Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which of the following is true regarding the model-view- controller architecture?
a) The model corresponds to the business logic layer
b) The view defines the presentation of data
c) The controller receives events, executes actions on the model and returns a view
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In the model-view-controller architecture, the model corresponds to the business logic layer, the view defines the way data is presented and the controller receives events, executes actions on the model and returns a view.

2. The ___________ provides a high level view of data and actions on data
a) Business-logic layer
b) Data access layer
c) Data transfer layer
d) Business manager layer

View Answer

Answer: a [Reason:] The Business-logic layer provides a high level view of data and actions on data. An object oriented approach is used to code this layer.

3. The _________ layer provides the interface between the business logic layer and the underlying database
a) Business-logic layer
b) Data access layer
c) Data transfer layer
d) Business manager layer

View Answer

Answer: b [Reason:] The data-access layer provides the interface between the business logic layer and the underlying database. The data access layer provides the mapping from the object oriented data model to the relational model.

4. What are workflows in a business logic layer?
a) They describe how a particular task that involves servers is handled
b) They describe how multiple tasks involving a single participant is handled
c) They describe how a particular task involving multiple participants is handled.
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Business logic includes workflows. Workflows in a business logic layer describe how a particular task involving multiple participants is handled.

5. State true or false: The code implementing the actions in the business logic layer ensures that business rules are followed
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The code implementing the actions in the business logic layer ensures that business rules are followed. For example a student can only enroll in a course if the prerequisites are completed.

6. What is the full form of JSON?
a) JavaScript Object Native
b) JavaScript Object Notation
c) JavaScript Object Negation
d) Java Object Notation

View Answer

Answer: b [Reason:] JSON – JavaScript Object Notation. This is an encoding for javascript objects.

7. Which of the following features does Rapid Application Development possess?
a) Provide a library of functions to generate UI elements
b) Provide drag and drop features in a n IDE
c) Auto generation of code for the user interface from a declarative specification
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The main features of Rapid Application development are to provide a library of functions for GUI development, to provide drag and drop features in an IDE, Auto-generation of code for the user interface from a declarative specification.

8. Which of the following is not a web application development framework feature?
a) An object oriented model
b) A declarative way of specifying a form with validation constraints
c) Creating mass servers for effective handling of data
d) A template scripting system

View Answer

Answer: c [Reason:] Creating mass servers for effective handling of data is not a part of the web application development framework feature.

9. What are report generators?
a) They are the tools to generate human readable reports from a database
b) They are the tools that generate reports on the statistics of the database usage
c) They are the tools that prevent database querying and instead they generate pie charts and graphs
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Report generators are the tools to generate human readable reports from a database. They integrate querying the database with the creation of formatted text and summary charts.

10. Which of the following methods is used to reduce overhead?
a) Connection pooling
b) Parallel Processing
c) Caching Query Results at the server
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] To reduce overhead, any of the following methods can be used. Connection pooling, Parallel processing or caching query results at the server. Caching query results at the server enables to reduce the number of database accesses every time a similar request is sent.