Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The process of designating sub groupings within the entity set is called as _______
a) Specialization
b) Division
c) Aggregation
d) Finalization

View Answer

Answer: a [Reason:] The process of designating sub-groupings within the entity set is called as specialization. Specialization allows us to distinguish among entities.

2. State true or false: Specialization can be applied only once
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] We can apply specialization multiple times to refine a design. An entity set may also be specialized by more than one distinguishing feature.

3. Which of the following is the specialization that permits multiple sets
a) Superclass specialization
b) Disjoint specialization
c) Overlapping specialization
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Overlapping specialization is the type of specialization that permits multiple sets. But disjoint specialization does not permit multiple sets. Disjoint specialization permits at most one set.

4. The similarities between the entity set can be expressed by which of the following features?
a) Specialization
b) Generalization
c) Uniquation
d) Inheritance

View Answer

Answer: b [Reason:] The similarities between the entity set can be expressed by the generalization feature. It is a containment o the relationship that exists between a higher level entity set and one or more lower level entity sets.

5. Higher level entity sets are designated by the term _________
a) Sub class
b) Super class
c) Parent class
d) Root class

View Answer

Answer: b [Reason:] Higher level entity sets can also be designated by the term super class. In the similar manner lower level entity sets can also be designated by the term sub class.

6. State true or false: The attributes of the higher level entity sets are inherited by the attributes of the lower level entity sets
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The attributes of the higher level entity sets are inherited by the attributes of the lower level entity sets. But the inverse is not true in this case.

7. Which of the following is not a generalization constraint?
a) Condition-defined
b) User defined
c) Disjoint
d) Machine defined

View Answer

Answer: d [Reason:] Machine definition is not a generalization constraint. Condition defined, user defined, disjoint and overlapping are 4 generalization constraints.

8. Condition defined generalization constraint is also said to be ________
a) Attribute defined
b) Constraint defined
c) Value defined
d) Undefined

View Answer

Answer: a [Reason:] Condition defined generalization constraint is also said to be attribute defined.

9. If each higher level entity belongs to the lower level entity, then what kind of generalization is it?
a) Modal generalization
b) Partial generalization
c) Total generalization
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If each higher level entity belongs to the lower level entity then it is called as total generalization. It is also called as total specialization. If some higher level entities do not belong, it is called as partial generalization.

10. ________ is an abstraction through which relationships are treated as higher level entities
a) Creation
b) Superseding
c) Attribute separation
d) Aggregation

View Answer

Answer: d [Reason:] One limitation of E-R model is that it cannot express relationships among relationships. Thus for this purpose, aggregation is used. Aggregation is an abstraction through which relationships are treated as higher level entities.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }