Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of these following sensor is a useful as part of a burglar alarm system for commercial buildings?
a) Movement detector
b) Door sensor
c) Window sensor
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A burglar alarm system for commercial buildings include movement detectors in individual rooms, door sensors that detect corridor doors opening, and window sensors on ground-floor windows that can detect when a window has been opened.

2. Which of the following is not real-time architectural patterns that are commonly used?
a) Asynchronous communication
b) Observe and React
c) Environmental Control
d) Process Pipeline

View Answer

Answer: a [Reason:] These patterns can be combined and you will often see more than one of them in a single system.

3. A monitoring system examines its environment through
a) operating system
b) communication
c) set of sensors
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If some exceptional event or sensor state is detected by the system, the monitoring system takes some action. Often, this involves raising an alarm to draw an operator’s attention to the event.

4. Which of the following is applicable on software radio?
a) Environmental Control
b) Process Pipeline
c) Distributed system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A software radio accepts incoming packets of digital data representing the radio transmission and transforms these into a sound signal that people can listen to.

5. An example of a system that may use a process pipeline is a high-speed
a) data distributing system
b) data acquisition system
c) data collector system
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Data acquisition systems collect data from sensors for subsequent processing and analysis.

6. Monitoring systems are an important class of embedded real-time systems.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A monitoring system examines its environment through a set of sensors and, usually, displays the state of the environment in some way.

7. Which of the following is an example of a controller for a car braking system?
a) Observe and React
b) Process Pipeline
c) Environmental Control
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] An anti-skid braking system in a car monitors the car’s wheels and brake system .

8. ETL stands for
a) Data Extraction Transformation & Loading
b) Data Execution Transformation & Loading
c) Extraction Transformation & Loading
d) Execution Transformation & Loading

View Answer

Answer: a

9. Control systems may make use of the Environmental Control pattern, which is a general control pattern that includes _________processes.
a) sensor
b) actuator
c) pipeline
d) both sensor and actuator

View Answer

Answer: d [Reason:] Such patterns are quite common in Environmental Control Systems.

10. ________ can be associated with a separate processor or core, so that the processing steps can be carried out in parallel.
a) Process Pipeline
b) Environmental Control
c) Observe and React
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Process Pipeline pattern makes this rapid processing possible by breaking down the required data processing into a sequence of separate transformations, with each transformation carried out by an independent process.

Set 2

1. Which of the following is a building block of UML?
a) Things
b) Relationships
c) Diagrams
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the building blocks of UML which are further sub-categorized.

2. Classes and interfaces are a part of
a) Structural things
b) Behavioral things
c) Grouping things
d) Annotational things

View Answer

Answer: a [Reason:] Structural things are mostly static parts of a model, representing elements that are either conceptual or physical.

3.What is a collection of operations that specify a service of a class or component?
a) Use Case
b) Actor
c) Interface
d) Relationship

View Answer

Answer: c

4. What is a physical element that exists at run time in UML?
a) A node
b) An interface
c) An activity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A node represents a computational resource.

5. What can be requested from any object of the class to affect behavior?
a) object
b) attribute
c) operation
d) instance

View Answer

Answer: c [Reason:] An operation is the implementation of a service that can be requested from any object of the class to affect behavior.

6. Which things are dynamic parts of UML models?
a) Structural things
b) Behavioral things
c) Grouping things
d) Annotational things

View Answer

Answer: b [Reason:] These are the verbs of a model, representing behavior over time and space.

7. Which diagram in UML emphasizes the time-ordering of messages?
a) Activity
b) Sequence
c) Collaboration
d) Class

View Answer

Answer: b [Reason:] This diagram is a model describing how groups of objects collaborate in some behavior over time.

8. Object diagram captures the behavior of a single use case.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Sequence Diagram is responsible for this.

9. If you are working on real-time process control applications or systems that involve concurrent processing, you would use a
a) Activity diagram
b) Sequence diagram
c) Statechart diagram
d) Object diagram

View Answer

Answer: c [Reason:] A statechart diagram shows a state machine, consisting of states, transitions, events, and activities.

10. Which diagram shows the configuration of run-time processing elements?
a) Deployment diagram
b) Component diagram
c) Node diagram
d) ER-diagram

View Answer

Answer: a [Reason:] A Deployment diagram shows the configuration of run-time processing elements and the software components, processes, and objects.

11. Which things in UML are the explanatory parts of UML models?
a) Structural things
b) Behavioral things
c) Grouping things
d) Annotational things

View Answer

Answer: d [Reason:] It include a note which is simply a symbol for rendering constraints and comments attached to an element or a collection of elements.

12. Which of the following term is best defined by the statement:”a structural relationship that specifies that objects of one thing are connected to objects of another”?
a) Association
b) Aggregation
c) Realization
d) Generalization

View Answer

Answer: a

13. What refers to the value associated with a specific attribute of an object and to any actions or side?
a) Object
b) State
c) Interface
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In a state chart diagram, effects occur when the attribute’s value changes.

Set 3

1. Who was first to proposed the Cleanroom philosophy in software engineering ?
a) Mills
b) Dyer
c) Linger
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The Cleanroom philosophy was first proposed for software engineering by Mills, Dyer, and Linger during the 1980s.

2. How does Cleanroom software engineering differs from the conventional and object-oriented views ?
a) It makes explicit use of statistical quality control
b) It verifies design specification using a mathematically based proof of correctness
c) It relies heavily on statistical use testing to uncover high-impact errors
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

3. Cleanroom software engineering complies with the operational analysis principles by using a method called known as
a) box structure specification
b) referential transparency
c) degenerative error correction
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Box structures are descriptions of functions that exhibit properties essential for effective system specification and design.

4. What encapsulates state data and services in a manner that is analogous to objects?
a) State box
b) Clean box
c) White box
d) Black box

View Answer

Answer: a [Reason:] In this specification view, inputs to the state box (stimuli) and outputs (responses) are represented.

5. MTTF stands for
a) mean-time-to-function
b) mean-time-to-failure
c) manufacture-time-to-function
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

6. The transition functions that are implied by the state box are defined in
a) Yellow box
b) Clear box
c) White box
d) Black box

View Answer

Answer: b [Reason:] Stated simply, a clear box contains the procedural design for the state box.

7. Which of the following is not included in the certification approach?
a) Creation of usage scenarios
b) Specific usage file
c) Generation of test cases from the servers end.
d) Reliability

View Answer

Answer: c [Reason:] This is a part of testing phase and can be as exhaustive as possible.

8. The __________ specifies the behavior of a system or a part of a system.
a) Yellow box
b) Clear box
c) White box
d) Black box

View Answer

Answer: d [Reason:] The system (or part) responds to specific stimuli (events) by applying a set of transition rules that map the stimulus into a response.

9. Which of the following is required for Certification for cleanroom software engineering?
a) Sampling model
b) Component model
c) Certification model
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

10. The philosophy of Cleanroom SE focuses on defect removal rather than defect avaoidance.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The philosophy focuses on defect avoidance rather than defect removal.

11. Which of the following Cleanroom process teams develops set of statistical test to exercise software after development?
a) Specification team
b) Development team
c) Certification team
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b

Set 4

1. The ________ is connected to servers (typically powerful workstations or PCs) that play a dual role.
a) Database
b) Software
c) Hardware
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A root system, sometimes a mainframe, serves as the repository for corporate data plays a dual role.

2. Which of the following term is best defined by the statement:”The client sends structured query language (SQL) requests to the server which are transmitted as messages across the net”?
a) File servers
b) Database servers
c) Client servers
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] SQL is a database language.

3. Which subsystem implements the requirements defined by the application?
a) UI
b) DBMS
c) Application subsystem
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] This subsystem implements the requirements defined by the application within the context of the domain in which the application operates.

4. Which test do you infer from the following statement: “The coordination and data management functions of the server are tested.”?
a) Server tests
b) Application function tests
c) Transaction tests
d) Network communication tests

View Answer

Answer: a

5. Which of the following presentation is explained in the following statement:”An extension of the distributed presentation approach, primary database and application logic remain on the server, and data sent by the server is used by the client to prepare the user presentation.”?
a) Local Presentation
b) Distributed presentation
c) Remote presentation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c

6. “A client is assigned all user presentation tasks and the processes associated with data entry”.Which option supports the client’s situation?
a) Distributed logic
b) Distributed presentation
c) Remote presentation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The server is assigned database management tasks, the processes for client queries, and enterprise-wide applications.

7. What is used to pass SQL requests and associated data from one component to another?
a) Client/server SQL interaction
b) Remote procedure calls
c) SQL Injection
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This mechanism is limited to relational database management system (RDBMS) applications.

8. When a client application invokes a method contained within an object elsewhere in the system, CORBA uses dynamic invocation to
a) obtain pertinent information about the desired method from the interface repository
b) create a data structure with parameters to be passed to the object
c) create a request for the object
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The request is then passed to the ORB core—an implementation-specific part of the network operating system that manages requests, and the request is fulfilled.

9. Which of the following services is not provided by an object?
a) Activating & Deactivating Objects
b) Security features
c) Files implementing the entities identified within the ERD
d) Registering object implementation

View Answer

Answer: c [Reason:] An ERD is not a part of UML.

10. Which of the following term is best defined by the statement:”When one object invokes another independent object, a message is passed between the two objects.”?
a) Control couple
b) Application object
c) Data couple
d) Database object

View Answer

Answer: c

11. CORBA stands for
a) Common Object Request Build Architecture
b) Common Object Request Broker Architecture
c) Common Object Request Break Architecture
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b

Set 5

1. Which of the following is not a construct?
a) sequence
b) condition
c) repetition
d) selection

View Answer

Answer: d [Reason:] Sequence implements processing steps that are essential in the specification of any algorithm. Condition provides the facility for selected processing based on some logical occurrence, and repetition allows for looping.

2.Which of the following steps is applied to develop a decision table?
a) List all actions that can be associated with a specific procedure
b) List all conditions during execution of the procedure
c) Define rules by indicating what action(s) occurs for a set of conditions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A decision table includes action stub and a condition stub with a set of rules.

3. _________ is a pidgin(simplified version of a language that develops as a means of communication between two or more groups that do not have a language in common)
a) program design language
b) structured English
c) pseudocode
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The difference between PDL and a real programming language lies in the use of narrative text embedded directly within PDL statements.

4. Which of the following term is best defined by the statement:”The ability to represent local and global data is an essential element of component-level design.”?
a) Data representation
b) Logic verification
c) “Code-to” ability
d) Automatic processing

View Answer

Answer: a

5. A software component
a) Implements some functionality
b) Has explicit dependencies through provides and required interfaces
c) Communicates through its interfaces only
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the options identify with features of a software component.

6. Which diagram evolved from a desire to develop a procedural design representation that would not allow violation of the structured constructs?
a) State transition diagram
b) Box diagram
c) ER diagram
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

7. A __________ executes the loop task first, then tests a condition and repeats the task until the condition fails.
a) repeat until
b) condition
c) do while tests
d) if then-else

View Answer

Answer: a

8. Which of the following is not a characteristics of box diagram?
a) functional domain
b) arbitrary transfer of control is impossible
c) recursion is easy to represent
d) providing a notation that translates actions and conditions

View Answer

Answer: d [Reason:] This functionality is covered by UML diagrams.

9. The________ is represented as two processing boxes connected by an line (arrow) of control.
a) Repetition
b) Sequence
c) Condition
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

10. Which of the following term is best defined by the statement “Notation that can be input directly into a computer-based development system offers significant benefits.”?
a) Machine readability
b) Maintainability
c) Structure enforcement
d) Overall simplicity

View Answer

Answer: a [Reason:] Readability is processing input.