Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is exp(ja) equal to, where j is the square root of unity?
a) cos ja + jsin a
b) sin a + jcos a
c) cos j + a sin j
d) cos a + jsin a

View Answer

Answer: d [Reason:] This is the corollary of DeMoivre/Euler’s Theorem.

2. What is the magnitude of exp(2+3j)?
a) exp(2.3)
b) exp(3)
c) exp(2)
d) exp(3/2)

View Answer

Answer: c [Reason:] exp(a+b) =exp(a) * exp(b), and |exp(3i)| = 1.

3. What is the fundamental frequency of exp(2pi*w*j)?
a) 1pi*w
b) 2pi*w
c) w
d) 2w

View Answer

Answer: c [Reason:] Fundamental period = 2pi/w, hence fundamental frequency will be w.

4. Total energy possessed by a signal exp(jwt) is?
a) 2pi/w
b) pi/w
c) pi/2w
d) 2pi/3w

View Answer

Answer: a [Reason:] Energy possessed by a periodic signal is the integral of the square of the magnitude of the signal over a time period.

5. Sinusoidal signals multiplied by decaying exponentials are referred to as
a) Amplified sinusoids
b) Neutralized sinusoids
c) Buffered sinusoids
d) Damped sinusoids

View Answer

Answer: d [Reason:] The decaying exponentials dampen the amplitudes of sinusoids. Hence, the term damped sinusoids.

6. What is the power possessed by a signal exp(jwt)?
a) 1
b) 0.5
c) 1w
d) w

View Answer

Answer: a [Reason:] The power = Energy/Time period for a periodic signal. Hence, Power = 1.

7. What is the period of exp(2+pi*j/4)t?
a) 4
b) 8
c) 16
d) 20

View Answer

Answer: b [Reason:] The fundamental period = 2pi/(pi/4) = 8.

8. exp(jwt) is periodic
a) for any w
b) for any t
c) for no w
d) for no t

View Answer

Answer: a [Reason:] Any two instants, t and t + 2pi will be equal, hence the signal will be periodic with period 2pi.

9. Define the fundamental period of the following signal x[n] = exp(2pi*j*n/3) + exp(3*pi*j*n/4)?
a) 8
b) 12
c) 18
d) 24

View Answer

Answer: d [Reason:] The first signal, will repeat itself after 3 cycles. The second will repeat itself after 8 cycles. Thus, both of them together will repeat themselves only after LCM(8,3) = 24 cycles.

10. exp[jwn] is periodic
a) for any w
b) for any t
c) for w=2pi*M/n
d) for t = 1/w

View Answer

Answer: c [Reason:] Discrete exponentials are periodic only for a particular choice of the fundamental frequency.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com