Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The most widely used structure for recording database modification is called as _______
a) Log
b) List
c) Queue
d) Stack

View Answer

Answer: a [Reason:] The most widely used structure for recording database modification is called as a log. The log is a sequence of log records recording all the update activities in the database.

2. An update log record describes a ________ database write
a) Single
b) Double
c) Triple
d) Quadruple

View Answer

Answer: a [Reason:] An update log record describes a single database write. It has four fields in it which are, transaction identifier, data-item identifier, old value, new value.

3. Which of the following fields does the update log record have?
a) Transaction identifier
b) Data-item identifier
c) Old value
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] An update log record describes a single database write. It has four fields in it. The update log record has a transaction identifier, data-item identifier, old value, new value.

4. The unique identifier of the transaction that performed the write operation is called as _______
a) Transaction identifier
b) Data-item identifier
c) Old value
d) New value

View Answer

Answer: a [Reason:] The unique identifier of the transaction that performed the write operation is called as transaction identifier. This is a field in the update log record.

5. The value of the data item prior to the write is called as _________
a) Transaction identifier
b) Data-item identifier
c) Old value
d) New value

View Answer

Answer: c [Reason:] The value of the data item prior to the write is called as old value. This is stored in the update log record.

6. If a transaction does not modify the database until it has committed it is said to use a _______ modification technique
a) Deferred
b) Immediate
c) More than one of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If a transaction does not modify the database until it has committed it is said to use a deferred modification technique. Deferred modification has the overhead that transactions need to make local copies of all updated data items.

7. We say that a transaction has been ________ when its commit log record has been output to stable storage.
a) Locked
b) Completed
c) Committed
d) Released

View Answer

Answer: c [Reason:] We say that a transaction has been committed when its commit log record has been output to stable storage. At that point, all the earlier records have already been output to stable storage.

8. State true or false: Using checkpoints reduces overhead
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Using checkpoints reduces overhead because the search process is time consuming and searching for transactions does not take place if we use checkpoints.

9. A __________ checkpoint is a checkpoint where transactions are allowed to perform updates even while buffer blocks are being written out.
a) Temporary
b) Fuzzy
c) Permanent
d) Recovery

View Answer

Answer: b [Reason:] A fuzzy checkpoint is a checkpoint where transactions are allowed to perform updates even while buffer blocks are being written out.

10. If the database modifications occur while the transaction is still active, the transaction is said to use the __________ modification technique
a) Deferred
b) Immediate
c) More than one of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If the database modifications occur while the transaction is still active, the transaction is said to use the immediate modification technique. Deferred modification has overhead whereas immediate modification doesn’t have any overhead.