Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these are vital for any organisation?
a) Debates
b) Group discussions
c) Speeches
d) Arguments

View Answer

Answer: b [Reason:] Group discussions are vital for any organisation. They streamline stray thoughts in a potent proactive action and generate information.

2. Which of these qualities are important in a group discussion?
a) Emotional stability
b) Hostility
c) Ignorance
d) Aggressiveness

View Answer

Answer: a [Reason:] Emotional stability plays an important role in a group discussion. No organisation wants a person who is not in control of his emotions.

3. In a group discussion, one must communicate with ______
a) Hostility
b) Ignorance
c) knowledge
d) long sentences

View Answer

Answer: c [Reason:] In a group discussion, one must communicate with knowledge. He must be polite and compassionate and must utter ideas which are real to those present and easily understood.

4. In a group discussion, the discussion must be directed to its logical conclusion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. In a group discussion, the discussion must be directed to its logical conclusion. You must appear to neatly direct a discussion to its logical conclusion without appearing to be superior to the offending person.

5. When is the worst time to break into a discussion?
a) When everyone is silent
b) When one person is talking
c) When two or three people are talking simultaneously
d) When there is less time left

View Answer

Answer: c [Reason:] It is crucial to know when to break into a discussion. The worst time to break into a discussion is when two or three people are discussing a topic and talking simultaneously.

6. A group discussion must advance _____
a) truth
b) dishonesty
c) Personal glory
d) arguments

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is: A group discussion must advance truth. A group discussion is not meant for personal glory. It is meant to advance certain aspects to their logical conclusion.

7. Which of these must be avoided in a group discussion?
a) Speaking facts
b) Asking questions
c) Speaking fast
d) Speaking with clarity

View Answer

Answer: c [Reason:] We must speak about facts and with clarity. We must never mumble, shout or speak very fast. It is better to ask questions in case a point is not understood.

8. In a group discussion, we should be _____
a) assertive
b) dominating
c) subjective
d) ignorant

View Answer

Answer: a [Reason:] In a group discussion we must be assertive. There is no room for dominating others. There is no place for subjectivity or personal prejudices.

9. A moderator is a monitor of a group discussion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A moderator is a monitor and observer of a group discussion. Group discussion takes place in his presence.

10. Which of these factors do not enhance listening skills?
a) Attention
b) Clear perception
c) Fakeness
d) Frankness

View Answer

Answer: c [Reason:] There are five factors that enhance the listening skills of the participant. They are : attention, clear perception, analytical approach, frankness and taking notes.

Professional Communication MCQ Set 2

1. Homophones are words that sound different but have same meanings.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Homophones are words that sound the same but have different meanings and spellings.

2. Which of these means to omit?
a) Accept
b) Except
c) Acept
d) Exccept

View Answer

Answer: b [Reason:] Except is a preposition or verb which means to leave out or omit. Accept means to receive and is a verb. Both of these are homophones.

3. Which of these means to influence?
a) Affect
b) Efect
c) Effect
d) Affecct

View Answer

Answer: a [Reason:] Affect and effect are homophones. Both these words are verbs. Affect means to influence while effect means to bring about.

4. ______ is the most important city of a country.
a) Capitol
b) Capetol
c) Capital
d) Capitalisation

View Answer

Answer: c [Reason:] Capital is a noun meaning the most important city or town of a country. Capitol is a noun meaning a building, housing a legislative assembly.

5. Which of these is an adjective?
a) Course
b) Coaurse
c) Caorse
d) Coarse

View Answer

Answer: d [Reason:] Coarse is an adjective meaning unrefined or harsh in texture. Course is a noun meaning the route or direction followed by a river or ship.

6. Fill in the blank.
She writes everyday in her ____
a) dairy
b) diary
c) deary
d) diery

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : She writes everyday in her diary. Dairy means a building or room for storage, processing and distribution of milk and milk products. Diary means a book in which one keeps a daily record of events.

7. Which of these expresses distance?
a) Farther
b) Father
c) Further
d) Ferther

View Answer

Answer: a [Reason:] Farther is an adverb and an adjective, used to express distance or space. Further means a greater expanse of space or time, quality or degree.

8. _____ refers to the second-mention thing of two things.
a) Later
b) Latter
c) Latte
d) Late

View Answer

Answer: b [Reason:] Later is an adjective. It is the comparative of late and means after some time. Latter refers to the second or second-mentioned of two people or things.

9. Which of these is a conjunction?
a) Weather
b) Peace
c) Piece
d) Whether

View Answer

Answer: d [Reason:] Weather is a noun meaning the state of the atmosphere at a place and time. Whether is a conjunction which means expressing a doubt or choice between alternatives.

10. Which of these means a piece of wood?
a) Wage
b) Wadge
c) Wedge
d) Wedje

View Answer

Answer: c [Reason:] Wage is a noun meaning a fixed regular payment for work. Wedge is a noun meaning a piece of wood or metal.

Professional Communication MCQ Set 3

1. The present infinitive is the base form of a verb.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The present infinitive is the base form of a verb. This is the form that we look up in a dictionary as be, go, build, etc..

2. Which of these is used to refer to something that happened before the moment of speaking.
a) Present infinitive
b) Perfect infinitive
c) Bare infinitive
d) Continuous infinitive

View Answer

Answer: b [Reason:] We must use perfect infinitive if we refer to something that happened or was expected to happen before now ( before the moment of speaking).

3. A modal verb is followed by a bare infinitive.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A modal verb is followed by a bare infinitive ( not a to- infinitive). For example : I felt that I could never go home again.

4. Fill in the blank.
I advised her _____ drink it.
a) don’t
b) not to
c) to not
d) to don’t

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : I advised her not to drink it. We put not and never in front of the to of a to- infinitive.

5. An infinitive clause may begin with a ?
a) present infinitive
b) perfect infinitive
c) past infinitive
d) bare infinitive

View Answer

Answer: d [Reason:] An infinitive clause may begin with a bare infinitive or a to- infinitive. The bare infinitive is more common.

6. Choose the correct statement.
a) He obtained passing marks.
b) He obtained pass marks.
c) He obtained passed marks.
d) He obtained passing mark.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : He obtained pass marks. Passing is the present participle form of pass which is to be used here.

7. Choose the correct statement.
a) Anil talks French well.
b) Anil chats French well.
c) Anil speaks French well.
d) Anil talk French well.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : Anil speaks French well. Talk is usually a conversation and two-sided whereas speak is one- sided and more polite.

8. Choose the correct statement.
a) The ship was drowned.
b) The ship drowned.
c) The ship sank.
d) The ship had sank.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : The ship sank. Drown is usually used for living creatures where sink is used for non- living objects.

9. Choose the correct statement.
a) It is they who has to leave this place.
b) It is they who have to leave this place.
c) It is them who has to leave this place.
d) It is them who have to leave this place.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : It is they who have to leave this place. Has is used for singular (he or she) whereas have is used for plural.

10. Fill in the blank.
Offerings made upon the ____
a) altar
b) alter
c) alltar
d) allter

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Offerings made upon the altar. Altar is a noun which means an elevated place for religious rites. Alter is a verb meaning to make different.

Professional Communication MCQ Set 4

1. The passive of an active tense is formed by inserting the verb ‘to be’ into the same tense as the active verb and adding the past participle of the active verb.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The passive of an active tense is formed by inserting the verb ‘to be’ into the same tense as the active verb and adding the past participle of the active verb.

2. Convert the following sentence in active voice to passive voice :
He is writing the book.
a) The book has been written by him.
b) The book is being written by him.
c) The book is written by him.
d) The book was written by him.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The book is being written by him. The passive of continuous tenses requires the present continuous form of “to be”.

3. Auxiliary + infinitive combinations are made passive by using a passive infinitive.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Auxiliary + infinitive combinations are made passive by using a passive infinitive. Example : Active : You must write this letter. Passive : This letter must be written by you.

4. Verbs of which of these do not form their passive with the passive infinitive?
a) Liking
b) Loving
c) Wanting
d) Advice

View Answer

Answer: d [Reason:] Verbs of liking/ loving/ wanting/ wishing etc + object + infinitive form their passive with the passive infinitive.

5. Verbs of which of these form their passive by using the passive form of the main verb.
a) Wanting
b) Wishing
c) Liking
d) Command

View Answer

Answer: d [Reason:] Verbs of advice, command etc + indirect object + infinitive form their passive by using the passive form of the main verb.

6. Convert the following active form to passive form :
I was determined to mortgage the car.
a) I was determined that the car should be mortgaged.
b) The car was determined to be mortgaged.
c) I was determined that car will be mortgaged.
d) I am determined that car will be mortgaged.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: I was determined that the car should be mortgaged. Agree/ be anxious/ arrange/ be determined/ determine/ decide + infinitive + object are usually expressed in the passive by that…should.

7. Which of these is not an use of the passive voice?
a) When we know about the doer of the action.
b) When the subject of the active verb would be people.
c) To avoid awkward or ungrammatical sentences.
d) When an active form would create problems for the speaker.

View Answer

Answer: a [Reason:] The passive voice has a lot of uses. Some of them are : When we don’t know about the doer of the action, when the subject of the active verb would be people, to avoid awkward or ungrammatical sentences, etc.

8. Which of these is not a part of speech?
a) Noun
b) Verb
c) Preposition
d) Object

View Answer

Answer: d [Reason:] There are eight parts of speech. They are : Noun, pronoun, verb, adverb, adjective, preposition, conjunction and interjection.

9. In the following sentence, replace the verb by a noun :
He fought bravely.
a) He put up a brave fight.
b) A fight was put up bravely.
c) A brave fight was put up.
d) A fight is put up bravely.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: He put up a brave fight. Here fought is a verb and fight is a noun. So there is interchange of part of speech.

10. In the following sentence, replace the adverb with a noun:
He watched the girl carefully.
a) He watched her with care.
b) He watched the girl with great care.
c) With care he watched her.
d) Care was taken while watching her.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: He watched the girl with great care. Here, carefully is an adverb and care is a noun.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Which of these is not a type of interview question?
a) Open
b) Closed
c) Probing
d) Musical

View Answer

Answer: d [Reason:] There are seven different types of interview questions. They are : open, closed, probing, reflective, loaded, hypothetical and leading questions.

2. Which of these questions asks the candidate to talk about something?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Probing questions
d) Loaded questions

View Answer

Answer: a [Reason:] An open question asks the candidate to talk about something. Its main purpose is to encourage the candidates to talk broadly about a topic or subject.

3. Which of these is an open question?
a) What are the advantages of a mixed economy?
b) When did you complete your graduation?
c) Do you know data processing?
d) What was your major subject in college?

View Answer

Answer: a [Reason:] An open question asks the candidate to talk about something. Its main purpose is to encourage the candidates to talk broadly about a topic or subject. For example : What are the advantages of a mixed economy?

4. Which of these questions expect specific information?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Probing questions
d) Reflective questions

View Answer

Answer: b [Reason:] Unlike open questions, closed questions limit the scope of the response by asking the candidates to provide specific information or facts.

5. Probing questions encourage the candidate to talk in greater depth.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Probing questions encourage the candidate to talk in greater depth about a topic or subject.

6. Which of these questions are asked for confirmation?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Reflective questions
d) Probing questions

View Answer

Answer: c [Reason:] Reflective questions are asked to confirm the statements given by the candidate. The purpose is to check that the interviewer understands what the candidate has said.

7. ______ questions assess the candidate’s response to a sensitive issue.
a) Closed
b) Probing
c) Loaded
d) Leading

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : Loaded questions assess the candidate’s response to a sensitive issue, subject or point.

8. A leading question is asked to obtain a desired response.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A leading question is asked to obtain a desired response. It leads the candidate to a particular answer.

9. Which of these is not an answering strategy?
a) Accuracy
b) Focus
c) Illogical thinking
d) Brevity

View Answer

Answer: c [Reason:] There are seven answering strategies. They are : attentiveness, accuracy, brevity, focus, clarity, positive attitude and logical thinking.

10. Which of these should be avoided in an interview?
a) Attentiveness
b) Accuracy
c) Negative attitudes
d) Clarity

View Answer

Answer: c [Reason:] The candidates’ answer should reflect a positive attitude. It is important to remain positive and answer even negative questions positively.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com