Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. Stereochemistry is introduced at the aldehyde C atom, there are 2 possible products, which are known as anomers.
a) Monomers
b) Anomers
c) Monosaccharies
d) Glycosidic

View Answer

Answer: b [Reason:] It becomes asymmetric, there are 2 possible products, which are known as anomers. For the pyranose or furanose stereochemistry is formed at the aldehyde.

2. The C atom of the aldehyde or ketone is entitled the anomeric C atom.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Meanwhile an epimer is a stereoisomer that is very different in configuration at any single stereogenic center, an anomer is a cyclic saccharide and an epimer that is different in configuration, specifically at the hemiacetal/acetal carbon, also known the anomeric carbon.

3. The cyclic forms of carbohydrates are represented by Kraft projections.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A Haworth projection is a common way of formulating a structural formula to show the cyclic structure of monosaccharides with a simple 3-D perspective.The cyclic forms of carbohydrates are often represented by Haworth projections.

4. The acid- or base-catalyzed conversion of 1 anomer into its equilibrium mixture of anomers is known _________
a) Optical rotation
b) Muto rotation
c) Hetero rotation
d) Homo rotation

View Answer

Answer: b [Reason:] The acid- or base-catalyzed conversion of 1 anomer in its equilibrium mixture of anomers is known as mutarotation. It is accompanied by change in the optical rotation.

5. More complex carbohydrates occur in nature when 2 or more simple sugars are linked altogether. In nature, the linkages are _________ linkages, that’s, acetal or ketal bonds involving the anomeric carbon of just one of the monosaccharides involved. These bonds are called _________ linkages.
a) Glycosidic
b) Optical
c) Muto
d) Hydrosilic

View Answer

Answer: a [Reason:] A glycosidic linkage is a kind of a co-valent bond which joins a carbohydrate or sugar molecule to another group, which could or could not be another carbohydrate.

6. _________ linkages of compounds in aqueous solution are subject to hydrolysis in the presence of acid at flow back temp.
a) Glycosidic
b) Optical
c) Muto
d) Hydrosilic

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydrolysis is the breaking of a bond by the addition of a H2O across it. Glycosidic linkages of compounds in aqueous solution are subject to hydrolysis in the presence of acid at flow back temperature.

7. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-forms-monosaccharides-q7
a) D-glucose
b) D-fructose
c) L-glucose
d) 4-O-methyl-D-glucuronic

View Answer

Answer: a [Reason:] The D-isomer (D-glucose), also called dextrose which occurs abundant in nature, but the L-isomer (L-glucose) doesn’t. Glucose’s formed during photosynthesis from H2O and CO2, utilizing energy from sunlight.

8. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-forms-monosaccharides-q8
a) D-glucose
b) 1-O-methyl-L-glucuronic
c) L-glucose
d) 4-O-methyl-D-glucuronic

View Answer

Answer: d [Reason:] Molecular Formula C7H12O7 Molecular Weight 208.17 C.A.S. Number 4120-73-4 Chemical Purity Min. 95% [1H-NMR] Appearance White Solid

9. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-forms-monosaccharides-q9
a) D-glucose
b) D-fructose
c) L-glucose
d) 4-O-methyl-D-glucuronic

View Answer

Answer: b [Reason:] Fructose’s a simple ketonic monosaccharide which is found in numerous plants, where it’s usually bonded to glucose. It’s one of the 3 dietary monosaccharides, along with glucose and galactose, that are directly absorbed into our bloodstream at the time of digestion. It could easily be found in honey, tree and vine fruits, flowers, berries, and most root vegetables.

10. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-forms-monosaccharides-q10
a) D-glucose
b) D-fructose
c) L-glucose
d) 4-O-methyl-D-glucuronic

View Answer

Answer: c [Reason:] L-Glucose is an organic compound with formula C6H12O6 or H–(C=O)–(CH-OH)5–H, specifically one of the aldohexose monosaccharides. As the L-isomer of glucose, it is an enantiomer of the more common D-glucose. L-Glucose is not present in higher order living organisms, but can be synthesized in the laboratory.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. __________ (also called intaglio) utilizes an indented area of the plate from which to print.
a) Screen printing
b) Gravure printing
c) Cadmium sulphide printing
d) Stencil printing

View Answer

Answer: b [Reason:] It’s a type of intaglio printing process in which engraving the image onto an image carrier. The image is engraved onto a cylinder because, like offset printing and flexography, it utilizes a rotary printing press.

2. In the gravure process the leaves with raised areas free of ink, and the ink is transferred from the __________
a) Gravure plates
b) Depressed area
c) Rotogravure
d) Spot

View Answer

Answer: b [Reason:] It utilizes 2 film positives, one of which is a film positive of the image in which solid areas, text, variable-density image the other being a special gravure screen, containing b/w 100:200 lines per inch. The screen is utilized to “convert” the solid image into many tiny cells.

3. Web printing with the gravure process is called __________ The edges of printed areas have a serrated appearance.
a) Gravure plates
b) Depressed area
c) Rotogravure
d) Spot

View Answer

Answer: c [Reason:] The printing system utilising a rotary press with intaglio cylinders, typically running at high speed and utilized for long print runs of magazines and stamps. It also utilizes an indented area of the plate from which to print.

4. Gravure printing is usually carried out as a web process on lightweight.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Gravure printing is usually carried out as a web process on lightweight which is below 40 lb/ream coated or uncoated groundwood paper with minimal pressure on the plate.

5. The major components of a rotogravure press is the engraved cylinder.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Gravure cylinders are usually made of steel and plated with copper, though other materials, e.g. ceramics could also be utilized. A doctor blade to remove the ink from the non-printing area, and the impression roller.

6. The __________ is held in the plate by a series of cells or wells etched in a metal surface, often copper.
a) Starch
b) Pulp
c) Ink
d) Lignin

View Answer

Answer: c [Reason:] The cells are filled by rolling the plate cylinder in a bath of ink. Ink is removed from the non-printing areas by a doctor blade. A metal (generally Cu, Zn or steel) plate is covered with a waxy ground which’s resistant to acid.

7. The resolution of gravure is __________ or more lines per inch.
a) 10
b) 20
c) 140
d) 150

View Answer

Answer: d [Reason:] It’s the way into printed electronics due to which the potential of high resolution prints, smooth layers, and the variety of processable materials. The resolution of gravure is 150 or more lines per inch.

8. __________ methods utilize a computer controlled oscillating diamond that penetrates variable distances to cut the copper plate, which results in pyramid shaped cells of variable depth and variable area.
a) Electro chemical
b) Mechanical
c) Electro-mechanical
d) Chemical

View Answer

Answer: c [Reason:] It’s utilized to measure intraocular pressure is presented. A light probe was made to collide with an eye (cornea or sclera) and to bounce back.

9. ___________ is a method which utilizes a mechanically engraved or chemically etched copper or steel plate. Ink is applied to the plate and doctored off.
a) Zinc engraving
b) Aluminium engraving
c) Steel engraving
d) Copper plate engraving

View Answer

Answer: c [Reason:] The ruling machine created parallel straight or wavy lines very close together, usually for utilize with etching. Another one of these tools is the geometric lathe.

10. This method is capable of very sharp images and is utilized for printing currency and certificates with fine details. What is the name of the method?
a) Zinc engraving
b) Aluminium engraving
c) Steel engraving
d) Copper plate engraving

View Answer

Answer: c [Reason:] The lathe is utilized to engrave images on plates, which are in turn engraved on rolls for such utilizes as printing banknotes. This machine utilizes a master template to lightly engrave a duplicate image which could be then engraved by hand or etched with acid.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. The inlet to the heatbox must confirm an odd fiber slurry consistency and pressure across the width of the heatbox to confirm cross direction non-uniformity of paper.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The inlet to the heatbox must confirm an even fiber slurry consistency and pressure across the width of the heatbox to confirm cross direction uniformity of paper.

2. An even pressure around the heatbox’s maintained by controlling the rate of recirculation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] By inc. the recirculation, i.e., by reducing the pressure at the narrow end of the tapered inlet, the pressure and, therefore, flow rate at the heatbox over the narrow part of the tapered inlet is decreasing.

3. The _________ is a pressurized device that releases a uniform pulp slurry on the wire through the slice.
a) Aluminator
b) Heat gear
c) Head gear
d) Heatbox

View Answer

Answer: d [Reason:] The heatbox is a pressurized device that releases a uniform pulp slurry on the wire, throughout the slice, at nearly the identical velocity as that of the wire. Original heatboxes were open, un-pressurized, and utilized a hydrostatic head for the necessary pressure.

4. A _________ could be utilized part of the way down the table to give a top coat of best quality fiber relative to the rest of the sheet.
a) Primary heatbox
b) Secondary heatbox
c) Tertiary heatbox
d) Quaternary heatbox

View Answer

Answer: b [Reason:] A secondary heatbox could be used as part of the way down the table to release a top coat of best quality fiber relative to the rest of the sheet. To produce a white printing surface upon linerboard or to put secondary fiber in the middle section layer of linerboard, where contaminants such as polymers and wax hide.

5. Paper machines functioning above 2500 ft/min use a special, high pressure heatbox called as _________
a) Hydraulic heatbox
b) Mechanical heatbox
c) Chemical heatbox
d) Secondary heatbox

View Answer

Answer: a [Reason:] High pressure heatbox called as a hydraulic heatbox. These heatboxes don’t use rectifier rolls because the high turbulence that’s generated with these rolls causes formation problems beyond the heatbox.

6. The _________ is a rectangular space in the heatbox where the pulp slurry is applied to the wire.
a) Slit
b) Slice
c) Gap
d) Slope

View Answer

Answer: b [Reason:] The slice is a rectangular space in the heatbox where the pulp slurry is applied to the wire. It consists of a lower, fixed apron and an upper, adjustable lip controlling the slice height.

7. The slice height’s variable across the width of the _________ to confirm uniformity of the paper across the width of the paper machine.
a) Heatbox
b) Aluminator
c) Heat box
d) Paper machine

View Answer

Answer: d [Reason:] Paper machines now utilized velocity formation where the lower apron protrudes out of the heatbox to direct the slice outward. The slice height is variable across the width of the paper machine to confirm uniformity of the paper across the width of the paper machine.

8. The energy of the jet’s utilized to displace the air with the return fabric into the _________
a) Fans
b) Turbine
c) Pans
d) Motor

View Answer

Answer: c [Reason:] Accompanying the return fabric into the pans. As speeds inc. the energy of this air film inc. so the angle cannot be reduced. Therefore, the forming force inc. with advancing speed.

9. The eq., F = h sin (jS), for the forming force shows that the force will _________ with the speed unless the approach angle can be reduced then the sheet is “welded” to the wire.
a) Increase
b) Decrease
c) Multiply
d) Divide

View Answer

Answer: a [Reason:] The eq. , F = h sin (j S), for the forming force shows that the force will increment with the speed. If the forming pressure reaches 34 kPa then the sheet’s “welded” to the wire, and never be removed. When beta = 8 degrees, this will occur at a speed of 4500 ft/min.

10. With _________ formation, the upper lip comes out beyond the apron and the jet’s directed toward the wire, which may cause poor formation, poor retention, and wire mark.
a) Bulk
b) Stress
c) Strain
d) Pressure

View Answer

Answer: d [Reason:] With pressure formation, the upper lip protrudes beyond the apron as a result of the development of water removal equipment, it’s no longer sufficient to use pressure forming except for tissue grades.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. The confined liquid merely transmits the force generated by the power supply; the flow contributes to the other component of work, which is the displacement.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When force is applied to the piston the pressure exerted on the H2O is transmitted equally throughout the H2O so that H2O comes out of all the holes with equal force. When pressure is applied at a point in a confined fluid, it is transmitted equally in all directions.

2. The liquid must flow to cause motion, its velocity is usually sufficiently high so as to have only a ___________ kinetic energy component relative to the overall work accomplished.
a) Big
b) Small
c) Zero
d) Not valid

View Answer

Answer: b [Reason:] The power supply might be an electric motor, gasoline engine, or hand power. Although the liquid must flow to cause motion, its velocity is usually sufficiently low so as to have only a small kinetic energy component relative to the overall work accomplished making the hydrodynamic component a trivial consideration.

3. Some common systems that utilise hydraulics are hand operated hydraulic jacks and presses, power steering and brakes on many vehicles, backhoes, and hitch controls of agricultural tractors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The hydraulic press depends on Pascal’s principle: the pressure throughout a closed system is const. One part of the system is a piston acting as a pump, with a simple mechanical force acting on a small cross-sectional area; the other part is a piston with a larger area which generates a large mechanical force. Only small-diameter tubing which more easily resists pressure is required if the pump is separated from the press cylinder.

4. When fluid is in static equilibrium it obeys ___________ That is, it is only under compressive forces and those forces act with equal intensity in all directions at any point in the fluid.
a) Poisson’s law
b) Pascal’s law
c) Kraft’s law
d) Lignin law

View Answer

Answer: b [Reason:] Pascal’s law or the principle of transmission of fluid-pressure It’s a principle in fluid mechanics that states that a pressure change occurring anywhere in a cramped incompressible fluid is transmitted throughout the fluid such that the same change occurs everywhere. The pressure is normal (90°) to any surface on which it acts.

5. It takes many operations of the hand pump to lift the object a suitable distance. A ___________ valve allows flow in one direction only so that several operations of the handle might be combined to lift the load.
a) Gate
b) Needle
c) Check
d) Throttle

View Answer

Answer: c [Reason:] Check valves are 2 port valves, meaning they have 2 openings in the body, one for fluid to enter and the other for fluid to leave. There are many types of check valves utilised in a wide variety of applications. It works by means of a ball that seats against a seal.

6. ___________ is valid for any fluid (liquid or gas); it is especially crucial to fluids moving at a high velocity. Its principle is the basis of venturi scrubbers, thermo—compressors, aspirators, and other devices where fluids are moving at high velocities.
a) Poisson’s principle
b) Pascal’s principle
c) Kraft’s principle
d) Bernoulli’s principle

View Answer

Answer: d [Reason:] An enlargement in the velocity of a fluid along with a decrement of pressure. Swiss scientist, Daniel Bernoulli, demonstrated that, in most cases, the pressure in a liquid or gas lessen as the liquid or gas moves faster.

7. The ___________ is a measure of how the viscosity changes with temperature; the higher the index, the smaller is the change in viscosity with temperature.
a) Viscosity index
b) Gravity index
c) Pulping index
d) Starch index

View Answer

Answer: a [Reason:] It’s an arbitrary measure for the change of viscosity with variations in temperature. The lower the index, the greater the change of viscosity of the oil with temperature and vice versa. It is utilised to characterize viscosity changes with relation to temperature in lubricating oil.

8. ___________ are utilised to maintain a reserve of fluid; they have secondary purposes of oil cooling and separation of air and contaminants from the oil.
a) Pond
b) Reservoir
c) Pit
d) Spot

View Answer

Answer: b [Reason:] A reservoir is an artificial lake where H2O is stored. Most reservoirs are formed by constructing dams across rivers. A reservoir could also be formed from a natural lake whose outlet has been dammed to control the H2O level.

9. Reservoirs should be relatively high and narrow to give a column of fluid ___________ the pump inlet. This lessen the chance of air entering the system by formation of a vortex.
a) Below
b) Above
c) At level
d) Far away

View Answer

Answer: b [Reason:] Sometimes in such reservoirs the new top H2O level exceeds the H2O shed height on one or more of the feeder streams. In such cases additional side dams are required to contain the reservoir.

10. Hydraulic fluid might be transferred with pipes, tubing, or hose. Pipes are often of (non-stainless) ___________ material.
a) Copper
b) Zing
c) Aluminium
d) Steel

View Answer

Answer: d [Reason:] These don’t utilise galvanized steel since zinc is fairly reactive with some fluid additives. They are rigid and not meant to be bent. The schedule no. refers to the wall thickness; the actual thickness and pressure rating depend on the overall nominal pipe diameter.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. The statement about management that has an organization to take on the attitude of their top manager (i.e., the attitude comes from the top down).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The top management must be committed to the techniques of T.Q.M. and S.P.C.

2. Employees should be trained from the down to top, with the level of detail higher at each lower level so that decisions can be made at the front line.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In order for these tools to work, the top management must be committed to the techniques of T.Q.M. and S.P.C. Employees should be trained from the top to down with the level of detail higher at each lower level so that decisions can be made at the front line.

3. The techniques and purposes of _________ should be explained to the satisfaction of the employees.v
a) SQM and CSP
b) TQM and SQL
c) SPC and CSS
d) TQM and SPC

View Answer

Answer: d [Reason:] The techniques and purposes of T.Q.M. and S.P.C. should be explained to the satisfaction of the employees. Training and implementation should go hand in hand to reinforce the learning process and so the relevance of the method is apparent.

4. There must be _________ in mind so that improvements can be ascertained. Quality improvements often increase production by decreasing reject product. What is the topic of discussion?
a) Effective communication and feedback
b) Specify and goals clearly
c) Commitment of management
d) Verification of data

View Answer

Answer: b [Reason:] There must be specific goals and objectives in mind for improvements to be made. Often the goal might be to meet established specifications with less variation or reject product.

5. If people know what one wants and why it is necessary for one to have this, people will bend over backward to help you. If they do not know why you want something, you have only yourself to blame when you do not get it. What is the topic of discussion?
a) Effective communication and feedback
b) Specify and goals clearly
c) Commitment of management
d) Verification of data

View Answer

Answer: b [Reason:] With specific goals and objectives in mind improvements can be made. Often the goal might be to meet established specifications with less variation. Quality improvements often increase production by decreasing reject product.

6. The key to letting people know what’s expected of them is effective communication. Be sure to always allow someone know when they are doing things well; don’t just indicate to them when they aren’t doing things well. What is the topic of discussion?
a) Effective communication and feedback
b) Specify and goals clearly
c) Commitment of management
d) Verification of data

View Answer

Answer: a [Reason:] It can benefit the company by reducing employee turnover or absenteeism due to dis-satisfied employees, or lost revenue from customers who are not happy. It could help employees stay focused on the corporate strategy and encourage innovation.

7. It is imp. to insure that the collected data is correct. The accuracy of sensors should be scrutinized periodically. One should always consider whether parameters are being calculated in the most effective way possible. Other questions like “is this the most effective process?” should be asked. What is the topic of discussion?
a) Effective communication and feedback
b) Specify and goals clearly
c) Commitment of management
d) Verification of data

View Answer

Answer: d [Reason:] It is a process in which different types of data are checked for accuracy and inconsistencies after data migration is executed. It helps to determine whether data was accurately translated when data is transferred from one point to another, is complete, and supports processes in the new system.

8. One thing that should be avoided at mills is the entry of data by hand on charts or scraps of paper, especially when this data is to be utilized by others. Rewriting of the data, with the introduction of some errors. What is the topic of discussion?
a) Effective communication and feedback
b) Specify and goals clearly
c) What to avoid
d) Verification of data

View Answer

Answer: c [Reason:] The sole reason this is not executed is because it is a waste of time. The point should be kept in the mind before execution to get desired results.

9. It is not uncommon to see the paper testing lab write down the test results on a scrape of paper to be given to the appropriate paper machine operator when the “courier” happens to come by the paper testing lab about 30 minutes later. What is the topic of discussion?
a) What to avoid
b) Specify and goals clearly
c) Effective communication and feedbacks
d) Verification of data

View Answer

Answer: a [Reason:] It isn’t usual when the measuring devices could automatically enter the values into a computer system on a scrape of paper to be given to the appropriate paper machine operator. The only reason this isn’t executed is because it’s a waste of time.

10. The expectations of each employee must be clear. Too often T.Q.M. and S.P.C. are talked about at length, but what they are and how they relate to the process are never mentioned. What is the topic of discussion?
a) What to avoid
b) Specify and goals clearly
c) Effective communication and feedbacks
d) Verification of data

View Answer

Answer: a [Reason:] A quality management system is often focused on a few key areas: C.A.P.A. to identify, correct and prevent the re-occurrence of non-conformances; auditing to ensure processes are utilizing the quality systems effectively; and continuous improvement of the quality system itself.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com