Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. GCD(a,b) = GCD(b,a mod b)
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. For example, GCD(55,22) = GCD(22,55 mod 22) = GCD(22,11) = 11

Consider the Following properties Properties
G-i) Closure
G-ii) Associative
G-iii) Identity Element
G-iv) Inverse Element
G-v) Commutative

Consider the Following properties Properties
R-i) Closure under multiplication
R-ii) Associativity of multiplication
R-iii) Distributive Law
R-iv) Commutativity of multiplication
R-v) Multiplicative Identity
R-vi) No zero divisors
R-vii) Multiplicative Inverse

2. All groups satisfy properties
a) G-i to G-v
b) G-i to G-iv
c) G-i to R-v
d) R-i to R-v

View Answer

Answer: b [Reason:] Group G denoted by {G,o}, is a set of elements that satisfy the properties G-i to G-iv.

3. An Abelian Group satisfies the properties
a) G-i to G-v
b) G-i to R-iv
c) G-i to R-v
d) R-i to R-v

View Answer

Answer: a [Reason:] An Abelian group is a group that satisfies the Commutative property also.

4. A Ring satisfies the properties
a) R-i to R-v
b) G-i to G-iv
c) G-i to R-v
d) G-i to R-iii

View Answer

Answer: d [Reason:] A ring R denoted by {R, + , x} is a set of elements with two binary operations addition and multiplication and satisfy axioms G-i to R-iii.

5. A Ring is said to be commutative if it also satisfies the property
a) R-vi
b) R-v
c) R-vii
d) R-iv

View Answer

Answer: d [Reason:] A Ring is said to be commutative if it also satisfies the property R-iv: Commutativity of multiplication.

6. An ‘Integral Domain’ satisfies the properties
a) G-i to G-iii
b) G-i to R-v
c) G-i to R-vi
d) G-i to R-iii

View Answer

Answer: c [Reason:]An ‘Integral Domain’ satisfies the properties G-i to R-vi.

7. A Field satisfies all the properties above from G-i to R-vi.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A Field satisfies all the properties above from G-i to R-vi and is denoted by {F, +, x}.

8. In modular arithmetic : (a/b) = b(a^-1)
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] This statement is not true. The correct version would be : (a/b) = a(b-1).

9. a.(b.c) = (a.b).c is the representation for which property?
a) G-ii
b) G-iii
c) R-ii
d) R-iii

View Answer

Answer: a [Reason:] a.(b.c) = (a.b).c represents the Associative property.

10. a(b+c) = ac+bc is the representation for which property?
a) G-ii
b) G-iii
c) R-ii
d) R-iii

View Answer

Answer: d [Reason:] a(b+c) = ac+bc represents the Distributive Property.

11. For the group Sn of all permutations of n distinct symbols, what is the number of elements in Sn?
a) n
b) n-1
c) 2n
d) n!

View Answer

Answer: d [Reason:] There there are n distinct symbols there will be n! elements.

12. For the group Sn of all permutations of n distinct symbols, Sn is an abelian group for all values of n.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For n>2 it does not form a Abelian Group.

13. Is S a ring from the following multiplication and addition tables?
+ a b x a b
a a b a a a
b b a b a b

a) Yes
b) No
c) Can’t Say
d) Insufficient Data

View Answer

Answer: a [Reason:] S is a ring as it satisfies the properties G-i to R-iii.

14. Does the set of residue classes (mod 3) form a group with respect to modular addition?
a) Yes
b) No
c) Can’t Say
d) Insufficient Data

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes. The identity element is 0, and the inverses of 0, 1, 2 are respectively 0, 2, 1.

15. Does the set of residue classes (mod 3) form a group with respect to modular addition?
a) Yes
b) No
c) Can’t Say
d) Insufficient Data

View Answer

Answer: b [Reason:] No. The identity element is 1, but 0 has no inverse.