Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Public speaking is addressing a gathering.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Public speaking means addressing a group or a large gathering of people. It is issuing instructions.

2. Public speaking is only verbal activity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Public speaking is not only a verbal activity, it includes non- verbal means also.

3. Which of these should be avoided for an effective speech?
a) Determination of the purpose
b) Selection of message
c) Lack of interest
d) Selection of theme

View Answer

Answer: c [Reason:] Four principles must be followed for an effective speech. They are : analysis of audience and occasion, determine the purpose, selection of message or theme and speech delivery.

4. Which of these factors is not required to determine the purpose of speech?
a) Providing information
b) Discouragement
c) Accepting ideas
d) Entertainment

View Answer

Answer: b [Reason:] Three main factors are required to determination the purpose of speech. They are : providing information, to make acceptance of ideas and entertainment.

5. Which of these ingredients is not required for selection of theme?
a) Planning
b) Disorganisation
c) Preparation
d) Organisation

View Answer

Answer: b [Reason:] Three main ingredients are required for selection of message or theme. They are : planning, preparation and organisation.

6. Which of these should be avoided for an effective speech?
a) Planning of speech
b) Preparation of speech
c) Long sentences
d) Organisation

View Answer

Answer: c [Reason:] It is worthwhile to prepare the matter carefully. Use short sentences. Information should be conveyed in least possible words without leaving out anything important.

7. Which of these should be avoided during the delivery of a speech?
a) Confidence
b) Clarity
c) Pauses
d) Rudeness

View Answer

Answer: d [Reason:] Presentation or speech should be delivered with confidence. Delivery must be with clarity and precision. A good speaker always pauses on punctuation marks.

8. Which of these is not a type of public speech?
a) Short speech
b) Informal speech
c) Written speech
d) Professional speech

View Answer

Answer: c [Reason:] Public speeches can be of four types. They are : short speech, long speech, informal speech and professional speech.

9. What is the maximum time for a short speech?
a) Ten minutes
b) Thirty minutes
c) Forty- five minutes
d) One hour

View Answer

Answer: a [Reason:] A short speech is short in length and ranges from one to ten minutes. A long speech varies from ten minutes to one hour.

10. Which of these does not come under short speech?
a) Introducing dignitaries
b) Presenting reports
c) Giving a briefing
d) Presenting an award

View Answer

Answer: b [Reason:] A short speech is short in length and ranges from one to ten minutes. Short speeches are meant for introducing dignitaries, giving a briefing and presenting an award.

11. Which of these is not a type of means of speech delivery?
a) Reading
b) Memorization
c) Scolding
d) Impromptu

View Answer

Answer: c [Reason:] There are four major means of speech delivery. They are : extemporaneous, reading, memorization and impromptu.

Professional Communication MCQ Set 2

1. When the positive ends in y, preceded by a consonant, the y is changed into i before adding er and est.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. When the positive ends in y, preceded by a consonant, the y is changed into i before adding er and est. For example: heavy, heavier and heaviest.

2. The comparative in er is used when we compare two qualities in the same person or thing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. The comparative in er is not used when we compare two qualities in the same person or thing. For example: Meera is more pretty ( not prettier) than wise.

3. What is the positive of most (quantity)?
a) many
b) much
c) more
d) good

View Answer

Answer: b [Reason:] The positive of most (quantity) is much and its comparative is more. The positive of most (number) is many.

4. What is the comparative of far?
a) Farther
b) Further
c) Farthest
d) More far

View Answer

Answer: a [Reason:] The comparative of far is farther and its superlative is farthest. More far is incorrect and should not be used.

5. What is the superlative of late (with respect to time)?
a) Later
b) Latter
c) Latest
d) Last

View Answer

Answer: c [Reason:] The comparative of late with respect to time is later and superlative is latest. With respect to position, the comparative is latter and the superlative is last.

6. Fill in the blank :
Karan is _____ than Kashish.
a) elder
b) older
c) eldest
d) oldest

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: Karan is older than Kashish. Elder is not used followed by than and so we use older.

7. Choose the correct statement:
a) I’m not as intelligence as he.
b) I’m not as intelligence as him.
c) I’m not intelligent than he.
d) I’m not intelligent than him.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : I’m not as intelligence as him. Modern grammarians say that in these cases as can be regarded as preposition, and the object pronoun him is more natural.

8. Choose the correct statement:
a) Kalidas is the greatest of all other poets.
b) Kalidas is the greatest of all poets.
c) Kalidas is the greater of all other poets.
d) Kalidas is the greater of all poets.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: Kalidas is the greatest of all poets. Here, other is unnecessary. Though in the comparative degree, Kalidas is greater than any other poet.

9. Fill in the blank :
Aahna is ______ than Neha.
a) more strong
b) stronger
c) most strong
d) strongest

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: Aahna is stronger than Neha. Most one-syllable adjectives form their comparatives and superlatives with -er/-est.

10. Choose the correct statement:
a) He is unhappy than his friend.
b) He is more unhappy than his friend.
c) He is unhappier than his friend.
d) He is most unhappy than his friend.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is: He is unhappier than his friend. Two or three syllable adjectives made up of un- take -er or -est.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Quotations are letters of enquiry.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Quotations are letters of enquiry in which an organisation or an individual asks another organisation or individual to quote its or his rates and terms of payment for the goods intended to be purchased.

2. Where is the name of the company inviting mentioned in an invitation of quotation?
a) Top left corner
b) Bottom left corner
c) Top right corner
d) Bottom right corner

View Answer

Answer: c [Reason:] The name of the company inviting is mentioned in the top right corner on an invitation of quotation along with the address and date.

3. Where is the name of the company which is invited mentioned?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner

View Answer

Answer: a [Reason:] The name of the company which is invited is mentioned in the top left corner in an invitation of quotation below the address of the inviting party.

4. Where is the courteous leave-taking mentioned in an invitation of quotation?
a) Top left
b) Bottom right
c) Top right
d) Bottom left

View Answer

Answer: b [Reason:] The courteous leave-taking is mentioned in the bottom right corner along with signature and designation.

5. Quotations are friendly letters.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Quotations are letters of enquiry and thus are business letters. It is normal to invite quotations from a large number of sellers.

6. A tender is advertised in ______
a) newspapers
b) business environment
c) domestic markets
d) sellers

View Answer

Answer: a [Reason:] There is a difference between quotations and tenders. A tender is advertised in newspapers, magazines, etc..

7. Which of these is not mentioned in a tender?
a) Date
b) Notice number
c) Sign
d) Designation

View Answer

Answer: c [Reason:] A tender does not have the sign of the authority mentioned in it. It only has the designation mentioned.

8. Where is the designation of the authority giving the tender mentioned?
a) Top center
b) Bottom left
c) Bottom right
d) Top left

View Answer

Answer: c [Reason:] The name of the authority is mentioned in the bottom right corner along with the organization’s name and branch.

9. Where is the name of the organization mentioned in the tender?
a) Top left
b) Top center
c) Top right
d) Bottom center

View Answer

Answer: b [Reason:] The name of the organization along with tender notice number and date is mentioned in the top center in bold in the beginning.

10. Which of these is mentioned in a tender?
a) Notice number
b) Signature
c) Address of the tenderer
d) Courteous leave-taking

View Answer

Answer: a [Reason:] In the top center, the name and address of the organisation is mentioned along with the tender notice number and the date.

Professional Communication MCQ Set 4

1. The ‘e’ which is silent in any word, is dropped if a suffix beginning with a vowel is added to it.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The ‘e’ which is silent in any word, is dropped if a suffix beginning with a vowel is added to it. For example, “love” becomes “lovable”.

2. Courage becomes :
a) Courageous
b) Couragous
c) Courageable
d) Couragable

View Answer

Answer: a [Reason:] “Courage” becomes “Courageous”. The silent e is retained in words ending with “ce” or “ge”. For example, “induce” become “inducive”.

3. Rot becomes _____ and pen becomes ______.
a) roted, pened
b) rotting, pened
c) rotting, penned
d) rotted, penned

View Answer

Answer: c [Reason:] Rot becomes rotting and pen becomes penned. A monosyllabic word which ends with a consonant preceded by a single vowel letter has its consonant doubled if a suffix beginning with a vowel is added to it.

4. A monosyllabic word with one vowel cannot end in “c”.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A monosyllabic word with one vowel cannot end in “c”. It must end with “k”. For example, sick, sack, etc..

5. A monosyllabic word containing two vowel letters ends with :
a) k
b) c
c) ck
d) kc

View Answer

Answer: a [Reason:] A monosyllabic word containing two vowel letters ends with “k” and not “ck”. For example, book, creak, etc..

6. A word which is monosyllabic and has one vowel must end with :
a) mm
b) ll
c) p
d) t

View Answer

Answer: b [Reason:] A word which is monosyllabic and has one vowel must end with ll. For example, fill, ball, etc.. The only exception to this is “pal”.

7. A word which is monosyllabic and has two vowels must end with :
a) ll
b) l
c) ck
d) c

View Answer

Answer: b [Reason:] A word which is monosyllabic and has two vowels must end with l. For example, meal, fool, etc..

8. Which of these words is correct?
a) Allign
b) Align
c) Alignn
d) Alline

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct word is “Align”. It is often misspelt. Other such words are antenna, aperture, beginning, etc..

9. Choose the correct statement :
a) I asked him if he was leaving.
b) I asked him whether he was leaving.
c) I asked him that if he was leaving.
d) I asked him weather he was leaving.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : I asked him whether he was leaving. We use whether instead of if where or not is implied.

10. Choose the correct statement :
a) The boy gave his examination.
b) The boy took his examination.
c) The teacher took his examination.
d) The boy gave away the examination.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The boy took his examination. The teacher gives the examination and the boy takes or sits for it.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Full stops must be omitted from abbreviations.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Full stops must be omitted from abbreviations, unless they are to be retained for clarity.

2. No space must be added between abbreviations.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. No space must be added between abbreviations. The abbreviation of World Health Organisation is WHO and not W.H.O.

3. Which of these months does not have an abbreviation?
a) January
b) December
c) March
d) August

View Answer

Answer: c [Reason:] The abbreviations for January, December and August is Jan, Dec and Aug respectively. March, April, May, June and July are not abbreviated.

4. What is the abbreviation for October?
a) Ocb
b) Oct
c) Octr
d) Ocr

View Answer

Answer: b [Reason:] The abbreviation for October is Oct. Abbreviations for February is Feb, November is Nov and December is Dec.

5. What is the abbreviation for Thursday?
a) Thu
b) Thur
c) Thurs
d) Thus

View Answer

Answer: c [Reason:] The abbreviation for Thursday is Thurs and 6 is Tues. The abbreviation for Sunday is Sun, Monday is Mon and Saturday is Sat.

6. Which of these measurements does not have an abbreviation?
a) Gram
b) Metre
c) Litre
d) Mile

View Answer

Answer: d [Reason:] A word indicating measurement which has less than four letters is not abbreviated but there are exceptions like mile.

7. What is the abbreviation of Hectometre?
a) hm
b) hcm
c) hmt
d) htm

View Answer

Answer: a [Reason:] The abbreviation of Hectometre is hm. The abbreviation of Dekametre is dkm and Decimetre is dm.

8. What is the abbreviation of Centilitre?
a) cl
b) ctl
c) dl
d) clt

View Answer

Answer: a [Reason:] The abbreviation of Centilitre is cl. The abbreviation for Millilitre is m1l and kilolitre is kl. The abbreviation for Decilitre is dl.

9. What is the expansion of a/c?
a) Alternating current
b) Account
c) Association
d) Chartered Accountant

View Answer

Answer: b [Reason:] The expansion for a/c is account. The abbreviation for alternating current is AC and association is assoc.

10. What is the abbreviation for Centigrade?
a) cg
b) C
c) cgr
d) ctg

View Answer

Answer: b [Reason:] The abbreviation for centigrade is C. The abbreviation for cubic centimetres is cc which is the same for carbon copy.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com