Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is the full form of RAID?
a) Redundant Array of Independent Disks
b) Reliable Array of Independent Disks
c) Redundant Asset Increment Data
d) Reliable Aggravation of Immaculate Data

View Answer

Answer: a [Reason:] The full form of RAID is Redundant array of Independent Disks. This disk organization technique improves performance and reliability.

2. The process of duplicating every disk is called _______
a) Incremention
b) Arraying
c) Mirroring
d) Reflecting

View Answer

Answer: c [Reason:] The simplest technique to introduce redundancy is to duplicate every disk. This process is known as Mirroring.

3. State true or false: Using RAID increases the mean time to failure
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Using RAID enables us to use multiple disks which when combined together increase the mean time to failure.

4. Data striping by splitting bits across multiple disks is called as _______
a) RAID striping
b) Array striping
c) Bit level striping
d) Block level striping

View Answer

Answer: c [Reason:] Data striping by splitting bits across multiple disks is called as bit level striping. For example if we have an array of 8 disks, we write bit I of each byte to disk i.

5. How many levels of RAID exist?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: c [Reason:] There exist a total of 7 RAID levels ranging from 0 to 6.

6. RAID level 0 refers to?
a) Disk arrays with striping at the level of blocks
b) Disk mirroring with block striping
c) Memory style error correcting code
d) Block interleaved distributed parity

View Answer

Answer: a [Reason:] RAID level 0 refers to Disk arrays with striping at the level of blocks. This level does not have any redundancy.

7. RAID level 1 refers to?
a) Disk arrays with striping at the level of blocks
b) Disk mirroring with block striping
c) Memory style error correcting code
d) Block interleaved distributed parity

View Answer

Answer: b [Reason:] RAID level 1 refers to Disk mirroring with block striping. This is also called as RAID 10 or RAID 1+0.

8. RAID level 2 refers to?
a) Disk arrays with striping at the level of blocks
b) Disk mirroring with block striping
c) Memory style error correcting code
d) Block interleaved distributed parity

View Answer

Answer: c [Reason:] RAID level 2 refers to Memory style error correcting code. Memory systems have long parity bits for error detection and correction.

9. RAID level 5 refers to?
a) Disk arrays with striping at the level of blocks
b) Disk mirroring with block striping
c) Memory style error correcting code
d) Block interleaved distributed parity

View Answer

Answer: d [Reason:] RAID level 5 refers to Block interleaved distributed parity. It partitions both the data and parity among N+1 disks.

10. Which of the factors need not be taken into consideration while choosing a RAID level?
a) Monetary cost
b) I/O requirements
c) Performance when the disk has failed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Monetary cost, I/O requirements, performance when disk has failed are to be taken into consideration while choosing a RAID level.