Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Communications MCQ Set 1

1. Each stage of information transfer is required to follow the fundamentals of ____________
a) Optical interconnection
b) Optical hibernation
c) Optical networking
d) Optical regeneration

View Answer

Answer: c [Reason:] Optical networking uses optical fiber as a transmission medium. It provides a connection between users to enable them to communicate with each other by transporting information from a source to a destination.

2. ____________ is a multi-functional element of optical network.
a) Hop
b) Optical node
c) Wavelength
d) Optical attenuation

View Answer

Answer: b [Reason:] An optical node is a multi-functional element which acts as a transceiver unit capable of receiving, transmitting and processing the optical signal. The optical nodes are interconnected with optical fiber links.

3. A signal carried on a dedicated wavelength from source to destination node is known as a ___________
a) Light path
b) Light wave
c) Light node
d) Light source

View Answer

Answer: a [Reason:] A light path is a dedicated path from a source to a destination. The data can be sent over the light paths as soon as connections are set up. A controlling mechanism is present to control the data flow.

4. The fundamentals of optical networking are divided into _______ areas.
a) Two
b) One
c) Four
d) Three

View Answer

Answer: d [Reason:] The fundamentals divided into three areas contain mainly optical network terminology. The other two areas include functions and types of optical network node and switching elements and the wavelength division multiplexed optical networks.

5. The optical networking fundamentals are _____________ of the transmission techniques.
a) Dependent
b) Independent
c) Similar
d) Dissimilar

View Answer

Answer: b [Reason:] The optical networking fundamentals include transfer of data. Irrespective of the difference in the transmission techniques, the fiber networking fundamentals remain the same.

6. The network structure formed due to the interconnectivity patterns is known as a ____________
a) Network
b) Struck
c) Topology
d) D-pattern

View Answer

Answer: c [Reason:] A topology is a combination of patterns interconnected to each other. It provides connection patterns to users at different places. It embarks on the principle of multi-usability.

7. In the __________ topology, the data generally circulates bi-directionally.
a) Mesh
b) Bus
c) Star
d) Ring

View Answer

Answer: b [Reason:] In a bus topology, data is input via four port couplers. The couplers couples and stations the data bi-directionally and are removed from the same ports.

8. The ring and star topologies are combined in a ________ configuration.
a) Mesh
b) Fringe
c) Data
d) Singular

View Answer

Answer: a [Reason:] The mesh configuration is a combination of ring and star topologies. It is referred to as full-mesh when each network node is interconnected with all nodes in the network.

9. The full-mesh configuration is complex. State whether the given statement is true or false.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The full-mesh topology is a combination of two or more topologies. It is often preferred for the provision of either a logical or virtual topology due to its high flexibility and interconnectivity features.

10. How many networking modes are available to establish a transmission path?
a) Three
b) One
c) Two
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] There are two networking modes often referred to the networking. These are connection-oriented and connectionless networking modes. These include an end-to-end and bidirectional communication environment between source and destination.

11. Packet switching is also called as ___________
a) Frame switching
b) Cell switching
c) Trans-switching
d) Buffer switching

View Answer

Answer: b [Reason:] In packet or cell switching, messages are sent in small packets called cells. Cells from different sources are statistically multiplexed and are sent to the destinations.

12. ___________ mode is temporary, selective and continuous.
a) Cell switching
b) Buffer switching
c) Cache
d) Circuit switching

View Answer

Answer: d [Reason:] An end-to-end connection is required for a circuit switching to take place. The transmissions are continuous and are in real time. Once the transmission is complete, the connection is ended.

13. A _______________ is a series of logical connections between the source and destination nodes.
a) Cell circuit
b) Attenuation circuit
c) Virtual circuit
d) Switched network

View Answer

Answer: c [Reason:] A virtual circuit consists of different routes which provide connections between sending and receiving devices. These routes can change at any time and the incoming return route does not have to mirror the outgoing route.

14. ____________ refers to the process whereby a node finds one or more paths to possible destinations in a network.
a) Routing
b) Framing
c) Lightning
d) Cloning

View Answer

Answer: a [Reason:] Routing refers to the path finding process in a network. In this, the control and data functions are performed to identify the route and to handle the data during the journey from source to destination.

15. How many stages are possessed by the control plane?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: b [Reason:] The routing process called as control plane has three stages. These are neighbor discovery, topology discovery and path selection. These stages enable the network in routing mechanisms efficiently.

Communications MCQ Set 2

1. ASK with heterodyne detection can achieve same SNR limit as ASK with asynchronous detection. State whether the given statement is true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The coherent optical systems’ receiver sensitivities depend on the SNR limit and the 3dB improvement in the receiver bandwidth. The ASK with heterodyne and asynchronous detection allows for the same receiver SNR limit.

2. In a ______________ receiver, the analyses of signal and noise phenomena are more complicated than in the IM-DD case.
a) Homodyne
b) Heterodyne
c) Circular
d) Heterogeneous

View Answer

Answer: b [Reason:] The optical output appearance shows the analysis of signal and noise phenomenon. In a heterodyne receiver, the analyses of signal and noise phenomena are more complicated than in the IM-DD case because the optical detector output appears as an IF signal and not as a baseband signal.

3. FSK modulation is attributed to the use of ______ frequencies unlike ASK modulation.
a) One
b) Three
c) Two
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] FSK heterodyne detection has receiver sensitivity of 3dB more than tha ASK. Hence, it is attributed to the use of two frequencies unlike ASK where only one frequency is used.

4. BER of FSK modulation scheme is _______ as/to the ASK modulation scheme.
a) Twice
b) Thrice
c) Unequal
d) Same

View Answer

Answer: d [Reason:] FSK modulation uses two frequencies. The similar BER can be obtained with the two modulation schemes when the average power is transmitted.

5. _________ can also be used in place of multilayered filters in the dual filter direct detection FSK receiver.
a) Bragg gratings
b) Ceramic gratings
c) Aluminum arsenide
d) Bragg diodes

View Answer

Answer: a [Reason:] A dual optical filter uses two multilayered dielectric filters. Bragg gratings are an excellent alternative to the dual dielectric filters as they perform a same function as dual dielectric multilayer filters.

6. FSK synchronous detection is _______ more sensitive than asynchronous heterodyne detection.
a) 0.24 dB
b) 0.45 dB
c) 0.9 dB
d) 0.12 dB

View Answer

Answer: b [Reason:] During FSK detection, the probability of error is increased with respect to direct detection as a result of amplified noise from the orthogonal polarization. Thus, the synchronous detection is more sensitive than the asynchronous heterodyne detection.

7. The asynchronous heterodyne detection is ________ more sensitive than the dual filter direct detection FSK receiver.
a) 0.9 dB
b) 0.23 dB
c) 0.43 dB
d) 0.40 dB

View Answer

Answer: d [Reason:] The orthogonal polarization leads to the amplified noise structures and behavior in the FSK receiver. This leads to the loss in the sensitivity and accuracy of the FSK receiver.

8. The use of _________ was undertaken to separate the polarizations in an analog to digital conversion.
a) FSK
b) DSP
c) ASK
d) DP-FSK

View Answer

Answer: b [Reason:] DSP is abbreviated as digital signal processing. Digital signal processing involves the cutting, trimming and manipulating of signals in the process of analog to digital conversion. The signals are converted in the form of numerous pulses.

Communications MCQ Set 3

1. Which of the following is used to aid for locating services in SOA ?
a) catalog service
b) data abstraction services
c) data bus
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Service catalogs are dynamic and under constant modification.

2. Point out the correct statement:
a) An intranet is a network that is constructed through the consolidation of separate networks
b) The Information Technology Infrastructure Library (ITIL) is developed by the United Kingdom’s Office of Government Commerce (OGC)
c) Message passing in SOA requires the use of four different protocol types
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] ITIL is the most widely accepted approach to IT service management in the world.

3. Which of the following catalog service requires some sort of synchronization or update to maintain a unified data store across the servers involved ?
a) global
b) standalone
c) federated
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Global catalog service serves multiple sites.

4. How many different protocol types are required for message passing in SOA ?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Message passing in SOA requires the use of two different protocol types: the data interchange format and the network protocol that carries the message.

5. Point out the wrong statement:
a) An ESB is both necessary and essential to a Service Oriented Architecture
b) A client connected to an ESB communicates over a network protocol such as HTTP, Representational State Transfer (REST), or Java Message Service (JMS) to a component (or service)
c) Messages are most often in the form of the SMIL
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Messages are most often in the form of the eXtensible Markup Language (XML).

6. Which of the following combination is possible in WebSphere ESB ?
a) XML/JMS
b) SOAP/JMS
c) SOAP/HTTP
d) Governance

View Answer

Answer: b [Reason:] An ESB may require a variety of combinations in order to support communications between a service consumer and a service provider.

7. Which of the following statement is incorrect related to catalog servers ?
a) They can be standalone catalog servers serving a single site
b) They cannot serve the role of a global catalog service where two or more catalog servers are merged to include several sites
c) They can be part of a federated catalog service
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Catalog services have an enormous impact on large system performance and eventually become essential as a SOA internetwork system grows.

8. Which of the following version of WSDL is a W3C standard ?
a) 1.1
b) 2.3
c) 3.1
d) Governance

View Answer

Answer: a [Reason:] The Web Service Description Language (WSDL) is one of the most commonly used XML protocols for messaging in Web services.

9. Which of the following essential object in WSDL is used to support message transfer ?
a) bus
b) binding
c) type
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The binding is the description of the interface (e.g. RPC) and the transport (e.g. SOAP).

10. Which of the following object is used to describe the data, usually as part of the XML schema ?
a) operation
b) portType
c) types
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The portType defines the capabilities of the Web service, and what operations are to be performed, as well as the messages that must be sent to support the operation.

Communications MCQ Set 4

1. What is the period of a signal x(t) ?
a) T
b) 2T
c) T/2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A signal is said to be periodic if the duration of one complete cycle is T and it repeats itself after this duration.

2. Which of the given signals are periodic?
a) x(t) = 4 cos(5πt)
b) x(t) = u(t) – 1/2
c) x(t) = 4u(t) + 2sin(3t)
d) x[n] = 2sin(3n)

View Answer

Answer:a [Reason:] T=2π / 5π = 2/5 , periodic with period 2/5.

3. Check whether the signal is periodic or not?
x(t) = cos(4t) + 2sin(8t)
a) Periodic with period π/2
b) Periodic with period 2
c) Periodic with period 2/π
d) Not periodic

View Answer

Answer: a [Reason:] T1=2π /4 T2=2π /8, T1/T2 = 2 T=T1 or 2T2 , T=π /2.

4. Find the periodicity of the following signal. x(t)=cos((2π/7)t)sin((3π/5)t)
a) 30
b) 7
c) 35
d) 5/3

View Answer

Answer: c [Reason:] T1=2π/2π/7 = 7 , T2=2π/3π/5=5/3 , T1/T2=5/21 , T=21T1 or 5T2 , T=35.

5. Find the fundamental period of 1+sin^2 (3π/5)n .
a) 10/3
b) 5
c) 3π/5
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] sin2(3π/5)n = (1-cos(6π/5)n)/2 = 1/2-1/2cos(6π/5)n ; period = 6π/(5*2π) = k/N = 3/5 ; N=5.

6. Which signal is called as energy signal?
a) Finite energy and zero power
b) Finite energy and non-zero power
c) Infinite energy and zero power
d) Infinite energy and non-zero power

View Answer

Answer: a [Reason:] A signal is said to be energy signal if it has finite energy and zero average power.

7. Which signal is said to be power signal?
a) Infinite power and zero energy
b) Infinite power and non-zero energy
c) Finite power and infinite energy
d) Finite power and zero energy

View Answer

Answer: c [Reason:] A signal is said to be power signal if it has finite power and infinite energy.

8. Determine the periodicity and also find whether it is a power or energy signal?
e(-at)u(t)
a) Periodic and energy signal
b) Non periodic and energy signal
c) Periodic and power signal
d) Periodic and energy signal

View Answer

Answer: b [Reason:] This is non periodic as it does not repeat itself after any period. And on calculating we will get energy as 1/2a which is finite.Thus it is an energy signal.

9. Continuous Impulse signal is a power or energy signal?
a) Power signal
b) Energy signal
c) Both power and energy
d) Neither power nor energy signal

View Answer

Answer: d [Reason:] On calculating using the power and energy calculation formula we will arrive at it is neither power nor energy signal.

10. Discrete impulse signal is a power or energy signal?
a) Power signal
b) Energy signal
c) Both power and energy signal
d) Neither power or energy signal

View Answer

Answer: b [Reason:] On calculating using energy formula we will get energy of this signal as 1 which is a finite value.Thus it is a energy signal.

11. An unit impulse function has ?
a) Large amplitude
b) Zero pulse width
c) Unity weight
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] An impulse function has infinite or large amplitude, zero pulse width and unity weight which is concentrated at zero.

Communications MCQ Set 5

1. Random variables give relationship between _____
a) Two random events
b) Probability of occurence of two random events
c) Random event and a real number
d) Random event and its probability of occurence

View Answer

Answer: c [Reason:] A random variable gives functional relationship between a random event and a real number.

2. The distribution function of random variable is
a) P(X less than or equal to x)
b) P(X greater than or equal to x)
c) P(X less than x)
d) P(X greater than x)

View Answer

Answer: a [Reason:] The distribution function of a random variable is the probability that the value taken by the random variable is less than or equal to the real number x.

3. The distribution function of -(infinity) and (infinity) is _____
a) 0 and 1
b) 1 and 0
c) Both 0
d) Both 1

View Answer

Answer: a [Reason:] F(minus infinity) is 0 and F(infinity) is 1.

4. The value of probability density function of random variable is
a) Positive function
b) Negative function
c) Zero
d) One

View Answer

Answer: a [Reason:] The probability density function is always greater than 0. It is a non negative function with the area of 1.

5. Which gives the measure of randomness of the random variable ?
a) Mean
b) Variance
c) Standard variance
d) Pdf

View Answer

Answer: b [Reason:] Variance gives the randomness of the random variable. It is the difference between the mean square value and square of the mean.

6. Random process is a function of ______
a) Random event and time
b) Random event and frequency
c) Random event and real number
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Random process is a function of two variables : a random event and its time of occurence.

7. A random process is called as stationary in strict sense if
a) Its statistics vary with shift in time origin
b) Its statistics does not vary with shift in time origin
c) Its autocorrelation vary with shift in time
d) Its autocorrelation does not vary with shift in time

View Answer

Answer: a [Reason:] A random process is defined to be stationary in strict sense if its statistics varies with shift in time origin.

8. For stationary process, autocorrelation function depends on
a) Time
b) Time difference
c) Does not depend on time
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Autocorrelation function depends on time difference between t1 and t2.

9. Autocorrelation function is maximum at
a) Origin
b) Infinity
c) Origin & Infinity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] On substituting different values in the formula for autocorrelation function it wil be maximum at the origin.

10. Standard deviation is ______
a) Rms value of dc
b) Rms value or ac
c) Either ac or dc
d) Neither dc nor ac

View Answer

Answer: b [Reason:] The standard deviation of a random variable gives the rms value of an ac component.

11. The average power of white noise is
a) Zero
b) Unity
c) Infinity
d) Between zero and one

View Answer

Answer: c [Reason:] The average power of white noise is infinity because its bandwidth is infinite.

12. White noise has _____ mean and ______ variance.
a) Zero and zero
b) Finite and zero
c) Zero and finite
d) One and zero

View Answer

Answer: c [Reason:] White noise is a zero mean function with infinite average power, finite variance and infinite bandwidth.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }