Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Is the function y[n] = sin(x[n]) periodic or not?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] ‘y’ will be periodic only if x attains the same value after some time, T. However, if x is a one-one discrete function, it may not be possible for some x[n].

2. What is the time period of the function x[n] = exp(jwn)?
a) pi/2w
b) pi/w
c) 2pi/w
d) 4pi/w

View Answer

Answer: c [Reason:] Using Euler’s rule, exp(2pi*n) = 1 for all integer n. Thus, the answer can be derived.

3. What is the nature of the following function: y[n] = y[n-1] + x[n]?
a) Integrator
b) Differentiator
c) Subtractor
d) Accumulator

View Answer

Answer: d [Reason:] If the above recursive definition is repeated for all n, starting from 1,2.. then y[n] will be the sum of all x[n] ranging from 1 to n, making it an accumulator system.

4. Is the above function defined, causal in nature?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As the value of the function depends solely on the value of the input at a time presently and/or in the past, it is a causal system.

5. Is the function y[n] = x[n-1] – x[n-4] memoryless?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the function needs to store what it was at a time 4 units and 1 unit before the present time, it needs memory.

6. Is the function y[n] = x[n-1] – x[n-56] causal?
a) The system is non causal
b) The system is causal
c) Both causal and non causal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As the value of the function depends solely on the value of the input at a time presently and/or in the past, it is a causal system.

7. Is the function y[n] = y[n-1] + x[n] stable in nature?
a) It is stable
b) It is unstable
c) Both stable and unstable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is BIBO stable in nature, i.e. bounded input-bounded output stable.

8. If n tends to infinity, is the accumulator function a stable one?
a) The function is marginally stable
b) The function is stable
c) The function is unstable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The system would be unstable, as the output will grow out of bound at the maximally worst possible case.

9. We define y[n] = nx[n] – (n-1)x[n]. Now, z[n] = z[n-1] + y[n], is z[n] stable?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: a [Reason:] As we take the sum of y[n], terms cancel out and deem z[n] to be BIBO stable.

10. We define y[n] = nx[n] – (n-1)x[n]. Now, z[n] = z[n-1] + y[n]. Is z[n] a causal system?
a) No
b) Yes

View Answer

Answer: b [Reason:] As the value of the function depends solely on the value of the input at a time presently and/or in the past, it is a causal system.

1. Is the function y[n] = cos(x[n]) periodic or not?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] ‘y’ will be periodic only if x attains the same value after some time, T. However, if x is a one-one discrete function, it may not be possible for some x[n].

2. If n tends to infinity, is the accumulator function an unstable one?
a) The function is marginally stable
b) The function is unstable
c) The function is stable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The system would be unstable, as the output will grow out of bound at the maximally worst possible case.

3. Comment on the causality of the following discrete time system: y[n] = x[-n].
a) Causal
b) Non causal
c) Both Casual and Non casual
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For positive time, the output depends on the input at an earlier time, giving causality for this portion. However, at a negative time, the output depends on the input at a positive time, i.e. at a time in the future, rendering it non causal.

4. Comment on the causality of the discrete time system: y[n] = x[n+3].
a) Causal
b) Non Causal
c) Anti Causal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The output always depends on the input at a time in the future, rendering it anti-causal.

5. Consider the system y[n] = 2x[n] + 5. Is the function linear?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: b [Reason:] As we give two inputs, x1 and x2, and give an added input x1 and x2, we do not get the corresponding y1 and y2. Thus, additive rule is disturbed and hence the system is not linear.

6. Comment on the time invariance of the following discrete system: y[n] = x[2n+4].
a) Time invariant
b) Time variant
c) Both Time variant and Time invariant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A time shift in the input scale gives double the time shift in the output scale, and hence is time variant.

7. Is the function y[2n] = x[2n] linear in nature?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: a [Reason:] The function obeys both additivity and homogeneity properties. Hence, the function is linear.

8. How is a linear function described as?
a) Zero in Finite out
b) Zero in infinite out
c) Zero in zero out
d) Zero in Negative out

View Answer

Answer: c [Reason:] The system needs to give a zero output for a zero input so as to conserve the law of additivity, to ensure linearity.

9. Is the system y[n] = x2[n-2] linear?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: b [Reason:] The system is not linear, as x12 + x22 is not equal to (x1 + x2)2.

10. Is the above system, i.e y[n] = x2[n-2] time invariant?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: a [Reason:] A time shift of t0 will still result in an equivalent time shift of t0 in the output, and hence will be time invariant.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com