Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. How is the discrete time impulse function defined in terms of the step function?
a) d[n] = u[n+1] – u[n].
b) d[n] = u[n] – u[n-2].
c) d[n] = u[n] – u[n-1].
d) d[n] = u[n+1] – u[n-1].

View Answer

Answer: c [Reason:] Using the definition of the Heaviside function, we can come to this conclusion.

2. What is the definition of the delta function in time space intuitively?
a) Defines that there is a point 1 at t=0, and zero everywhere else
b) Defines that there is a point 0 at t=0, and 1 everywhere else
c) Defines 1 for all t > 0, and 0 else
d) Defines an impulse of area 1 at t=0, zero everywhere else

View Answer

Answer: d [Reason:] Arises from the definition of the delta function. There is a clear difference between just the functional value and the impulse area of the delta function.

3. Is it practically possible for us to provide a perfect impulse to a system?
a) Certainly possible
b) Impossible
c) Possible
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The spread of the impulse can never be restricted to a single point in time, and thus, we cannot achieve a perfect impulse.

4. The convolution of a discrete time system with a delta function gives
a) the square of the system
b) the system itself
c) the derivative of the system
d) the integral of the system

View Answer

Answer: b [Reason:] The integral reduces to the the integral calculated at a single point, determined by the centre of the delta function.

5. Find the value of 2sgn(0)d[0] + d[1] + d[45], where sgn(x) is the signum function.
a) 2
b) -2
c) 1
d) 0

View Answer

Answer: d [Reason:] sgn(0)=0, and d[n] = 0 for all n not equal to zero. Hence the sum reduces to zero.

6. Where h*x denotes h convolved with x, x[n]*d[n-90] reduces to
a) x[n-89].
b) x[n-91].
c) x[n=90].
d) x[n].

View Answer

Answer: c [Reason:] The function gets shifted by the center of the delta function during convolution.

7. Where h*x denotes h convolved with x, find the value of d[n]*d[n-1].
a) d[n].
b) d[n-1].
c) d2[n].
d) d2[n-1].

View Answer

Answer: b [Reason:] Using the corollary, if we take d[n] to be the ‘x’ function, it will be shifted by -1 when convolved with d[n-1], thus rendering d[n-1].

8. How is the continuous time impulse function defined in terms of the step function?
a) u(t) = d(d(t))/dt
b) u(t) = d(t)
c) d(t) = du/dt
d) d(t) = u2(t)

View Answer

Answer: c [Reason:] Using the definition of the Heaviside function, we can come to this conclusion.

9. In which of the following useful signals, is the bilateral Laplace Transform different from the unilateral Laplace Transform?
a) d(t)
b) s(t)
c) u(t)
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The bilateral LT is different from the aspect that the integral is applied for the entire time axis, but the unilateral LT is applied only for the positive time axis. Hence, the u(t) [unit step function] differs in that aspect and hence can be used to differentiate the same.

10. What is the relation between the unit impulse function and the unit ramp function?
a) r = dd(t)/dt
b) d = dr/dt
c) d = d2(r)/dt2
d) r = d2(d)/dt2

View Answer

Answer: c [Reason:] Now, d = du/dt and u = dr/dt. Hence, we obtain the above answer.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com