Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Statement 1: Cache storage is very fast
Statement 2: Cache storage is very cheap
a) Both the statements are true
b) Statement 1 is true but statement 2 is false
c) Statement 1 is false but statement 2 is true
d) Both the statements are false

View Answer

Answer: b [Reason:] Cache storage is very fast but it is the costliest form of storage.

2. What is the difference between flash memory and main memory?
a) Data is retained in flash memory
b) Data access is faster in flash memory
c) Data storage is very large in flash memory
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Data is retained in flash memory. Power losses do not affect the data stored in flash memory.

3. What is the full form of USB?
a) Universal Serial Binary
b) Universal Storage Base
c) Universal Serial Bus
d) Uninterrupted Service Bus

View Answer

Answer: c [Reason:] USB – Universal Serial Bus. This is currently the most popular and convenient way of data transmittal.

4. DVD is a form of ______ storage
a) Magnetic storage
b) USB storage
c) Tape storage
d) Optical storage

View Answer

Answer: d [Reason:] DVD is a form of optical storage. The data on a DVD is read by an optical reader.

5. Which of the following is a part of the Magnetic disk assembly?
a) Spindle
b) Read write head
c) Arm
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In a magnetic disk assembly, Spindle is the central cylindrical rod, Read write head is used to read and write data and the arm is used to hold the magnetic disk.

6. When a large number of disks are connected by a high speed network to a number of server computers, it is known as ________ architecture
a) Storage area network
b) High performance network
c) Multiple disk network
d) Local area network

View Answer

Answer: a [Reason:] When a large number of disks are connected by a high speed network to a number of server computers, it is known as Storage Area Network (SAN) architecture. These disks are usually arranged by a local organization technique called RAID.

7. The time from when a read or write request is issued to when the actual data transfer begins is called _______
a) Seek time
b) Access time
c) Average latency time
d) Data transfer rate

View Answer

Answer: b [Reason:] The time from when a read or write request is issued to when the actual data transfer begins is called access time. Data transfer rate is the rate at which data can be retrieved from the storage.

8. The time for repositioning the arm is called as _________
a) Seek time
b) Access time
c) Reposition time
d) Latency time

View Answer

Answer: a [Reason:] The time for repositioning the arm is called as Seek time.

9. Which of the following is a measure of reliability of a disk?
a) Seek time
b) Average latency time
c) Mean time to failure
d) Average seek time

View Answer

Answer: c [Reason:] The mean time to failure is the measure of the reliability of a disk. It gives the mean of the times that most disks last.

10. What is buffering?
a) The blocks read from disk are directly accessed
b) The blocks read from disk are temporarily stored in a memory
c) The blocks read from disk are organized in a particular fashion to cater requests.
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Buffering involves reading the data and storing it in a temporary memory location called as the data buffer for future requests. The data in the buffer is temporary and is deleted after usage.

11. What is an NVRAM?
a) RAM which is non-volatile in nature
b) RAM whose data is not lost during power failures
c) RAM that significantly speeds up data transfers
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A non-volatile random access memory or NVRAM is the one which is non-volatile, data is retained during power failure and which considerably speeds up the disk writes.

12. Files that support log disks are called as ________
a) Logging file systems
b) Jorte File Systems
c) Journaling File Systems
d) Channelizing File Systems

View Answer

Answer: c [Reason:] Files that support log disks are called as Journaling File Systems. Journaling file systems can be implemented without a separate log disk, keeping the data and the log on the same disk.

13. State true or false: NOR flash is cheaper than NAND flash
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] NAND flash is significantly cheaper than NOR flash and also has a higher storage capacity and hence is widely used.

14. The logical to physical page mapping is represented in a ____________
a) Logic physical table
b) Transition table
c) Wear leveling table
d) Logic log table

View Answer

Answer: b [Reason:] The logical to physical page mapping is represented in a Transition table which is generally available in memory. This is used for quick access of data.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }