Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. What is the purpose of barker?
a) Remove bark from wood after chipping
b) Remove bark from wood before chipping
c) Add a bark like layer before chipping
d) Add a bark like layer after chipping

View Answer

Answer: b [Reason:] bark is not useful as it has negligible fiber. It darkens pulp, requires extra chemical usage and introduces contaminations. Hence bark is removed from wood before chipping.

2. What type of barker is this?
pulp-paper-questions-answers-wood-chips-preparation-handling-pulp-mill-q2
a) Drum
b) Hydraulic
c) Rosewood
d) Aviato

View Answer

Answer: a [Reason:] large rotating steel drum mounted with exit lower than the entrance to promote flow of logs.

3. A dam controls log retention time in drum barker.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A dam at exit controls the log retention time, which is of the order of 20 – 30 minutes.

4. Which type of barker is ideal for small mills.
a) Hydraulic
b) Drum
c) Rosserhead
d) Aviato

View Answer

Answer: c [Reason:] In this logs are fed individually. It is a slow process suitable for frozen logs.

5. Waste water from hydraulic barker is higher in ______________
a) LRP
b) CRP
c) NPR
d) BOD

View Answer

Answer: d [Reason:] It is a type of pollutant which needs to the treated before discharging.

6. Which are the two types of barkers in the following?
a) Flat
b) Slasher deck
c) Flail
d) Cylinder

View Answer

Answer: c [Reason:] Uses a rotating cylinder with numerous chains hanging from it to delimb and debark small diameter material.

7. Is Softwood easier to chip and generate fewer fine chips?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is because Hardwood is in a more dry and hard form than Softwood.

8. Arrange this in proper downward order
a) Oversized – Over thick – Accepts – Pins – Fines
b) Oversized – Over thick – Pins – Accepts – Fines
c) Over thick – Oversized – Accepts – Pins – Fines
d) Fines – Over thick – Accepts – Pins – Oversized

View Answer

Answer: a [Reason:] This is ideal chip size distribution analysis for perfect functioning.

9. _____________ are the chip fraction of the ideal size distribution analysis perfect for pulping.
a) Pins
b) Accepts
c) Rejects
d) Fines

View Answer

Answer: b [Reason:] These chips pass through a 8 or 10mm slotted screen and are retained on a screen with holes.

10. At the bottom of the pass __________ are collected?
a) Fines
b) Pin
c) Accepts
d) Silth

View Answer

Answer: a [Reason:] The definition of fines varies with mill species, but fines generally consist of material passing through 3mm screen

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. What caused the diminished use of Sawdust?
a) Saw blades have become thinner with more teeth
b) Saw blades have become thicker with no teeth
c) Saw blades have become thinner with less teeth
d) Saw blades have become thicker with more teeth

View Answer

Answer: a [Reason:] This makes the output Sawdust too small to be used as a fiber source for pulp.

2. Mechanical dis-integrated wood pieces are of size ___________ along the grain.
a) 12 – 25mm
b) 0.3 – 2.00mm
c) 26 – 30mm
d) 9 – 12mm

View Answer

Answer: a [Reason:] Uniform chip size is very important in chemical pulping because large chips are under cooked.

3. Bark, dirt and other materials should always be kept to a minimum of____________
a) 3% or less
b) 0.5% or less
c) 0.005% or less
d) 0.01% or less

View Answer

Answer: b [Reason:] If not then they give a dark pulp that cannot be brightened, since lignen must be retained in these pulps.

4. Where are Silos located?
a) Over pile of wood chips
b) Over rotor table
c) Under pile of wood chips
d) Under rotor table

View Answer

Answer: c [Reason:] It is not visible to the wood area. A large supply assures a constant wood supply to the digesters.

5. Whole tree chips undergo cleaning operation prior to the use
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] They are made from entire stem of tree and contains dirt, twigs. Hence, whole tree chips undergo cleaning operation prior to use.

6. Which of the following is an example of residual chips?
a) Chip silos
b) Chips
c) Pulp
d) Sawdust

View Answer

Answer: d [Reason:] Residue generated by the teeth of the saw, then chemically pupled in continuous digesters with short residence time.

7. Which is the closest average fiber length for a 12mm long chip from Douglas fiber?
a) 6mm
b) 2mm
c) 3mm
d) 13.5mm

View Answer

Answer: c [Reason:] Since, axis is parallel to fiber orientation. We’ll have reduced average fiber lengths.

8. What is the closest percentage of wood received as chip waste from primary wood process and what percentage is chipped on site?
a) 40% and 60%
b) 60% and 40%
c) 80% and 20%
d) 20% and 80%

View Answer

Answer: c [Reason:] The more amount is exported from the other parts and nearly 20% is collected from machines around plant.

9. One method used for metering the wood chips into the digesters without constant supervision is with the use of chip silos of capacity __________
a) 1 – 10 tons
b) 10 – 50 tons
c) 11 – 100 tons
d) 50 – 300 tons

View Answer

Answer: d [Reason:] Chip silos are designed in a way to produce more efficiency, after screening.

10. Fuel value of softwood is less than hardwood.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The value for softwood is higher due to higher lignen content.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. The equilibrium moisture content of wood or wood pulp depends on the temperature and relative humidity of the atmosphere surrounding the specimen.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Wood and paper are hygroscopic materials, when fully dried they absorb water vapor from the atmosphere. The equilibrium moisture content of wood or wood pulp depends on the temperature and atmosphere’s humidity surrounding the specimen.

2. What is the full form of FSP?
a) Fiber suction point
b) Fiber soft point
c) Fiber saturation parcel
d) Fiber saturation point

View Answer

Answer: d [Reason:] The fiber saturation point represents the moisture content of the ligno cellulose material such that additionally adsorbed water is not chemically absorbed to the wood.

3. Wood shrinks and swells as a function of ____________
a) Stress
b) Shear stress
c) Strain
d) Moisture content

View Answer

Answer: d [Reason:] It is due to the function of moisture content. Above the fiber saturation point there will be no change in wood dimensions according to the moisture content.

4. At low humidities the equilibrium moisture content will be lower.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] At low humidities the equilibrium moisture content will be lower. Chemically absorbed water requires additional energy to remove it from wood beyond the water’s heat of vaporization.

5. What increases the strength of the paper?
a) Lignin
b) Hemicellulose
c) Fiber
d) Lignocellulose

View Answer

Answer: b [Reason:] The fibers of paper are held together by hydrogen bonding of the hydroxyl groups of cellulose and hemicellulose.

6. What decreases the strength of the paper?
a) Lignin
b) Hemicellulose
c) Fiber
d) Lignocellulose

View Answer

Answer: a [Reason:] Lignin is not able to form H bonds, and results in decrement in strength of paper.

7. What could increase the fiber surface area?
a) Decrease inter-fiber bonding
b) Increase inter-fiber bonding
c) Decrease intra-fiber bonding
d) Increase inter-fiber bonding

View Answer

Answer: b [Reason:] Factor which increment in fiber surface area is by increasing inter-fiber bonding.

8. Wood taken at room temperature and 99% relative humidity will have how much moisture content approaching?
a) 90%
b) 99%
c) 30%
d) 1%

View Answer

Answer: c [Reason:] This occurs at about 30% MC (OD) (at room temperature) in wood.

9. Uneven grain orientation may cause severe warping or __ of lumber and furniture is prone to shrinkage as the wood dries.
a) Fracture
b) Welding
c) Brazing
d) Cropping

View Answer

Answer: a [Reason:] Uneven grain orientation may cause warping or fracturing of lumber and the furniture due to tremendous stresses that could develop from uneven shrinkage as wood dries.

10. __________ bonding holds ligo cellulose fibers together in paper.
a) Sulfate
b) Hydrogen
c) Halogen
d) Phosphate

View Answer

Answer: b [Reason:] The strength of R-OH—R-OH hydrogen bonding is 3 – 4kcal/mol. This is relatively as compared to covalent bonds.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. About 80% of all waste paper comes from one of three sources: corrugated boxes, newspapers and office papers.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] About 80% of all waste paper comes from one of three sources: corrugated boxes, newspapers and office papers. About 10% of waste paper is de-inked to be utilized for printing or tissue papers.

2. About 10% of fiber is utilized to make paper each year worldwide is from non-wood plant fibers, which include cotton, straws and canes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] About 10% of the fiber utilized to make paper each year worldwide is from non-wood plant fibers, including cotton, straws, and others.

3. Cotton is the pure form of __________
a) Protein
b) Vitamins
c) Cellulose
d) Pulp

View Answer

Answer: c [Reason:] Natural cotton is the purest form of cellulose. Cotton forms are too long to make good paper. It has little hemicellulose and leads to low strength papers.

4. Which of the following is a fiber mat made using synthetic fibers?
a) Grasses
b) Canes
c) Reeds
d) Nonwovens

View Answer

Answer: d [Reason:] Nonwovens are fiber mats made using synthetic fiber. They can be formed much like paper into a cloth material instead of using a weaving process.

5. What is sugar cane residue called?
a) Grasses
b) Kenaf
c) Bagasse
d) Canes

View Answer

Answer: c [Reason:] Bagasse is pulped by the kraft or soda process. It must be depithed because the inner pith cells are useless for papermaking.

6. Pulp from bamboo is utilized in fine papers and the resulting paper is __ than paper of straw pulp.
a) Weaker
b) Stronger
c) Thicker
d) Thinner

View Answer

Answer: b [Reason:] The resulting paper is stronger than paper of straw pulp because of its higher silica content.

7. ____________ are utilized in products such as battery separators, glass fiber filter mats, and as reinforcement in a large variety of reinforcement materials.
a) Glass fibers
b) Ceramics
c) Thermosetting tissue
d) Pulpwood

View Answer

Answer: a [Reason:] Glass fibers are utilized in products such as battery separators, glass fiber filter mats, and other materials.

8. Straw should not be utilized because?
a) Agriculture’s by-product
b) Needs little refining
c) Straws are bulky and contain silica
d) Often cheaper than wood

View Answer

Answer: c [Reason:] These are stalks of grain crops obtained after threshing, may be processed into pulp. Straws from the most edible grains are suitable.

9. Paper bags should be utilized because?
a) Transportation and storage problems
b) Needs little refining
c) Straws are bulky and contain silica
d) Degrades very quickly

View Answer

Answer: b [Reason:] These are the stalks of grain crops obtained after threshing, may be processed into pulp. Paper bags from most edible grains are suitable.

10. Straw should not be utilized because?
a) Byproducts from agriculture
b) Needs little refining
c) Degrades very quickly
d) Often cheaper than wood

View Answer

Answer: c [Reason:] These are the stalks of grain crops obtained after threshing, may be processed into pulp. Straws from most edible grains are suitable.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. _________ are basic sugars that cannot be easily hydrolyzed in smaller units, are classified according to the noumber of C atoms in the molecule.
a) Polysaccharides
b) Monosaccharides
c) Ketoses
d) Aldoses

View Answer

Answer: b [Reason:] They are classified according to the number of C atoms in the molecule. The monosaccharides are basic sugars that cannot be easily hydrolyzed into smaller units.

2. Classification is utilized for carbohydrates with carbon atoms; that is, with trioses, tetroses, pentoses, hexoses and heptoses.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] With trioses, tetroses, pentoses, hexoses, and heptoses. Classification is utilized for carbohydrates with three to 7 carbon atoms.

3. _________ are monosaccharides that have an aldehyde when in the acyclic form when hemiacetal form is not present.
a) Ketoses
b) Hydroses
c) Glucose
d) Aldoses

View Answer

Answer: d [Reason:] Aldose is a monosaccharide (a simple sugar) that has only 1 aldehyde (−CH=O) group per molecule, whereas ketose has a ketone group. The chemical formula forms like Cn(H2O)n.

4. _________ are monosaccharides with a ketone when they are in the acyclic form.
a) Ketoses
b) Hydroses
c) Glucose
d) Aldoses

View Answer

Answer: a [Reason:] A ketose is a mono saccharide containing 1 ketone group per molecule With 3 carbon atoms, di-hydroxyacetone is the simplest of all ketoses and is the only 1 having no optical activity. Ketoses can isomerize in an aldose when the carbonyl group is situated at the end of the molecule.

5. _________ is an example of an aldohexose, and fructose is an example of a ketohexose or hexulose, a 6-carbon ketose.
a) Aldaric
b) Pentoses arbinose
c) Xylose
d) Glucose

View Answer

Answer: d [Reason:]Glucose is a sugar with the molecular formula C6H12O6. The name “glucose” depict “sweet wine, must”.

6. If the terminal R-CH2OH at the C-6 position of an aldose is oxidized to a -COOH, then the mono saccharide is identified as _________ acid.
a) Aldaric
b) Pentoses arbinose
c) Uronic
d) Glucose

View Answer

Answer: c [Reason:] Uronic acids are a array of sugar acids which contains both carbonyl and carboxylic acid functional groups. Sugars in which the terminal carbon’s hydroxyl group has been oxidized to a carboxylic acid.

7. If the aldehyde is oxidized to a -COOH, the compound is denoted to as an _________ acid.
a) Aldonic
b) Aldaric
c) Uronic
d) Glucose

View Answer

Answer: a Expanation: An aldonic acid’s any of a array of sugar acids obtained by oxidation of the aldehyde functional group of an aldose to form a -COOH functional group. The general chemical formula is HOOC-ₙ-CH₂OH.

8. If both terminal C atoms are oxidized to -COOH, the compound is referred to as an _________ acid.
a) Aldonic
b) Aldaric
c) Uronic
d) Glucose

View Answer

Answer: b [Reason:] If both terminal C atoms are oxidized to -COOH, the compound is called as an aldaric acid.

9. Mono saccharide contains of particular importance in woody plant cell wall polysaccharides are not the pentoses, arabinose and xylose.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Monosaccharides (e.g. glucose) and disaccharides (e.g. sucrose) are comparatively small molecules. They are generally known as sugars. Other carbohydrate molecules are very large (polysaccharides such as starch and cellulose).

10. The hexoses glucose, mannose, and galactose; and the uronic acid, glucuronic acid; these structures are shown with the hemicelluloses.
a) Hemicelluloses
b) L- Glucose
c) D- Glucose
d) Erythrocytes

View Answer

Answer: a [Reason:] The hexoses glucose, mannose, and galactose; and the uronic acid, glucuronic acid; these structures are shown with the hemicelluloses.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }