Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Collections of operations that form a single logical unit of work are called __________
a) Views
b) Networks
c) Units
d) Transactions

View Answer

Answer: d [Reason:] Collections of operations that form a single logical unit of work are called transactions. A database system must ensure proper execution of transactions.

2. The “all-or-none” property is commonly referred to as _________
a) Isolation
b) Durability
c) Atomicity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The all or none policy is commonly referred to as atomicity. It ensures that a work is either completed or not completed and there are no intermediate stages.

3. Which of the following is a property of transactions?
a) Atomicity
b) Durability
c) Isolation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Atomicity, Durability and Isolation are all properties of transactions.

4. Execution of translation in isolation preserves the _________ of a database
a) Atomicity
b) Consistency
c) Durability
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Execution of translation in isolation preserves the consistency of a database. It ensures that no other transaction is running concurrently.

5. Which of the following is not a property of a transaction?
a) Atomicity
b) Simplicity
c) Isolation
d) Durability

View Answer

Answer: b [Reason:] Simplicity is not a property of a transaction. Atomicity, Isolation, Durability are all parts of ACID properties.

6. Which of the following systems is responsible for ensuring durability?
a) Recovery system
b) Atomic system
c) Concurrency control system
d) Compiler system

View Answer

Answer: a [Reason:] The recovery system is responsible for the maintenance of durability. In addition, it also ensures atomicity.

7. Which of the following systems is responsible for ensuring isolation?
a) Recovery system
b) Atomic system
c) Concurrency control system
d) Compiler system

View Answer

Answer: c [Reason:] The concurrency control system is responsible for ensuring isolation in a database system.

8. State true or false: Information residing in the volatile storage does not usually survive system crashes
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Information residing in the volatile storage does not usually survive system crashes but the information in stable storage can survive system crashes efficiently.

9. A transaction that has not been completed successfully is called as _______
a) Compensating transaction
b) Aborted transaction
c) Active transaction
d) Partially committed transaction

View Answer

Answer: b [Reason:] Aborted transaction is a state after the transaction has been rolled back and the database has been restored to the state prior to the transaction.

10. Which of the following is not a transaction state?
a) Active
b) Partially committed
c) Failed
d) Compensated

View Answer

Answer: d [Reason:] Compensated is not a transaction state. But active, partially committed and failed are different states of a transaction.

11. The execution sequences in concurrency control are termed as ________
a) Serials
b) Schedules
c) Organizations
d) Time tables

View Answer

Answer: b [Reason:] The execution sequences in concurrency control are known as schedules.

12. The scheme that controls the interaction between executing transactions is called as _____
a) Concurrency control scheme
b) Multiprogramming scheme
c) Serialization scheme
d) Schedule scheme

View Answer

Answer: a [Reason:] The scheme that controls the interaction between executing transactions is called as concurrency control scheme.