Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Adverbs that change in form to show comparison are called degrees of comparison.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Adjectives that change in form to show comparison are called degree of comparison. Example, pretty : prettier: prettiest.

2. Which of these is not a type of degree of comparison?
a) Positive
b) Negative
c) Comparative
d) Superlative

View Answer

Answer: b [Reason:] Degrees of comparison can be classified into three types. They are : positive degree, comparative degree and superlative degree. For example , good is positive, better is comparative and best is superlative.

3. What is the superlative of little?
a) Less
b) Lesser
c) Least
d) Worst

View Answer

Answer: c [Reason:] This is an irregular comparison of adjective. The comparative of little is less or lesser and the superlative of little is least. The superlative of bad is worst.

4. Fill in with correct degree of comparison:
Platinum is ______ than any metal.
a) precious
b) more precious
c) most precious
d) many precious

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is : Platinum is more precious than any metal. When two objects are compared with each other, the latter terms of comparison must exclude the former.

5. What is the positive of inner?
a) In
b) Inmost
c) Innermost
d) most in

View Answer

Answer: a [Reason:] The positive of inner is in. The superlative of inner is inmost or innermost. The word in most in does not exist. This is an irregular comparison of adjectives.

6. Which of these has more in its comparative degree?
a) Small
b) Nice
c) Heavy
d) Difficult

View Answer

Answer: d [Reason:] Adjectives of more than two syllables, and many of those with two, form the comparative by using the adverb more with the positive, and the superlative by using the adverb most with the positive. For example, difficult, more difficult and most difficult.

7. Choose the correct statement:
a) Milk is more cheap than water.
b) Milk is cheaper than water.
c) Milk is cheap than water.
d) Milk is cheapest than water.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Milk is cheaper than water. Most one syllable adjectives form their comparatives and superlatives with -er/-est. However, participles used as adjectives are exceptions, as, I’ve never felt more tired in all my life.

8. Fill in with the right degree:
Hunger is the ____ sauce.
a) good
b) better
c) best
d) most good

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : Hunger is the best sauce. As it shows the highest quality of the word, we use the superlative degree of good which is best.

9. Choose the correct statement:
a) She is one of the most prettiest girl in the class.
b) She is the prettiest girl in the class.
c) She is the most prettiest girl in the class.
d) She is one of the pretty girl in the class.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : She is the prettiest girl in the class. We do not use -er/-est together with more or most.

10. When the positive ends in e, only r and st are added.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. When the positive ends in e, only r and st are added. For example: nice, nicer, nicest.

Professional Communication MCQ Set 2

1. Interviews are conversations with _______
a) fun
b) purpose
c) friendliness
d) informality

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: Interviews are conversations with purpose. For the employer the purpose is to determine the most suitable person for the job

2. A job interview is a formal meeting between a job seeker and an employer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Interview is a formal face-to-face meeting. A job interview is a formal meeting between a job seeker and an employer.

3. All job interviews have the same objective.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. All job interviews have the same objective, but employers reach that objective in a variety of ways.

4. Which of these is not a type of interview?
a) Screening interview
b) Stress interview
c) Music interview
d) Lunch interview

View Answer

Answer: c [Reason:] Interviews can be of nine types : They are Screening interview, stress interview, behavioural interview, the audition, group interview, telephone, lunch interview, video interview and sequential interview.

5. Which of these interviews uses screening tools?
a) Stress interview
b) Screening interview
c) Group interview
d) Behavioural interview

View Answer

Answer: b [Reason:] In the screening interview, companies use screening tools to ensure that candidates meet minimum qualification requirements.

6. How many styles are used in a screening interview?
a) Two
b) Five
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: a [Reason:] There are two styles used in a screening interview. They are : the directive style and the meandering style.

7. In which of these interviews, insults are common?
a) Screening interview
b) Stress interview
c) Behavioural interview
d) Group interview

View Answer

Answer: b [Reason:] In stress interview, insults and miscommunication is common. All this is designed to see whether you have the mettle to withstand the company culture or other potential stress.

8. Which of these interviews is adapted for computer programmers?
a) The stress interview
b) The group interview
c) The screening interview
d) The audition

View Answer

Answer: d [Reason:] For some positions such as computer programmers or trainers, companies want to see you in action before they make their decision. Here, the audition type is adapted.

9. In which of these, more than one candidate is interviewed?
a) The behavioural interview
b) The stress interview
c) The group interview
d) The audition

View Answer

Answer: c [Reason:] In group interview, more than one candidate is interviewed. Interviewing simultaneously with other candidates can be disconcerting, but it provides the company with a sense of your leadership potential and style.

10. Which of these interviews is taken for a candidate far away?
a) Lunch interview
b) Telephone
c) Stress interview
d) Group interview

View Answer

Answer: b [Reason:] Many organizations will conduct jnterviews by telephone to narrow a field of candidates. Telephone interviews may also be used as a preliminary interview for candidates who live far away.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Listening means to respond to advice or request.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Listening means to give one’s attention to what others say. It also means to respond to advice or request.

2. Which of these is not a step in the listening process?
a) To stop talking
b) Receiving
c) Misinterpreting
d) Responding

View Answer

Answer: c [Reason:] Listening consists of four main steps. They are : To stop talking, receiving, interpreting and responding. Hearing is different from listening.

3. Which of these is the first step in the listening process?
a) Stop talking
b) Receiving
c) Interpreting
d) Responding

View Answer

Answer: a [Reason:] The first step in the listening process is to stop talking. We must keep quiet when speaker has begun his speech.

4. Which of these is the third step in the listening process?
a) Stop talking
b) Interpreting
c) Responding
d) Receiving

View Answer

Answer: b [Reason:] Interpreting is the third step in the listening process. After listening to the talk seriously and noting important points, interpret the contents of the speech.

5. _______ is the last step of the listening process.
a) Receiving
b) Interpreting
c) Responding
d) Stop talking

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : Responding is the last step of the listening process. One way to respond is to ask questions to the speaker.

6. Hearing means perceiving with ears.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Hearing means perceiving with ears. It is the effort to decipher the phonetic sound from the speaker. It is a physical act.

7. Which of these is not a type of listening?
a) Appreciative listening
b) Superficial listening
c) Focused listening
d) Musical listening

View Answer

Answer: d [Reason:] Listening can be of six types. They are : superficial listening, appreciative listening, focused listening, evaluative listening, attentive listening and empathetic listening .

8. Which of these types of listening lacks depth?
a) Appreciative listening
b) Superficial listening
c) Focused listening
d) Evaluative listening

View Answer

Answer: b [Reason:] Superficial listening is apparent listening lacking depth or understanding. It is not thorough listening, it is cursory listening.

9. In which of these types of listening, does the listener feel grateful ?
a) Superficial listening
b) Attentive listening
c) Appreciative listening
d) Evaluative listening

View Answer

Answer: c [Reason:] When the listener expresses gratitude or pleasure for the speech, it is called appreciative listening. Listeners applaud the speaker.

10. Which of these types of listening is followed by skilled listeners?
a) Focused listening
b) Evaluative listening
c) Attentive listening
d) Empathetic listening

View Answer

Answer: b [Reason:] In evaluative listening, the listener evaluates the contents in terms of accuracy, objectivity and adequacy of the message.

11. In which of these, the listener puts himself in place of the speaker?
a) Focused listening
b) Evaluative listening
c) Attentive listening
d) Empathetic listening

View Answer

Answer: d [Reason:] Empathise means to understand and share the feelings of another. During empathetic listening the listener puts himself in the position of the speaker.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these terms refer to the study of speech process?
a) Phonology
b) Phonetic substances
c) Phonetics
d) Semantics

View Answer

Answer: c [Reason:] Phonetics is the study of speech processes. It includes the anatomy, neurology and pathology of speech. It also includes the articulation, classification and perception of speech sounds.

2. Which of these is not a type of phonetics?
a) Articulatory
b) Personal
c) Acoustic
d) Auditory

View Answer

Answer: b [Reason:] Phonetics can be divided into three main branches. These are Articulatory phonetics, Accoustic phonetics and Auditory phonetics.

3. Articulatory phonetics is the study of physical properties of speech sounds.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Articulatory phonetics is the study of the movement of the speech organs while words are being uttered. Accoustic phonetics is the study of physical properties of speech sounds which include frequency and amplitude.

4. Which of these terms refer to the study of hearing and perception of speech sounds?
a) Articulatory phonetics
b) Accoustic phonetics
c) Auditory phonetics
d) Laboratory phonetics

View Answer

Answer: c [Reason:] Auditory phonetics is the study of hearing and perception of speech sounds. Articulatory phonetics deals with the movement of speech organs whereas Accoustic phonetics deals with the physical properties of speech sounds.

5. Laboratory phonetics is a branch which uses instruments to study sounds.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Laboratory phonetics is experimental phonetics which uses instruments ( both mechanical and electronics) to study sounds.

6. What is the term used for ingressive air-sounds produced?
a) Claps
b) Snap
c) Clicks
d) Beats

View Answer

Answer: c [Reason:] Normally, speech sounds are produced on egressive pulmonic air-stream during exhilaration. In few cases, ingressive air sounds are also made. Such speech sounds are called clicks.

7. Which of these refer to the sound features of a language?
a) Morphemics
b) Phonetic substances
c) Phonetics
d) Syntax

View Answer

Answer: b [Reason:] Phonetic substances refer to the sound features of a language, as studied by articulatory, accoustic and auditory phonetics. Morphemics is the synchronic study of words.

8. What does the phonetic symbol d represent?
a) Voiced bilabial plosive
b) Voiceless palatal plosive
c) Voiced alveolor plosive
d) Voiced dental fricative

View Answer

Answer: c [Reason:] The symbol d refers to Voiced alveolor plosive. The symbol b refers to Voiced bilabial plosive and c refers to Voiceless palatal plosive.

9. What is the full form of IPA?
a) Indian Phonetic Alphabet
b) International Phonetic Alphabet
c) International Phonetic Agreement
d) Indian Phonetic Agreement

View Answer

Answer: b [Reason:] IPA is International Phonetic Alphabet which provides a uniform international medium for studying and transcribing sounds of all languages of the world. In case of English, it assists in creating international intelligibility in pronunciation.

10. What does the sign / / represent?
a) Phonetic transcription
b) Centralization
c) Voiced bilabial nasal
d) Rising- falling pitch

View Answer

Answer: a [Reason:] Phonetic transcription is represented by / /. Centralization is represented by “. Voiced bilabial nasal is represented by m.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Which of these is not a type of precis?
a) Precis of speech
b) Precis of correspondence
c) Tables
d) Telegraphese

View Answer

Answer: c [Reason:] Precis can be of four types. They are : precis of speech, precis of continuous matter, precis of correspondence and telegraphese.

2. Which of this is not a type of precis?
a) Precis of notice
b) Precis of speech
c) Telegraphese
d) Precis of correspondence

View Answer

Answer: a [Reason:] There are four types of precis : precis of speech, precis of continuous matter, precis of correspondence and telegraphese.

3. A precis should be written in third person.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A precis should be written in third person and in the past tense. All pronouns must be in third person.

4. Which of these should be avoided in a precis?
a) Imagery
b) Verbs
c) Pronouns
d) Indirect speech

View Answer

Answer: a [Reason:] Figurative language and imagery should not be used. Language which is needlessly poetic should be avoided at all costs.

5. _______ in a speech must be avoided in a summary.
a) Facts
b) Ideas
c) Repetitions
d) Verbs

View Answer

Answer: c [Reason:] Repetitions in a speech must be avoided in a summary. Ideas which have similar meanings must be clubbed together and produced as one central idea.

6. Which of these is not included in precis of continuous matter?
a) Parliamentary reports
b) Correspondence
c) Reports of evidence
d) Articles

View Answer

Answer: b [Reason:] Continuous matter includes every kind of matter other than correspondence. It includes question and answer form ( parliamentary reports, reports of evidence, etc.) or articles.

7. The date of the passage must not be given in precis of continuous matter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. The date and time of the passage must be given in precis of continuous matter.

8. Which of these is also known as abstract?
a) Index precis
b) Narrative precis
c) Precis of speech
d) Telegraphese

View Answer

Answer: a [Reason:] Precis of correspondence may be of two types. They are : Index- precis and narrative- precis.

9. Index precis is also known as _____
a) docket
b) telegraphese
c) narrative precis
d) precis of speech

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Index precis is also known as docket. They can also be known as abstract or a schedule. It is presented in the form of a table.

10. How must the date be written in an index precis?
a) November 15, 2004
b) 15 November, 2004
c) 2004, November 15
d) November 2004, 15

View Answer

Answer: b [Reason:] The date should ideally be written as 15 November, 2004, instead of any other form like November 15, 2004.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com