Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. ___________ is the measure of the hue or chroma of light reflected from the surface of paper.
a) Pigment
b) Colour
c) Opacity
d) Brightness

View Answer

Answer: b [Reason:] Colour is the measure of the hue or chroma of light reflected from the surface of paper. It cannot be easily put in numbers, and it is frequently expressed descriptively, as “red” or “blue”. Colour of paper can be expressed by a series of three numbers in the International scale (C.I.E.) system, x, y, and z.

2. ___________ is a measure of the “whiteness” of paper. These methods are not applied to coloured papers that are characterized with the tests. The ___________ is the % of diffuse reflected light from a thick pad of paper to visible light.
a) Pigment
b) Colour
c) Opacity
d) Brightness

View Answer

Answer: d [Reason:] Brightness is a measure of the “whiteness” of paper. These methods are not applicable to coloured papers that are characterized with the tests described above. Precisely, brightness is the % of diffuse reflected light from a thick pad of paper to visible light at a wavelength of 457 nm. This brightness is designated as R(infinity).

3. What is the name of the instrument?
pulp-paper-questions-answers-basic-optical-tests-paper-q3
a) H.G. Brightness
b) L.K. Brightness
c) M.K.L. Brightness
d) P.L. Brightness

View Answer

Answer: a [Reason:] In the G.E. brightness, the light is illuminated on the paper at a 45 degree angle and the reflected light at 0 degree’s measured. If an ultraviolet source’s utilized, the effect of fluorescent dyes, the optical brighteners, can also be measured.

4. What is the name of the instrument?
pulp-paper-questions-answers-basic-optical-tests-paper-q4
a) H.G. Brightness
b) Elrepho test
c) Opacity test
d) Colour test

View Answer

Answer: b [Reason:] In the Elrepho test , light source diffuse and the reflected light is measured at right angle from the surface of the paper. The diffuse light source’s a sphere coated with TiO2 from which light from 2 light bulbs reflects.

5. ___________ is the ability of paper to hide or mask a colour or object in back of the sheet. A high _________ in printed paper allows us to read the front side of the page without being distracted by print images upon the back side.
a) Brightness
b) Colour
c) Opacity
d) Gloss

View Answer

Answer: c [Reason:] Opacity is the ability of paper to hide a colour or object in back of the sheet. A high opacity in printed paper allows us to read the front side of the page without being distracted by print images upon the back side.

6. What is the name of the hidden part?

__________= (R0) / (R) x 100%

a) TAPPI opacity
b) Printing opacity
c) Solid opacity
d) Chroma opacity

View Answer

Answer: b [Reason:] Printing opacity is the ability of paper to mask a colour or object in back of the sheet. A high opacity in printed paper allows one to read the front side of the page.

7. What is the name of the hidden part?

__________= (R0) / (R0.89) x 100%

a) T.A.P.P.I. opacity
b) Solid opacity
c) Chroma opacity
d) Printing opacity

View Answer

Answer: a [Reason:] T.A.P.P.I opacity is the ability of paper to hide or mask a colour or object in back of the sheet. A high opacity in printed paper allows one to read the front side.

8. ___________ is a measure of the sheen or polish of paper.
a) Opacity
b) Brightness
c) Colour
d) Gloss

View Answer

Answer: d [Reason:] Gloss is a measure of the sheen or polish of paper. It’s measured by illuminating the paper at a very low angle and measuring the reflectance at a similar low angle.

9. __________ pulps are of especially high opacity. Fillers tend to have high indices of refraction and provide interfaces for light scattering as well. The very high index of refraction of Ti2 allows thin papers to have high opacity as in the case of bible papers.
a) Rosewood pulps
b) Groundwood pulps
c) Roughwood pulps
d) Lignin-free wood pupls

View Answer

Answer: b [Reason:] Stone groundwood pulps are of especially high opacity. Fillers tend to have high indices of refraction and provide interfaces for light scattering as well. The very high index of refraction of Ti2allows thin papers to have high opacity as in the case of bible papers.

10. Putting a wooden stick in clear water at an angle; the stick appears to be bend at the water-air interface. What is the property we are talking about here?
a) Gloss
b) Brightness
c) Opacity
d) Illuminating

View Answer

Answer: c [Reason:] The classic example’s putting a wooden stick in clear water at an angle; the stick appears to bend at the water-air interface. Rough, non-flat surfaces help scatter the light in all different direction.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. __________ are most, sometimes conjugated double bond systems arising in the lignin of pulps.
a) Chromosomes
b) Chromophores
c) Chloroplasts
d) Chrome

View Answer

Answer: b [Reason:] Chromophores are the most often conjugated double bond systems present in the lignin of pulps.

2. Mechanical pulps are bleached with chemicals just to alter many of the chromophores.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Mechanical pulps are bleached with chemicals just to alter many of the chromophores.

3. Brightening of mechanical pulps is done by reducing agents like __________
a) Groundwood
b) Sulphite
c) Dithionite
d) Dissolving pulp

View Answer

Answer: c [Reason:] Brightening mechanical pulps is accomplished with the help of reducing agents, such as dithionite, or oxidants, such as hydrogen peroxide.

4. Brightened mechanical pulps are the ones subjected to colour reversion. Since the lignin is largely decoloured, but not removed, there is only a small loss of yield.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Brightened mechanical pulps are the ones subject to colour reversion because the lignin is largely de-coloured, but are not removed, there’s only a small loss of yield.

5. __________ (a common name in the industry, but dithionite is the preferred name) bleaching process is carried out with 0.5-1.0% dithionite on the wood.
a) Hydroslufite
b) Groundwood
c) Kraft
d) Sulphite

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydroslufite (the common name in the industry, but dithionite is the preferred name) bleaching process is carried out with 0.5-1.0% dithionite on the wood.

6. In hydrosufite bleching Zn+2SO2andrarr; __________
a) ZnSO
b) Zn S2O4
c) Zn2SO4
d) ZnS2O4

View Answer

Answer: b [Reason:] Zinc dithionite is prepared in the pulp mill from zinc and sulfur dioxide as follows: Zn+2SO2andrarr; ZnS2O4

7. Chelating agents, such as __________ have the added gain of preventing pulp dis-coloration by binding together with ferric ion that could otherwise form a colored complex with the phenolic lignin structure.
a) Pulp
b) Lignin
c) Oxygen
d) EDTA

View Answer

Answer: d [Reason:] Chelating agents, such as EDTA, have the added gain of preventing pulp dis-coloration by binding together with ferric ion that could otherwise form a colored complex with the phenolic lignin structure.

8. __________ (5% on wood) is used usually after the addition of magnesium ion. The mechanism for inactivating the ions by __________ precipitating the ions, but, strictly speaking, it is not a chelating agent.
a) Sodium disulfate
b) Sodium peroxide
c) Sodium silicate
d) Sodium hydroxide

View Answer

Answer: c [Reason:] Sodium slicate (5% on wood) is used usually after the addition of magnesium ion. The mechanism for inactivating the ions by Sodium silicate precipitating the ions, but it is not a chelating agent.

9. __________ with sodium hydroxide and/or sodium peroxide is utilized to produce the high pH that is crucial to produce the active perhydroxyl ion, HOO.
a) Hydrogen dioxide
b) Hydrogen peroxide
c) Hydrogen silicate
d) Hydrogen fluoride

View Answer

Answer: c [Reason:] Hydrogen peroxide with sodium hydroxide and/or sodium peroxide (NaOOH) is utilized to produce the high pH that is crucial to produce the active perhydroxyl ion, HOO.

10. Pine and fir are difficult to brighten. Colour reduction occurs by altering __________ groups, the pulp is sometimes subsequently treated with SO2 to neutralize OH and reduce any residual peroxide.
a) Chromosome
b) Chromophoric
c) Dithionite
d) Peroxide

View Answer

Answer: b [Reason:] Pine and fir are difficult to brighten. Colour reduction occurs by altering __________ groups, the pulp is sometimes subsequently treated with SO2 to neutralize OH and reduce any residual peroxide.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. What is a green liquor clarifier?
a) It is a settling tank used to remove dregs by evaporation
b) It is a settling tank used to remove dregs by condensation
c) It is a settling tank used to remove dregs by metamorphism
d) It is a settling tank used to remove dregs by sedimentation

View Answer

Answer: d [Reason:] It’s a settling tank used to remove dregs by sedimentation before the green liquor is recausticized.

2. What’s a Slaker in Causticizing process?
a) It is a chemical reactor where lime is mixed with black liquor
b) It is a chemical reactor where lime is mixed with brown liquor
c) It is a chemical reactor where lime is mixed with green liquor
d) It is a chemical reactor where lime is mixed with red liquor

View Answer

Answer: c [Reason:] It’s a chemical reactor where lime’s mixed with green liquor. The reaction temperature is 99-105 degree celcius.

3. Which of the following is a slaking reaction?
a) CaO+H2Oandrarr;Ca(OH)2
b) Na2SO4+4Candrarr;Na2S+4CO
c) 2C+ O2andrarr;2CO
d) CO+1/2 O2andrarr;CO2

View Answer

Answer: a [Reason:] Slake formation takes place as calcium oxide is made to react with water to produce calcium hydroxide.

4. The lime kiln is a chemical reactor in which lime mud CaO, a process known as calcining.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The lime kiln is a chemical reactor in which lime mud CaO, a process known as calcining.

5. What is the hidden part?
specific energy consumption=(energy to kiln)/(_________)
a) Ca output
b) CaO output
c) CO2 output
d) CO output

View Answer

Answer: b [Reason:] The amount of energy required to process the lime is indicated by the specific energy consumption, often reported as Btu/ton.

6. What is the hidden part?
Lime availability= (CaO)/(__________)
a) Caustic
b) Lime
c) Water
d) CO2

View Answer

Answer: b [Reason:] The purity of the lime is given by the lime available.

7. Salt cake is the make-up chemical for the Kraft process that is used to replace steams lost in pulping.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Salt cake is the make-up chemical for the Kraft process that is used to replace chemicals lost in pulping.

8. __________ is the collection of waste N.S.S.C liquor and burning it in a nearby Kraft mill.
a) Cross over
b) Cross recovery
c) Bend over
d) Bend recovery

View Answer

Answer: b [Reason:] Cross recovery is the collection of waste N.S.S.C liquor and burning it in a nearby Kraft mill.

9. ____________ oxides aren’t emitted to a large extent because the CaO is a good scavenger for the highly acidic forms of these compounds and CaSO3 and CaSo4.
a) Sulphur
b) Carbon
c) Calcium
d) Magnesium

View Answer

Answer: a [Reason:] Supfur oxides aren’t emitted to a large extent because the CaO is a very good scavenger for the highly acidic forms of these compounds and CaSO3 and CaSO4 .

10. __________ formation within the lime kiln is a part of the territory and could be catastrophic?
a) Kink
b) Mask
c) Ring
d) Lumps

View Answer

Answer: c [Reason:] Ring formation within the lime kiln is part of the territory. If it becomes a severe problem, expensive shutdowns may result.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. Chemi-mechanical processes were originally named chemi-groundwood processes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Chemi-mechanical processes were originally named chemi-groundwood processes because these chemical pre-treatments were developed and used commercially at a time when stone ground wood was the predominant mechanical process.

2. What is the full form of ESPRA?
a) Empire state paper research association
b) Entropy state pulp research association
c) Enthalpy state paper research academy
d) Empire state pound research association

View Answer

Answer: a [Reason:] Empire state paper research association, whose labs are in Syracuse, New York.

3. The most common chemi-mechanical process is?
a) SGW
b) PGW
c) RPM
d) CTMP

View Answer

Answer: d [Reason:] The pretreatments are hot sulfite or cold soda and are particularly applicable to hardwoods.

4. In hot sulfite process pressurized hot sulfite liquor is used to treat __ prior to fibration.
a) Crackers
b) Cards
c) Plates
d) Chips

View Answer

Answers: d [Reason:] In hot sulfite process pressurized hot sulfite liquor is used to treat chips prior to fibration. This results in brighter pulp.

5. The cold soda process was first investigated by U.S. in?
a) 2000
b) 1950
c) 1860
d) 1974

View Answer

Answer: b [Reason:] The cold soda process was first investigated by U.S. in as a pre-treatment prior to making RMP.

6. What is the full form of C.T.M.P?
a) Chemi-thermomechanical pulp
b) Chemi-mechanical pulp
c) Chemi-thermomechanical protein
d) Chemi-catalyst protein

View Answer

Answer: a [Reason:] C.T.M.P. is a process similar to TMP process except the chips are first pretreated with relatively small amounts of sodium sulfite.

7. What is the name of the process at the question mark area?
pulp-paper-questions-answers-chemi-mechanical-pulping-q7
a) Chip inlet
b) CTMP
c) Liquor level
d) Liquor inlet

View Answer

Answer: a [Reason:] Liquor impregnation working on the pressure-expansion technique.

8. What is the name of the process at the question mark area?
pulp-paper-questions-answers-chemi-mechanical-pulping-q8
a) Chip inlet
b) CTMP
c) Liquor level
d) Liquor inlet

View Answer

Answer: c [Reason:] Liquor impregnation making use of the pressure-expansion technique.

9. What is the name of the process at the question mark area?
pulp-paper-questions-answers-chemi-mechanical-pulping-q9
a) Chip inlet
b) CTMP
c) Liquor level
d) Liquor inlet

View Answer

Answer: d [Reason:] Liquor impregnation utilizing the pressure-expansion technique.

10. What is the name of the process at the question mark area?
pulp-paper-questions-answers-chemi-mechanical-pulping-q10
a) Chip inlet
b) Chip discharge
c) Liquor level
d) Liquor inlet

View Answer

Answer: b [Reason:] Liquor impregnation using the pressure-expansion technique.

Pulp and Paper MCQ Set 5

1. Residue is a measure of how much material remains on the paper machine wire and is incorporated into the final sheet.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Retention is a measure of how much material remains on the paper machine wire and is incorporated into the final sheet.

2. What is the name of the hidden part?

___________= {(filler in sheet) / (filler added to furnish)} x 100%

a) Drainage aids
b) First-pass retention
c) Residue
d) Overall retention

View Answer

Answer: d [Reason:] Overall retention and first-pass retention. These are defined below in the terms of filler, although the retention of fiber fines, sizing agents, and other materials is also crucial.

3. What is the name of the hidden part?

_________= {(filler in sheet) / (filler in heatbox)} x 100%

a) Residue
b) Overall retention
c) First-pass retention
d) Drainage aids

View Answer

Answer: c [Reason:] A high first-pass retention is important for many aspects of wet end chemistry and sheet quality.

4. _________ are materials that increase the drainage rate of water from the pulp slurry on the wire.
a) Overall retention
b) First-pass retention
c) Residue
d) Drainage aids

View Answer

Answer: d [Reason:] Drainage aids are materials that inc. the drainage rate of water from the pulp slurry on the wire. Almost any retention aid is opted to improve the drainage rate as fines and fillers are removed.

5. _________are additives used to promote dispersion of fibers which improves formation and could allow higher headbox consistencies.
a) Overall retention
b) First-off retention
c) Formation aids
d) Drainage aids

View Answer

Answer: c [Reason:] Formation aids are additives used to promote dispersion of fibers which improves formation and could allow higher headbox consistencies. There’s very less information on formation aids in the literature.

6. _________ are utilized to control foaming. Foam exists when some other insoluble gas is mixed into water containing surfactants, which is, surface active agents.
a) Overall retention
b) Defoamers
c) Drainage aids
d) Formation aids

View Answer

Answer: b [Reason:] Defoamers are utilized to control foaming. Foam exists when air or some other insoluble gas is mixed into water which contain surfactants, which are, surface active agents. Soaps and detergents are good examples of surfactants.

7. Inorganic deposits could frequently be controlled with sequestering agents for the metal ions to keep them in solution by binding them to polar molecules.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Chemicals are frequently utilized to control organic or inorganic deposits. Inorganic deposits could frequently be controlled with sequestering agents for the metal ions to keep them in sol. by binding them to polar molecules. Sequestering agents include chelants and threshold inhibitors, Chelants such as E.D.T.A., N.T.A., and D.T.P.A. react stoichiometrically.

8. Microorganisms, particularly bacteria and fungi, would grow around the paper machine and produce _________ which consists of proteins and polysaccharides.
a) Slime
b) Spot
c) Crisp
d) Buffer

View Answer

Answer: a [Reason:] These are very identical to those utilized in bleaching mechanical pulps where metal ions can decompose H2O2 or cause discoloring of the pulp by reacting with phenolic compounds.

9. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-control-additives-q9
a) Quaternary ammonium salts
b) Glutaraldehyde
c) Isothiazolin
d) Dibromonltrilepropionannide

View Answer

Answer: b [Reason:] Glutaraldehyde’s an organic compound with the formula CH2(CH2CHO2. A pungent colorless oily liquid, glutaraldehyde’s utilized to sterilise medical and dental equipment. It is also utilized for industrial water treatment and as a preservative.

10. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-control-additives-q10
a) Dibromonltrilepropionannide
b) Isothiazolin
c) Glutaraldehyde
d) Quaternary ammonium salts

View Answer

Answer: a [Reason:] D.B.N.P.A. or 2,2-dibromo-3-nitrilopropionamide’s a quick-kill biocide that easily hydrolyzes under both acidic and alkaline conditions. It’s opted for its instability in water as it quickly kills and then quickly degrades to form a number of products, depending on the conditions which include ammonia, bromide ions, dibromoacetonitrile, and dibromoacetic acid.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com