Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

QN1. The relational database model was created by E.F. Codd.
A. True
B. False

View Answer

Answer: Option A

QN2. A database is called “self-describing” because it contains a description of itself.
A. True
B. False

View Answer

Answer: Option A

QN3. In a database, data is stored in spreadsheets which have rows and columns.
A. True
B. False

View Answer

Answer: Option B

QN4. A database has data and relationships.
A. True
B. False

View Answer

Answer: Option A

QN5. One of the reasons why OODBMSs have not been widely used for business information systems is that OOP is obsolete.
A. True
B. False

View Answer

Answer: Option B

QN6. The DBMS acts as an interface between what two components of an enterprise-class database system?
A. Database application and the database
B. Data and the database
C. The user and the database application
D. Database application and SQL

View Answer

Answer: Option A

QN7. Which of the following products was an early implementation of the relational model developed by E.F. Codd of IBM?
A. IDMS
B. DB2
C. dBase-II
D. R:base

View Answer

Answer: Option B

QN8. The following are components of a database except ___ .
A. user data
B. metadata
C. reports
D. indexes

View Answer

Answer: Option C

QN9. An application where only one user accesses the database at a given time is an example of a(n) ___ .
A. single-user database application
B. multiuser database application
C. e-commerce database application
D. data mining database application

View Answer

Answer: Option A

QN10. An on-line commercial site such as Amazon.com is an example of a(n) ___ .
A. single-user database application
B. multiuser database application
C. e-commerce database application
D. data mining database application

View Answer

Answer: Option C

QN11. The term Complete for a UML has the same meaning as which of the following for an EER diagram?
A. Overlapping rule
B. Disjoint rule
C. Total specialization rule
D. Partial specialization rule

View Answer

Answer: Option C

QN12. A UML diagram includes which of the following?
A. Class name
B. List of attributes
C. List of operations
D. All of the above.

View Answer

Answer: Option D

QN13. An object can have which of the following multiplicities?
A. Zero
B. One
C. More than one
D. All of the above.

View Answer

Answer: Option D

QN14. Which of the following statement is true concerning objects and/or classes?
A. An object is an instance of a class.
B. A class is an instance of an object.
C. An object includes encapsulates only data.
D. A class includes encapsulates only data.

View Answer

Answer: Option A

QN15. Which of the following applies to a class rather than an object?
A. Query
B. Update
C. Scope
D. Constructor

View Answer

Answer: Option C

QN16. Which of the following is true concerning the following statement: class Manager extends Employee
A. Manager is a concrete class and a superclass.
B. Manager is a concrete class and a subclass.
C. Manager is an abstract class and a superclass.
D. Manager is an abstract class and a subclass.

View Answer

Answer: Option B

QN17. Which of the following is an ordered collection of elements of the same type?
A. Set
B. Bag
C. List
D. Dictionary

View Answer

Answer: Option C

QN18. A relationship should be specified how in the ODL?
A. One direction starting with the first class
B. One direction starting with the second class
C. Neither direction.
D. Both directions.

View Answer

Answer: Option D

QN19. Using OQL, you may do which of the following?
A. Return an entire collection of elements including duplicates.
B. Return a collection of elements without duplicates.
C. Return a specific subset of elements using a given criteria.
D. All of the above.

View Answer

Answer: Option D

QN20. The Object Query Language is which of the following”?
A. Similar to SQL and uses a select-from-where structure
B. Similar to SQL and uses a select-where structure
C. Similar to SQL and uses a from-where structure
D. Not similar to SQL

View Answer

Answer: Option A

QN21. To update an SQL view, the DBMS must be able to associate the column(s) to be updated with:
A. a particular column in a particular underlying table.
B. a particular column in a particular row.
C. a particular row in a particular underlying table.
D. None of the above is correct.

View Answer

Answer: Option C

QN22. Which of the following is NOT a type of SQL constraint?
A. PRIMARY KEY
B. FOREIGN KEY
C. ALTERNATE KEY
D. UNIQUE

View Answer

Answer: Option C

QN23. A ___ is a program that performs some common action on database data and that is stored in the database.
A. trigger
B. stored procedure
C. pseudofile
D. None of the above is correct.

View Answer

Answer: Option B

QN24. For what purposes are views used?
A. To hide columns only
B. To hide rows only
C. To hide complicated SQL statements only
D. All of the above are uses for SQL views.

View Answer

Answer: Option D

QN25. What is an SQL virtual table that is constructed from other tables?
A. Just another table
B. A view
C. A relation
D. Query results

View Answer

Answer: Option B

QN26. When using the SQL INSERT statement:
A. rows can be modified according to criteria only.
B. rows cannot be copied in mass from one table to another only.
C. rows can be inserted into a table only one at a time only.
D. rows can either be inserted into a table one at a time or in groups.

View Answer

Answer: Option D

QN27. What is not an advantage of stored procedures?
A. Greater security
B. SQL can be optimized
C. Code sharing
D. Increased network traffic

View Answer

Answer: Option D

QN28. A reason for using an SQL view to hide columns is:
A. to simplify a result only.
B. to prevent the display of sensitive data only.
C. to accomplish both of the above.
D. None of the above are reasons for using an SQL view.

View Answer

Answer: Option C

QN29. Which of the following is an SQL trigger supported by Oracle?
A. BEFORE
B. INSTEAD OF
C. AFTER
D. All of the above.

View Answer

Answer: Option D

QN30. The SQL ALTER statement can be used to:
A. change the table structure.
B. change the table data.
C. add rows to the table.
D. delete rows from the table.

View Answer

Answer: Option A

QN31. ODL supports which of the following types of association relationships?
A. Unary
B. Unary and Binary
C. Unary and Binary and Ternary
D. Unary and Binary and Ternary and higher

View Answer

Answer: Option B

QN32. An extent is which of the following?
A. A keyword that indicates that the subclass inherits from a superclass
B. A keyword that indicates that the superclass inherits from a subclass
C. The set of all instances of a class within a database
D. Only one instance of a class within a database

View Answer

Answer: Option C

QN33. Identify the class name for the following code: ABC123 course();
A. ABC123
B. course
C. course()
D. All of the above.

View Answer

Answer: Option A

QN34. Using ODL, you can define which of the following?
A. Attribute
B. Structure
C. Operation
D. All of the above.

View Answer

Answer: Option D

QN35. The keyword “inverse” is used in which of the following?
A. Class
B. Attribute
C. Relationship
D. All of the above.

View Answer

Answer: Option C

QN36. The SQL command to create a table is:
A. MAKE TABLE.
B. ALTER TABLE.
C. DEFINE TABLE.
D. CREATE TABLE.

View Answer

Answer: Option D

QN37. A ___ is a stored program that is attached to a table or a view.
A. pseudofile
B. embedded SELECT statement
C. trigger
D. None of the above is correct.

View Answer

Answer: Option C

QN38. The DROP TABLE statement:
A. deletes the table structure only.
B. deletes the table structure along with the table data.
C. works whether or not referential integrity constraints would be violated.
D. is not an SQL statement.

View Answer

Answer: Option B

QN39. SQL views can be used to hide:
A. columns and rows only.
B. complicated SQL syntax only.
C. both of the above can be hidden by an SQL view.
D. None of the above is correct.

View Answer

Answer: Option C

QN40. The SQL statement to create a view is:
A. CREATE VIEW.
B. MAKE VIEW.
C. SELECT VIEW.
D. INSERT VIEW.

View Answer

Answer: Option A

QN41. To update an SQL view, the DBMS must be able to associate the column(s) to be updated with:
A. a particular column in a particular underlying table.
B. a particular column in a particular row.
C. a particular row in a particular underlying table.
D. None of the above is correct.

View Answer

Answer: Option C

QN42. Which of the following is NOT a type of SQL constraint?
A. PRIMARY KEY
B. FOREIGN KEY
C. ALTERNATE KEY
D. UNIQUE

View Answer

Answer: Option C

QN43. A ___ is a program that performs some common action on database data and that is stored in the database.
A. trigger
B. stored procedure
C. pseudofile
D. None of the above is correct.

View Answer

Answer: Option B

QN44. For what purposes are views used?
A. To hide columns only
B. To hide rows only
C. To hide complicated SQL statements only
D. All of the above are uses for SQL views.

View Answer

Answer: Option D

QN45. What is an SQL virtual table that is constructed from other tables?
A. Just another table
B. A view
C. A relation
D. Query results

View Answer

Answer: Option B

QN46. Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely identifies a row?
A. Key
B. Determinant
C. Tuple
D. Relation

View Answer

Answer: Option A

QN47. When the values in one or more attributes being used as a foreign key must exist in another set of one or more attributes in another table, we have created a(n):
A. transitive dependency.
B. insertion anomaly.
C. referential integrity constraint.
D. normal form.

View Answer

Answer: Option C

QN48. A relation is considered a:
A. Column.
B. one-dimensional table.
C. two-dimensional table.
D. three-dimensional table.

View Answer

Answer: Option C

QN49. In the relational model, relationships between relations or tables are created by using:
A. composite keys.
B. determinants.
C. candidate keys.
D. foreign keys.

View Answer

Answer: Option D

QN50. A functional dependency is a relationship between or among:
A. tables.
B. rows.
C. relations.
D. attributes.

View Answer

Answer: Option D

QN51. Which of the following products was the first to implement true relational algebra in a PC DBMS?
A. IDMS
B. Oracle
C. dBase-II
D. R:base

View Answer

Answer: Option D

QN52. SQL stands for ___ .
A. Structured Query Language
B. Sequential Query Language
C. Structured Question Language
D. Sequential Question Language

View Answer

Answer: Option A

QN53. Because it contains a description of its own structure, a database is considered to be ___ .
A. described
B. metadata compatible
C. self-describing
D. an application program

View Answer

Answer: Option C

QN54. The following are functions of a DBMS except ___ .
A. creating and processing forms
B. creating databases
C. processing data
D. administrating databases

View Answer

Answer: Option A

QN55. Helping people keep track of things is the purpose of a(n) ___ .
A. database
B. table
C. instance
D. relationship

View Answer

Answer: Option A

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }