Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these reports are used in business?
a) Formal technical reports
b) Informal reports
c) Personal reports
d) Musical reports

View Answer

Answer: a [Reason:] Technical reports are of two types. They are : formal and non- formal technical reports. They must present a complete picture of all the necessary and relevant facts.

2. Which of these forms is not used to write a non-formal report?
a) Filling in a blank form
b) App
c) Form of a letter
d) Memorandum

View Answer

Answer: b [Reason:] Technical reports may be formal or non- formal. Non- formal reports may be written in one of the three forms: By filling in a blank form, form of a letter or form of a memorandum.

3. A non- formal report may be written by filling in a blank form.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A non- formal technical report may be written by filling in a blank form, printed for a particular purpose.

4. In which of these forms is a non-formal letter not written?
a) Filling in a blank form
b) Form of a letter
c) Form of a memorandum
d) Formal of a notice

View Answer

Answer: d [Reason:] A non- formal technical report may be written in three forms. They are : by filling in a blank form, printed for a particular purpose.

5. A non- formal report written in the form of a letter is similar to a _______
a) friendly letter
b) business letter
c) complaint letter
d) notice

View Answer

Answer: b [Reason:] A non- formal technical report written in the form of a letter is similar to a normal business letter. In the case of report a subject heading is added before salutation.

6. A memorandum is almost like a letter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A memorandum is almost like a letter. It must be used when information is to be passes within a particular organisation.

7. Which of these forms does a formal report not take?
a) Essay
b) Pamphlet
c) Friendly letter
d) Book

View Answer

Answer: c [Reason:] A formal report is long. It takes the form of an essay, pamphlet or book. It is always written in an impersonal tone.

8. Which of these is not a type of a report?
a) Periodic
b) Progress
c) Trouble
d) Fancy

View Answer

Answer: d [Reason:] There are five types of reports. They are : periodic report, progress report, laboratory report, feasibility report and trouble report.

9. Which of these reports contains information of a routine nature?
a) Periodic report
b) Progress report
c) Trouble report
d) Laboratory report

View Answer

Answer: a [Reason:] Periodic report contains information of a routine nature. It is usually made by filling in the blanks on a printed form.

10. ______ report includes breakdown of machinery.
a) Feasibility
b) Periodic
c) Trouble
d) Progress

View Answer

Answer: c [Reason:] Trouble report includes breakdown of machinery, accidents, deaths, fires, violation of rules, etc.. These reports must pinpoint the reasons for the occurrence.

Professional Communication MCQ Set 2

1. Which of these is not considered in a telephonic conversation?
a) The tone of the speaker
b) The volume of the speaker
c) Body language
d) The emotional content of the communication

View Answer

Answer: c [Reason:] Though body language and eye- contact does not come into consideration in a telephonic conversation, most other parameters of dyadic converted hold true for telephonic conversation.

2. A telephone is not meant for gossiping.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A telephonic conversation should be brief and to the point. A telephone is not meant for gossiping.

3. After about how many rings should the telephone be lifted?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] There is a distinct rhythm about receiving telephone calls. The receiver must be lifted promptly, at best after one or two rings.

4. What is the first thing you must utter when you pick up a call?
a) Your name and designation
b) Who is calling?
c) Why did you call?
d) What do you want?

View Answer

Answer: a [Reason:] The first thing you must do is utter your full name and designation. After your own introduction, ask the caller to reveal his name and designation.

5. Which of these should be kept in mind while receiving a call?
a) Be rude, if the caller is rude.
b) If the information is not readily available, take his phone number and call back.
c) A message can be noted in hints
d) You can be rude to a person if it’s a wrong connection.

View Answer

Answer: b [Reason:] In case the information is not readily available, take his phone number and call back. Be warm and friendly even when the caller is rude.

6. While making a call, have all relevant information ready before hand.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. While making a call, have all relevant information ready before hand. It is rude and silly to search for material in the files when somebody is already on the line.

7. Which of these should be kept in mind while giving instructions?
a) The pitch of the receiver
b) The tone of the receiver
c) His ability to grasp information
d) The physical condition of the receiver

View Answer

Answer: c [Reason:] When giving instructions, keep in mind : the mental and emotional built up of the receiver, his ability to grasp information and act upon the instructions given to him.

8. Delegation of responsibility must be done with _____
a) empathy
b) rudeness
c) dominance
d) disrespect

View Answer

Answer: a [Reason:] Delegation of responsibility or asking others to carry out a task must be done with compassion and empathy. It is best to entrust one job at a time to a person.

9. An instruction must be followed by ____
a) spoken reply
b) written reply
c) action
d) sign

View Answer

Answer: c [Reason:] An instruction is different from a conversation, or even an interview, mainly because the response is different. An instruction must be followed by action whereas in the case of other two the response is verbal.

10. A person who meets the media must have greater _____
a) restraint
b) honesty
c) agitation
d) aggressiveness

View Answer

Answer: a [Reason:] A person who meets the media must remember that whatever he tells the media would be published. AHe must have greater restraint than he would have in a normal conversation.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Pick out the verb in the sentence :
They always find fault with me.
a) find
b) with
c) fault
d) me

View Answer

Answer: a [Reason:] Verbs can be classified into two types. It is classified into finite and non finite. A verb which is limited by number or person is called a finite verb. For example, They always find fault with me.

2. A verb which is not limited by person and number is called the infinitive.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A verb which is not limited by person and number is called the infinitive. For example, They always try to find fault with me.

3. Infinitive is also known as :
a) Verb adjective
b) Verb noun
c) Verb pronoun
d) Adverb noun

View Answer

Answer: b [Reason:] An infinitive is a kind of noun with certain features of a verb, especially that of taking an object. Thus, infinitive is a verb noun.

4. Which of these verbs is accompanied by to?
a) Let
b) Make
c) See
d) Determined

View Answer

Answer: d [Reason:] The infinitive is usually accompanied by word to though with certain verbs like bid, let, make, see, hear, etc.. we use the infinitive without to. For example: I will pray = I am determined to pray.

5. The infinitive with or without adjuncets may be used, like a noun.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The infinitive with or without adjuncets may be used, like a noun. As the subject of the verb, as: To err is human.

6. What is an infinitive called when it is used as a noun?
a) Simple infinitive
b) Complex infinitive
c) Present infinitive
d) Qualifying infinitive

View Answer

Answer: a [Reason:] When an infinitive is used as a noun, it is called the simple infinitive. It is also used to qualify a verb, usually to express a purpose. For example, We eat to live.

7. Fill in the blank with an infinitive:
Strawberries are good _____.
a) to eat
b) for eating
c) eat
d) to eating

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Strawberries are good to eat. The infinitive is used to qualify an adjective as shown in the above statement.

8. When infinitive is active, what forms can it be present in?
a) Present
b) Perfect
c) Present and perfect
d) Continuous

View Answer

Answer: c [Reason:] The infinitive may be active or passive. When active, it may have a present and perfect form. It may merely name the act, or it may represent progressive or continued action.

9. Fill in the blank:
He was terrified ______.
a) to speak
b) for speak
c) in speak
d) speaking

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: He was terrified to speak. Here, the infinitive is used to qualify a sentence. It can also be used to qualify a noun. For example: She is a woman to be loved.

10. Choose the correct statement:
a) It cost the management 10 crores to built the hospital.
b) It cost the management 10 crores to build the hospital.
c) It cost the management 10 crores to building the hospital.
d) It cost the management 10 crores for build the hospital.

View Answer

Answer: b [Reason:] The infinitive is the base form of the verb. ‘built ‘ is the past tense of ‘build’. The correct statement is : It cost the management 10 crores to build the hospital.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these does a customer need not know about a product?
a) About the product
b) Age of seller
c) Advantages of the product
d) Value for money

View Answer

Answer: b [Reason:] Customers need to know three points about a product. They are : about the product, advantages of the product over other similar products and the value for money that the product provides.

2. Which of these is not a characteristic of an advertisement?
a) Inspire a customer
b) Arouse a desire
c) Discourage the buyer
d) Convince the buyer

View Answer

Answer: c [Reason:] Any advertisement has these four characteristics : An advertisement must inspire a customer, must arouse a desire, must convince the buyer about the quality and it must motivate the customer to actually go and buy the product.

3. Which of these media is not used for advertisement?
a) Newspapers
b) Magazines
c) Billboards
d) Notebooks

View Answer

Answer: d [Reason:] Seven types of media are used for advertisement. They are : newspapers, magazines, billboards, direct mail, radio, TV and cinema and Internet.

4. The choice of medium of advertisement depends on the contents of the message.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The choice of medium of advertisement depends on the contents of the message, customer whom the advertisement wishes to attract and the money available for the advertisement.

5. Basic principles of advertisement remains the same for different mediums.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Basic principles of advertisement remains the same for different mediums. An advertisement in a newspaper would be different from that in a magazine.

6. Which of these is cheap and informative?
a) Television
b) Newspapers
c) Magazine
d) Cinema

View Answer

Answer: b [Reason:] A newspaper is an intellectual way of reporting events and providing information. It is a cheap device and reach is huge.

7. Which of these contain no illustrations or logos?
a) TV
b) Magazine
c) Classified advertisements
d) Cinema

View Answer

Answer: c [Reason:] Classified advertisements are small and one column wide. These advertisements contain no illustrations or logos.

8. When a newspaper advertisement looks like a new story, it is called _______
a) classified notice
b) reading notice
c) writing notice
d) spoken notice

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is : When a newspaper advertisement looks like a new story, it is called reading notice. They are the most expensive kind of newspaper advertisement.

9. Which of these media needs a script for an advertisement?
a) Newspaper advertisements
b) Classified advertisements
c) Radio
d) Magazine

View Answer

Answer: c [Reason:] The radio is a powerful medium for broadcasting news and for advertisements. An advertisement on radio needs a script, which should be written like a screenplay.

10. Which of these is the best medium for advertisement?
a) Television
b) Newspapers
c) Magazines
d) Radio

View Answer

Answer: a [Reason:] Advertisement on television is arguably the best medium among all. It had colour, sound and the advantage of language.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Which of these is not an article?
a) An
b) A
c) This
d) The

View Answer

Answer: c [Reason:] A, an and the are called articles in english grammar. An is used before a vowel or silent h.

2. A is used before a vowel sounding like a consonant.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A is used before a consonant or a vowel sounding like a consonant. For example, A man, a unit, a useful thing, a one rupee- note.

3. What are a, an and the collectively called?
a) Indefinite articles
b) Demonstrative adjectives
c) Definite articles
d) Demonstrative adverbs

View Answer

Answer: b [Reason:] A, an and the are adjectives. They are called demonstrative adjectives. A and an are indefinite articles and the is called a definite article.

4. Fill in the blank with article :
__ child must respect his parents.
a) A
b) An
c) This
d) That

View Answer

Answer: a [Reason:] Articles are classified into two types. They are indefinite and definite articles. Indefinite articles are a and an. Definite article includes only the. The correct statement is : A child must respect his parents.

5. Which if these belong to indefinite articles?
a) A
b) A and an
c) An and the
d) A and the

View Answer

Answer: b [Reason:] A and an are called the indefinite articles because they leave indefinite the person or thing spoken of. Thus, a boy means any boy. The is a definite article.

6. Which of these belong to definite articles?
a) A and the
b) The
c) A and an
d) An and the

View Answer

Answer: b [Reason:] The is called a definite article because it speaks of some particular person or thing. Example : He is the boy who teased me. A and an are indefinite articles.

7. The indefinite article is used when a singular noun is meant to represent a whole class.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The definite article the is used when a singular noun is meant to represent a whole class. For example, The cow is a mammal.

8. Fill in the blank : Bismillah Khan plays _____ shehnai with great skill.
a) a
b) an
c) the
d) a or the

View Answer

Answer: c [Reason:] Here we will use the definite article the. The is used before musical instruments as in the above question. The is also used before the names of certain books. Example, The Mahabharat.

9. Correct the incorrect statement :
How gentle person Mr. Bhatia is!
a) How gentle a person Mr. Bhatia is!
b) How gentle the person Mr. Bhatia is!
c) How gentle person the Mr. Bhatia is!
d) How a gentle person Mr. Bhatia is!

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement would be ‘How gentle a person Mr. Bhatia is!’. We use a or an before a single countable noun.

10. Fill in the blank : Neha has left for ___ United States of America.
a) a
b) the
c) an
d) to

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement will be – Neha has left for the United States of America. We use the before countries which are a union or united.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com