Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The types of access that are supported efficiently are called as ________
a) Access modes
b) Access types
c) Access time
d) Access overhead

View Answer

Answer: b [Reason:] The types of access that are supported efficiently are called as Access types. Access types can include finding records with a specified attribute value or within a particular range.

2. The time it takes to find a particular data item is called as ___________
a) Insertion time
b) Deletion time
c) Time overhead
d) Access time

View Answer

Answer: d [Reason:] The time it takes to find a particular data item or a set of data items using the technique in question is called as access time.

3. The time it takes to insert a new data item is called ____________
a) Insertion time
b) Deletion time
c) Time overhead
d) Access time

View Answer

Answer: a [Reason:] The time it takes to insert a new data item is called Insertion time. This value includes the time taken to find the correct place to insert the new data item as well as the time it takes to update the index structure.

4. The time it takes to delete a data item is called as _________
a) Insertion time
b) Deletion time
c) Time overhead
d) Access time

View Answer

Answer: b [Reason:] The time it takes to delete a data item is called as deletion time. This value includes finding the item to be deleted and the time taken to update the index structure.

5. The additional space occupied by an index structure is called as _________
a) Access modes
b) Space types
c) Access time
d) Space overhead

View Answer

Answer: d [Reason:] The additional space occupied by an index structure is called as space overhead. It is usually a worthwhile sacrifice to achieve improved performance.

6. If the file containing the records is sequentially ordered, a ___________ is an index whose search key also defines the sequential order of the file.
a) Clustering data
b) Cluttering index
c) Clustering index
d) Clustering number

View Answer

Answer: b [Reason:] If the file containing the records is sequentially ordered, a Clustering index is an index whose search key also defines the sequential order of the file. Clustering indices are also called as primary indices but they do not denote an index on the primary key. Such indices can be built on any search key.

7. State true or false: Clustering indices are also called as primary indices
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If the file containing the records is sequentially ordered, a Clustering index is an index whose search key also defines the sequential order of the file. Clustering indices are also called as primary indices.

8. If an index entry appears for every search key value in the file, it is called as ________
a) Dense key
b) Dense index
c) Sparse key
d) Sparse index

View Answer

Answer: b [Reason:] In a dense index, an index entry appears for every search key value in the file. In a dense clustering index, the index record contains the search-key value and a pointer to the first data record with that search-key value.

9. If an index entry appears for only some of the search key values in the file, it is called as ________
a) Dense key
b) Dense index
c) Sparse key
d) Sparse index

View Answer

Answer: d [Reason:] In a sparse index, an index entry appears for only some of the search key values. Sparse indices can be used only if the relation is stored in the sorted order of the search key i.e. if the index is a clustering index.

10. Indices with two or more levels are called as?
a) Multiple Indices
b) Multilevel indices
c) Bi- tri- Indices
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Indices with two or more levels are called as multilevel indices. They require significantly few I/O operations than searching using binary search.

11. A search key containing more than one attribute is called a _________ search key
a) Multiple
b) Multilevel
c) Composite
d) Primary

View Answer

Answer: b [Reason:] A search key containing more than one attribute is called as a composite search key. The structure of the index is the same as that of any other index, the only difference being that it is not a single search attribute but a list of attributes.