Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these is used to express habitual actions?
a) Present perfect tense
b) Simple present tense
c) Past continuous tense
d) Present continuous tense

View Answer

Answer: b [Reason:] The simple present tense is used to express habitual actions. For example: I bathe every morning. It is also used to express general truths.

2. Which tense does this statement belong to?
We leave for Pune by the morning bus.
a) Simple future tense
b) Simple past tense
c) Simple present tense
d) Future perfect tense

View Answer

Answer: c [Reason:] Simple present tense is used to indicate a future event where the context tells us the future time. So the statement belongs to Simple present tense. In vivid narrative, it is also used as substitute for simple past.

3. Choose the correct statement:
a) He sweared that he had not stolen the bag.
b) He swore that he had not stolen the bag.
c) He was swearing that he had not stolen the bag.
d) He swears that he had not stolen the bag.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: He swore that he had not stolen the bag. The simple past tense of most irregular verbs is not formed with -d or -ed.

4. Which of these tenses does the statement belong to?
A letter is being written by me.
a) Present perfect tense (active)
b) Present continuous tense (active)
c) Present continuous tense (passive)
d) Present perfect tense (passive)

View Answer

Answer: c [Reason:] The statement: A letter is being written by me, belongs to the present continuous tense in passive form. In active form, the statement would be: I am writing a letter.

5. To which of the tenses does the statement belong?
I shall be meeting Neha in the market.
a) Future perfect tense
b) Future continuous tense
c) Future perfect continuous tense
d) Simple future tense

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement belongs to future continuous tense. The future continuous tense represents an action going on at some time in the future. For example: When I reach class, the students will be studying.

6. Fill in the blank with past perfect tense:
I met Ruchi in Nagpur yesterday. I ______ her a week before.
a) saw
b) had seen
c) was seeing
d) had been seeing

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement will be: I met Ruchi in Nagpur yesterday. I had seen her a week before. The past perfect tense describes an action completed before a certain moment in the past.

7. Correct the incorrect statement:
He said I owe him money.
a) He said I owed him money.
b) He said I had been owing him money.
c) He said I shall owe him money.
d) He said I am owing him money.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: He said I owed him money. When the main verb is past, the verb in the reporting clause is also past.

8. In which of these cases, present continuous tense is not used?
a) For an action going on at the time of speaking.
b) For a temporary action which may not be actually happening at the time of speaking.
c) For an action that is planned to take place in the near future.
d) For an action which began sometime in the past and is still continuing.

View Answer

Answer: d [Reason:] The present perfect continuous tense is used for an action which began at some time in the past and is still continuing. For example, I have been writing a book for five hours (and am still writing).

9. Correct the incorrect statement
I am loving it.
a) I love it.
b) I was loving it.
c) I have been loving it.
d) I shall be loving it.

View Answer

Answer: a [Reason:] Verbs of perception, appearance, emotion, thinking possession are not used in the continuous form. The correct statement is: I love it and not I am loving it.

10. Fill in the blank: He said that he ______ tomorrow.
a) will come
b) would come
c) will be coming
d) has been coming

View Answer

Answer: b [Reason:] When the verbs in the principal clause is in the past tense, shall and will change to should and would in the subordinates clause. Similarly may changes to might, can to could. The correct statement is: He said that he would come tomorrow.

Professional Communication MCQ Set 2

1. In the following sentence, which word is in accusative case?
This is the person whom you are looking for.
a) person
b) whom
c) you
d) looking

View Answer

Answer: b [Reason:] This is the person whom you are looking for. Here, in this sentence whom is third person singular and in accusative case.

2. Which of these is used in the following phrase?
“This machine.”
a) Demonstrative adjectives
b) Descriptive adjectives
c) Possessive adjectives
d) Indefinite adjectives

View Answer

Answer: a [Reason:] In the phrase, “ This machine “, demonstrative adjective “this” is used which agrees in number with the noun it qualifies.

3. Verbs are in agreement with their subject only in number.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Verbs are in agreement with their subjects in number and person. For example, He and I are friends.

4. Verb takes a plural form in case of double subject.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Verb takes a plural form in case of double or multiple subject. For example : He and I are inspectors.

5. Fill in the blank.
His aim and object ___ to pass the C.A. examination.
a) are
b) were
c) is
d) am

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : His aim and object is to pass the C.A. examination. Here, the double subject express the same plan, hence the verb is singular.

6. Fill in the blank.
Neither Ramesh nor his brother ___ present in the office.
a) are
b) was
c) were
d) there

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Neither Ramesh nor his brother was present in the office. Here, the subject consists of two singular words, hence, the verb takes singular form.

7. In case of double subject, when does verb takes plural form?
a) When both subjects represent same plan.
b) When both subjects are singular.
c) When one of the subjects is plural.
d) When the subject has multiple nouns.

View Answer

Answer: c [Reason:] When one of the subjects is plural, the verb takes up plural form. For example : Neither Ram nor his brothers were present in the office.

8. Fill in the blank.
Neither Sona nor I ___ present in the office.
a) is
b) are
c) were
d) am

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : Neither Sona nor I am present in the office. If the subject consists of double or multiple nouns or pronouns separated by neither-nor, either-or then the verb agrees in person with the nearer noun or pronoun.

9. In Maharashtra a new government __ formed.
a) are
b) were
c) is
d) may

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : In Maharashtra a new government is formed. Here, the collective noun is considered as a single unit, so the verb is singular.

10. Fill in the blank.
The council ___ not unanimous on certain economic issues.
a) is
b) was
c) am
d) were

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : The council were not unanimous on certain economic issues. Here, the collective nouns are considered as multiple units.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Which of these cannot be a billboard?
a) Wall
b) Static panel
c) Banner
d) Paper

View Answer

Answer: d [Reason:] A billboard could be a wall, a static panel or a banner. It is essentially an outdoor form of advertisement. In case of billboards, consumers come to it.

2. Graphic techniques help to understand ________
a) business reports
b) friendly letters
c) notices
d) classified advertisements

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Graphic techniques help to understand business reports. Graphic techniques include headings, tables, charts, graphs, etc.

3. Graphic aids provide large data in a short place.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Graphic aids provide large data in a short place. It helps to communicate better.

4. Which of these can be dependent or independent?
a) Tables
b) Graphs
c) Figures
d) Charts

View Answer

Answer: a [Reason:] Graphic aids are of two types. They are : tables and figures. Tables can be dependent or independent.

5. Which of these does a figure not include?
a) Graphs
b) Tables
c) Charts
d) Drawings

View Answer

Answer: b [Reason:] Graphic aids are of two types. They are : tables and figures. Tables can be dependent or independent. Figures include graphs, charts, drawings, photos and maps.

6. An independent table is complete in itself.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. An independent table is complete in itself. It is placed separately from the text. It must be given a number and a title.

7. What is the first column of a table called?
a) Head
b) Subhead
c) Heading
d) Boxhead

View Answer

Answer: b [Reason:] A table has rows which run horizontally and columns which run vertically. Its first column is called subhead.

8. Which of these is used to give additional information?
a) Subhead
b) Boxhead
c) Footnote
d) Dash

View Answer

Answer: c [Reason:] A dash shows that no data exists for that column. A footnote may be used to give additional information while preparing a table.

9. Which of these show trend of progress over a known period?
a) Rectilinear graph
b) Tables
c) Multiline graphs
d) Bar graphs

View Answer

Answer: a [Reason:] Rectilinear graphs show trend of progress over a known period. They are useful to indicate change over a period of time.

10. Which of these present data of related units?
a) Rectilinear graph
b) Tables
c) Multiline graphs
d) Bar graphs

View Answer

Answer: c [Reason:] Multiline line graphs present data of related units. They have more than one index line.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these do not deal with precise information?
a) Engineer
b) Scientist
c) Technician
d) Fiction writer

View Answer

Answer: d [Reason:] A scientist, engineer, technician or technologist deals with precise information. A fiction writer may indulge in charming nonsense, but a scientific man must develop a style of writing which conveys information with precision.

2. In an office, an employee communicates horizontally with his _______
a) superiors
b) subordinates
c) colleagues
d) assistant

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : In an office, an employee communicates horizontally with his colleagues. He communicates vertically with his subordinates and superiors.

3. Talking comes under which type of communication?
a) Verbal
b) Non- verbal
c) Written
d) Dramatic

View Answer

Answer: a [Reason:] Communication can be of two types. They are : verbal communication and non-verbal communication. Talking is an effective tool, but it has limited reach.

4. Which of these has maximum reach?
a) Writing
b) Listening
c) Speaking
d) Talking

View Answer

Answer: a [Reason:] Writing has enormous reach. It has an inviolable quality about it, since what has been written cannot be altered.

5. How is good technical writing achieved?
a) Naturally
b) By practice
c) Listening
d) Speaking

View Answer

Answer: b [Reason:] Good technical writing does not come naturally. It is an end product of careful practice. It is obvious that a technical writer must have something substantial to say.

6. Which of these parameters are not required to define style?
a) Moral truth
b) Compassion
c) Gender
d) Information

View Answer

Answer: c [Reason:] There are three parameters that are stated when defining style. They are : moral truth, compassion and information with precision.

7. Any style must convey moral truth.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Any style must convey intellectual and moral truth. Most writers tend to hide truth. Their language becomes a vehicle of ambiguity.

8. Any writer must convey truth with warmth.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Any writer must convey truth with warmth and compassion. Any good writing must create a bond of oneness between writer and reader.

9. A writer must not convey information with _____
a) precision
b) clarity
c) randomness
d) truth

View Answer

Answer: c [Reason:] Any writer must convey truth in his writing. Also, it must convey information simply with precision and clarity. It must be such that it is easily understood by every reader.

10. Which of these are to be avoided in any style of writing?
a) Truth
b) Clarity
c) Compassion
d) Dishonesty

View Answer

Answer: d [Reason:] Any style must convey intellectual and moral truth. Most writers tend to hide truth. The first thing a writer must do is ensure that he is being truly honest to himself.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Which of these is a set of instructions?
a) Report
b) Letter
c) Notice
d) Operating manual

View Answer

Answer: d [Reason:] A machine carries an operating manual. This is a list of instructions to a person who wishes to operate the machine.

2. Which of these do not have an operating manual?
a) Televisions
b) Telephones
c) Pens
d) Washing machines

View Answer

Answer: c [Reason:] Operating manual is a list of instructions to a person who wishes to operate a machine. Household goods like washing machines, televisions, air-conditioners, etc..

3. An operating manual is the same as repairing manual.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. An operating manual is different from a repairing manual. A technical instruction must fulfill the purpose for which it is written.

4. Which of these must be avoided in an instruction ?
a) Ambiguity
b) Less words
c) Precision
d) Clarity

View Answer

Answer: a [Reason:] An instruction must state facts precisely and in as few words as is possible. It must be free from ambiguity and it must be imperative.

5. A technical instruction must begin with _______
a) an introduction
b) a figure
c) a drawing
d) a warning

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : A technical instruction must begin with an introduction which must tell the reader about the process and what needs to be done.

6. Which of these can be used for better understanding of an instruction?
a) Longer sentences
b) Figures
c) Ambiguity
d) Complex words

View Answer

Answer: b [Reason:] A technical instruction must be free from ambiguity and it must be imperative. Figures, drawings and photographs may be used to achieve better understanding.

7. Warnings against misuse should be included.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Warnings against misuse or wrong use should be included to prevent damage or loss.

8. Which of these is advisable for instructions?
a) Long sentences
b) Detailed information
c) Imperative sentences
d) Complex sentences

View Answer

Answer: c [Reason:] It is advisable to use imperative sentences. Instead of saying “The apparatus should be washed.”, it is better to say “Wash the apparatus. “

9. Which is the last step in a technical instruction?
a) Introduction
b) Steps
c) Drawing
d) Conclusion

View Answer

Answer: d [Reason:] The sentences in an instruction should be short and simple. A conclusion may be included as a summary to what has been stated earlier.

10. Which of these words can be used for omission?
a) Normally
b) er
c) etc
d) Generally

View Answer

Answer: b [Reason:] Words like etc., normally , generally may be used to avoid possible omission of an essential feature.

Professional Communication MCQ Set 6

1. Which of the following word is correct?
a) Etiquette
b) Etiquete
c) Ettiquette
d) Ettiquete

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct word is “ Etiquette “. It is often misspelt. Other such words are eliminate, deferred, exaggerate, etc..

2. Which of these words is an adjective?
a) Cutout
b) Output
c) Saccharin
d) Saccharine

View Answer

Answer: d [Reason:] The word saccharine is an adjective. The words cutout, output and saccharin are nouns and not adjectives.

3. Choose the correct statement:
a) The teacher told me to go to my house at once.
b) The teacher told me to go to my home at once.
c) The teacher told me to go to my building at once.
d) The teacher told me to go to my place at once.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The teacher told me to go to my home at once. A house is a building and a home is a particular house in which one is living.

4. Choose the correct statement :
a) The ground was full of men.
b) The ground was full of people.
c) The ground was full of creatures.
d) The ground was full of beings.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The ground was full of people. We use the word people while referring to human beings.

5. Fill in the blank :
He called me _____.
a) a stupid
b) stupid
c) the stupid
d) a idiot

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : He called me stupid. Stupid, foolish, etc. are adjectives. They cannot be used with the article after the verb to be.

6. Choose the correct statement :
a) His trouser is torn.
b) His trousers is torn.
c) His trousers are torn.
d) His trouser are torn.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : His trousers are torn. Some nouns (as people, clothes, wages, scissors) are not used in the singular.

7. Choose the correct statement :
a) The teacher complemented the class.
b) The teacher complimented the class.
c) The teacher complamented the class.
d) The teacher compliemented the class.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The teacher complimented the class. Complement means to compete whereas compliment means to praise.

8. Choose the correct statement :
a) There were continuous interruptions during the match.
b) There were continually interruptions during the match.
c) There were continual interruptions during the match.
d) There were continued interruptions during the match.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : There were continual interruptions during the match. Continual neans recurring often. Continuous means without a break.

9. Choose the correct statement :
a) Write down your ideas about playing cricket on a paper.
b) On a paper, write down your ideas about playing cricket.
c) About playing cricket on a paper, write down your ideas.
d) Write down about playing cricket on a paper, your ideas.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : On a paper, write down your ideas about playing cricket. A word or phrase should stand as close as possible to any other word or phrase related to it in meaning or grammar.

10. Fill in the blank :
_____ the rain will arrive today.
a) Maybe
b) May be
c) Might be
d) Could be

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Maybe the rain will arrive today. Maybe means perhaps. May be means possibly is/ are ; as, He may be speaking the truth.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com