempton for the rectangular footing.

3. Hansen considered the bearing capacity as a____________
a) Tri axial problem
b) Base factor
c) Plane-strain problem
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Brinch Hansen considered the bearing capacity as a plane-strain problem. If φ is found by tri axial test, its corresponding value for the plane strain case can be computed.

4. Bowel suggested that the increase in φ in plane-strain case can be computed only for φ greater than____________
a) 30
b) 25
c) 60
d) 90

View Answer

Answer: b [Reason:] Bowel suggests that the increase of φ in the equation φ plain strain = 1.1 φ tri axial can be computed only for φ greater than 25°.

5. Skempton observed that the factor Nc increases with the ratio___________
a) D/B
b) B/D
c) H/Hc
d) c/cm

View Answer

Answer: a [Reason:] Based partly on theory and partly on laboratory test, Skempton observed that the factor Nc increases with the ratio D/B.

6. When D=0, the value of Nc for strip footing will be____________
a) 6.20
b) 2.5
c) 5.14
d) 7.5

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Skempton recommendation, the value of Nc = 5.14 for strip footing when D=0 and Nc = 6.20 for square or circular footing.

7. Which of the following value can be taken [Nc] surface for surface footing?
a) 6
b) 5
c) 2.1
d) 9

View Answer

Answer: a [Reason:] Value of [Nc] surface may be roughly taken as 5 for surface strip footing and as 6 for square or circular footing.

8. The term ‘i’ in Hansen equation represents___________
a) Depth factor
b) Shape factor
c) Ground factor
d) Inclination factor

View Answer

Answer: d [Reason:] According to Brinch Hansen’s equation, i represent the inclination factor to account for both horizontal and vertical components of foundation loads.

Set 5

1. Tacho generators are______________
a) Zero-order system
b) First-order system
c) Second order system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Zero-order systems have constant transfer function. Tacho-generators are working based on induced emf due to movement of conductors in magnetic field, developed speed will be proportional to speed and hence transfer function will have a constant value.

2. Current to force and current to torque conversion is possible only for constant current source.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For consistent and stable conversion of current to mechanical quantities constant current supply is required.

3. Which of the following represents transfer function of tacho-generators?
a) Kg
b) 1/Kg
c) SKg
d) S2Kg

View Answer

Answer: a [Reason:] Tacho generators are zero order systems, in which transfer function will be a constant value. Kg represents generator constant or back emf constant.

4. Transfer function of force motor is _____________
a) Kg
b) SKg
c) Kf
d) SKf

View Answer

Answer: c [Reason:] Transfer function of force motor is a constant term since, it is a zero-order system. Kf stands for force constant.

5. Most electrical indicating instruments are electromechanical systems since ________________
a) They are used to measure electric component
b) They are more precise
c) They require no external power to operate
d) They convert electrical quantity to mechanical quantity

View Answer

Answer: d [Reason:] Electromechanical systems are which converts electrical quantity to mechanical quantity. Most electronic indicating instruments works on this principle, and they are electromechanical instruments.

6. Torque developed by a DC motor will be proportional to armature current.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In a DC motor armature current is the essential part of producing rotatory motion, and armature current will be directly proportional to torque output.

7. Which of the following is the correct conversion in an electro mechanical system?
a) Electrical to electrical
b) Electrical to mechanical
c) Mechanical to electrical
d) Both electrical to mechanical and mechanical to electrical

View Answer

Answer: d [Reason:] Electro mechanical systems convert electrical quantity to mechanical quantity and vice versa.

8. For a constant field dc motor, what is the relation between mechanical time constant and armature resistance?
a) Direct proportionality
b) Inverse proportionality
c) Double
d) Equal

View Answer

Answer: a [Reason:] Mechanical time constant is given by relation JR / K2 , in which R is the armature resistance.

9. Which of the following represents for torque speed characteristic for dc motor?
a) Positive slope
b) Negative slope
c) Slope zero
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Torque speed characteristic of a dc motor has negative slope with slope Kt/R, is essential for a motor to come to rest when applied voltage is made zero.

10. What is the relation between eddy current damping coefficient and resistance in PMMC device?
a) Direct proportionality
b) Inverse proportionality
c) Constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In PMMC devices eddy current damping ratio and resistance shows inverse proportionality. As resistance increases, damping ratio decreases.