Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Python MCQ Set 1

1. Which of the following commands will create a list?
a) list1 = list()
b) list1 = [].
c) list1 = list([1, 2, 3])
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Execute in the shell to verify

2. What is the output when we execute list(“hello”)?
a) [‘h’, ‘e’, ‘l’, ‘l’, ‘o’].
b) [‘hello’].
c) [‘llo’].
d) [‘olleh’].

View Answer

Answer: a [Reason:] Execute in the shell to verify.

3. Suppose listExample is [‘h’,’e’,’l’,’l’,’o’], what is len(listExample)?
a) 5
b) 4
c) None
d) Error

View Answer

Answer: a [Reason:] Execute in the shell and verify.

4. Suppose list1 is [2445,133,12454,123], what is max(list1) ?
a) 2445
b) 133
c) 12454
d) 123

View Answer

Answer: c [Reason:] Max returns the maximum element in the list.

5. Suppose list1 is [3, 5, 25, 1, 3], what is min(list1) ?
a) 3
b) 5
c) 25
d) 1

View Answer

Answer: d [Reason:] Min returns the minimum element in the list.

6. Suppose list1 is [1, 5, 9], what is sum(list1) ?
a) 1
b) 9
c) 15
d) Error

View Answer

Answer: c [Reason:] Sum returns the sum of all elements in the list.

7. To shuffle the list(say list1) what function do we use ?
a) list1.shuffle()
b) shuffle(list1)
c) random.shuffle(list1)
d) random.shuffleList(list1)

View Answer

Answer: c [Reason:] Execute in the shell to verify .

8. Suppose list1 is [4, 2, 2, 4, 5, 2, 1, 0], Which of the following is correct syntax for slicing operation ?
a) print(list1[0])
b) print(list1[:2])
c) print(list1[:-2])
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Slicing is allowed in lists just as in the case of strings.

9. Suppose list1 is [2, 33, 222, 14, 25], What is list1[-1] ?
a) Error
b) None
c) 25
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] -1 corresponds to the last index in the list.

10. Suppose list1 is [2, 33, 222, 14, 25], What is list1[:-1] ?
a) [2, 33, 222, 14].
b) Error
c) 25
d) [25, 14, 222, 33, 2].

View Answer

Answer: a [Reason:] Execute in the shell to verify.

Python MCQ Set 2

1. What is the output when following statement is executed ?

  1. >>>"a"+"bc"

a) a
b) bc
c) bca
d) abc

View Answer

Answer: d [Reason:] + operator is concatenation operator.

2. What is the output when following statement is executed ?

  1. >>>"abcd"[2:]

a) a
b) ab
c) cd
d) dc

View Answer

Answer: c [Reason:] Slice operation is performed on string.

3. The output of executing string.ascii_letters can also be achieved by:
a) string.ascii_lowercase_string.digits
b) string.ascii_lowercase+string.ascii_upercase
c) string.letters
d) string.lowercase_string.upercase

View Answer

Answer: b [Reason:] Execute in shell and check.

4. What is the output when following code is executed ?

  1. >>> str1 = 'hello'
  2. >>> str2 = ','
  3. >>> str3 = 'world'
  4. >>> str1[-1:]

a) olleh
b) hello
c) h
d) o

View Answer

Answer: d [Reason:] -1 corresponds to the last index.

5. What arithmetic operators cannot be used with strings ?
a) +
b) *
c) –
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] + is used to concatenate and * is used to multiply strings.

6. What is the output when following code is executed ?

  1. >>>print r"nhello"

The output is
a) a new line and hello
b) nhello
c) the letter r and then hello
d) error

View Answer

Answer: b [Reason:] When prefixed with the letter ‘r’ or ‘R’ a string literal becomes a raw string and the escape sequences such as n are not converted.

7. What is the output when following statement is executed ?

  1. >>>print('new' 'line')

a) Error
b) Output equivalent to print ‘newnline’
c) newline
d) new line

View Answer

Answer: c [Reason:] String literals seperated by white space are allowed. They are concatenated.

8. What is the output when following statement is executed ?
>>> print(‘x97x98’)
a) Error
b) 97
98
c) x97
d) x97x98

View Answer

Answer: c [Reason:] x is an escape sequence that means the following 2 digits are a hexadicmal number encoding a character.

9. What is the output when following code is executed ?

  1. >>>str1="helloworld"
  2. >>>str1[::-1]

a) dlrowolleh
b) hello
c) world
d) helloworld

View Answer

Answer: a [Reason:] Execute in shell to verify.

10. print(0xA + 0xB + 0xC) :
a) 0xA0xB0xC
b) Error
c) 0x22
d) 33

View Answer

Answer: d [Reason:] 0xA and 0xB and 0xC are hexadecimal integer literals representing the decimal values 10,11 and 12 respectively. There sum is 33.

Python MCQ Set 3

1. Which of the following is a Python tuple?
a) [1, 2, 3].
b) (1, 2, 3)
c) {1, 2, 3}
d) {}

View Answer

Answer: b [Reason:] Tuples are represented with round brackets.

2. Suppose t = (1, 2, 4, 3), which of the following is incorrect?
a) print(t[3])
b) t[3] = 45
c) print(max(t))
d) print(len(t))

View Answer

Answer: b [Reason:] Values cannot be modified in the case of tuple, that is, tuple is immutable.

3. What will be the output?

  1. >>>t=(1,2,4,3)
  2. >>>t[1:3]

a) (1, 2)
b) (1, 2, 4)
c) (2, 4)
d) (2, 4, 3)

View Answer

Answer: c [Reason:] Slicing in tuples takes place just as it does in strings.

4. What will be the output?

  1. >>>t=(1,2,4,3)
  2. >>>t[1:-1]

a) (1, 2)
b) (1, 2, 4)
c) (2, 4)
d) (2, 4, 3)

View Answer

Answer: c [Reason:] Slicing in tuples takes place just as it does in strings.

5. What will be the output?

  1. >>>t = (1, 2, 4, 3, 8, 9)
  2. >>>[t[i] for i in range(0, len(t), 2)]

a) [2, 3, 9].
b) [1, 2, 4, 3, 8, 9].
c) [1, 4, 8].
d) (1, 4, 8)

View Answer

Answer: c [Reason:] Execute in the shell to verify.

6. What will be the output?

  1. d = {"john":40, "peter":45}
  2. d["john"]

a) 40
b) 45
c) “john”
d) “peter”

View Answer

Answer: a [Reason:] Execute in the shell to verify.

7. What will be the output?

  1. >>>t = (1, 2)
  2. >>>2 * t

a) (1, 2, 1, 2)
b) [1, 2, 1, 2].
c) (1, 1, 2, 2)
d) [1, 1, 2, 2].

View Answer

Answer: a [Reason:] * operator concatenates tuple.

8. What will be the output?

  1. >>>t1 = (1, 2, 4, 3)
  2. >>>t2 = (1, 2, 3, 4)
  3. >>>t1 < t2

a) True
b) False
c) Error
d) None

View Answer

Answer: b [Reason:] Elements are compared one by one in this case.

9. What will be the output?

  1. >>>my_tuple = (1, 2, 3, 4)
  2. >>>my_tuple.append( (5, 6, 7) )
  3. >>>print len(my_tuple)

a) 1
b) 2
c) 5
d) Error

View Answer

Answer: d [Reason:] Tuples are immutable and don’t have an append method. An exception is thrown in this case.

10. What will be the output?

  1. numberGames = {}
  2. numberGames[(1,2,4)] = 8
  3. numberGames[(4,2,1)] = 10
  4. numberGames[(1,2)] = 12
  5. sum = 0
  6. for k in numberGames:
  7.     sum += numberGames[k]
  8. print len(numberGames) + sum

a) 30
b) 24
c) 33
d) 12

View Answer

Answer: c [Reason:] Tuples can be used for keys into dictionary. The tuples can have mixed length and the order of the items in the tuple is considered when comparing the equality of the keys.

Python MCQ Set 4

1. Which is the correct operator for power(x^y)?
a) X^y
b) X**y
c) X^^y
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In python, power operator is x**y i.e. 2**3=8.

2. Which one of these is floor division?
a) /
b) //
c) %
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When both of the operands are integer then python chops out the fraction part and gives you the round off value, to get the accurate answer use floor division. This is floor division. For ex, 5/2 = 2.5 but both of the operands are integer so answer of this expression in python is 2.To get the 2.5 answer, use floor division.

3. What is the order of precedence in python?
i) Parentheses
ii) Exponential
iii) Multiplication
iv) Division
v) Addition
vi) Subtraction
a) i,ii,iii,iv,v,vi
b) ii,i,iii,iv,v,vi
c) ii,i,iv,iii,v,vi
d) i,ii,iii,iv,vi,v

View Answer

Answer: a [Reason:] For order of precedence, just remember this PEMDAS (similar to BODMAS)

4. What is answer of this expression, 22 % 3 is?
a) 7
b) 1
c) 0
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] Modulus operator gives remainder. So, 22%3 gives the remainder, that is, 1.

5. Mathematical operations can be performed on a string. State whether true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] You can’t perform mathematical operation on string even if the string is in the form: ‘1234…’.

6. Operators with the same precedence are evaluated in which manner?
a) Left to Right
b) Right to Left
c) Cant say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. What is the output of this expression, 3*1**3?
a) 27
b) 9
c) 3
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] First this expression will solve 1**3 because exponential have higher precedence than multiplication, so 1**3 = 1 and 3*1 = 3. Final answer is 3.

8. Which one of the following have the same precedence?
a) Addition and Subtraction
b) Multiplication and Division
c) Both a and b
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

9. The expression Int(x) implies that the variable x is converted to integer. State whether true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. Which one of the following have the highest precedence in the expression?
a) Exponential
b) Addition
c) Multiplication
d) Parentheses

View Answer

Answer: d [Reason:] Just remember: PEDMAS, that is, Parenthesis, Exponentiation, Division, Multiplication, Addition, Subtraction. Note that the precedence order of Division and Multiplication is the same. Likewise, the order of Addition and Subtraction is also the same.

Python MCQ Set 5

1. What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".count('yy'))

a) 2
b) 0
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Counts the number of times the substring ‘yy’ is present in the given string.

2. What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".count('yy', 1))

a) 2
b) 0
c) 1
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Counts the number of times the substring ‘yy’ is present in the given string, starting from position 1.

3. What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".count('yy', 2))

a) 2
b) 0
c) 1
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Counts the number of times the sub-string ‘yy’ is present in the given string, starting from position 2.

4. What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".count('xyy', 0, 100))

a) 2
b) 0
c) 1
d) error

View Answer

Answer: a [Reason:] An error will not occur if the end value is greater than the length of the string itself.

5. What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".count('xyy', 2, 11))

a) 2
b) 0
c) 1
d) error

View Answer

Answer: b [Reason:] Counts the number of times the sub-string ‘xyy’ is present in the given string, starting from position 2 and ending at position 11.

6. What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".count('xyy', -10, -1))

a) 2
b) 0
c) 1
d) error

View Answer

Answer: b [Reason:] Counts the number of times the substring ‘xyy’ is present in the given string, starting from position 2 and ending at position 11.

7. What is the output of the following?

print('abc'.encode())

a) abc
b) ‘abc’
c) b’abc’
d) h’abc’

View Answer

Answer: c [Reason:] A bytes object is returned by encode.

8. What is the default value of encoding in encode()?
a) ascii
b) qwerty
c) utf-8
d) utf-16

View Answer

Answer: c [Reason:] The default value of encoding is utf-8.

9. What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".endswith("xyy"))

a) 1
b) True
c) 3
d) 2

View Answer

Answer: b [Reason:] The function returns True if the given string ends with the specified sub-string.

10. What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".endswith("xyy", 0, 2))

a) 0
b) 1
c) True
d) False

View Answer

Answer: d [Reason:] The function returns False if the given string does not end with the specified sub-string.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com