Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. If a transaction has obtained a __________ lock, it can read but cannot write on the item
a) Shared mode
b) Exclusive mode
c) Read only mode
d) Write only mode

View Answer

Answer: a [Reason:] If a transaction Ti has obtained a shared-mode lock (denoted by S) on item Q, then Ti can read, but cannot write, Q.

2. If a transaction has obtained a ________ lock, it can both read and write on the item
a) Shared mode
b) Exclusive mode
c) Read only mode
d) Write only mode

View Answer

Answer: b [Reason:] If a transaction has obtained an exclusive mode lock, then it can both read and write on the item on which it in operating.

3. A transaction can proceed only after the concurrency control manager ________ the lock to the transaction
a) Grants
b) Requests
c) Allocates
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A transaction can proceed only after the concurrency control manager grants the lock to the transaction.

4. If a transaction can be granted a lock on an item immediately in spite of the presence of another mode, then the two modes are said to be ________
a) Concurrent
b) Equivalent
c) Compatible
d) Executable

View Answer

Answer: c [Reason:] If a transaction can be granted a lock on an item immediately in spite of the presence of another mode, then the two modes are said to be compatible.

5. A transaction is made to wait until all ________ locks held on the item are released
a) Compatible
b) Incompatible
c) Concurrent
d) Equivalent

View Answer

Answer: a [Reason:] A transaction is made to wait until all compatible locks held on the item are released. This ensures that no other transaction is concurrently accessing the same item.

6. State true or false: It is not necessarily desirable for a transaction to unlock a data item immediately after its final access
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is not necessarily desirable for a transaction to unlock a data item immediately after its final access because serializability may be violated due to this.

7. The situation where no transaction can proceed with normal execution is known as ________
a) Road block
b) Deadlock
c) Execution halt
d) Abortion

View Answer

Answer: b [Reason:] The situation where no transaction can proceed with normal execution is known as a deadlock.

8. The protocol that indicates when a transaction may lock and unlock each of the data items is called as __________
a) Locking protocol
b) Unlocking protocol
c) Granting protocol
d) Conflict protocol

View Answer

Answer: a [Reason:] The protocol that indicates when a transaction may lock and unlock each of the data items is called as locking protocol. Locking protocols restrict the number of schedules.

9. If a transaction Ti may never make progress, then the transaction is said to be ____________
a) Deadlocked
b) Starved
c) Committed
d) Rolled back

View Answer

Answer: b [Reason:] If a transaction Ti may never make progress, then the transaction is said to be starved.

10. The two phase locking protocol consists which of the following phases?
a) Growing phase
b) Shrinking phase
c) More than one of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The two phased locking protocol consists of the growing phase and the shrinking phase.

11. If a transaction may obtain locks but may not release any locks then it is in _______ phase
a) Growing phase
b) Shrinking phase
c) Deadlock phase
d) Starved phase

View Answer

Answer: a [Reason:] If a transaction may obtain locks but may not release any locks then it is in growing phase. Growing phase is a phase in two phased locking protocol.

12. If a transaction may release locks but may not obtain any locks, it is said to be in ______ phase
a) Growing phase
b) Shrinking phase
c) Deadlock phase
d) Starved phase

View Answer

Answer: b [Reason:] If a transaction may release locks but may not obtain any locks, it is said to be in shrinking phase. Shrinking phase is a phase in two phased locking protocol.