Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Pulp and Paper MCQ Set 1

1. The Asplund process was developed about 30 years prior to TMP.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The Asplund process was developed about 30 years prior to TMP.

2. Asplund process involves pre-steaming wood chips at temperature above the glass transition temperature of lignin.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The Asplund process was developed about 30 years prior to TMP. It involves pre-steaming wood chips at temperature above the glass transition temperature of lignin. 550-950 kPa steam pressureat 150-170 degree Celcius.

3. What is the pressure range at which the wood chips are pre-streamed?
a) 1300-1950 kPa
b) 550-950 kPa
c) 42-78 kPa
d) 1285-1950 kPa

View Answer

Answer: b [Reason:] The Asplund process was developed about 30 years prior to TMP. It involves pre-steaming wood chips at temperature above the glass transition temperature of lignin. 550-950 kPa steam pressureat 150-170 degree Celcius.

4. What is the steam pressure range at which the wood chips are pre-heated?
a) 50-200 degree celcius
b) 300-340 degree celcius
c) 1500-2000 degree celcius
d) 150-170 degree celcius

View Answer

Answer: d [Reason:] The Asplund process was developed about 30 years prior to TMP. It involves pre-steaming wood chips at temperature above the glass transition temperature of lignin. 550-950 kPa steam pressure at 150-170 degree Celcius.

5. The lignin is sufficiently soft that the separation occurs at __ lamella, and fibers are left with just a hard lignin surface.
a) Upper
b) Lower
c) Middle
d) Outskirt

View Answer

Answer: c [Reason:] The lignin is sufficiently soft that separation occurs at the middle lamella, and fibers are left with a hard lignin surface.

6. What is the other name of Masonite process?
a) Ignition process
b) Steam explosion
c) Mason process
d) TMP

View Answer

Answer: b [Reason:] The other name of this process is called ‘steam explosion’. Chips are steamed at 180-250 degree celcius.

7. What is the temperature range at which chips are steamed in the Masonite process?
a) 1500-1690 degree Fahrenheit
b) 35-80 degree Fahrenheit
c) 155-480 degree Fahrenheit
d) 335-480 degree Fahrenheit

View Answer

Answer: d [Reason:] The other name of this process is called ‘steam explosion’. Chips are steamed at 180-250 degree celcius.

8. What is the range of yield in the Masonite process?
a) 50-60%
b) 40-30%
c) 80-90%
d) 10-20%

View Answer

Answer: c [Reason:] In fiberboard the fibers are held together by resins such as phenol-formaldehyde. The yield is 80-90%.

9. Chips are steamed well above the glass transition temperature of lignin, for one to two minutes until final pressure is on the order of __ MPascal.
a) 14-20
b) 4-7
c) 19-25
d) 3-4

View Answer

Answer: b [Reason:] Chips are steamed well above the glass transition temperature of lignin, for one to two minutes until final pressure is on the order of 4-7 MPascal.

10. A mild explosion pulping process is being used at one mill to process __ paper.
a) Recycled
b) Un-used
c) Over-used
d) Bloated

View Answer

Answer: a [Reason:] A mild explosion pulping process is being used at one mill to process recycled paper.

Pulp and Paper MCQ Set 2

1. Measuring strength properties C.D. refers to the test force applied in the machine direction.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] When measuring strength properties C.D. is the test force applied in the cross machine direction.

2. Measuring strength properties M.D. refers to the test force applied in the cross machine direction.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] When measuring strength properties M.D. refers to the test force applied in the machine direction.

3. The paper properties must be measured under standard conditions of temperature and relative humidity since these affect the __________
a) MD
b) CD
c) EMC
d) EHM

View Answer

Answer: c [Reason:] The moisture content of paper has crucial effect on paper quality; i.e. paper properties must be measured under standard conditions of temperature and relative humidity since these affect the equilibrium moisture content (E.M.C.).

4. Paper should be stored in a hot, dry room before placement in the standard room so that the ___________ of paper approaches its __________ by adsorbing water from the atmosphere.
a) Moisture content and EMC
b) Rate of forward reaction and rate of backward reaction
c) Moisture content and triple point
d) Fusion and fusion point

View Answer

Answer: a [Reason:] Paper should be stored in a hot, dry room before placement in the standard room so as the moisture content of paper approaches its E.M.C by adsorbing water from the atmosphere.

5. Due to __________ effect, a slightly higher E.M.C. would result if paper approached the E.M.C. for a given relative humidity and temperature, by releasing water.
a) Tyndall effect
b) Hysteresis effect
c) Intermolecular effect
d) Van der waal effect

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to hysteresis effect, a slightly higher E.M.C. would result if paper approached the E.M.C. for a given relative humidity and temperature, by releasing water.

6. It’s crucial to know the rate of __________ gain or loss of paper to achieve equilibrium in order to understand how long it takes to condition samples.
a) Lignin
b) Pulp
c) Moisture
d) Poison

View Answer

Answer: c [Reason:] It is crucial to know the rate of moisture gain or loss of paper to achieve equilibrium in order to understand how long it takes to condition samples.

7. Paper should be placed in a hot, dry room (20-40°C or 68-105 °F, at 10-35% relative humidity) before placement in the __________
a) Pumping extractor room
b) Radiation room
c) Standard room
d) Recycle room

View Answer

Answer: c [Reason:] It’s placed in the standard room, so that the moisture content of paper approaches its E.M.C. by adsorbing water from the atmosphere. E.M.C. stands for Equilibrium Moisture Content. Due to the hysteresis effect, a slightly higher E.M.C. will be observed if paper approached the E.M.C. for a given relative humidity and temperature, by giving off H2O.

8. __________ installed several of his early air conditioning units in textile and printing shops at the turn of this century because of controlling the relative humidity at the time of paper and textile processing.
a) Willis Carrier
b) John Carter
c) William Defoe
d) Willis Defoe

View Answer

Answer: a [Reason:] Willis Carrier installed many of his early air conditioning units in textile and printing shops at the turn of this century for this exact same reason.

9. The __________ of today, manufactured from bleached kraft pulp, probably behaves somewhere in between kraft wrapping and sulfite derived __________
a) Fine papers
b) Bond papers
c) Greaseproof papers
d) Linerboard

View Answer

Answer: b [Reason:] The bond paper of today, made from bleached kraft pulp, probably behaves somewhere in between kraft wrapping and sulfite derived bond paper. There’s no such thing as an average paper when it comes to moisture content and the changes in properties as a function of moisture content.

10. This paper uses concoated chemicals on the backside of one sheet that react with a chemical on the front of the adjacent sheet to give color. What is the type of paper?
a) Sulfurless paper
b) Carbonless paper
c) Hydrogenless paper
d) Oxygenless paper

View Answer

Answer: b [Reason:] Carbonless paper was developed by the 3M company in the 1950s.

Pulp and Paper MCQ Set 3

1. Fillers are pigments that are not added to stock for opacity and brightness improvements of printing papers.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Fillers are pigments that are added to stock for opacity and brightness improvements of printing papers.

2. The ideal properties of pigments for printing papers are of high brightness, and high index of refraction.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The ideal properties of pigments for printing papers are high brightness, and increment in opacity, small and uniform particle size for smooth paper, low water solubility, low cost, low specific gravity, and high retention levels.

3. __________ is a cheap filler, mined from natural deposits, used in magazine and book paper. It’s not as bright as CaCO3 and TiO3, has an index of refraction of 1.55.
a) PCC
b) Fillers
c) Clay
d) Dyes

View Answer

Answer: c [Reason:] Clay (or kaolin) is an inexpensive filler, mined from natural deposits, used in magazine and book paper. It’s not as bright (80-92%) as CaCO3 and TiO3, has an index of refraction of 1.55, a specific gravity around 2.58, and is coarse. More clay’s used than any other filler in paper accounting for 90 percent of all fillers and coating pigments.

4. __________ is becoming an extremely imp. filler to the industry. The mineral form’s named calcite and occurs in limestones, chalks, and marbles.
a) Dyes
b) Clay
c) Fillers
d) Chalk

View Answer

Answer: d [Reason:] CaCO3 {chalk or limestone) is becoming an extremely important filler to the industry. The mineral form’s named calcite and occurs in limestones, chalks, marbles, and other forms, because it reacts with HCl to give CaCl2 and CO2, it must be utilized in alkaline papermaking systems at pH 7.0 or greater.

5. __________ is an expensive filler which costs greater than bleached pulp and is very bright. It has a high index of refraction and a particle size (typically only 0.20 to 0.25 film) that both contribute to high opacity.
a) Chalk
b) Kaolin
c) Titanium dioxide
d) Dyes

View Answer

Answer: c [Reason:] TiO2 is an expensive filler which costs slightly more than bleached pulp and is very bright (98%). It has a high index of refraction (2.56-2.70) and a particle size (typically only 0.20 to 0.25 film) that both contribute to high opacity. It’s also utilized in most white paints as the pigment.

6. __________ is used as a filler in Europe. Diatomaceous earth’s generally utilized for pitch control. Some other fillers are utilized, including ZnO2 and calcium sulfate.
a) Talc
b) Titanium dioxide
c) Clay
d) Calcium carbonate

View Answer

Answer: a [Reason:] Talc which is hydrated magnesium silicate, refractive index of 1.57, brightness of 90-95 percentage, specific gravity of 2.7, particles 0.5-5 jLtm is utilized in the U.S. mostly as a pitch control agent; it’s utilized as a filler in Europe. Diatomaceous earth’s normally used for pitch control. Some other fillers are utilized, including ZnO2 and calcium sulphate.

7. __________ are water soluble colours added to stock which impart color to the final product then __ are absorbed on the fiber surfaces imparting their colours to the paper fibers.
a) Talc
b) Clay
c) Dyes
d) Brighteners

View Answer

Answer: c [Reason:] Dyes are water soluble colours added to stock to impart colour to the final product. Dyes are absorbed on the fiber surfaces releasing their colours to the paper fibers. They have structures involving large conjugated double bond systems with azo, metallic azo, anthraquinone, triarylmethane, quinoline, and similar structures.

8. Basic dyes are cationic organic dyes which contain amine groups and are utilized with inorganic anions to fix them to the surface of __________
a) Clay
b) Dyes
c) Fibers
d) Brighteners

View Answer

Answer: d [Reason:] Basic dyes are cationic organic dyes which contain amine groups which are utilized with inorganic anions to fix them to the surface of fibers. They have strong affinity for lignin but not for bleached pulps and have poor fastness to light. They are utilized in newsprint, in “yellow pages” of phone books, and similar products.

9. __________ is the third most crucial paper furnish based on the weight utilized, with pulp and clay. It’s utilized as a retention aid, dry strength agent, and surface sizing agent.
a) Starch
b) Clay
c) Dyes
d) Titanium oxide

View Answer

Answer: a [Reason:] Starch is the 3rd most crucial paper furnish based on the weight used, with pulp and clay. It’s utilized as a retention aid, dry strength agent, coating binder, and adhesive in corrugated board and other converting operations. There are 2 types of starch: amylose and amylopectin.

10. A useful conversion for D.S. from % nitrogen for nitrogen contents below about 5 % nitrogen (0.5% N = D.S. 0.06) is:

D.S. = __________ X Percent Nitrogen

Cationic starches are utilized to help form stable emulsions from A.S.A. and A.K.D. sizing agents.
a) 0.112
b) 0.117
c) 0.115
d) 0.120

View Answer

Answer: b [Reason:] A useful conversion for D.S. from % nitrogen for nitrogen contents below about 5 % nitrogen (0.5% N = D.S. 0.06) is: D.S. = 0.117 X Percent Nitrogen Cationic starches are utilized to help form stable emulsions from A.S.A. and A.K.D. sizing agents.

Pulp and Paper MCQ Set 4

1. The measurement of lignin in chemical pulps is a vital tool to monitor the degree of cook (extent of delignification during pulping).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The measurement of lignin in chemical pulps is a vital tool to monitor the degree of cook (extent of delignification during pulping) to measure residual lignin before bleaching and the between various stages of bleaching to monitor the process.

2. To measure residual lignin prior to bleaching pulp brightness between bleaching stages are often used to control the bleaching operation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] To calculate residual lignin prior to bleaching pulp brightness between bleaching stages are often used to control the bleaching operation.

3. Lignin is easily measured indirectly by measuring the amount of __________ consumed by lignin in a sample of pulp of known mass.
a) Anti oxidant
b) Oxidant
c) Pulp
d) Poison

View Answer

Answer: b [Reason:] Lignin is easily measured indirectly by measuring the amount of oxidant (such as Cl ) consumed by lignin in a sample of pulp of known mass.

4. The __________ test is an indirect method for determining amount of lignin consumption of permanganate ion.
a) Alfa
b) Beta
c) Gama
d) Kappa

View Answer

Answer: d [Reason:] The Kappa test is an indirect method used for determination. The kappa number is the number of milliliters of 0.1 KMn04 consumed by one gram of pulp in 0.5N sulftiric acid after a ten minute reaction time at 25°C under conditions such that one-half remains unreacted.

5. __________ lignin is considered to be the same as the actual lignin content. __________ % = 0.15 x kappa number.
a) Alander
b) Palenius
c) Kyrklund
d) Klason

View Answer

Answer: d [Reason:] Klason lignin is considered to be the same as the actual lignin content. Alander, Palenius, and Kyrklund give the following relationship for sulfite and kraft chemical hardwood pulps: Klason lignin, % = 0.15 x kappa number.

6. A 40 ml K no. of 10 corresponds to a kappa no. of 14.5, 20 corresponds to 30.4 kappa number, and 30 corresponds to __________ kappa number.
a) 64.1
b) 32.1
c) 85.1
d) 95.1

View Answer

Answer: a [Reason:] log (kappa no.) = 0.837+ 0.0323 (40 ml K no.)

7. The __________ is a measurement of lignin content by the number of grams of gaseous Cl2 consumed by 100 grams dry pulp at 25 °C in 15 minutes.
a) Row number
b) Roe number
c) Chloe number
d) Christ number

View Answer

Answer: b [Reason:] The Roe number’s a measurement of lignin content by the number of grams of gaseous Cl2 consumed by 100 grams dry pulp at 25 °C (77 °F) in 15 minutes.

8. The __________ is a test method just like that of Roe, except the CIO2 is generated in sit by acidification of sodium hypochlorite.
a) Klason lignin
b) Kappa number
c) Chlorine number
d) Roe number

View Answer

Answer: c [Reason:] The chlorine number is a test method just like that of Roe, except the CIO2 is generated in sit by acidification of sodium hypochlorite.

9. Chlorine number = __________ x Roe number.
a) 0.10
b) 0.20
c) 0.80
d) 0.90

View Answer

Answer: d [Reason:] The chlorine number is a test method, the CIO2 is generated in sit by acidification of sodium hypochlorite. Chlorine number = 0.90 x Roe number.

10. __________ lignin is the residue extracted after the total acid hydrolysis of carbohydrate portion of wood. It’s a gravimetric method for determining lignin directly in woody materials.
a) Klason
b) Karlson
c) Klux
d) Kurl

View Answer

Answer: a [Reason:] Klason lignin is the residue extracted after the total acid hydrolysis of carbohydrate portion of wood. It is a gravimetric method for determining lignin directly in woody materials.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com