Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these words is not used in the bare infinitive?
a) to
b) that
c) is
d) are

View Answer

Answer: a [Reason:] The infinitive can broadly be classified into two types : Bare infinitive and split infinitive. There are certain verbs and expression where to is not used. These are called the bare infinitive.

2. To which infinitive does the following phrase belong?
‘To be done’
a) Perfect infinitive
b) Present infinitive
c) Perfect infinitive passive
d) Present infinitive passive

View Answer

Answer: d [Reason:] The phrase ‘to be done’ belongs to present infinitive passive. Example for perfect infinitive passive is ‘to have been done’ and for perfect infinitive is ‘to have done’.

3. Normally, no words are used between to and the verb. The only exception is the split infinitive.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Normally, no words are used between to and the verb. The only exception is the split infinitive. The other type is bare infinitive.

4. Choose the correct statement:
a) Because he failed, the school may cancel his admission.
b) Because he had failed, the school may cancel his admission.
c) Because he is failed, the school may cancel his admission.
d) Because he have failed, the school may cancel his admission.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: Because he had failed, the school may cancel his admission. When we refer to something that happened or was expected to happen before now, we use a perfect infinitive, not a present infinitive.

5. After which of these nouns, an infinitive can’t be used?
a) Failure
b) Ambition
c) Desire
d) Escape

View Answer

Answer: d [Reason:] The infinitive can also be used after certain nouns. These nouns include ability, ambition, demand, desire, effort, failure, promise, refusal, scheme, wish.

6. The infinitive can also be used with too/enough after certain adjective and adverbs.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The infinitive can also be used with too/enough after certain adjective and adverbs. For example: The spoon was too hot to touch.

7. Fill in the blank with bare infinitive:
He made me ____ my motorcycle.
a) to move
b) move
c) move to
d) moving

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: He made me move my motorcycle. Other examples of bare infinitive are: I could read it tomorrow, Live and let live.

8. For which of these cases do but/except not take the bare infinitive?
a) do + anything
b) do + nothing
c) do + everything
d) do + something

View Answer

Answer: d [Reason:] But and except take the bare infinitive when they follow do+ anything/ nothing/ everything. For example, Aahna does nothing but smile.

9. In which of these cases, the continuous infinitive is not used?
a) After auxiliary verbs
b) With certain verbs like appear, happen, seem.
c) After hope and promise.
d) At the beginning of a sentence.

View Answer

Answer: d [Reason:] The form of a continuous infinitive is to be + present participle. For example, My mother must be wondering what is wrong with me. Initial infinitive phrases are placed at the beginning of a sentence.

10. Which of these forms represent the perfect infinitive continuous?
a) to + have + past participle
b) to + have been + present participle
c) to be + present participle
d) to + present participle

View Answer

Answer: b [Reason:] The perfect infinitive continuous has the form of to + have been + present participle. For example, Pinki seems to have been studying in a haphazard fashion.

Professional Communication MCQ Set 2

1. Which of these relations is not indicated by prepositions ?
a) Place
b) Age
c) Time
d) Manner

View Answer

Answer: b [Reason:] Prepositions normally indicate nine relations. These are place, time, agency, manner, cause, possession, measure, contrast, inference.

2. In which of these options, the preposition is related with manner?
a) Fought among themselves
b) Came before time
c) Cut it with a knife
d) Fought with courage

View Answer

Answer: d [Reason:] The phrase in which the preposition is related with manner is: Fought with courage as it says the manner in which the action was done. In the phrase: Fought among themselves, the preposition is related with place; in came before time, it is related to time.

3. In the phrase, love for humanity, the preposition is related to possession.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false as it is related to cause and not to possession. An example of a phrase where the preposition is related to possession is ‘The girl with red dress’.

4. Fill in the blank: He lives ___ Bezonbagh ___ Nagpur.
a) in, at
b) at, in
c) at, on
d) on, at

View Answer

Answer: b [Reason:] In is used with name of countries and large towns. However, at is used for small towns and villages. So the statement will be, He lives at Bezonbagh in Nagpur.

5. Fill in: The cat sprang ___ me.
a) on
b) upon
c) in
d) at

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is: The cat sprang upon me. On is often used in speaking of things at rest and upon for things in motion. Example of on, the cat sat on the mat. In and at are used in speaking of things used. For example, he is in bed.

6. Choose the correct statement:
a) She walked till the end of the road.
b) She walked to the end of the road.
c) She walked at the end of the road.
d) She walked on the end of the road.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: She walked to the end of the road. Till is used for time and to is used for place. For example: She slept till the sun was overhead.

7. Fill in the blank: The factory began production _____ 22nd July.
a) since
b) from
c) by
d) at

View Answer

Answer: b [Reason:] From is used before a noun or phrase denoting some point of time, but, is used with the non-perfect tenses. Hence, the statement will be: The factory began production from 22nd July.

8. Choose the correct statement:
a) Kunal has been absent for five days.
b) Kunal has been absent since five days.
c) Kunal has been absent from five days.
d) Kunal has been absent till five days.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: Kunal has been absent for five days. Unlike since and from, for is used with a period of time.

9. Correct the incorrect statement:
I’ve got nobody to talk.
a) I’ve got nobody to talk to.
b) I’ve got nobody to talk with.
c) I’ve got nobody to talk from.
d) I’ve got nobody to talk into.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: I’ve got nobody to talk to. Don’t avoid an obvious preposition because you don’t want to end your sentence in a preposition. The rule is absurd and is often flouted.

10. ‘She compared me with her friend’- the statement is correct.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is incorrect. The correct statement is: She compared me to her friend. Compare to is used to note similarities between dissimilar things.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Whom are friendly letters not written to?
a) Relatives
b) Close friends
c) Family members
d) Manufacturers

View Answer

Answer: d [Reason:] Friendly letters are written to relatives and close friends. The language of these letters must be simple and friendly.

2. Friendly letters can contain many subjects.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Friendly letters can contain many subjects. The order and choice of these subjects would depend on the writer.

3. Which of these forms are not used to address people in friendly letters?
a) Dear
b) My dear
c) Respected
d) Dearest

View Answer

Answer: c [Reason:] The forms of address used in friendly letters are Dear, My dear, Dearest, etc. For example : Dear father or My dear Neha.

4. Which forms of courteous leave-taking are not used in friendly letters?
a) Yours affectionately
b) Yours truly
c) Yours sincerely
d) Your loving son

View Answer

Answer: b [Reason:] The forms of courteous leave-taking may be : Yours affectionately, Your loving son, Yours very sincerely, etc. Yours truly is used in formal letters.

5. Which of these are not prefixed with forms of courteous leave-taking in friendly letters?
a) With best wishes
b) With kind regards
c) With kindest regards
d) Your regards

View Answer

Answer: d [Reason:] Courteous leave-taking may be prefixed with : With best wishes, With kind regards, With kindest regards, etc..

6. Which of these phrases are used to start the main body of a friendly letter?
a) It was nice of you to…
b) All the best.
c) Please refer to your letter no…
d) We are pleased to place an order..

View Answer

Answer: a [Reason:] In case of friendly letters the following phrases are normally used to start the main body of the letter : I received your letter an hour ago, It was nice of you to.., I just learnt about.., etc.

7. Which of these phrases are used to end the main body?
a) Best wishes to all of you.
b) Thank you very much for your letter.
c) I received your letter today.
d) Thank you for your letter of 6th March.

View Answer

Answer: a [Reason:] A friendly letter’s main body may end with : Please give your parents my respectful regards, Best wishes to all of you, All the best.

8. A formal invitation should be written in third person.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A formal invitation should be written in third person. It should contain no heading or no salutation.

9. Where does the name of the writer come in a formal invitation?
a) Top right corner
b) Top left corner
c) Main body of the letter
d) Bottom right corner

View Answer

Answer: c [Reason:] A formal invitation should be written in third person. The name of the writer comes in the main body of the letter.

10. Where should the date be written in a formal invitation?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: c [Reason:] The address of the writer and the date should be written to the left, below the communication, that is, bottom left.

Professional Communication MCQ Set 4

1. A gerund is a form of verb which ends in -ing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. gerund is a form of verb which ends in -ing, and has the force of a noun or a verb. For example, “Eating is his pet hobby.”

2. The gerund is also called as :
a) Verb
b) Noun
c) Verb – noun
d) Adverb

View Answer

Answer: c [Reason:] In “Eating is his pet hobby.”, the word “eating” is used as the subject of a verb. Hence it does a work of a noun, and is called a verb-noun. So, the gerund is also called a verb-noun.

3. In which of these, the gerund is the subject of the verb?
a) Sleeping is his favourite pastime.
b) I love sleeping.
c) I like eating apples.
d) He loves accumulating wealth.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Sleeping is his favourite pastime. A gerund, like a noun, can be the subject of the verb, but like a verb, it also takes an object.

4. In which of these sentences, the gerund is the object of the verb?
a) I love eating apples.
b) Cleaning is his favourite pastime.
c) Eating is his hobby.
d) Ram was tired of walking.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : I love eating apples. A gerund, like a noun, can be the object of the verb, but like a verb, it also takes an object.

5. A gerund can be governed by a preposition.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A gerund, like a noun, can be governed by a preposition, but like a verb, it also takes an object. For example, “He loves accumulating wealth.”

6. The gerund is the same as :
a) Adverb
b) Pronoun
c) Adjective
d) Infinitive

View Answer

Answer: d [Reason:] The gerund and the infinitive are alike. They are both used as nouns, and yet retain the power that a verb has of governing the noun or pronoun in the objective case.

7. Which of these is used to form a compound gerund form?
a) Past participle
b) Present participle
c) Perfect participle
d) Participial adjective

View Answer

Answer: a [Reason:] Compound gerund forms are formed by placing a past participle after the gerunds of “have” and “be”. For example, We are tired after having walked so much.

8. The present participle is also called as :
a) Adverb- noun
b) Verbal noun
c) Verbal adjective
d) Verbal pronoun

View Answer

Answer: c [Reason:] The gerund has the force of a noun and a verb, it is a verbal noun. The present participle has the force of an adjective and a verb, it is called a verbal adjective.

9. A gerund can not be used as :
a) Subject of a noun
b) Object of the transitive verb
c) Object of a preposition
d) Absolutely

View Answer

Answer: a [Reason:] A gerund may be used as : Subject of a verb, as, “Wiving and hanging go by destiny.” It is also used as object of the transitive verb, object of a preposition and also absolutely.

10. Choose the correct statement :
a) We must prevent him playing.
b) We must prevent his playing.
c) We must prevent him for playing.
d) We must prevent his from playing.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : We must prevent his playing. We must use the gerund qualified by the possessive adjective and not the object of the verb.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Which of these is a type of informal communication?
a) Reports
b) Orders
c) Instructions
d) Grapevine

View Answer

Answer: d [Reason:] There exists in every organization an informal channel, often called the grapevine, that does not arise out of the organizational needs but is an integral part of the communication system.

2. Rumors spreading in any organization follow the grapevine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Rumors that are all time spreading in any organization follow the grapevine. It follows no setlines, nor any definite rules, etc.

3. Which of these is not a type of grapevine?
a) Gossip
b) Probability
c) Rope
d) Cluster

View Answer

Answer: c [Reason:] Grapevine is classified into four types. They are : single strand, gossip, probability and cluster.

4. Which of these is not a type of grapevine?
a) Double strand
b) Single strand
c) Gossip
d) Cluster

View Answer

Answer: a [Reason:] Grapevine is classified into four types. They are : single strand, gossip, probability and cluster. There is no such type as double strand.

5. Which of these involves the passing of information through a long line of people?
a) Cluster
b) Single strand
c) Gossip
d) Probability

View Answer

Answer: b [Reason:] The single strand involves the passing of information through a long line of people to the ultimate recipient.

6. Which of these grapevine chains is random?
a) Single strand
b) Cluster
c) Probability
d) Gossip

View Answer

Answer: c [Reason:] The probability chain is a random process in which one transmits the information to others in accordance with the laws of probability and it goes on.

7. Which of these is the most common type of grapevine?
a) Gossip chain
b) Single strand chain
c) Probability chain
d) Cluster chain

View Answer

Answer: d [Reason:] In the cluster chain, one tells selected people who may in turn relay the information to other selected individuals. This the most common type of informal communication.

8. The grapevine provides feedback to the management.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The grapevine provides feedback to the management. It enables them to know what the subordinates think about the organization.

9. Which of these is not a limitation of grapevine?
a) Distortion
b) Slow process
c) Incomplete information
d) Damaging swiftness

View Answer

Answer: b [Reason:] The grapevine has three major limitations : distortion, incomplete information and damaging swiftness. A grapevine spreads baseless or distorted news and the information is usually incomplete. The swiftness with which the grapevine transmits may even be damaging.

10. Which of these is not a type of effective listening?
a) Discriminative listening
b) Evaluative listening
c) Irritated listening
d) Appreciative listening

View Answer

Answer: c [Reason:] Effective listening is of four types. They are : discriminative listening, evaluative listening, appreciative listening and empathetic listening.

11. Which of these should be avoided for effective listening?
a) Patience
b) Politeness
c) Talking
d) Attentiveness

View Answer

Answer: c [Reason:] For effective listening, stop talking. Listen attentively and patiently. Put the speaker at ease and be polite.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com