Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. __________ sensors are utilised to measure variables such as point, velocity, acceleration, force, press, levels and flow.
a) Humidity
b) Optical
c) Thermal
d) Mechanical

View Answer

Answer: d [Reason:] Mechanical sensor is an object whose function is to detect changes in its environment, and then provide a corresponding output. It’s a type of transducer; sensors might provide various types of output, but typically utilize electrical or optical signals.

2. __________ sensors rely on a change of capacitance, resistance, inductance, or reluctance.
a) Point
b) Humidity
c) Proximity
d) Thermal

View Answer

Answer: a [Reason:] A point sensor is any device that permits point measurement. It could either be an absolute point sensor or a relative one (displacement sensor). Point sensors could be linear, angular, or multi-axis.

3. A potentiometric displacement sensor utilizes a wire of high resistance with a wiper in electrical contact with the wire.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] As the object moves across the wire, the resistance of the circuit changes. By measuring the resistance, the point of the object along the wire is known.

4. Variable inductance is achieved by the utilization of __________ core in the shape of a rod which is wraped by a hollow coil of wire.
a) Ferrimagnetic
b) Ferromagnetic
c) Paramagnetic
d) Diamagnetic

View Answer

Answer: b [Reason:] As the ferromagnetic core enters the coil the inductance of the coil is replaced. With reluctance sensors, the magnetic flux coupling b/w 2 or more coils is varied by a ferromagnetic core. Inductance is a calculation that relates electrical flux to the current.

5. __________ sensors is a type of transformer and are the basis of the prevalent L.V.D.T . The signal is easily conditioned to give out a D.C. voltage that in linearly proportional to point over part of the range of motion of the core.
a) Speed
b) Temperature
c) TIR
d) Reluctance

View Answer

Answer: d [Reason:] It’s a type of sensor that are the basis of the prevalent L.V.D.T. linear variable differential transformer. The sensitivity could be on the order of 0.001 mm movement.

6. __________ could be utilized as a point sensor by measuring a time pulse of __________ takes to echo back to the transmitter. It is similar in principle to a radar.
a) Radiation
b) Reflection
c) X- ray
d) Ultrasound

View Answer

Answer: d [Reason:] Ultrasounds are sound waves with frequencies which are greater than the upper audible limit of human hearing. Ultrasound is no different from ‘normal’ (audible) sound in its physical properties, except in that humans couldn’t hear it. Ultrasound devices operate with frequencies from 20 kHz up to several gigahertz.

7. The __________ factor is the relative change in resistance divided by relative change in length i.e., the definition of strain.
a) Screw
b) Gauge
c) Pit
d) Kraft

View Answer

Answer: b [Reason:] Strain gauge is the ratio of relative change in electrical resistance R, to the mechanical strain ε. Metal strain gauges have a gauge factor of about 2; thus a strain of 0.1% would cautilise a 0.24 Ω change in a 120 Ω strain gauge.

8. If a fluid is at rest, one refers to static _________ If a fluid is in motion, one refers to dynamic _________ which is a function of the motion of the fluid.
a) Pressure
b) Gravitational force
c) Viscosity
d) Density

View Answer

Answer: a [Reason:] The force applied perpendicular to the surface of an object per unit area over which that force is distributed. Gauge pressure is the pressure relative to the ambient pressure

9. Strain ___________ could be mounted on diaphragms to measure pressure; this method has been miniaturized onto integrated circuits.
a) Sensors
b) Lobes
c) Gauges
d) Gears

View Answer

Answer: c [Reason:] The most common type of strain gauge consists of an insulating flexible backing which supports a metallic foil pattern. The gauge is attached to the object by a suitable adhesive, such as cyanoacrylate.

10. The temperature of a heated metal filament depends on the gas pressure since the gas molecules could conduct heat from the filament.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Very less pressure i.e., very high vacuums, which signifies a gas phase, requiring specialized techniques. Pressure below 10-3 could be measured with ionization gauges.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. __________ consist of individual polymers with varying molecular weights. The properties of the polymers depend on the distribution of molecular weights.
a) Monodisperse
b) Polydispersity
c) Cellulose chain
d) Synthetic polymer

View Answer

Answer: a [Reason:] Synthetic polymers consist of individual polymers with different molecular weights. The properties of the polymers depend not only on the average molecular weight but on the distribution of molecular weights as well.

2. Several methods utilized to characterize polymers give average molecular weights that depend on the molecular weight distribution as well as the number average molecular weight.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Most of the methods are utilized to characterize polymers give average molecular weights that depend on the molecular weight distribution as well as the number average molecular weight.

3. A __________ depicted as Mn, Let Ni equal the number of the molecules or moles or other calculated of number of molecules with mass M, or a calculated of mass such as D.P.
a) Number average molecular weight
b) Number mean molecular weight
c) Number median molecular weight
d) Number mode molecular weight

View Answer

Answer: a [Reason:] The 1st is a simple average where each molecule contributes equally to the average a number average molecular weight depicted as Mn. Let Ni equal the number of the molecular or moles or other measure of number of molecular with mass M, or a measure of mass such as D.P.

4. A number average molecular weight is obtained by methods that solely depend on the colligative properties of polymer solutions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A number average molecular weight is extracted by methods which solely depend on the colligative properties of polymer solutions.

5. One such method is vapour phase __________ that indirectly measures vapor pressures of polymer solutions.
a) Symmetry
b) Osometry
c) Isentropic
d) Adiabatic

View Answer

Answer: b [Reason:] Such methods are limited to low molecular weight polymers several thousand grams per mole or less. This method has the drawback that it does not represent the behaviour of polymer mixtures very well. Vapor phase osmometry indirectly measures vapour pressures of polymer solutions.

6. The __________ is always higher than the number average molecular weight, except for the special case when they are equal if all of the polymers have the exact same molecular weight.
a) Weight average molecular weight
b) Weight average cation weight
c) Weight average anion weight
d) Weight average quinon weight

View Answer

Answer: a [Reason:] The weight average molecular weight is always greater than the number average molecular weight, except for the special case when they are equal if all of the polymers have the exact same molecular weight example a monodisperse sample, the ratio is then greater than one.

7. What is the name of the hidden part?
a) Number average molecular weight
b) Weight average
c) Monodisperse
d) Polydispersity

View Answer

Answer: a [Reason:] The number average molecular weight is the total weight of the sample divided by the number of molecules in the sample. It could be calculated by the above formula for the react.

8. What is the name of the hidden part?

_________= (ΣNi x ΣMi) / (ΣNi)

a) Number average molecular weight
b) Weight average
c) Monodisperse
d) Polydispersity

View Answer

Answer: a [Reason:] Then number average molecular weight is the total weight of the sample divided by the number of molecules in the sample. It could be calculated by the above formula for a particular react.

9. What is the name of the hidden part?

________= (ΣNi x ΣDPi) / (ΣNi)

a) Number average molecular weight
b) Weight average
c) Monodisperse
d) Polydispersity

View Answer

Answer: b [Reason:] A weight average molecular weight is determined by light scattering methods but is limited to relatively great molecular weights.

10. What is the name of the hidden part?

_________ = (ΣNi x ΣDP2i) / (ΣNi x DPi)

a) Number average molecular weight
b) Weight average
c) Monodisperse
d) Polydispersity

View Answer

Answer: b [Reason:] A weight average molecular weight is calculated by light scattering methods but is limited to relatively great molecular weights.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. If one deals with only one filler, then ash content is all that is required to follow the filler.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The large number of tests in this table indicates that only a few of all of the possible tests can be done routinely. Frequently the filler content of a material needs to be calculated as part of a troubleshooting exercise where validation on a specification for filler content is needed.

2. It is well known that ________ cause maximum flocculation shortly after their addition to fiber slurries.
a) Anionic polymer
b) Cationic polymer
c) Lyophobic
d) Lyophilic

View Answer

Answer: b [Reason:] This was observed by Koethe and Scott in 1993.The time on the order of 10 to 100 or more minutes zeta potential decreases.

3. _________ are too large to easily be measured by their zeta potential.
a) Filbers
b) Cationic polymer
c) Lyophobic
d) Lyophilic

View Answer

Answer: a [Reason:] Fibers are too large to easily measure their zeta potential. Often the assumption is made that the zeta potential behaviour of fiber fines is the same as that of the fibers.

4. What’s the name of the group?
pulp-paper-questions-answers-online-quiz-q4
a) Carbonate
b) Epoxy
c) Polymer
d) Starch

View Answer

Answer: b [Reason:] The epoxy groups of this and other molecules that use it (such as materials utilised to prepare cationic starch) are stored in a stable form and made reactive before using them.

5. The _________ can be measured by the movement of electrophoresis.
a) Zeta resistance
b) Voltage
c) Current
d) Zeta potential

View Answer

Answer: d [Reason:] The electric field cautilises movement of the water, so the measurements must be made where it is stable. A microscope must be utilised to view the particles and determine their velocity.

6. What is the name of the hidden part?

_____= EZ/f

a) Voltage
b) Zeta potential
c) Current
d) Factor

View Answer

Answer: a [Reason:] The velocity of migration of a molecule is proportional to the electric field (E), which is the volts of the field that’s divided by the distance b/w the plates, also referred to the voltage drop per unit length, V/m and the charge of the species (Z) and is indirectly proportional to the frictional coefficient, (f).

7. What’s the name of the instrument?
pulp-paper-questions-answers-online-quiz-q7
a) Electrocuting
b) Electrophoresis
c) Electrolysis
d) Electro-magnetism

View Answer

Answer: b [Reason:] Electrophoresis is a technique utilized in laboratories in order to separate macromolecules based on size. The technique applies a -ve charge so proteins move towards a +ve charge.

8. Colloidal _________ have a disadvantage that it’s hard to reproduce the method from operator to operator without mechanization of the system.
a) Titration
b) Sulfonication
c) Burning
d) Delignification

View Answer

Answer: a [Reason:] The endpoint determination isn’t very sharp to the unaided eye. The use of a spectroscopic instrument to help determine the endpoint is crucial but adds to the complexity and cost of the method.

9. In the direct titration methods, the indicator isn’t added to the solution containing the cationic polymer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Anionic polymer is added by a buret. Initially it complexes completely with the cationic polymer.

10. Problems in zeta potential measurement occur if the H2O has a relatively high ________ strength since heating will occur, which induces convection currents.
a) ionic
b) magnetising
c) acid
d) basic

View Answer

Answer: a [Reason:] Decrement the applied voltage or measurement time will be necessary. Samples must be dil. with a solution of similar inorganic electrolyte composition to observe individual particles.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. It is very important to collect useful data before trying to analyze it by charting and statistical analysis.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is very important to collect useful data before trying to analyze it by charting and statistical analysis. T.A.P.P.I. Standard Methods cover areas of sampling for paper, chips, and other materials.

2. The more _________ in a material, the more often it should be sampled. Wood has a very large amount of _________ due to the nature of the material.
a) Durability
b) Consistency
c) Variability
d) Lignin

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

3. The accuracy of data is paramount. No amount of statistical analysis will detect errors in pulp _________ numbers that are all very less because a buret could not be filled to the top.
a) Kappa
b) Beta
c) Gamma
d) Alfa

View Answer

Answer: a [Reason:] Kappa number is the amount of 0.02M KMnO4 consumed by 1 g of pulp. This value is then corrected to 50% KMnO4 consumption.

4. Data for _________ process control can be presented in whichever form in which data is commonly presented for analysis, presentations, and comparison. These tools include bar charts, pie charts, scatter plots to relate two or more variables, Pareto charts, and control charts.
a) Statistical
b) Consistency
c) Variability
d) Lignin

View Answer

Answer: c [Reason:] Variability is a measure of the spread of a data set. It includes the range, variance, and standard deviation. Data for statistical process control can be presented in any form in which data is commonly presented for analysis, presentations, and comparison.

5. It is possible to see subtle trends in data presented tabularly, but they become more apparent when presented graphically with the respected function values.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] By graphing the data, the trend analysis becomes much easier. They become more apparent when presented graphically.

6. By graphing the data, the trend analysis becomes much easier. They become more apparent when presented graphically.
a) Lorenz
b) Quasi-static
c) Pressure sensitive
d) Kurtis

View Answer

Answer: a [Reason:] Pareto charts were invented in 1906 by Vilfredo Pareto. He modified Lorenz type-plots that were first used to show unequal distribution of wealth (Juran, 1962).

7. The _________ is a line graph where the x-axis is the independent variable and the y-axis is the process control parameter or variable. The kappa number of pulp going to the bleach plant.
a) Control chart
b) Pareto charts
c) Student’s
d) SPC

View Answer

Answer: a [Reason:] Control chart is a line graph where the x-axis is the independent variable and the y-axis is the process control parameter or variable. The kappa number of pulp going to the bleach plant.

8. Upper and lower boundaries of the “desired” values of y are plotted as lines. These are the _________ and _________ The average value (X, said as “X-bar”) is centred b/w the control limits. The range of the control limits, R, depends on the statistical variation of the process.
a) Higher limit and lower limit
b) Upper control limit and lower control limit
c) Max. limit and Min. Limit
d) Upper point and lower point

View Answer

Answer: b [Reason:] Upper and lower boundaries of the “desired” values of y are plotted as lines. These are the upper control limit (UCL) and lower control limit (LCL). The average value (X, said as “X-bar”) is centred between the control limits. The range of the control limits, R, depends on the statistical variation of the process.

9. One can quickly see if the process control variable is within the control area. If the actual y values are consistently within the boundaries, the process is said to be in control. This allows an operator to make changes when appropriate, but not to try to make changes when no action is called for. What is the topic of discussion?
a) Control chart
b) Pareto charts
c) Student’s
d) SPC

View Answer

Answer: a [Reason:] The control chart is a graph utilized to study how a process changes over time. Data are plotted in a timely order. A control chart always contains a central line for the average, a lower line for the lower control limit and an upper line for the upper control limit.

10. If this does not solve the problem then new S.P.C. techniques that are being introduced in the pulp mill would probably decrement process variability of the pulp going to the bleach plant from the pulp mill. What is the topic of discussion?
a) Control chart
b) Pareto charts
c) Student’s
d) SPC

View Answer

Answer: a [Reason:] If this doesn’t solve the problem then new S.P.C. techniques that are being introduced in the pulp mill would probably decrement process variability of the pulp going into the bleach plant from the pulp mill.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Fibers must be properly mixed with additives. The slurry must be treated to remove contaminants.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Fibers must be properly slurried and mixed with additives. The slurry must be treated to eradicate contaminants and entrained air. Consistency regulation is also crucial.

2. Paper does not consists of a web of pulp fibers, generally formed from an aqueous slurry on a screen, and held together by H bonding.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Paper consists of a web of pulp fibers, generally formed from an aqueous slurry on a screen, and held together by H bonding.

3. The _________ is a device for continuously forming, pressing, and drying a web of paper fibers.
a) Paper machine
b) Pulp extractor
c) Lignin formation
d) Jack machine

View Answer

Answer: a [Reason:] The paper machine’s a device for continuously forming, pressing, and drying a web of paper fibers. The most common type of wet end was the fourdrinier in which a dilute suspension of fibers is applicable to an endless wire screen or plastic fabric.

4. Machines that use 2 wires to form and drain water from the dilute, pulp slurry are named _________ These have become popular since the late 1960s for printing and lightweight papers.
a) Twin wire formers
b) Twin extractors
c) Twin connectors
d) Twin drinages

View Answer

Answer: d [Reason:] Machines that use 2 wires to form and drain water from the dilute, pulp slurry are named twin wire formers.

5. The key to good paper making with long fabric life, good retention, and minimized sheet two-sidedness’ control of the process. Sheet sealing occurs at around _________% consistency unless precautions are taken.
a) 0.2-1.20
b) 0.8-1.14
c) 0.1-0.10
d) 0.1-0.20

View Answer

Answer: b [Reason:] The key to good paper making with long fabric life, good retention, and min. sheet two-sidedness’ control of the process. It’s crucial to delay sheet sealing when forming since this will lead to extra drag. Sheet sealing occurs at around 0.8-1.14 percent consistency unless precautions are taken.

6. _________ is utilized for applying the pulp slurry to a screen.
a) Draining
b) Pressuring
c) Drying
d) Forming

View Answer

Answer: d [Reason:] Forming is for applying the pulp slurry to a screen.

7. _________ is for allowing water to drain by means of a force such as gravity or a pressure difference developed by a water column.
a) Drying
b) Pressuring
c) Forming
d) Draining

View Answer

Answer: d [Reason:] Draining is for allowing water to drain by means of a force such as gravity or a pressure different developed by a water column.

8. _________ is for further de-watering by squeezing water from the sheet.
a) Draining
b) Drying
c) Pressuring
d) Forming

View Answer

Answer: c [Reason:] Pressing is for further de-watering by squeezing water from the sheet.

9. _________ is for air drying or drying of the sheet over a hot surface.
a) Draining
b) Drying
c) Pressuring
d) Forming

View Answer

Answer: b [Reason:] Drying is for air drying or drying of the sheet over a hot surface.

10. _________ pulp slurries at 3 percent consistency don’t even flow well. Therefore, the entire purpose of the paper machine is to remove all of this water that one is forced to use to give paper that’s uniform.
a) Softwood
b) Groundwood
c) Hardwood
d) Beetewood

View Answer

Answer: a [Reason:] Softwood pulp slurries at 3% consistency don’t even flow well. Therefore, the whole purpose of the paper machine’s to remove all of this water that one is forced to use to give paper that’s uniform.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com