Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of this is not a punctuation mark?
a) Full stop
b) Comma
c) Colon
d) Hashtag

View Answer

Answer: d [Reason:] The main punctuation marks are full stop, comma, colon, semicolon, question mark, exclamation mark, hypen, dash, brackets, apostrophe.

2. The full stop is used at the end of an indirect question.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The full stop is used at the end of an indirect question. It is used to mark the close of a complete sentence.

3. The comma is used after a word used to address a person.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The comma used before or after a word used to address a person. For example, “Come here, Mohan.”

4. Which of these is used after a nominative absolute?
a) Colon
b) Comma
c) Full stop
d) Question mark

View Answer

Answer: b [Reason:] The comma is used after a nominative absolute. For example, “ Once over, she returned home in complete peace.”

5. Which of these is used to separate short co-ordinate clauses of a compound sentence?
a) Semicolon
b) Comma
c) Full stop
d) Colon

View Answer

Answer: b [Reason:] The comma is used to separate short co-ordinate clauses of a compound sentence. For example, “ She came, she stooped, she conquered.”

6. Which of these is used to separate a series of loosely related clauses?
a) Comma
b) Full stop
c) Semicolon
d) Colon

View Answer

Answer: c [Reason:] The semicolon is used to separate a series of loosely related clauses. For example : Today we love what tomorrow we hate; today we seek what tomorrow we shun.

7. Which of these is used between sentences which are grammatically independent?
a) Colon
b) Semicolon
c) Comma
d) Hyphen

View Answer

Answer: a [Reason:] The colon is used between sentences which are grammatically independent but closely connected in sense. For example, “Truth is the greatest inspiration of all : nothing is of greater value.”

8. Which of these is used to convey proportions?
a) Semicolon
b) Colon
c) Comma
d) Hyphen

View Answer

Answer: b [Reason:] The colon is used to convey certain conventional constructions as to convey proportions like 4 : 1.

9. Choose the correct statement :
a) My aunt who lives in Mumbai is a doctor.
b) My aunt, who lives in Mumbai, is a doctor.
c) My aunt, who lives in Mumbai is a doctor.
d) My aunt who lives in Mumbai, is a doctor.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : My aunt, who lives in Mumbai, is a doctor. All the sentences are correct but the commas decide the meaning.

10. Choose the correct statement :
a) I met a beautiful , European woman.
b) I met a beautiful European woman.
c) I met a beautiful European, woman.
d) I met a beautiful , European, woman.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : I met a beautiful European woman. Ungradable adjectives are hardly ever preceded by commas.

Professional Communication MCQ Set 2

1. A written report is more formal than an oral report.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A written report is more formal in nature than an oral report and it removes almost every flaw inherent in an oral report.

2. Which of these is usually written in a form of a memorandum?
a) Informal reports
b) Formal reports
c) Professional reports
d) Business reports

View Answer

Answer: a [Reason:] Written reports can be of two types. They are: formal reports and informal reports. Informal reports are normally written in the form of a memorandum or a letter.

3. Which of these is not a formal report?
a) Informational
b) Informal
c) Interpretative
d) Routine

View Answer

Answer: b [Reason:] Formal reports can be classified into three different types. They are : informational, interpretative and routine.

4. Into which of these types are formal reports not classified?
a) Informational
b) Interpretative
c) Oral
d) Routine

View Answer

Answer: c [Reason:] Formal reports are written reports. They can be classified into three types : informational, interpretative and routine.

5. Which of these reports provide information without any evaluation?
a) Informational
b) Interpretative
c) Routine
d) Progress

View Answer

Answer: a [Reason:] Informational reports accumulate and provide information without any assessment or evaluation. They do not make any recommendations they do not give any findings.

6. _______ report provides rational findings.
a) Informative
b) Interpretative
c) Routine
d) Progress

View Answer

Answer: b [Reason:] Interpretative reports do not merely provide data. They assess this data and provide rational findings and worthwhile recommendations.

7. Interpretative reports are also known as ________
a) recommendation reports
b) routine reports
c) progress reports
d) informal reports

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Interpretative reports are also known as recommendation reports. They assess the data and provide rational findings and worthwhile recommendations.

8. Which of these reports are written for recording information?
a) Informational
b) Interpretative
c) Routine
d) Recommendation

View Answer

Answer: c [Reason:] Routine reports are normally written for recording information which is required at periodic intervals. In most cases there may be printed forms where relevant gaps have to be filled with acquired data.

9. Which of these are not mentioned in a progress report?
a) Name of project
b) Right choice of instruments
c) Nature of work
d) Amount of work left

View Answer

Answer: b [Reason:] A progress report should contain information like : Name of project , nature of project, extent of work to be completed, amount of work left, etc..

10. In which of these reports an equipment is inspected?
a) Progress report
b) Laboratory report
c) Inspection report
d) Inventory report

View Answer

Answer: c [Reason:] An inspection report is made when : An equipment is inspected to establish whether or not it is in working condition.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Which of these does not come under transformation of sentences?
a) Changing active voice into passive voice.
b) Changing passive voice into active voice.
c) Changing affirmative sentences into negative sentences.
d) Changing interrogative sentences into assertive sentences and their reverse.

View Answer

Answer: b [Reason:] Transformation of sentences have various forms. These include : Changing active voice into passive voice, changing affirmative sentences into negative sentences, changing interrogative sentences into assertive sentences and their reverse, etc..

2. Which of these is not a type of sentence?
a) Assertive
b) Interrogative
c) Complicated
d) Imperative

View Answer

Answer: c [Reason:] There are four kinds of sentences. They are : Assertive sentence, interrogative sentence, imperative sentence and exclamatory sentence.

3. An assertive sentence states a fact, describes a thing or reports an event.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. An assertive sentence states a fact, describes a thing or reports an event. For example, He wrote a letter.

4. Which of these is not a type of assertive sentence?
a) Affirmative
b) Informal
c) Negative
d) Emphatic

View Answer

Answer: b [Reason:] An assertive sentence can be classified into three types. They are : Affirmative sentence, negative sentence and emphatic sentence.

5. Assertive sentence can also be called as :
a) Emphatic sentence
b) Declarative sentence
c) Imperative sentence
d) Exclamatory sentence

View Answer

Answer: b [Reason:] An assertive sentence states a fact, describes a thing or reports an event. Assertive sentence can also be called as declarative sentence or a statement.

6. An imperative sentence inquires about something.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. An imperative sentence expresses some command, request, advice, etc. For example: Sit down, please.

7. To which of these types does the following sentence belong?
Brutus loved Caesar.
a) Assertive sentence
b) Interrogative sentence
c) Imperative sentence
d) Exclamatory sentence

View Answer

Answer: a [Reason:] The above sentence is an example of an assertive sentence. To be precise, it is an affirmative sentence as it states a fact.

8. Which of these words is not used to transform non-emphatic sentence to emphatic sentence?
a) Do
b) Does
c) Did
d) Has

View Answer

Answer: d [Reason:] A non-emphatic sentence can be transformed into an emphatic sentence with words like do, does, did. For example, He wrote a letter. Emphatic : He did write a letter.

9. To which type does the sentence belong?
Alas! I have no hope of life.
a) Assertive sentence
b) Interrogative sentence
c) Imperative sentence
d) Exclamatory sentence

View Answer

Answer: d [Reason:] The above sentence is an example of exclamatory sentence. An exclamatory sentence expresses sudden emotion or feeling.

10. Which of these is an example of affirmative sentence?
a) Can you do this?
b) What a pretty girl!
c) Everyone accepts his version.
d) Please open the door.

View Answer

Answer: c [Reason:] An affirmative sentence is a type of assertive sentence which states a fact or describes a thing. ‘Can you do this?’ is an example of interrogative sentence. ‘Please open the door’ is an example of imperative sentence.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these is not a type of tense?
a) Present
b) Language
c) Past
d) Future

View Answer

Answer: b [Reason:] A tense shows the time of action and its degree of completeness. It is broadly classified into three types: present, past and future tense.

2. Which of these is not a type of present tense?
a) Simple
b) Continuous
c) Imperfect
d) Perfect

View Answer

Answer: c [Reason:] A particular tense can further be divided into four types. They are: simple, continuous, perfect, perfect continuous.

3. A perfect tense denotes an action which has been completed, and is in a perfect state.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The perfect form (in present, past or future) denotes an action which has been completed, and is in a perfect state. For example: I have loved, I had loved, I shall have loved.

4. Which of these statements belongs to perfect continuous tense?
a) I was loving
b) I had written
c) I had been writing
d) I shall be writing

View Answer

Answer: c [Reason:] The perfect continuous tense combines the meanings of the both the perfect and continuous tense. For example: I have been writing, I had been writing, I shall have been writing.

5. The statement I have written a letter belongs to which of these tenses?
a) Simple present tense
b) Present perfect tense
c) Present continuous tense
d) Present perfect continuous tense

View Answer

Answer: b [Reason:] The present perfect tense denotes an action which has been completed, and is in a perfect state in the present form. For example, I have written a letter, I have loved, I have been to Chennai.

6. Which of these statements belong to present continuous tense (plural)?
a) We are writing a letter.
b) She is writing a letter.
c) They were writing a letter.
d) We were writing a letter.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: We are writing a letter. In the present continuous form the event denotes an action that is still continuing or is yet not completed. It can be in singular or plural form.

7. To which of these tenses does the following statement belong?
We were watching television all day.
a) Simple past tense
b) Past continuous tense
c) Past perfect tense
d) Past perfect continuous tense

View Answer

Answer: b [Reason:] The past continuous tense is used to denote an action going on at some time in the past. The time of the action may or may not be indicated. For example: We were watching television all day.

8. Fill in with past perfect tense: I _______ my homework when my uncle arrived.
a) completed
b) had completed
c) was completing
d) had been completing

View Answer

Answer: b [Reason:] The past perfect tense describes an action completed before a certain moment in the past. For example, I had completed homework when my uncle arrived.

9. Which of these is an example of simple present tense?
a) I am going to Delhi tomorrow.
b) There she goes!
c) He has just gone out.
d) I am reading the gita.

View Answer

Answer: b [Reason:] The simple present tense is used in exclamatory sentences, to express what is actually taking place in the present. For example: There she goes!

10. Choose the correct statement:
a) I am a student for over three years now.
b) I have been a student for over three years now.
c) I am being a student for over three years now.
d) I was a student for over three years now.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: I have been a student for over three years now. To refer to something which began in the past and which has continued upto now, we used the present perfect tense.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Eponym is a word derived from the name of an object.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Eponym is a word derived from the name of a person. It is a name of a person after whom a discovery, invention, place etc. is named.

2. Alstroemeria is an eponym.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Alstroemeria is an eponym. It is a South American plant named after Swedish naturalist Klas Von Alatroemer.

3. Which of these is not an eponym?
a) Bloomers
b) Boolean
c) Boycott
d) Basket

View Answer

Answer: d [Reason:] Basket is not an eponym. Bloomers is a women’s loose fitting trousers gathered at the knee. It is named after American women’s rights advocate Amelia. J. Bloomer.

4. Cassegrain Telescope is named after?
a) A German astronomer
b) A French astronomer
c) A Russian astronomer
d) An American astronomer

View Answer

Answer: b [Reason:] Cassegrain Telescope is a reflecting telescope named after the French astronomer N Cassegrain, who devised it. It is an eponym.

5. Which of these is an ornamental writing desk?
a) Derrick
b) Boronia
c) Davenport
d) Franciscan

View Answer

Answer: c [Reason:] Davenport is an ornamental writing desk which was made for Captain Davenport. It is an eponym.

6. Which of these is named after an Irish land agent?
a) Boolean
b) Derrick
c) Boycott
d) Maxwell

View Answer

Answer: c [Reason:] Boycott means to withdraw from social or commercial relations as a protest. It is an eponym named after an Irish land agent Captain Charles C Boycott.

7. Which of these is not an eponym?
a) Chagas Disease
b) Alzheimer’s Disease
c) Marxism
d) Deployment

View Answer

Answer: d [Reason:] Deployment is not an eponym. Chagas Disease is named after Brazilian physician Carlos Chagas and Alzheimer’s Disease is named after German neurologist Alois Alzheimer.

8. Pennsylvania is named after whom?
a) William Penn
b) Jean Penn
c) Ralph Penn
d) George Penn

View Answer

Answer: a [Reason:] Pennsylvania is an eponym. It is named after an English real estate entrepreneur and philosopher William Penn.

9. Which of these is named after a German physician?
a) Alzheimer’s Disease
b) Weil’s Disease
c) Chagas Disease
d) Reye’s Syndrome

View Answer

Answer: b [Reason:] Weil’s Disease is a severe form of leptospirosis transmitted through rats. It is named after the German physician H. Adolf Weil.

10. Which of these is a wine bottle?
a) Rehoboam
b) Nicotine
c) Roentgenium
d) Timothy

View Answer

Answer: a [Reason:] Rehoboam is an eponym. It is wine bottle, six times bigger than standard size, named after king of ancient Israel. Nicotine is named after French ambassador Jean Nicot.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com