Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. A seminar discusses in a small group on original research.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A seminar discusses in a small group on original research or advanced study through oral or written reports.

2. In a symposium, a small group of experts discuss a problem.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. In a symposium, a small group of experts discuss different aspects of a problem for the benefit of an audience.

3. In a ________ , each member speaks on a pre-planned subject.
a) seminar
b) conference
c) panel discussion
d) symposium

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : In a panel discussion , each member speaks on a pre-planned subject, which is normally in the form of a question.

4. In which of these people with similar interests contribute with their knowledge?
a) seminar
b) conference
c) symposium
d) convention

View Answer

Answer: b [Reason:] In a conference, people with similar interests contribute with their knowledge. It ends in a set of suggestions or recommendations which are based on the central theme of the conference.

5. A ______ is a fellowship meeting of a fraternal group.
a) conference
b) symposium
c) seminar
d) convention

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : A convention is a fellowship meeting of a fraternal group. Only matters of professional interest are discussed in it.

6. Which of these is not used to organise a seminar?
a) Oral reports
b) Written reports
c) Exchange of ideas
d) Recommendations

View Answer

Answer: d [Reason:] A seminar discusses in a small group on original research or advanced study through oral or written reports. It may also be organised through exchange of ideas.

7. A conference is not attended by ________
a) invited guests
b) common people
c) permitted observers
d) people with common interests

View Answer

Answer: b [Reason:] In a conference, people with similar interests contribute with their knowledge. A conference is only attended by invited guests or permitted observers.

8. We learnt the maximum through _____
a) hearing
b) seeing
c) speaking
d) feeling

View Answer

Answer: b [Reason:] Hearing is not the most crucial learning sensory perception available to man. A mere eleven percent of what we learn is through hearing. The eyes account for eighty three percent of our learning.

9. Which of these must be avoided in a meeting?
a) Patience
b) Tact
c) Leadership
d) Criticism

View Answer

Answer: d [Reason:] A successful meeting needs patience, tact and leadership. It is better not to criticise a remark which appears irrational or silly.

10. Before the meeting is concluded, there must be a ______
a) summary
b) question
c) discussion
d) agenda

View Answer

Answer: a [Reason:] Before the meeting is concluded there must be a summary and analysis of the discussion and the decisions taken. Members must feel that something concrete and substantial has been achieved.

Professional Communication MCQ Set 2

1. On is used in speaking of things in motion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. On is used in speaking of things at rest, and upon of things in motion.

2. Fill in the blank.
The dog sprang ____ him.
a) on
b) upon
c) in
d) over

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is : The dog sprang upon him. On is used in speaking of things at rest, and upon of things in motion.

3. Till is used for time.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Till is used of time and to is used of place. For example : I slept till 6 o’clock.

4. Which of these comes immediately after the noun?
a) Adverb phrase
b) Adjective phrase
c) Verb phrase
d) Pronoun phrase

View Answer

Answer: b [Reason:] The adjective phrase comes immediately after the noun. For example : The top of the handle was broken.

5. Which of these statements is false?
a) The subject should usually follow the verb.
b) The object usually comes after the verb.
c) When there is an indirect object and a direct object, the indirect precedes the direct.
d) When the adjective is used attributively it comes before the noun which it qualifies.

View Answer

Answer: a [Reason:] The subject should usually precede the verb. For example : The dog bit the boy. The object usually comes after the verb.

6. Every statement must have a subject and a _____
a) noun
b) verb
c) predicate
d) phrase

View Answer

Answer: c [Reason:] To be complete, every statement must have a subject and a predicate. In other words, once the subject has been mentioned, there is necessity to say something about it.

7. Choose the correct statement.
a) Do not make friend with selfish people.
b) Do not make friendship with selfish people.
c) Do not make friends with selfish people.
d) Do not make friendly with selfish people.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Do not make friendship with selfish people. Here, friendship is the correct word to be used.

8. Choose the correct statement.
a) She doesn’t know the reason for his disappearance.
b) She doesn’t know the reason of his disappearance.
c) She doesn’t know the reason at his disappearance.
d) She doesn’t know the reason with his disappearance.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : She doesn’t know the reason for his disappearance. The preposition should be used according to the prepositional phrase.

9. Some students are ____ in copying.
a) adapt
b) adept
c) adopt
d) edept

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Some students are adept in copying. Adept is an adjective meaning “proficient or well trained.”

10. Father _____ me not to go out in the cold.
a) adviced
b) advised
c) advice
d) advise

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Father advised me not to go out in the cold. Advise is a verb meaning “to counsel”. Advice is a noun meaning “to give me opinion”.

Professional Communication MCQ Set 3

1. A society is a voluntary organisation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A society is a voluntary organisation where human beings come together for convenience.

2. The best way to live life is second hand.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. The best way to live life is first hand and to let others live their lives first hand as well. People who live first hand acknowledge truth from others and are rarely bothered with false criticism.

3. Which of these causes a problem?
a) Intellectual freedom
b) Moral bondage
c) First hand life
d) Cultural exchange

View Answer

Answer: b [Reason:] There is no need to be critical of others, no matter how foolish it may appear to you. Two people may exist mutually in intellectual freedom. The problem arises when we seek moral bondage.

4. Communication must advance ______
a) moral bondage
b) intellectual fraud
c) emotional trap
d) inspiration

View Answer

Answer: d [Reason:] The statement is : Communication must advance compassion and inspiration. Our social language must never be so arranged as to emotionally trap others.

5. Language should never encroach on which of these?
a) intellectual fraud
b) intellectual privacy
c) intellectual bondage
d) moral bondage

View Answer

Answer: b [Reason:] Language should never encroach on intellectual privacy. Those who talk of privacy rarely think of intellectual privacy as well. Everyone needs intellectual privacy.

6. Which of these is the most common form of condemnation?
a) Religion based
b) Caste based
c) Personal prejudices
d) Status based

View Answer

Answer: c [Reason:] We must never condemn on the basis of religion, caste, colour, status or personal prejudices. The last form of condemnation is the most common.

7. Language must advance _____
a) inspiration
b) truth
c) intellectual fraud
d) emotional trap

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Language must advance truth and compassion. Truth can become a rare commodity if we do not know the precise meaning of words.

8. Which of these should be invoked through words?
a) Compassion
b) hostility
c) spitefulness
d) rudeness

View Answer

Answer: a [Reason:] Compassion and positive emotions should be invoked through words, otherwise there may be a need to reassess their efficacy. It is better to err on the positive rather than the negative side.

9. Which of these is not a second hand emotion?
a) Honour
b) Prestige
c) Creativity
d) Reputation

View Answer

Answer: c [Reason:] People who live life second hand do not know the path of truth. They are influence by such second hand emotions as honour, prestige and reputation. They rarely talk about creativity and ability.

10. People who live life first hand, know the path of _____
a) truth
b) reputation
c) fame
d) money

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : People who live life first hand, know the path of truth. They acknowledge truth from others and are rarely bothered with false criticism.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Body language can make or break a speech.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Body language can make or break a speech. Audience receives as much information from our body as from words.

2. Which of these is the study and classification of speech sounds?
a) Gestures
b) Speech style
c) Phonetics
d) Spoof

View Answer

Answer: c [Reason:] Phonetics is the study and classification of speech sounds. Knowledge of phonetics helps in correct pronunciation of English language.

3. Which of these is not an element of the speaking technique?
a) Voice quality
b) Word stress
c) Appearance
d) Correct tones

View Answer

Answer: c [Reason:] Speaking technique has four main elements. They are : word stress, voice quality, correct tones and types of tones.

4. Which of these means giving emphasis to a syllable?
a) Voice quality
b) Word stress
c) Tone
d) Message

View Answer

Answer: b [Reason:] Word stress means giving emphasis to a word or a syllable when pronouncing while speaking. Speaker presents facts, ideas through his speech.

5. Which of these factors is not involved in the determination of correct tone?
a) Pitch
b) Dressing style
c) Quality
d) Strength

View Answer

Answer: b [Reason:] Three factors are involved in the determination of correct tone. They are : pitch, quality and strength.

6. Which of these is not a type of tone?
a) Urgent tone
b) Serious tone
c) Restrained tone
d) Jumping tone

View Answer

Answer: d [Reason:] There are seven types of tones. They are : serious tone, urgent tone, restrained tone, outraged tone, humorous tone, reflective tone and happy tone.

7. Which of these tones represent thoughtfulness?
a) Serious tone
b) Urgent tone
c) Happy tone
d) Outraged tone

View Answer

Answer: a [Reason:] A serious tone expresses careful consideration, solemn or thoughtfulness. It exhibits that the speaker is sincere and earnestly putting his point of view.

8. Which of these tones is an unemotional tone?
a) Happy tone
b) Outraged tone
c) Restrained tone
d) Humorous tone

View Answer

Answer: c [Reason:] Restrained tone is reserved as an unemotional tone. It is subtle and not orante. It is prohibitive in character. It favours self control.

9. ______ tone is used when speaker wants to bring about a good impression of her life.
a) Outraged
b) Reflective
c) Restrained
d) Urgent

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Reflective tone is used when speaker wants to bring about a good impression of her life.

10. Which of these tones is used to express contentment?
a) Serious tone
b) Happy tone
c) Outraged tone
d) Urgent tone

View Answer

Answer: b [Reason:] The speaker uses happy tone to express his pleasure or contentment at something.

11. Formal speaking has casual approach to something.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Formal speaking is official in nature. Formal speaking has specific purpose and objective.

Professional Communication MCQ Set 5

1. We write more than we speak.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Speaking is an important mode of expression which is used frequently. We speak more than we write.

2. Speaking is a combination of verbal and non-verbal means.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Speaking is a combination of verbal and non-verbal means. People listen to those who impress them, who impart knowledge, who give something new, who relate things and ideas.

3. Which of these is not an ingredient of the speech process?
a) Message
b) Audience
c) Feedback
d) Reading comprehension

View Answer

Answer: d [Reason:] A speech process has five ingredients. They are : message, audience, speech style, feedback and conversation and oral skills.

4. Which of these should be avoided in the message of a speech?
a) Clarity
b) Confusion
c) Loudness
d) Politeness

View Answer

Answer: b [Reason:] Confusing words should be avoided while speaking. Such words will hamper the clarity in communicating the message.

5. Which of these is the most important element of the speech process?
a) Message
b) Audience
c) Feedback
d) Speech style

View Answer

Answer: b [Reason:] Audience is the most important element of the speech process. Speech is meant for the audience and play a great role in determining the material to be used.

6. Which of these factors need not be considered while preparing speech for the audience?
a) Number of people
b) Age of audience
c) Appearance of audience
d) Nature of purpose

View Answer

Answer: c [Reason:] Many factors should be considered while preparing speech for the audience, like : nature of purpose, number of people, age and sex of audience, educational qualification of audience, interest and expectation from speaker, etc.

7. Which of these factors distinguish one speaker from the other speakers?
a) Audience
b) Message
c) Speech style
d) Feedback

View Answer

Answer: c [Reason:] Speech style distinguishes a speaker from the other speakers. Style is a pattern of speaking adopted by a speaker.

8. Which of these is used as a basis for improvement?
a) Speech style
b) Feedback
c) Oral skills
d) Conversation skills

View Answer

Answer: b [Reason:] Feedback means the responses from the audience to the speech. The feedback is used as a basis for improvement.

9. Which of these factors are not used for feedback by audience?
a) Pronunciation
b) Content
c) Hairstyle
d) Speech delivery

View Answer

Answer: c [Reason:] Seven factors are used for feedback by audience. They are : pronunciation, speech delivery, content, audience awareness, body language, use of audio visual aids and quality of interaction.

10. Which of these factors do not make the oral discourse effective?
a) Dullness
b) Fluency
c) Self expression
d) Phonetics

View Answer

Answer: a [Reason:] The following three factors make the oral discourse effective. They are : fluency and self expression, body language and phonetics and spoken English.

11. Which of these should be avoided while speaking?
a) Fluency
b) Jargon
c) Clear voice
d) Abstract words

View Answer

Answer: b [Reason:] There should be fluency in speech. The speech must flow naturally without any odd sounds. Avoid improper words or jargon.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com