Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. Wet strength additives work by forming ionic bonds between fibers.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The system works by forming their own cross-linked network of covalent bonds. It is a type of bonding where pair of electrons are shared. These electron pairs are called as shared pairs or bonding pairs, and the stable balance of attractive and repulsive forces between atoms.

2. It is well known that _________ cause maximum flocculation shortly after their addition to fiber slurries.
a) Anionic polymer
b) Cationic polymer
c) Lyophobic
d) Lyophilic

View Answer

Answer: b [Reason:] This was observed by Koethe and Scott in 1993.The time on the order of 10 to 100 or more minutes zeta potential decreases.

3. _________ are too large to easily be measure by their zeta potential.
a) Filbers
b) Cationic polymer
c) Lyophobic
d) Lyophilic

View Answer

Answer: a [Reason:] Fibers are too large to easily measure their zeta potential. Often the assumption is made that the zeta potential behaviour of fiber fines is the same as that of the fibers.

4. What’s the name of the group?
pulp-paper-questions-answers-wet-dry-strength-q4
a) Carbonate
b) Epoxy
c) Polymer
d) Starch

View Answer

Answer: b [Reason:] The epoxy groups of this and other molecules that use it (such as materials utilised to prepare cationic starch) are stored in a stable form and made reactive before using them.

5. The _________ can be measured by the movement of electrophoresis.
a) Zeta resistance
b) Voltage
c) Current
d) Zeta potential

View Answer

Answer: d [Reason:] The electric field cautilises movement of the water, so the measurements must be made where it is stable . A microscope must be utilised to view the particles and determine their velocity to briefly study zeta potential.

6. What is the name of the hidden part?

_________= EZ/f

a) Voltage
b) Zeta potential
c) Current
d) Factor

View Answer

Answer: a [Reason:] The velocity of migration of a molecule is proportional to the electric field (E), which is the volts of the field that’s divided by the distance b/w the plates, also referred to the voltage drop per unit length, V/m and the charge of the species (Z) and is indirectly proportional to the frictional coefficient, (f).

7. What’s the name of the instrument?
pulp-paper-questions-answers-wet-dry-strength-q7
a) Electrocuting
b) Electrophoresis
c) Electrolysis
d) Electro-magnetism

View Answer

Answer: b [Reason:] Electrophoresis is a technique utilized in laboratories in order to separate macromolecules based on size. The technique applies a -ve charge so proteins move towards a +ve charge.

8. Colloidal _________ have a disadvantage that it’s hard to reproduce the method from operator to operator without mechanization of the system.
a) Titration
b) Sulfonication
c) Burning
d) Delignification

View Answer

Answer: a [Reason:] The endpoint determination isn’t very sharp to the unaided eye. The use of a spectroscopic instrument to help determine the endpoint is crucial but adds to the complexity and cost of the method.

9. In the direct titration methods, the indicator isn’t added to the solution containing the cationic polymer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Anionic polymer is added by a burett. Initially it complexes completely with the cationic polymer.

10. Problems in zeta potential measurement occur if the H2O has a relatively high _________strength since heating will occur, which induces convection currents.
a) ionic
b) magnetising
c) acid
d) basic

View Answer

Answer: a [Reason:] Decrement the applied voltage or measurement time will be necessary. Samples must be dilute with a solution of similar inorganic electrolyte composition to observe individual particles.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. Formation is clearly dependent on fiber _________ which makes it very crucial. They used a pilot plant machine to evaluate numerous factors on fiber _________
a) Biocides
b) Flocculation
c) Alum chemistry
d) Zeta potential

View Answer

Answer: b [Reason:] There’s relatively little information on fiber flocculation in the literature. Formation’s clearly dependent on fiber flocculation, which makes it very important. Single fundamental study with a good evaluation of the literature is the work of Jokinen and Ebeling. They utilized a pilot plant machine to evaluate numerous factors on fiber flocculation.

2. Mechanical properties of fibers were much more crucial than chemical aspects of the slurry.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Mechanical properties of fibers were much more crucial than chemical aspects of the slurry. An example, temp. from 18- 35°C had no effect, nor did pH from 3.9 to 10.7.

3. _________ had an important effect although the value depends on the pulp consistency; under one set of typical commercial conditions, flocculation would change by 1.2 times.
a) Fillers
b) Zeta potential
c) Fiber length
d) Flocculation

View Answer

Answer: c [Reason:]Fiber length had an imp. effect although the magnitude depends on the pulp consistency; under one set of typical commercial conditions, flocculation would change by 1.2 times the relative change in fiber length.

4. A variety of _________ aids were tested, and anionic polyacrylamides (P.A.M.) of high molecular weight had the most pronounced effect, with 0.5 percent causing up to 65 percent decrement in flocculation.
a) Deflocculation
b) Flocculation
c) Zeta potential
d) Fillers

View Answer

Answer: a [Reason:] A variety of deflocculation aids were tested, and anionic polyacrylamides (P.A.M.) of high molecular weight had the most pronounced effect, with 0.5 percent value causing up to 65 percent value decrement in flocculation. Chemicals could not be utilized alone to increment flocculation above 5 percent.

5. Alum’s not used in rosin and A.S.A. sizing, as a retention aid, and as a drainage aid.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The behaviour of alum in aqueous sol. is crucial to various aspects of wet end chemistry. Alum is utilized in rosin and A.S.A. sizing, as a retention aid, and as a drainage aid.

6. _________ is the central chemical in wet end chemistry and has gained much attention. There are various papers describing the behaviour of alum during papermaking process that generally contradict with each other.
a) Filler
b) Alum
c) Zeta potential
d) Flocculation

View Answer

Answer: b [Reason:] Alum’s the central chemical in wet end chemistry and has gained much attention. There are various papers describing the behaviour of alum during papermaking that generally contradict with each other.

7. This role of _________ in coordination chemistry in retention has been very clear for decades to textile chemists that describe the caustic action of alum in textile dyeing-the same thing that occurs with rosin sizing.
a) Alum
b) Filler
c) Zeta potential
d) Deflocculation

View Answer

Answer: a [Reason:] This role of alum coordination chemistry in retention has been very clear for decades to textile chemists that describe the caustic action of alum in textile dyeing. The same thing that occurs with rosin sizing. In the textile field mordan is a substance that fixes a dye to a material.

8. Al ions in solution form polymers by sharing _________ groups.
a) Phenyl
b) Hydroxide
c) Halogen
d) Metallic

View Answer

Answer: b [Reason:] Al ions in sol. form polymers by sharing hydroxide groups. Two adjacent aluminum ions share 2 -OH groups to form the chain; these linkages are termed hydroxo linkages and are relatively non-polar linkages, unlike the polar linkages often shown that would be destroyed by H2O.

9. The _________ is a colloidal effect having to do with charge distributions upon the surface of the visible suspended particles.
a) Fillers
b) Alum
c) Zeta potential
d) Deflocculation

View Answer

Answer: c [Reason:] The zeta potential is a colloidal effect having to do with charge distributions on the surface of the visible suspended particles. The zeta potential’s the charge density on the surface of colloids and of suspended particles.

10. It varies from about -50 mV to + 50 mV. Retention’s often at a max. when the charge density is near 0. This is probably where the solubility is the least. What property’s mentioned here?
a) Deflocculation
b) Flocculation
c) Zeta potential
d) Alum

View Answer

Answer: c [Reason:] The zeta potential’s a colloidal effect in which charge distributions on the surface of the visible suspended particles. The zeta potential’s the charge density on the surface of colloids and of suspended particles.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. The specific gravity (specific gravity) of wood’s the oven-dry weight of wood divided by the weight of _________ of H2O.
a) Mass
b) Density
c) Volume
d) Viscosity

View Answer

Answer: c [Reason:] This produces a unitless number. The displaced volume of H2O can be calculated by the volume of the wood if it’s of even shape such as a rectangular block.

2. The basic sp. gr. of woods is commonly b/w 0.35 and 0.60, but can change from 0.2 – 0.7.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The basic sp. gr. of cell wall material’s approx. 1.50. The basic specific gravity of woods is commonly b/w 0.35 and 0.60, but can vary from 0.2 to 0.7.

3. The viscosity of a material’s defined as the mass/unit volume.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The density of a material is defined as the mass/volume. When the units of pounds or ounces are utilized one actually obtains a weight density. For wood, it’s customary to take the total mass / by the volume both at the same moisture content.

4. The _________of wood’s a measure of the H2O content relative to either the total wet weight of material or to the weight of oven dried wood material.
a) Over-dry weight
b) Specific gravity
c) Moisture content
d) Green weight

View Answer

Answer: c [Reason:] The moisture content of wood’s a measure of the H2O content relative to either the net wet weight of material the green weight of wood or to the weight of oven dried wood material the oven-dry basis.

5. After converting 20% MCQD to MCQR the value would be _________
a) 10%
b) 15%
c) 5%
d) 17%

View Answer

Answer: d [Reason:] One could come up with about 17% MCGR. Or else, one could solve it for 16.7% MCGR. 20% MCQD means 20 parts H2O to 100 parts dry wood; this, in turn, means 20 parts water for 120 parts wet wood or 16.7% MCQR.

6. A sample of wet Douglas-fir wood 20 mm thick, 50 mm wide and 10 cm long weighs 90.21 g. It is then dried at 105°Celcius to constant weight and re-weighed after cooling in a desiccator. The oven-dry weight is 44.37 g. What are the MCGR, MCQD, and basic specific gravity of the wood sample?
a) 1%, 10%, and 0.333
b) 75.2%, 103.8%, and 1.555
c) 4.8%, 106.2%, and 6.254
d) 50.8%, 103.8%, and 0.444

View Answer

Answer: d [Reason:] MCGR= (90.21 – 44.37) / 90.21 x 100%= 50.8% MCOD= (90.21 – 44.37) / 44.37 x 100%= 103.3% sp. gr.= (44.37 / 2x5x10) / 1= 0.444

7. What is the name of the hidden part?

a) Overdry weight of wood
b) Wet weight of wood
c) Weight of wood in sodium
d) Weight of lignin

View Answer

Answer: a [Reason:] Here moisture contents over 100 percent are possible and commonly encountered. The moisture content of wood (green basis) is typically 50 percent, but varies from 30 – 60 percent. This tie in to 0.43 to 1.5 kg H2O per kg dry wood, (43-150 percent MCQD).

8. What is the name of the hidden part?

a) 100%-MCGR
b) MCOD-100%
c) 100%+MCGR
d) MCOD+100%

View Answer

Answer: a [Reason:] Here moisture contents over 100 percent are possible and commonly encountered. The moisture content of wood (green basis) is typically 50 percent, but varies from 30 – 60 percent. This tally to 0.43 to 1.5 kg H2O per kg dry wood, (43-150 percent MCQD).

9. What is the name of the hidden part?

MC GR = {(weight of water in wood) / (________)} x 100%

a) Overdry weight of wood
b) Wet weight of wood
c) Weight of wood in sodium
d) Weight of lignin

View Answer

Answer: b [Reason:] Here moisture contents over 100 percent are possible and commonly encountered. The moisture content of wood (green basis) is typically 50 percent, but varies from 30 – 60 percent. This consonant to 0.43 to 1.5 kg H2O per kg dry wood, (43-150 percent MCOD).

10. What is the name of the hidden part?

MCGR = {(MCOD) / (_______)} x 100%

a) 100%-MCGR
b) MCOD-100%
c) 100%+MCGR
d) MCOD+100%

View Answer

Answer: d [Reason:] Here moisture contents over 100 percent are possible and commonly encountered. The moisture content of wood (green basis) is typically 50 percent, but varies from 30 – 60 percent. This coincide to 0.43 to 1.5 kg H2O per kg dry wood, (43-150 percent MCOD). .

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. A particular area of paper’s artwork is characterized by relatively large areas of black or white, but not gray.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A particular area of paper is printed either as black or white by most printing methods. This is useful for text and line art, artwork characterized by relatively large areas of black or white, but not gray.

2. A ___________ is the opposite of line art and is continuous tone with various shades of gray. However, areas of various shades of gray cannot be printed directly as gray.
a) Photograph
b) Film
c) Negatives
d) Video

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s an image created by light falling on a light-sensitive surface, generally photographic film or an electronic medium such as a CCD or a CMOS chip. Mostly these are created utilizing a camera, which utilizes a lens to focus the scene’s visible wavelengths of light into a reproduction of what the human eye would see.

3. By use of the ___________ it is based on the optical illusion that areas of very small black dots appear as gray, since the eye cannot distinguish the individual dots without magnification.
a) No tone screen
b) Full tone screen
c) Half tone screen
d) Medium tone screen

View Answer

Answer: c [Reason:] Halftone is the reprographic technique that simulates continuous tone imagery through the usage of dots, varying either in size or in spacing, thus generating a gradient-like effect. The resolution of halftone screen is observed in lines per inch.

4. The sizes of the dots are such that on the order of 50 (newspapers) to 200 (high quality reproduction of photographs) occur per ___________
a) Linear mm
b) Linear cm
c) Linear m
d) Linear inch

View Answer

Answer: d [Reason:] This reproduction relies on a basic optical illusion that the tiny halftone dots are blended into smooth tones by the human eye. On a microscopic level, developed black-and-white photographic film also consists of only 2 colors, and not an infinite range of continuous tones.

5. The first edition of a book uses ___________ dots per inch in which screen is aligned so that the rows and columns are at a 45° angle in the printed product.
a) 200
b) 100
c) 150
d) 10

View Answer

Answer: c [Reason:] It’s so 150 dots per inch have 22,500 dots per square inch.

6. These patterns of ___________ are prepared with half—tone screens, special photographic techniques, and other methods.
a) Dots
b) Spots
c) Cylinders
d) Layers

View Answer

Answer: a [Reason:] In numerous combination of screen, a number of distracting visual effects could occur, including the edges being overly emphasized, as well as a moiré pattern. This problem could be decreased by rotating the screens in relation to each other.

7. ___________ percentage of tones are produced by a checkerboard pattern of black and white squares.
a) 100%
b) 50%
c) 25%
d) 5%

View Answer

Answer: b [Reason:] 50% tones are often produced by a checkerboard pattern of black and white squares.

8. The ___________ is defined as the relative area that is inked or the overall area that’s inked multiplied by the transmittance of the printed area.
a) No tone screen
b) Full tone screen
c) Half tone screen
d) Medium tone screen

View Answer

Answer: b [Reason:] Even though round dots are the most common utilized, there are different dot types available, each of them having their own characteristics. They could be utilized simultaneously to avoid the moiré effect.

9. ___________ printing is a modification of angled, conventional halftone printing.
a) Stochastic
b) Redemption
c) Scrutinizing
d) Haphazard

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s a halftone based on pseudo-random distribution of halftone dots, using frequency modulation (F.M.) to change the density of dots according to the gray level desired. Traditional amplitude modulation halftone screening is based on a geometric and fixed spacing of dots, which vary in size depending on the tone color represented.

10. In ___________ Frederick Ives developed tonal reproduction by usage of the halftone screen.
a) 1996
b) 1896
c) 1886
d) 2006

View Answer

Answer: c [Reason:] In 1886, Frederick Ives developed tonal reproduction by usage of the halftone screen. Although he invented a way of breaking up the image into dots of varying sizes, he didn’t make usage of a screen.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Hardwood fibers are accompanied by vessels or vessel fragments depending on the pulping process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The major component of wood from a hardwood tree consists of libriform fibers. These are about 1 millimetre in length and about 20 micrometers in width. Wood from deciduous trees is a complicated mixture of these fibers, multi-cellular vessels (for transport of water from the roots), and other specialized cells.

2. What is the name of the portion of the tracheids?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q2
a) Western white pine
b) Ponderosa pine
c) Sitka spruce
d) Black cotton wood

View Answer

Answer: b [Reason:] Pinus ponderosa, commonly known as the ponderosa pine, bull pine, blackjack pine, or western yellow-pine, is a huge pine tree species of variable habitat native to the western United States and Canada. It’s the most widely distributed pine species in North America.

3. What is the name of the portion of the tracheids?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q3[1]
a) Western white pine
b) Ponderosa pine
c) Sitka spruce
d) Black cotton wood

View Answer

Answer: a [Reason:] Western white pine (Pinus monticola) also known as silver pine, and California mountain pine, in the family Pinaceae, is a species of pine that occurs in the mountains of the western United States and Canada, specifically the Sierra Nevada, the Cascade Range, the Coast Range, Andgoo the northern Rocky Mountains.

4. What is the name of the portion of the tracheids?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q4[1]
a) Western white pine
b) Ponderosa pine
c) Sitka spruce
d) Black cotton wood

View Answer

Answer: c [Reason:] Two complementary simple pits form a simple pit-pair, 2 bordered pits form a bordered pit-pair. Few pit-pairs are semi-bordered; this is pairing of simple and bordered pit. When a pit isn’t paired but solitary, it is known as a blind pit.

5. What is the name of the hardwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q5[1]
a) Black cotton wood
b) Swamp tupelo
c) Eucalyptus grandis
d) Red maple

View Answer

Answer: c [Reason:] Picea sitchensis, the Sitka spruce, is a hugeconiferous evergreen tree growing to near 100 meter (330 feet) tall, and with a trunk diameter at breast height that can exceed 5 meter (16 feet).

6. What is the name of the hardwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q6[1]
a) Black cotton wood
b) Swamp tupelo
c) Eucalyptus grandis
d) Red maple

View Answer

Answer: d [Reason:] Acer rubrum (red maple, also known as swamp, water or soft maple) is one of the most common and widespread deciduous trees of eastern and central North America. The Forest service identifies it as the most common species of tree.

7. What is the name of the hardwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q7[1]
a) Black cotton wood
b) Swamp tupelo
c) Eucalyptus grandis
d) Red oak

View Answer

Answer: d [Reason:] Quercus rubra, also known as red oak. It’s a native of North America, in the eastern and central United States and southeast and south-central Canada.

8. What is the name of the hardwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q8[1]
a) Re maple
b) Red oak
c) Yellow birch
d) Black cottonwood

View Answer

Answer: c [Reason:] Yellow Birch, also known as Golden Birch, is a huge and important lumber species of birch local to North-eastern North America. The name yellow birch indicates the color of the tree’s bark.

9. What is the name of the hardwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q9[1]
a) Red maple
b) Red oak
c) Yellow birch
d) Black cottonwood

View Answer

Answer: d [Reason:] Populus trichocarpa, the black cottonwood, western balsam-poplar, is adeciduous broadleaf tree species local to western North America. It is utilized for timber, and is notable as a model organism in plant biology. It’s full genome sequence was published in 2006.

10. What is the name of the hardwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-hardwood-fiber-q10[1]
a) Red maple
b) Swamp tupelo
c) Yellow birch
d) Black cottonwood

View Answer

Answer: b [Reason:] Nyssa biflora, also referred to as the swamp tupelo, or swamp black-gum is a species of tupelo that is found in wetland habitats. Swamp tupelo grows in the coastal plains from Delaware, south to southern Florida and west to eastern Texas.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com