Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is the full form of OLAP?
a) Online Application Programming
b) Online Application Processing
c) Online Analytical programming
d) Online Analytical Processing

View Answer

Answer: d [Reason:] The full form of OLAP is Online Analytical Processing. It is an interactive system that gives various features to analysts.

2. Data that can be modelled as dimension attributes and measure attributes are called ___________
a) Mono-dimensional data
b) Multi-dimensional data
c) Measurable data
d) Efficient data

View Answer

Answer: b [Reason:] Data that can be modelled as dimension attributes and measure attributes are called multi-dimensional data.

3. The operation of changing a dimensions used in a cross-tab is called as ________
a) Alteration
b) Pivoting
c) Piloting
d) Renewing

View Answer

Answer: b [Reason:] We can change the dimensions used in a cross tab. The operation of changing a dimensions used in a cross-tab is called as pivoting.

4. The operation of moving from finer granular data to coarser granular data is called _______
a) Reduction
b) Increment
c) Roll up
d) Drill down

View Answer

Answer: c [Reason:] OLAP systems permit users to view the data at any level of granularity. The process of moving from finer granular data to coarser granular data is called as roll-up.

5. How many dimensions of multi-dimensional data do cross tabs enable analysts to view?
a) 1
b) 2
c) 3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Cross-tabs enable analysts to view two dimensions of multi-dimensional data, along with the summaries of the data.

6. The _______ function allows substitution of values in an attribute of a tuple
a) Cube
b) Unknown
c) Decode
d) Substitute

View Answer

Answer: c [Reason:] The decode function allows substitution of values in an attribute of a tuple. The decode function does not always work as we might like for null values because predicates on null values evaluate to unknown.

7. Which of the following OLAP systems do not exist?
a) HOLAP
b) MOLAP
c) ROLAP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] HOLAP means Hybrid OLAP, MOLAP means multidimensional OLAP, ROLAP means relational OLAP. This means all of the above OLAP systems exist.

8. State true or false: OLAP systems can be implemented as client-server systems
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] OLAP systems can be implemented as client-server systems. In fact most of the current OLAP systems are implemented as client-server systems.

9. The operation of moving from coarser granular data to finer granular data is called _______
a) Reduction
b) Increment
c) Roll back
d) Drill down

View Answer

Answer: d [Reason:] OLAP systems permit users to view the data at any level of granularity. The process of moving from finer granular data to coarser granular data is called as drill-down.

10. State true or false: In OLAP, analysts cannot view a dimension in different levels of detail.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In OLAP, analysts cannot view a dimension in different levels of detail. The different levels of detail are classified into a hierarchy.