Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Software Design MCQ Set 1

1. What are the characteristics does a good SAD consists of?
a) Consistency, Feasibility, Adequacy
b) Completeness, Well formedeness
c) Reliability, Usability
d) Consistency, Feasibility, Adequacy, Completeness, Well formedeness

View Answer

Answer: d [Reason:] A good SAD consists of Feasibility, Adequacy, Clarity, Completeness, Consistency, Wellformedeness.

2. Which of these has to be followed for a design to be feasible?
a) The software architects must investigate their design thoroughly to ensure that it can be implemented
b) The software architecture must specifies a program that, when built, can meet its requirements subject to constraints
c) The software architecture’s notations should be used properly
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For a Design to be feasible the software architects must investigate their design thoroughly to ensure that it can be implemented.

3. Which of these has to be followed for a design to be consistent?
a) The software architecture must specifies a program that, when built, can meet its requirements subject to constraints
b) The software architecture’s notations should be used properly
c) A single program that can satisfy them all
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A design is consistent if a single program that can satisfy all.

4. What is a Review?
a) It is an examination of a work product by qualified individuals
b) It is an evaluation of a work process by qualified teams
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A review is an examination and evaluation of a work product or process by qualified individuals or teams.

5. Which of these are subcategories for a review?
a) Desk Check
b) Walk Through
c) Audit
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A review is further classified as Desk-check, Walk-through, Audit and Active review.

6. What is an Active review?
a) It is a review conducted by experts who are not members of the design team
b) It is an informal presentation to a team of reviewers
c) It is an examination by experts who answer questions about specific aspects of the design
d) It is an assessment of a design by the designer

View Answer

Answer: c [Reason:] An active review is an examination by experts who answer questions about specific aspects of the design.

7. Which of the options are true for an Active review?
a) Active design reviews were developed to remedy problems with traditional reviews
b) The review preparation phase begins with the activity Identify Review Goals, during which the designers choose a specific aspect of the software architecture that they would like to have reviewed
c) Active review is an examination by experts who answer questions about specific aspects of the design
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Active review follows all the above mentioned statements.

8. What are the different stages included in Active design review?
a) Identify review goals
b) Choose Reviewers
c) Study Reviews
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The Active design review follows all the mentioned steps.

9. What are the different activities for an active review process?
a) Review Preparation
b) Review Performance
c) Review Completion
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The different activities for an active review process includes all of the above mentioned.

10. Which of the following are true with reference to active review?
a) The review performance phase begins when the designers and reviewers Hold an Overview Meeting
b) The designers Study Reviews during the review completion phase
c) Reviews can and should be used during the entire architectural design process to help catch defects as soon as possible
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the statements are true with reference to Active reviews.

Software Design MCQ Set 2

1. What is necessary in generation of candidate requirements ?
a) Understand stakeholder needs
b) Generative alternative solutions
c) Studying existing products
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] For generating candidate requirements all of these stages must be followed.

2. Which of these is not an external sources for design ideas ?
a) Users and other stakeholders
b) Experts
c) Team brainstorming
d) Competitive products

View Answer

Answer: c [Reason:] It is method for generating ideas through team and it is not an external source.

3. Which of these are methods for team generation for design ideas ?
a) Team brainstorming
b) Individual brainstorming
c) Modelling
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are the valid methods to follow design ideas generation.

4. Generation step for product design resolution consists of ?
a) Making up new candidate requirements
b) Refining existing requirements
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All choices follows product design resolution.

5. Which is false with the context of stating requirements ?
a) The advantage is that the language is precise
b) The disadvantage is language is not easily understandable
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The advantage is that language is easily understandable and disadvantage is that languauge is not precise.

6. Which among these is true ?
a) Formal notations are more precise and concise than natural language and not defined by mathematical rigor and precision
b) Semi-Formal notations are defined with mathematical rigor and precision
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Formal notations are mathematically rigor and precise whereas semi formal are not.

7. Rules for stating good technical writing includes ?
a) Write complete, simple sentences in active voice
b) Define terms clearly and use them consistently
c) Express all requirements using the words “must” or “shall”
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of these are rules for good technical writing.

8. Which is correct for the following ?
a) A specification is verifiable if there is a definitive procedure to determine whether it is met
b) A specification is testable if there is no such definative procedure
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A testable and verifiable specification are same.

9. When is a requirement atomic ?
a) If it does not state product function and also does not have a unique identifier
b) If it doesn’t not state product function but has a unique identifier
c) It does have state product function but no unique identifier
d) if has state product function and also has a unique identifier

View Answer

Answer: d [Reason:] A requirement is atomic if it has both of the qualities.

10. Which of these is false ?
a) Atomizing requirements lays the foundation for requirements trace ability
b) Each labeled statement should express a single requirement
c) Atomic requirements statements are expressed in complex sentences rather than simple sentences
d) Non-natural-language specifications, such as equations, tables, trees and diagrams should be unchanged but included

View Answer

Answer: c [Reason:] Atomic requirements statements are expressed in simple sentences rather than complex sentences.

Software Design MCQ Set 3

1. Which of the following is incorrect?
a) A Layered-style program is divided into an array of modules or layers
b) Each layer provides services to the layer “below” and makes use of services provided by the layer “above”
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Each layer provides services to the layer “above” and makes use of services provided by the layer “below”.

2. Which of the following is correct?
a) The dynamic structure of the Layered style is to partition software units into modular layers
b) The static structure of the Layered style is nothing more than a constraint on interactions between layers
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The static structure of the Layered style is to partition software units into modular layers whereas The dynamic structure of the Layered style is nothing more than a constraint on interactions between layers.

3. What is Relaxed Layered Style?
a) Each layer can be constrained to use only the layer directly below it
b) Sometimes this constraint is relaxed slightly to allow each layer to use all the layers below it
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Each layer can be constrained to use only the layer directly below it—this is a Strict Layered style whereas Sometimes this constraint is relaxed slightly to allow each layer to use all the layers below it—this is a Relaxed Layered style.

4. Which of the following is correct?
a) Module A uses Module B if a correct version of B must be present for A to execute correctly
b) Module A calls (or invokes ) module B if B triggers execution of A
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Module A uses Module B if a correct version of B must be present for A to execute correctly and Module A calls (or invokes ) module B if A triggers execution of B.

5. Which of the following is true with respect to layered architecture?
a) Each layer is allowed to depend on the layer above it being present and correct
b) A layer may call other layers above and below it, as long as it uses them
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Each layer is allowed to depend on the layer below it being present and correct. A layer may call other layers above and below it, as long as it does not use them.

6. What is Onion diagram illustrates?
a) It illustrates the connection between the layers in communications protocols, such as the International Standards Organization’s Open Systems Interconnection (ISO OSI) model,or the layers in user interface and windowing systems, such as the X Window System
b) It often illustrates operating system layers, with the kernel at the core
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Onion diagram illustrates operating system layers, with the kernel at the core.

7. In particular, layers have which of the following characteristics?
a) Layers are by definition highly cohesive, thus satisfying the Principle of Cohesion
b) Layers doesn’t support information hiding
c) Layers are constrained to use only above layers
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Layers are by definition highly cohesive, thus satisfying the Principle of Cohesion. Layers support information hiding Layers are constrained to use only lower layers.

8. Which of the following is incorrect?
a) Layered architectures are highly changeable, so this pattern can be used when changeability is an important quality attribute
b) Layered-style programs are easy to modify because changes can be made to a layer independently of the rest of the program
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are correct.

9. What are the drawbacks for Layers?
a) It is often necessary to pass data through many layers, which can slow performance significantly
b) Layers support information hiding
c) Multi-layered programs can be hard to debug because operations tend to be implemented through a series of calls across layers
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Layers support information hiding is an advantage and not a drawback.

10. Which of the following is correct?
a) Layers are not strongly coupled to the layers above them
b) Each layer is strongly coupled only to the layer immediately below it
c) Overall Layered-style architectures are loosely coupled
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Layers are not strongly coupled to the layers above them. If a program uses theStrict Layered style, then each layer is strongly coupled only to the layer immediately below it. As a result, overall Layered-style architectures are loosely coupled.

Software Design MCQ Set 4

1. Which of the following fall under constructive design principles?
a) Modularity principles
b) Implementary principles
c) Aesthetic principles
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned principles are known as constructive design principles.

2. What is the Aesthetic principle among the following?
a) High quality programs can be constructed from self contained, understandable parts or modules
b) A design will be more or less easy to be build
c) Beauty is one of the important factor to be acknowledged as design principle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Aesthetic principle states Beauty as one of the most important factor to be acknowledged.

3. Which of these distinctions of modular programs over non modular are true?
a) They are not that easier to understand and explain
b) They are not easier to document
c) They are easier to change
d) Testing and Debugging is complex comparatively

View Answer

Answer: c [Reason:] Modular programs are easier to explain and understand, easier to document, easier to change and also easier to test and debug.

4. Which of these comes under Modularity principle?
a) Small modules
b) Coupling
c) Cohesion
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the mentioned follows modularity principle.

5. What does Coupling means ?
a) Coupling is the degree of connection between pair of module
b) Coupling is the degree to which a module’s part are related t one another
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Coupling is the degree of connection between pair of module.

6. Which of the following is true ?
a) Module coupling should be maximized
b) Module cohesion should be minimized
c) Modules should not have access to unneeded resources
d) Design with small modules are not better

View Answer

Answer: c [Reason:] Module coupling should be minimized, module cohesion should be maximized, design with small modules are always better, modules should not access unneeded resources( principle of least privilege).

7. Which of the following information should be kept hidden?
a) Internal data representation such as data types and structures
b) Volatile design decisions such as size, capacities, waiting time etc
c) Names, parameters, return types of operations provided by module
d) Internal data representation and volatile design decisions should be kept hidden

View Answer

Answer: d [Reason:] Names, parameters, return type are public information need not be hidden whereas internal data representation and volatile design decisions should be kept hidden.

8. Which of the following violates principle of least privilege?
a) Modules that import packages
b) Modules with unneeded access to files
c) Classes with reference to Objects
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned statements violated principle of least privilege.

9. Which of these is correct with context to coupling?
a) Failure to hide information leads to loose coupling and cannot be avoided
b) Modules that communicate using special data types and structures are less tightly coupled than modules with simple values
c) When modules communicate only through public module interface, their coupling strength is proportional to the number of messages and number of data passed in between
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Failure to hide information leads to tight coupling, Modules with special data types are more tightly coupled.

10. Which of these is correct with context of cohesion?
a) Cohesion is least in modules that have a single clear, logically independent responsibility or role
b) Cohesion can not be achieved by forming modules that implement data types
c) One way to increase cohesion is to build a module hierarchy reflecting the level of abstraction in a program
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Cohesion is highest in modules that have a single clear, logically independent responsibility or role, Cohesion can be easily achieved by forming modules that implement data types are the correct statements.

Software Design MCQ Set 5

1. What is operation specification and what does it include?
a) Specification of an operation’s responsibilities and interface can be collected in one place, in structured
b) It includes Class or Module, Signatures, Descriptions
c) It includes Behavior, Implementation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Specification of an operation’s responsibilities and interface can be collected in one place is called operation specification, and It includes Class or Module, Signatures, Descriptions, Behavior, Implementation.

2. What is Signature?
a) The operation’s class (in object-oriented designs) or module (in non-object-oriented designs)
b) The operation name, the names and types of its parameters,and its return type
c) A sentence or two informally stating the operation’s responsibilities
d) A detailed description of the algorithm and data structures used to implement this operation

View Answer

Answer: b [Reason:] A signature is operation name, the names and types of its parameters, and its return type.

3. What is procedural specification?
a) A behavior description that does not use an algorithm
b) An algorithmic behavior description
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A behavior description that does not use an algorithm is called a declarative specification and algorithmic behavior description is called a procedural specification.

4. Declarative specifications are preferable for which of the following reasons?
a) Declarative specifications are more abstract because they ignore implementation details, and consequently they are more concise than procedural specifications
b) Declarative specifications focus on an operation’s interface, making it clearer how an operation interacts with its callers
c) Procedural specifications may bias programmers toward the implementation used in the specification
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Declarative specifications are preferable because of all of the mentioned reasons.

5. What is true with respect to operation contract?
a) It is a binding agreement between two or more parties
b) They usually state each party’s rights and obligations
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All the mentioned statements are true with respect to operation contract.

6. What is precondition?
a) It is an assertion that must be true at the initiation of an operation
b) It is an assertion that must be true upon completion of an operation
c) It is a statement that must be true at a designated point in a program
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A precondition is an assertion that must be true at the initiation of an operation and A post condition is an assertion that must be true upon completion of an operation.

7. Which of the following is incorrect?
a) The post conditions express the caller’s obligations and the called operation’s rights
b) The preconditions express the caller’s rights and the called operation’s obligations
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The preconditions express the caller’s obligations and the called operation’s rights and The post conditions express the caller’s rights and the called operation’s obligations.

8. What is Class Invariant?
a) A class invariant is an assertion that must be true of any class instance between calls of its exported operations
b) Class invariants must be established by class constructors
c) Class invariants must be preserved by every exported operation in the class
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned depicts class invariant.

9. Which of the following are post condition heuristics?
a) Specify restrictions on parameters
b) Specify conditions that must have been established
c) Specify empty preconditions as true or none
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are precondition heuristics.

10. Which of the following are class invariant heuristics?
a) Specify restrictions on attributes
b) Specify restrictions on parameters
c) Specify relationships between the parameters and the results
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Class invariant heuristics-Specify restrictions on attributes and Specify relationships among attributes.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }