Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The injection of fuel into a SI engine can be done by
a) direct injection of fuel into the cylinder
b) injection of fuel close to the inlet valve
c) injection of fuel into the inlet manifold
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The injection of fuel into a SI engine can be done by i) direct injection of fuel into the cylinder ii) injection of fuel close to the inlet valve iii) injection of fuel into the inlet manifold

2. _____________ injection is adopted when manifold injection is contemplated.
a) Continuous
b) Timed
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When manifold injection is contemplated, generally, continuous injection is adopted .

3. In _____________ injection, fuel is injected only during induction stroke over a limited period.
a) continuous
b) timed
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, in timed injection, fuel is injected only during induction stroke over a limited period.

4. Fuel injection in an SI engine _____________ volumetric efficiency.
a) increases
b) decreases
c) maintains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally, the fuel injection in an SI engine increases volumetric efficiency.

5. By using fuel injection in an SI engine, better _____________ efficiency is obtained.
a) thermal
b) mechanical
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Better thermal efficiency is obtained, by using fuel injection in an SI engine, .

6. By using fuel injection in an SI engine, lower _____________ is obtained.
a) exhaust emission
b) thermal efficiency
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Lower exhaust emission is obtained by using fuel injection in an SI engine.

7. The most accurate gasoline injection system is
a) direct injection
b) port injection
c) throttle body injection
d) manifold injection

View Answer

Answer: b [Reason:] Of all the gasoline injection system, the most accurate gasoline injection system is port injection.

8. Advantage of fuel injection in SI engine is
a) low initial cost
b) low maintenance requirements
c) increased volumetric efficiency
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The main advantage of fuel injection in SI engine is increased volumetric efficiency.

Set 2

1. Quick and complete combustion is ensured by a well designed _____________
a) governor
b) fuel injector
c) throttle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally, quick and complete combustion is ensured by a well designed fuel injector.

2. By atomizing the fuel into very fine droplets, it _____________ the surface area of the fuel droplets.
a) increases
b) decreases
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When the fuel is atomized into very fine droplets, it increases the surface area of the fuel droplets.

3. _____________ is done by forcing the fuel through a small orifice under high pressure.
a) Vacuum
b) Atomization
c) Carburation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, atomization is done by forcing the fuel through a small orifice under high pressure.

4. The injector assembly consists of
a) a needle valve
b) a compression spring
c) a nozzle and an injector body
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The injector assembly consists of i) a needle valve ii) a compression spring ii) a nozzle iv) an injector body.

5. When the fuel is supplied by the injection pump, it exerts sufficient force against the spring to lift the
a) nozzle valve
b) throttle valve
c) mechanical valve
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When the fuel is supplied by the injection pump, it exerts sufficient force against the spring to lift the nozzle valve as only through nozzle the fuel is sprayed.

6. _____________ is sprayed into the combustion chamber in a finely atomized particles.
a) Air
b) Fuel
c) Water
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, fuel is sprayed into the combustion chamber in a finely atomized particles.

7. The spring tension and the valve opening pressure is controlled by adjusting the screw provided at the
a) top
b) bottom
c) center
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

8. For proper lubrication between nozzle valve and its guide a small quantity of fuel is allowed to leak through the clearance.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

Set 3

1. Ignition quality of petrol is expressed by
a) octane number
b) calorific value
c) self ignition temperature
d) cetane number

View Answer

Answer: a [Reason:] Ignition quality of petrol is expressed by octane number and that of diesel by cetane number.

2. Petrol is distilled at a temperature in range of
a) 30-65ºC
b) 65-220ºC
c) 220-350ºC
d) 350-450ºC

View Answer

Answer: b [Reason:] Petrol is distilled at a temperature in range of 65-220ºC while kerosene is distilled at 220-350ºC.

3. Kerosene is distilled at
a) 30-65ºC
b) 65-220ºC
c) 220-350ºC
d) 350-450ºC

View Answer

Answer: c [Reason:] Kerosene is distilled at 220-350ºC and petrol is distilled at a temperature in range of 65-220ºC.

4. Self-ignition temperature of petrol is of the order of
a) 150ºC
b) 240ºC
c) 370ºC
d) more than 500ºC

View Answer

Answer: d

5. Iso-octane
a) has octane number of 0
b) has octane number of 50
c) has octane number of 100
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

6. Octane number is determined by comparing the performance of the petrol with the following hydro-carbons
a) iso-octane
b) mixture of normal heptane and iso octane
c) alpha methyl napthalene
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

7. Cetane
a) has zero cetane number
b) has 100 cetane number
c) helps detonation
d) is a straight chain paraffin

View Answer

Answer: d

8. Ethyl fluid is used
a) to increase the octane rating of the fuel
b) to increase the cetane rating of the fuel
c) as a defrosting agent
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For practical purposes ethyl fluid is used to increase the octane rating of the fuel.

9. Normal heptane
a) accelerates auto-ignition
b) helps to resist auto-ignition
c) does not affect auto-ignition
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

10. Which of the following is the lightest and most volatile liquid fuel?
a) diesel
b) petrol
c) gasoline
d) fuel oil

View Answer

Answer: c [Reason:] Gasoline is the lightest and most volatile liquid fuel.

11. Polymerization is a chemical process in which molecules of a compound become
a) larger
b) smaller
c) liquid
d) gaseous

View Answer

Answer: a [Reason:] Polymerization is defined as a chemical process in which molecules of a compound become larger.

12. Diesel fuel, compared to petrol is
a) less difficult to ignite
b) just about the same difficult to ignite
c) more difficult to ignite
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

13. In diesel engine the diesel fuel injected into cylinder would burn instantly at about compressed air temperature of
a) 250ºC
b) 500ºC
c) 1000ºC
d) 1500ºC

View Answer

Answer: c

14. When crude oil is heated, then which of the following hydrocarbon is given off first.
a) kerosene
b) gasoline
c) paraffin
d) natural gas

View Answer

Answer: d [Reason:] When crude oil is heated, then natural gas is given off first.

15. Gaseous fuel guarantees are based on
a) calorific value of oil
b) low heat value of oil
c) mean heat value of oil
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

Set 4

1. Gaseous fuel is most suited for IC engine since physical delay is almost
a) zero
b) more
c) less
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As compared to other fuels there is almost no delay in gaseous fuel and for this purpose it is preferred the most.

2. Advantage of hydrogen as an IC engine fuel
a) high volumetric efficiency
b) low fuel cost
c) no HC and CO emissions
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The main advantage of hydrogen as an IC engine fuel is that there is no HC and CO emissions.

3. Disadvantage of hydrogen as a fuel in IC engine is
a) storage is safe
b) low NOx
c) detonating tendency
d) easy handling

View Answer

Answer: c

4. Major constituent of natural gas is
a) ethane
b) methane
c) butane
d) propane

View Answer

Answer: b [Reason:] Only methane is the major constituent of natural gas.

5. Octane of natural gas is
a) 60-80
b) 80-100
c) >100
d) <60

View Answer

Answer: c [Reason:] The octane number of natural gas is always > 100.

6. Major disadvantage of LPG as fuel in automobiles is
a) reduction in life of engine
b) less power compared to gasoline
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

7. Hydrogen gas has ______________ self-ignition temperature.
a) very low
b) very high
c) no
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

8. The energy content of air hydrogen mixture is _________ than liquid hydrocarbon fuels.
a) lower
b) higher
c) negligible
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

Set 5

1. Multi-point fuel injection system uses
a) manifold injection
b) direct injection
c) port injection and throttle body injection
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Multi-point fuel injection system uses port injection and throttle body injection.

2. L-MPFI system uses
a) port injection
b) direct injection
c) manifold injection
d) throttle body injection

View Answer

Answer: a [Reason:] L-MPFI system uses port injection while multi-point fuel injection system uses port injection and throttle body injection while D-MPFI system uses direct injection.

3. D-MPFI system uses
a) port injection
b) direct injection
c) manifold injection
d) throttle body injection

View Answer

Answer: b [Reason:] D-MPFI system uses direct injection and L-MPFI system uses port injection while multi-point fuel injection system uses port injection and throttle body injection.

4. Common rail injection system uses injection pressures of the order
a) 100-200 bar
b) 200-400 bar
c) 400-600 bar
d) 1500 bar

View Answer

Answer: d [Reason:] Generally, common rail injection system uses injection pressures of the order 1500 bar.

5. Continuous injection system usually has
a) plunger pump
b) rotary pump
c) gear pump
d) vane pump

View Answer

Answer: b [Reason:] In common use continuous injection system usually has rotary pump.

6. The cold start injector
a) maintain stoichiometric air-fuel ratio
b) provides lean air-fuel ratio
c) gives rich air-fuel ratio
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally, the cold start injector gives rich air-fuel ratio.

7. ECU is an electronic injection system used for
a) calculating the appropriate injection timing
b) meeting only certain operating conditions
c) closing the injection valve only
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For calculating the appropriate injection timing, an electronic injection system called ECU is used.

8. With EFI of diesel engines
a) sharp start and stop is not possible
b) very high injection pressure can be obtained
c) sudden cylinder cut-off is impossible
d) diagnostic properties are poor

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, with EFI of diesel engines very high injection pressure can be obtained.

9. EFI system can achieve
a) proper injection timing
b) proper injection quantity
c) proper injection pressure
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] EFI system can achieve : i) proper injection timing ii) proper injection quantity iii) proper injection pressure

10. Gasoline engines are _____________ than diesel engines.
a) heavier
b) lighter
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In comparison to diesel engine, gasoline engines are heavier.