Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. Fibers over ____________ millimetre long are most often softwood fibers.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Fibers over 2 millimetre long are most often softwood fibers.

2. Ray cross—field pitting in softwoods is the principal means of many ray cross field pits shows if ray tracheids are present, whether they are marginal or interspersed, and might indicate the average height of the rays.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Cross-field pitting referres to the pores b/w the ray parenchyma cells and the vertical tracheids. The pores b/w the ray tracheids, if the ray tracheids are present, are diff. Cross-field pitting is somewhat variable within a growth ring so it is best to consider the first two or three rows of early wood.

3. Spruce, larch, and hemlock might be able to be distinguished from each other as with true—fir and western redcedar.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Spruce, larch, and hemlock might not be able to be distinguished from each other as with true—fir and western redcedar. If the source of the pulp is known then regional information could be utilized.

4. Which of the following is made from Softwood fiber?
a) Letterpress
b) Magazine
c) Grocery bags
d) Novels

View Answer

Answer: c [Reason:] Softwood fibers from commonly utilized papermaking species such as pine, spruce, alpine fir, and Douglas fir have tracheid fibers nearly 3 millimeter long and 20 to 30 millimeter thick.

5. What is the type of the softwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-softwood-fiber-q5
a) Douglas—fir
b) Southern pine
c) Eastern white pine
d) Sitka spruce

View Answer

Answer: a [Reason:] Douglas fir, with the scientific name Pseudotsuga menziesii, is an evergreen conifer species found in western North America.

6. What is the type of the softwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-softwood-fiber-q6
a) Douglas—fir
b) Southern pine
c) Eastern white pine
d) Sitka spruce

View Answer

Answer: b [Reason:] They grow very well in the acidic red clay soil found in a lot of the region. The species include Loblolly, longleaf, shortleaf, and slash pines.

7. What is the type of the softwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-softwood-fiber-q7
a) Douglas—fir
b) Southern pine
c) Eastern white pine
d) Sitka spruce

View Answer

Answer: c [Reason:] Eastern White Pine is the largest pine tree in Virginia. It grows over 100 feet. and has a straight trunk up to 4 feet. wide.

8. What is the type of the softwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-softwood-fiber-q8
a) Douglas—fir
b) Southern pine
c) Eastern white pine
d) Sitka spruce

View Answer

Answer: d [Reason:] It’s a large coniferous evergreen tree growing to almost 100 meter (330 feet) tall, and with a trunk diameter at breast height that could be greater than 5 meter (16 feet).

9. What is the type of the softwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-softwood-fiber-q9
a) Douglas—fir
b) Sitka spruce
c) Western hemlock
d) Western cedar

View Answer

Answer: c [Reason:] It’s a species of hemlock found in the west coast of North America, with its north western limit on the Kenai Peninsula, Alaska, and its south eastern limit in northern Sonoma County.

10. What is the type of the softwood fiber?
pulp-paper-questions-answers-softwood-fiber-q10
a) Douglas—fir
b) Sitka spruce
c) Western hemlock
d) Western cedar

View Answer

Answer: d [Reason:] Western Redcedar is a commercially crucial lumber, utilized in a number of applications ranging from rough-sawn lumber for utilize in home construction to clear quarter sawn material for classical guitar.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. Statistical process control (S.P.C.) or statistical quality control (S.Q.C.) does not involves data collection and analysis, modeling of systems, problem solving, and design of experiments.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Statistical process control (S.P.C.) or statistical quality control (S.Q.C.) involves data collection and analysis, modeling of systems, problem solving, and design of experiments. Statistical Quality Control (S.Q.C.) is the term utilized to describe the set of statistical tools utilized.

2. Statistical analysis of the process is a key part of _________ since it is crucial to determine what is random variation and what is non-random variation that can be controlled.
a) SQC
b) TQM
c) CSS
d) SQL

View Answer

Answer: a [Reason:] Statistical Quality Control (S.Q.C.) is the term utilized to describe the set of statistical tools utilized by quality professionals. S.Q.C. is utilized to analyze the quality problems and solve them. Anyone who wants to implement S.P.C. must understand elementary statistics, experimental design, and sampling techniques.

3. Most aspects of statistical analysis in common use assume that statistical deviation follows the normal distribution and it’s symmetrical and has a _________ curve.
a) Derivational
b) Deviational
c) Statistical
d) Training

View Answer

Answer: c [Reason:] The normal probability distribution’s underlying standard deviations from the median, or from the highest point, is what gives it the shape of curved bell. A standard deviation is a measurement utilized to quantify the variability of data dispersion in a set of values.

4. What is the name of this distribution?
t = (X – µ) / (s/n-2)
a) Teacher’s
b) Student’s
c) Master’s
d) Taller’s

View Answer

Answer: b [Reason:] This distribution is still called the Student‘s t. The test is utilized to make deductions about the mean values of populations based on the measurements of relatively small number of samples. The value of ‘t’ is analogous to ‘z’ of a normal distribution, but the actual standard deviation is unknown and is approximated as s based on a finite sample size.

5. Important process variables should be monitored using the concepts of statistical analysis.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The process variable is a vital feature of the process which could change rapidly. They are loosely meant to be qualities of the raw materials, crucial variables in the process itself, and qualities of the product.

6. _________ variables are loosely meant to be qualities of the raw materials, crucial variables in the process itself, and qualities of the product.
a) Kraft’s
b) Lignin’s
c) Process
d) SQC

View Answer

Answer: c [Reason:]The process variable is a dynamic feature of the process which could change rapidly.. There are 4 commonly measured variables which affect chemical and physical process: pressure, temperature, level and flow.

7. The key pulping variables are H-factor and liquor characteristics.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The key product variables kappa number and cellulose viscosity make it possible for pulping variables to execute in desired manner. Priority is given to H-factor.

8. The cost of quality bond throughout the manufacturing process is an crucial consideration. With too little quality assurance, high costs will result because there will be a high rejection rate at the end. What is the topic of discussion?
a) SPC
b) Cost versus benefit of SQC
c) Pareto charts
d) Effective communication

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the field of S.Q.C. or S.P.C. It provides a means of detecting error at the inspection level. It leads to more uniform quality of production. It improves the relationship with the customer.

9. This is the field of statistical quality control (S.Q.C.) or statistical product control (S.P.C.). These techniques should be second nature to any scientist, but they have met with opposition in production ease where they are treated as one more fad brought down by management. What is the topic of discussion?
a) SPC
b) Cost versus benefit of SQC
c) Pareto charts
d) Effective communication

View Answer

Answer: b [Reason:] The cost of quality assurance throughout the whole manufacturing process is an crucial consideration. With very little quality assurance, high costs will result because then there will be a high rejection rate at the end.

10. The S.P.C. techniques that are being introduced in the pulp mill would probably decrement process variability of the pulp going to the bleach plant from the pulp mill. What is the topic of discussion?
a) Control chart
b) Pareto charts
c) Student’s
d) SPC

View Answer

Answer: a [Reason:] The control chart is a graph utilized to study how a process changes over time. Data are plotted in a timely order. A control chart always has a central line for the average, a lower line for the lower control limit and an upper line for the upper control limit.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. Sulfite pulping liquors could be titrated with NaOH to each endpoint to determine the free SO2 and combined SO2.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Sulfite pulping liquors could be titrated with NaOH to each endpoint to calc. the free SO2 and combined SO2.

2. _________ developed a method where, under acidic conditions, all of the SO2 is converted to SO4-2 by periodate ion.
a) Kraft
b) Kennedy
c) Layman
d) Palmrose

View Answer

Answer: d [Reason:] Palmrose (1935) developed a method where, under acidic conditions, all of the SO2 is converted to SO4-2 by periodate ion. Periodate thus measures the total SO2.

3. Fill in the blank.

KIO3 + 3H2SO3andrarr; ___________+ 3H2SO4

a) 6I
b) 2KI
c) 3SO4-2
d) KI

View Answer

Answer: d [Reason:] I of KIO3 is reduced from +5 to -1 while each sulfur of SO4-2is oxidized from +4 to +6. The equivalent weight of KIO3 is 1/6 the molecular weight, and the equivalent weight of H2CO3 one half the molecular weight. These reactions are actually fairly slow and the endpoint would easily be overrun. Small amounts of KI (from the indicator solution), however, allow the following two reactions, which are rapid.

4. Fill in the blank.

IO + 3H2SO3 + 5I

andrarr; ____________ + 3I2 + 3H2O

a) 6I
b) 2KI
c) 3SO4-2
d) KI

View Answer

Answer: c [Reason:] I of KIO3 is reduced from +5 to -1 while each sulfur of SO4-2is oxidized from +4 to +6. The equivalent weight of KIO3 is 1/6 the molecular weight, and the equivalent weight of H2CO3 one half the molecular weight. These reactions are actually fairly slow and the endpoint would easily be overrun. Small amounts of KI (from the indicator solution), however, allow the following two reactions, which are rapid.

5. Fill in the blank.

2KIO3 + 3(H2SO3)andrarr;___________ + 3H2SO4 + 3SO42-

a) 6I
b) 2KI
c) 3SO4-2
d) KI

View Answer

Answer: b [Reason:] I of KIO3 is reduced from +5 to -1 while each sulfur of SO4-2is oxidized from +4 to +6. The equivalent weight of KIO3 is 1/6 the molecular weight, and the equivalent weight of H2CO3 one half the molecular weight. These reactions are actually fairly slow and the endpoint would easily be overrun. Small amounts of KI (from the indicator solution), however, allow the following two reactions, which are rapid.

6. Fill in the blank.

3SO42- + 3I2 + 3H2O + 3H2SO3andrarr; __________+ 6H2SO4

a) 6I
b) 2KI
c) 3SO4-2
d) KI

View Answer

Answer: a [Reason:] I of KIO3 is reduced from +5 to -1 while each sulfur of SO4-2is oxidized from +4 to +6. The equivalent weight of KIO3 is 1/6 the molecular weight, and the equivalent weight of H2CO3 one half the molecular weight. These reactions are actually fairly slow and the endpoint would easily be overrun. Small amounts of KI (from the indicator solution), however, allow the following two reactions, which are rapid.

7. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-sulphite-liquor-analysis-q7
a) Catenasulfur
b) Cyclooctasulfur
c) Sulphite liquor
d) Muthmann’s sulfur I

View Answer

Answer: c [Reason:] Octasulfur is an inorganic chemical, S8 is a yellow solid, and is odourless and tasteless. It’s the most common allotrope of sulfur and a major industrial chemical that occurs widely in nature.

8. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-sulphite-liquor-analysis-q8
a) Catenasulfur
b) Cyclooctasulfur
c) Sulphite liquor
d) Muthmann’s sulfur I

View Answer

Answer: a [Reason:] This the quenched product of sulfur melts above 160 °Celcius at this point the properties of the liq. melt change remarkably, e.g. large inc. in viscosity. Its form changes from an initial plastic form steadily to a glassy form. It contains a mixture of catena-sulfur forms mixed with cyclo-forms.

9. _________ sulfur occurs in many complex forms. The chemistry of elemental sulfur presented is a simplification of its complex chemistry.
a) Nitrous
b) Carbonated
c) Elemental
d) Catena

View Answer

Answer: c [Reason:] Elemental sulfur occurs in many complex forms. The chemistry of elemental sulfur presented is a simplification of its complex chemistry but will be important to explain its properties.

10. Above _________ no sulfur trioxide is produced; however, some might be produced in the process of cooling the gases.
a) 1000
b) 550
c) 1500
d) 2000

View Answer

Answer: a [Reason:] Above 1000°Celcius no sulfur trioxide is produced; however, some might be produced in the process of cooling the gases. SO3, which produces sulfuric acid upon reaction with water, is very undesirable in pulping reactions and is removed during the cooling/scrubbing process by opposite current flow of water and SO2.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. The concentration of chemicals in sulfite pulping are noted on an SO2 basis.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Sulfite pulping’s carried out b/w pH 1.5 and 5, depending on the counterion to sulfite (bisulfite) and the ratio of base to H2SO3. The pulp’s in contact with the pulping chemicals for 4 – 14 hours and at temperature ranging from 130 to 160 °Celcius.

2. All chemical sulfite methods use nearly 80% chemical (SO2 basis) on a dry wood basis.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] All chemical sulfite methods use nearly 20% chemical (SO2 basis) on a dry wood basis.

3. The various salts of _________ acid are of central importance to the various sulfite-based processes. The chemistry of _________ acid as a function of pH is very important.
a) Hydrochloric
b) Hydrogen fluoride
c) Hydrogen bromide
d) Sulphurous

View Answer

Answer: d [Reason:] The chemistry of sulfurous acid as a function of pH is very imp. The titration curve of H2CO3, the first proton’s a moderately strong acid and titrates along with any strong acids present.

4. The _________ equation could not be utilized for this part of the titration curve since the H2CO3 ionizes appreciably, thereby reducing the conc. of H2CO3 and changing the ratio of acid to conjugate base significantly.
a) Kennedy
b) Henderson-Hasselbalch
c) Jhonty-Miller
d) Kraft-Hammer

View Answer

Answer: b [Reason:] The Henderson-Hasselbalch eq. could not be utilized for this part of the titration curve since the H2CO3ionizes appreciably, there by reducing the conc. of H2CO3 and changing the ratio of acid to conjugate base significantly.

5. _________ is a moderately strong acid. It’ll react completely with any of the 5 common hydroxides utilized in sulfite cooking.
a) Sulphurous acid
b) Hydrochloric acid
c) Sulphuric acid
d) Nitric acid

View Answer

Answer: a [Reason:] Sulfurous acid is a moderately strong acid. It will react completely with any of the 5 common hydroxides used in sulfite cooking. The form of the react. is independent of the base and occurs in 2 steps if enough base is present.

6. Derive the gravimetric factor for converting Ca(HSO3)2 to SO2.

a) 0.634g SO2
b) 1.254g SO2
c) 9.325g SO2
d) 40.456g SO2

View Answer

Answer: a [Reason:] 1 mole of Ca(HSO3)2 gives two moles of SO2: Ca(HSO3)2 andrarr; 2SO2 + Ca(OH)2

Therefore

1g Ca(HSO3)2 x (2 mol SO2) / (1 mol Ca(HSO3)2) x (1 mol Ca(HSO3)2) / (202.21g Ca(HSO3)2) x (64.06 SO2) / (1 mol SO2) = 0.634g SO2

7. The various salts of _________are of central importance to the various sulfite-based processes. The chemistry of sulfurous acid as a function of pH is very imp.
a) Chlorine
b) Sulphur
c) Sulfurous acid
d) Calcium

View Answer

Answer: c [Reason:]The various salts of H2SO3are of central importance to the various sulfite-based processes. The chemistry of sulfurous acid as a function of pH is very imp.

8. Fill in the blank.
MOH + H2SO3andrarr; __________+H2O
a) M2SO3
b) MHSO3
c) No react
d) SO4

View Answer

Answer: b [Reason:] Sulfurous acid’s a moderately strong acid. It’ll react completely with any of the 5 common hydroxides used for sulfite cooking. The form of the reaction is independent of the base and occurs in 2 steps if enough base is there.

9. What is the name of the
MOH + MHO3andrarr; ______+H2O
a) M2SO3
b) MHSO3
c) No react
d) SO4

View Answer

Answer: b [Reason:] Sulfurous acid’s a moderately strong acid. It’ll react completely with any of the 5 common hydroxides utilized in sulfite cooking. The form of the reaction is independent of the base and occurs in 2 steps if enough base is there.

10. The higher this ratio, the less _________ decrement is predicted when cooking to a specified kappa number
a) lignin content
b) pulpwood
c) groundwood
d) cellulose viscosity

View Answer

Answer: d [Reason:] Ratio of H-factor to G-factor rates at various temperatures. The higher this ratio, the less cellulose viscosity decrement is predicted when cooking to a specified kappa number

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Identify the equation used to calculate pore sizes.

l2 = rty cosθ/2ŋ

a) Lucas
b) Wettability
c) Kelvin
d) Pascal

View Answer

Answer: a [Reason:] Lucas used this equation to calculate pore sizes in paper based on the speed of the rise of organic liquids in paper strips. Lucas used organic liquids since they would not change the pore sizes by swelling or hydration.

2. Identify the equation to give actual capillary action.

Pα – Pβ= 2y / R

a) Lucas
b) Wettability
c) Kelvin
d) Pascal

View Answer

Answer: b [Reason:] This equation is modified to give the actual capillary rise for H2O by solving for the force of H2O and the wettability of the glass by the H2O. If the H2O completely wets the glass. Here, r is the capillary tube radius, p is the density of a phase, g is the acc. due to gravity, and h is the height of the H2O.

3. Identify the equation to give actual capillary action.

y = 1/2(ρα – ρβ)ghr / cosθ

a) Lucas
b) Wettability
c) Kelvin
d) Pascal

View Answer

Answer: b [Reason:] This equation is modified to give the actual capillary rise for H2O by solving for the force of H2O and the wettability of the glass by the H2O. If the H2O completely wets the glass. Here, r is the capillary tube radius, p is the density of a phase, g is the acc. due to gravity, and h is the height of the H2O.

4. 3 contact angles of a droplet on a flat surface
pulp-paper-questions-answers-surface-tension-sizing-q4
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Either at 90 degrees or an acute angle or an obtuse angle. Contact angel is the angle, normally measured through the liquid, where a liquid–vapor interface contacts a solid surface.

5. Find the hidden term

if adhesive > cohesive then 0 degree <= θ <_________

a) 10 degrees
b) 180 degrees
c) 100 degrees
d) 90 degrees

View Answer

Answer: d [Reason:] The contact angle is a measure of the adhesive force of the liquid with the surface relative to the cohesive forces in the liquid. It is generally measured through the liquid, where a liquid–vapour interface contacts a solid surface.

6. Find the hidden term

if adhesive > cohesive then 90 degree <= θ <_________

a) 10 degrees
b) 180 degrees
c) 100 degrees
d) 90 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] The contact angle is a measure of the adhesive force of the liquid with the surface relative to the cohesive forces in the liquid. The angle, conventionally measured through the liquid, where a liquid–vapour interface contacts a solid surface.

7. _________ is easily wetted by H2O and, H2O on _________ gives a low contact angle that approaches zero; this causes the water to be drawn into the capillaries.
a) Starch
b) Lignin
c) Cellulose
d) Pulp

View Answer

Answer: c [Reason:] Cellulose is easily wetted by H2O and, H2O on cellulose gives a low contact angle that approaches zero; this causes the H2O to be drawn into the capillaries.

8. Internal sizing agents are generally _________ materials. The polar portion attaches to the fiber or fines directly through a covalent bond or indirectly through a caustic element such as alum.
a) Amphoteric
b) Amphitaric
c) Non polar
d) Polar

View Answer

Answer: b [Reason:] Internal sizing agents are generally amphipathic having polar and nonpolar moieties on the same molecule materials. The polar portion more importantly, it is chemically reactive attaches to the fiber or fines directly through a covalent bond.

9. Identify the equation used to calculate pore radius from which water will condense.

r = (2yV) / RT ln (po/p)

a) Lucas
b) Wettability
c) Kelvin
d) Pascal

View Answer

Answer: a [Reason:] A water droplet with a (+ve) radius has a slightly higher vapor pressure than a flat surface of H2O. When with a (-ve) radius has a lower vapor pressure, which allows condensation to occur.

10. Inverse _________has been utilized to characterize surface energy; in pulp and paper this has been accomplished with treated and untreated pulps.
a) Gas chromatography
b) Silver test
c) Stone test
d) Sulfurication

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s a common type of chromatography utilized in analytical chemisty for separating and analyzing compounds that could be vaporized without decomposition. Typical uses of G.C. include testing the purity of a particular substance, or separating the different components of a mixture.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com