Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. _____ programming language is a dialect of S.
a) B
b) C
c) R
d) K

View Answer

Answer: c [Reason:] S was initiated in 1976⁷ as an internal statistical analysis environment—originally implemented as Fortran libraries.

2. Point out the WRONG statement :
a) Early versions of the S language contain functions for statistical modeling
b) The book Programming with Data by John Chambers documents S version of the language
c) In 1993 Bell Labs gave StatSci (later Insightful Corp.) an exclusive license to develop and sell the S language
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Insightful sold its implementation of the S language under the product name S-PLUS.

3. In 2004, ________ purchased the S language from Lucent for $2 million.
a) Insightful
b) Amazon
c) IBM
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] TIBCO is the current owner of the S language and is its exclusive developer.

4. In 1991, R was created by Ross Ihaka and Robert Gentleman in the Department of Statistics at the University of _________
a) John Hopkins
b) California
c) Harvard
d) Auckland

View Answer

Answer: d [Reason:] In 1993 the first announcement of R was made to the public. Ross’s and Robert’s experience developing R is documented in a 1996 paper in the Journal of Computational and Graphical Statistics.

5. Point out the wrong statement :
a) R is a language for data analysis and graphics
b) K is language for statistical modelling and graphics
c) One key limitation of the S language was that it was only available in a commercial package, S-PLUS
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In 1996, a public mailing list was created (the R-help and R-devel lists) and in 1997 the R Core Group was formed, containing some people associated with S and S-PLUS.

6. Finally, in _________ R version 1.0.0 was released to the public.
a) 2000
b) 2005
c) 2010
d) 2012

View Answer

Answer: a [Reason:] Source code for the entire R system is accessible to anyone who wanted to tinker with it.

7. R is technically much closer to the Scheme language than it is to the original _____ language.
a) B
b) C
c) C++
d) S

View Answer

Answer: d [Reason:] R’s semantics, while superficially similar to S, are quite different.

8. The R-help and _____ mailing lists have been highly active for over a decade now
a) R-mail
b) R-devel
c) R-dev
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] There is considerable activity on web sites like Stack Overflow as well.

9. Which of the following describes R language ?
a) Free
b) Paid
c) Available for free trial only
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A major advantage that R has over many other statistical packages and is that it’s free.

10. The copyright for the primary source code for R is held by the ______ Foundation.
a) A
b) S
c) C
d) R

View Answer

Answer: d [Reason:] It is published under the GNU General Public License version.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }