Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is the approximate storage capacity of CDs in MB
a) 300
b) 700
c) 1100
d) 1500

View Answer

Answer: b [Reason:]s: CDs generally have a storage capacity of 700 Megabytes and DVDs have a storage capacity of around 4.7 Gigabytes.

2. The devices that store a lot of optical disks are called as
a) Optical reservoirs
b) Jukeboxes
c) Karaoke machines
d) Sequential access machines

View Answer

Answer: b [Reason:] Jukeboxes are the devices that store a lot of optical disks and load them automatically on demand.

3. Which of the following is true about file header?
a) It is allocated at the beginning of the file
b) It has information about the file
c) It generally contains the address of the first record in it
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A file header is a certain number of bytes allocated at the beginning of the file. It contains a variety of information about the file and it can be used to point the first record by storing the address of the first record in it.

4. How can variable length records arise in a file
a) Storage of multiple record types in a file
b) Record types that allow variable lengths for one or more fields
c) Record types that allow repeating fields, such as arrays or multisets
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Variable length records arise in a system in several ways like, Storage of multiple record types in a file. Record types that allow variable lengths for one or more fields. Record types that allow repeating fields, such as arrays or multisets.

5. What does a null bitmap indicate?
a) The database does not exist
b) The record does not exist
c) The attributes of a record do not have a value
d) The attributes are missing from record

View Answer

Answer: c [Reason:] A null-bitmap indicates that the attributes of a particular record have null values.

6. State true or False: Variable length records cannot be implemented
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Variable length records can be implemented in databases. There are different techniques to implement variable length records.

7. The linked list formed by the deleted records is called as ______
a) Delete list
b) Free list
c) Null list
d) Non-existent list

View Answer

Answer: b [Reason:] As the addresses can be thought of as pointers, the deleted records thus form a linked list. The linked list formed by the deleted records is called as a free list.

8. The slotted page structure is used for _________
a) Organizing records in a block
b) Organizing blocks in a database
c) Deleting records from a block
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The slotted page structure is used for organizing records in a block. The slotted page structure contains a header at the beginning of each block.

9. The header in the slotted page structure does not contain which of the following data?
a) The number of record entries in the header
b) The end of free space in a block
c) The size of all the records put together in the header
d) An array containing location and size of each record

View Answer

Answer: c [Reason:] The header in the slotted page structure does not contain the size of all the records put together in the header but it contains the number of record entries, the end of free space and an array containing location and size of each record.

10. State true or false: It is easier to delete a record from the fixed length records
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is tough to delete a record from the fixed length records but it is easier to delete a record from the variable length record. Thus, implementation of variable records is preferred.