Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these is written like a business letter?
a) Introductory letter
b) Covering letter
c) Informal letter
d) Personal letter

View Answer

Answer: a [Reason:] Forwarding letter can be of two types. They are : Covering letter and introductory letter. Both of them are meant for the primary recipient of the report.

2. Covering letter is only a record of transmission of the report.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Covering letter : This type of letter is only a record of transmission of the report.

3. Introductory letter serves the purpose of a ______
a) summary
b) preface
c) main part
d) conclusion

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is : Introductory letter serves the purpose of a preface or introduction. It is written like any other business letter.

4. Where is introductory letter placed?
a) At the beginning
b) At the end
c) After the title page
d) Just before the last page

View Answer

Answer: c [Reason:] An introductory letter aims to introduce the scope and purpose of the report. It must be placed immediately after the title page; which means that it must be bound with the report.

5. Which of these introduces the report to the reader?
a) Acknowledgement
b) Preface
c) Summary
d) Abstract

View Answer

Answer: b [Reason:] A preface is anything said or written by way of introduction or preliminary explanation. Thus a preface to a report introduces the report to the reader.

6. Which of these tells us what the report is about?
a) Abstract
b) Summary
c) Acknowledgements
d) Table of contents

View Answer

Answer: a [Reason:] A distinction must be made between an abstract and a summary. An abstract tells us in brief what the report is about.

7. ______ gives the substance of the report.
a) Abstract
b) Summary
c) Preface
d) Table of contents

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is : Summary gives the substance of the report. An abstract only gives the matter covered in the report.

8. An abstract is _____ of the original report.
a) 2-5 percent
b) 5-10 percent
c) 6-12 percent
d) 7-13 percent

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : An abstract is 2-5 percent of the original report. An abstract tells us in brief what the report is about.

9. A summary is _____ of the original report.
a) 2-5 percent
b) 5-10 percent
c) 12-15 percent
d) 15-20 percent

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : A summary is 5-10 percent of the original report. A summary becomes crucial when the report is long and gives the substance of the report.

10. Which of these is not a part of the main body?
a) Introduction
b) Conclusion
c) Complaint
d) Recommendation

View Answer

Answer: c [Reason:] The main body is the heart and soul of the report. It has four distinct parts : Introduction, description, conclusion and recommendations.

Professional Communication MCQ Set 2

1. The nucleus of the syllable is the vowel.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A syllable is a unit of pronunciation which consists only a vowel or a vowel and a consonant. The nucleus of the syllable is the vowel; the consonant is its marginal element.

2. What is a consonant called when it is placed at the end of a syllable?
a) Releasing consonant
b) Arresting consonant
c) Dental consonant
d) Alveolar consonant

View Answer

Answer: b [Reason:] When a consonant is placed at the end of a syllable, it is called an arresting consonant. When it is placed at the beginning of a syllable, it is called a releasing consonant.

3. What is the structure in the following syllable : pack?
a) CVC
b) CV
c) VCC
d) VC

View Answer

Answer: a [Reason:] In CVC, C stands for consonant and V stands for vowel. As in the word pack, p is a consonant followed by a which is a vowel which is followed by c which is a consonant, the structure is CVC.

4. f and z are examples of :
a) Bilabial consonant
b) Sibilant consonant
c) Dental consonant
d) Alveolar consonant

View Answer

Answer: b [Reason:] A consonant is a letter of the alphabet which represents a sound that can only be articulated with a vowel. Sibilant consonant like f and z are exceptions which can be pronounced without the help of a vowel.

5. Which of the following is a voiceless sound component?
a) b
b) d
c) c
d) g

View Answer

Answer: c [Reason:] The voiced sounds in English are L,b,d,g,v,z,m,n,r,w,j. All vocoids and semi-vowels are voiced sounds.

6. According to the place of articulation, which of these is not a type of consonant?
a) Bilabial
b) Dental
c) Velar
d) Public

View Answer

Answer: d [Reason:] According to the place of articulation, consonants are classified into 9 types. These are Bilabial, Dental, Labio-dental, Alveolar, Post-alveolar, Palato-alveolar, Palatal, Velar and Glottal.

7. Which of these consonants are the one whose place of articulation is the lower lip and upper teeth?
a) Bilabial
b) Dental
c) Labio-dental
d) Glottal

View Answer

Answer: c [Reason:] For the labio-dental consonant, the place of articulation is the lower lip and the upper teeth whereas for the bilabial consonant, it is the upper and lower ljp. For the dental consonant, it is the teeth and tip of the tounge.

8. According to the placement of the tongue, which of these is not a type of vowel?
a) Cross vowels
b) Front vowels
c) Back vowels
d) Central vowels

View Answer

Answer: a [Reason:] The classification of vowels can be made into three depending on the placement of the tongue. These are front vowels, back vowels and central vowels.

9. As per quality, vowels sounds can be differentiated as Monopthongs and Dipthongs.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Vowel sounds can be differentiated as per their quality as Monopthongs and Dipthongs. Monopthongs are pure vowels, because theydo not change in quality. Dipthongs are gliding vowels, and they change their quality continually.

10. Which of the following vowels is an example of back vowel?
a) i
b) e:
c) u
d) a

View Answer

Answer: c [Reason:] Back vowels are pronounced by placing the back of the tongue towards the soft palate. Examples of such vowels are /o,u,u:/

Professional Communication MCQ Set 3

1. A technical description is used to describe an object.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A technical description is used to describe an object or a process. Science and technology must convey facts.

2. Which of these is not used in technical writing?
a) Equations
b) Abbreviations
c) Poetic devices
d) References

View Answer

Answer: c [Reason:] Any technical writing must have a distinct look. Technical writing may use equations, abbreviations, numerals, references, tables, illustrations etc..

3. While writing technical descriptions, the object must be defined first.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. While writing technical descriptions of objects , the object must be defined first. Next, the manner in which the object works must be described.

4. Which of these is not a step in the technical description of an object?
a) Definition of object
b) General description of object
c) Age of writer
d) Description of components of objects

View Answer

Answer: c [Reason:] There are four steps in the technical description of an object : Definition of the object, manner in which the object works, general description of the object and a description of the important components of the object.

5. Telex is known as _________
a) Teleprinter Exchange Service
b) Telephone Exchange Service
c) Teleprinter Engine Service
d) Telephone Engine Service

View Answer

Answer: a [Reason:] Telex is a Teleprinter Exchange Service furnished to subscribers locally and internationally. It is similar to a type writer but it functions over electric wires.

6. In which step is the general description of the object given?
a) Two
b) Three
c) One
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] There are four steps in the technical description of an object : Definition of the object, manner in which the object works, general description of the object and a description of the important components of the object.

7. _____ helps a reader to arrive at a conclusion whether the method of performing is efficient.
a) A process
b) An object
c) A trick
d) A description

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : A process helps a reader to arrive at a conclusion whether the method of performing is efficient and reliable or not.

8. Which of these is not a step in the technical description of a process?
a) Introduction
b) Conclusion
c) Complaining
d) Listing of main steps

View Answer

Answer: c [Reason:] There are four steps in the technical description of a process. They are : Introduction, listing of main steps, explanation of each step and conclusion.

9. Which of these is not listed in the introduction of technical description of a process?
a) Statement of process
b) Reason to perform the process
c) Main steps
d) List of tools

View Answer

Answer: c [Reason:] Begin thee description of a process with an introduction. This must state the process and also state why the process must be performed. A list of tools required to perform the process may also be given.

10. In which step are the main steps of a process explained?
a) One
b) Three
c) Two
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] After listing the main steps, each step must be clearly explained. There may be a necessity to define each step and to explain the nature of the apparatus and the device used for the step.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Technical writing is same as general writing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Technical writing is different from general writing. It deals with pure or applied sciences.

2. Technical writing demands ______ use of language.
a) figurative
b) poetic
c) factual
d) dramatic

View Answer

Answer: c [Reason:] Technical writing needs accuracy of expression and a restraint in style. It demands factual use of language. It does not care for figurative or poetic impressions.

3. Which of these must be avoided in technical writing?
a) Facts
b) Grammar
c) Punctuation
d) Personal feelings

View Answer

Answer: d [Reason:] Technical writing must be as objective as possible. There is no place for personal feelings in technical writing.

4. Which of these words is used in technical writing?
a) Apex
b) Top
c) Slanting
d) Bottom

View Answer

Answer: a [Reason:] Technical writing uses many special words. Thus a science book may use the word apex instead of top, base instead of bottom, etc..

5. Which of these is a technical word for slanting ?
a) Lateral
b) Sloping
c) Tilting
d) Bent

View Answer

Answer: a [Reason:] Technical writing uses special words instead of general words. Therefore , lateral is used instead of slanting, apex instead of top, base instead of bottom, etc..

6. Familiar words must be used in technical writing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. We should use the familiar words instead of the abstract word in technical writing. It is better to use to get instead of to acquire.

7. A scientist gets his special words from ____ language.
a) Latin
b) English
c) French
d) Italian

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : A scientist gets his special words from Greek and Latin languages. These languages provide huge opportunities to scientists to create new words.

8. Trigonometry is a ____ word.
a) French
b) German
c) Indian
d) Greek

View Answer

Answer: d [Reason:] Trigonometry is a Greek word. It means : tri = three, gon = angle, metre = measure. Thus Trigonometry is a study of the relationships between the three angles of the triangle.

9. Which of these means bioscope?
a) Math
b) Science
c) Cinema
d) Binoculars

View Answer

Answer: c [Reason:] Cinema may be a familiar words today but it was called bioscope when motion pictures first came into being.

10. Electricity is derived from _____ language.
a) Indian
b) Greek
c) French
d) Italian

View Answer

Answer: b [Reason:] Electricity is derived from the Greek language. Electro means amber in Greek.

Professional Communication MCQ Set 5

1. A technical report reduces to writing the facts of a particular situation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A technical report reduces to writing the facts of a particular situation, project, process or test.

2. A technical report establishes a _______
a) illogical conclusion
b) logical conclusion
c) personal prejudice
d) misplaced learning

View Answer

Answer: b [Reason:] A technical report establishes a logical conclusion on the basis of the facts laid down and the purpose for which these facts are required.

3. Which of these must never be a basis for a technical report?
a) Facts
b) Tests
c) Personal prejudices
d) Experiments

View Answer

Answer: c [Reason:] A report must never be based on personal prejudices and misplaced learning. It must be objective. It highlights the significance of the facts.

4. Which of these must be avoided in a technical report?
a) Facts
b) Logical conclusion
c) Objective evaluation
d) Subjective evaluation

View Answer

Answer: d [Reason:] A technical report must always be objective. There is very little place for subjective evaluation in a report. A technical report establishes a logical conclusion.

5. A report may be used for reading or hearing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A report may be used for reading or hearing. The language would change in both cases because spoken language is different from written language.

6. Which of these is not a parameter in a report?
a) Extent of information
b) Quality of information
c) Age of writer
d) Ability to acquire information

View Answer

Answer: c [Reason:] There are eight basic parameters in a report : extent and quality of information, ability to acquire additional information, etc..

7. Which of these is not a parameter of a report?
a) Ability to acquire additional information
b) Quality of additional information acquired
c) Ability to arrive at subjective evaluation
d) Ability to provide worthwhile recommendations

View Answer

Answer: c [Reason:] There are many basic parameters of a report : Ability to acquire additional information, quality of additional information acquired, ability to arrive at objective evaluation, etc..

8. To which of these people is the report not very crucial?
a) Engineers
b) Scientists
c) Teachers
d) Business executives

View Answer

Answer: c [Reason:] Reports are of crucial importance to engineers, scientists, business executives and public administrators.

9. Which of these reports is raised annually?
a) Inventory reports
b) Confidential reports
c) Laboratory reports
d) Inspection reports

View Answer

Answer: b [Reason:] Confidential reports or Annual confidential reports are raised annually. They are raised to evaluate the performance of a particular employee.

10. Which of these is not a part of a report?
a) Front matter
b) Gender
c) Front cover
d) Title page

View Answer

Answer: b [Reason:] A report can be divided into three parts : front matter, front cover and title page.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }