Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Pronoun governing a Gerund should be put in possessive case.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Pronoun governing a Gerund should be put in possessive case. For example, “ Please forgive my being late.”

2. Adverbs must be placed next to the words they modify.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Adverbs must be placed next to the words they modify. For example, “ He had reached almost to the top when the rope broke.”

3. Which of these combinations destroy each other?
a) Positive + positive
b) Positive + negative
c) Negative + negative
d) Negative + positive

View Answer

Answer: c [Reason:] Two negatives destroy each other. They must never be used together unless we wish to make an affirmation.

4. Which of these should not be used for adverbs?
a) Nouns
b) Adjectives
c) Prepositions
d) Verbs

View Answer

Answer: b [Reason:] Adjectives can’t be used for adverbs. We should say, “ He came more quickly ( not quicker) than I expected.”

5. In which of these ly is not added?
a) First
b) Second
c) Third
d) Final

View Answer

Answer: a [Reason:] In an enumeration say first, secondly, thirdly. First, being itself an adverb, does not need the ly that is frequently added.

6. ______ must not be used with a Correlative.
a) Adjective
b) Noun
c) Adverb
d) Pronoun

View Answer

Answer: c [Reason:] An adverb of degree must not be used with a correlative, unless the usage is colloquial. For example, “ He is very weak.”

7. _____ should not be used instead of so.
a) On the contrary
b) That
c) But
d) However

View Answer

Answer: b [Reason:] That should not be used instead of so as an adverb. For example : I could reach only so (not that) far.

8. Choose the correct statement.
a) He bought two dozen mangoes.
b) He bought two dozens mangoes.
c) He bought two dozen mango.
d) He bought two dozens mango.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : He bought two dozen mangoes. The word dozen is singular here as it is a collective noun.

9. Choose the correct statement.
a) Who was it written by?
b) Who was it written?
c) By whom was it written?
d) By who was it written?

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : By whom was it written? Whom should be used to refer to the object of a verb or preposition.

10. Fill in the blank.
The policemen have committed _____ on innocent students.
a) access
b) accesses
c) excess
d) excesses

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : The policemen have committed excesses on innocent students. Excess is used as a noun or an adjective. When used as a noun, excess means something that is more than enough. Excesses shows extremity of excess.

Professional Communication MCQ Set 2

1. An essay could be short or long.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. An essay could be short or long. It could give personal opinions or information on a subject.

2. Which of these is not a characteristic of a good essay?
a) Brevity
b) Dignified style
c) Fakeness
d) Personal touch

View Answer

Answer: c [Reason:] A good essay must have five characteristics. They are : unity, order in line of thought, Brevity, dignified and literary style and the personal touch.

3. Which of these should be avoided in a good essay?
a) Slang
b) Dignified words
c) Brevity
d) Unity

View Answer

Answer: a [Reason:] A good essay must have a dignified and literary style. It cannot have slang, colloquial terms and free constructions.

4. Which of these is not a type of essay?
a) Narrative essay
b) Descriptive essay
c) Argumentative essay
d) Personal essay

View Answer

Answer: d [Reason:] Essays are of five types. They are : Narrative essays, descriptive essays, argumentative essays, reflective essays and expository essays.

5. Which of these essays narrate a story?
a) Narrative essays
b) Descriptive essays
c) Reflective essays
d) Argumentative essays

View Answer

Answer: a [Reason:] Narrative essays narrate a story or an event. The story or event could be real or imaginary, like an accident, a festival and so on.

6. Descriptive essays describe a place or a person.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Descriptive essays describe a place, person or a thing which may be real or imaginary.

7. In which of these essays, the writer arrives at a conclusion by logical reasoning?
a) Narrative essays
b) Descriptive essays
c) Reflective essays
d) Argumentative essays

View Answer

Answer: d [Reason:] Argumentative essays are argumentative in nature. The writer arrives at a conclusion by logical reasoning.

8. ________ essays consist of reflection of thoughts.
a) Narrative
b) Expository
c) Argumentative
d) Reflective

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : Reflective essays consist of reflection of thoughts on topics of abstract nature. These include habits, qualities, etc..

9. Which of these explains a subject?
a) Narrative essays
b) Expository essays
c) Argumentative essays
d) Reflective essays

View Answer

Answer: b [Reason:] Expository essays explain a subject. These subjects include institutions, industries, scientific topics, literary topics, etc.

10. Which of these essays is also known as explanatory essays.
a) Narrative essays
b) Descriptive essays
c) Expository essays
d) Argumentative essays

View Answer

Answer: c [Reason:] Expository essays are also known as explanatory essays. Expository essays explain a subject. These subjects include institutions, industries, scientific topics, literary topics, etc.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Precis writing is the art of presenting certain information.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Precis writing is the art of presenting certain information in a condensed form.

2. The Chambers Everyday Dictionary describes precis as _______
a) a summary
b) a presentation
c) a story
d) an incident

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : The Chambers Everyday Dictionary describes precis as an abstract or a summary.

3. A precis saves time.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The biggest advantage of a precis, however, is that it saves time. Most modern executives are constantly working against time.

4. A precis must use the ______ tense of verbs.
a) present
b) past
c) future
d) present continuous

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : A precis must use the past tense of verbs. A precis of crucial importance. It enables a person to compress large information without losing anything worthwhile.

5. A precis must always have a ______
a) subheading
b) heading
c) story
d) incident

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : A precis must always have a heading. The title must be the shortest possible and it must reflect the central idea of the passage.

6. A precis must be how long?
a) One-third of original passage
b) Two-third of original passage
c) Same as of original passage
d) One-fifth of original passage

View Answer

Answer: a [Reason:] A precis must be one-third the length of the original passage. It may sometimes be less than one-third if the original passage has indulged in too much circumlocution.

7. Which of these are not allowed in a precis?
a) Semicolon
b) Verbs
c) Heading
d) Abbreviations

View Answer

Answer: d [Reason:] Abbreviations are not allowed in a precis nor can the parameters of grammar be compromised. Adverbs and adjectives can be eliminated.

8. In a precis, conjunctions can be replaced by _______
a) Full stop
b) Semicolon
c) Apostrophe
d) Dash

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : In a precis, conjunctions can be replaced by semicolon. Adverbs and adjectives can be eliminated in order to reduce the length of the passage.

9. Which of these is called a percentage graph?
a) Bar graph
b) Table
c) Pie graph
d) Precis

View Answer

Answer: c [Reason:] A pie graph is also called a circle or percentage graph. It is hundred per cent graph. It is used to display data in terms of relative percentage.

10. Which of these contains symbols?
a) Pie graph
b) Pictorial graph
c) Precis
d) Bar graph

View Answer

Answer: b [Reason:] Pictorial graphs contain symbols. These symbols represent a single unit. These symbols should have some resemblance to the objects they denote.

Professional Communication MCQ Set 4

1. A paragraph gives expression to thoughts in any writing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A paragraph gives expression to thoughts in any writing. It has many features like length, unity, etc..

2. Which of these is not an important feature of a paragraph?
a) Length
b) Breadth
c) Unity
d) Coherence

View Answer

Answer: b [Reason:] A paragraph gives expression to thoughts in any writing. The important features of paragraph are its length, unity, coherence and emphasis.

3. A paragraph should contain short sentences.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A paragraph should contain short sentences. These are preferred.

4. An average length of sentence in a paragraph should be _____
a) 15 to 20 words
b) 25 to 30 words
c) 2 to 5 words
d) 5 to 10 words

View Answer

Answer: a [Reason:] An average length of sentence should be about 15 to 20 words. These should be a variety in sentence length. It is better to adopt a range from 3 to 30 words.

5. Which of these is not a feature of a paragraph?
a) Length
b) Unity
c) Incoherence
d) Correctness

View Answer

Answer: c [Reason:] A paragraph has six features. They are : length, unity, coherence, emphasis, courtesy and correctness. Oit of these the important ones are length, unity, coherence, emphasis.

6. Where should the main idea be put up in a paragraph?
a) In the beginning
b) In the middle
c) At the end
d) After the paragraph

View Answer

Answer: a [Reason:] The main idea should be put up front within a sentence. A writer must decide the emphasis accordingly. The writer should choose words precisely.

7. Which of these should be avoided in a paragraph?
a) Courtesy
b) Positive attitude
c) Discriminatory language
d) Politeness

View Answer

Answer: c [Reason:] A paragraph writer should be sincerely tactful, thoughtful and nondiscriminatory. Courteous communication wins hearts of the readers and the listeners.

8. Which of these is not a level of language?
a) Formal
b) Public
c) Informal
d) Substandard

View Answer

Answer: b [Reason:] There are three levels of language. They are : formal, informal and substandard (or non standard).

9. Which of these is not a level of language?
a) Formal writing
b) Informal writing
c) Substandard language
d) Formal speaking

View Answer

Answer: d [Reason:] The levels of language used are in writing. It is important to use the right level of language. The levels of language are : formal, informal and substandard.

10. Which of these is associated with academic pursuits?
a) Informal writing
b) Formal writing
c) Personal writing
d) Substandard writing

View Answer

Answer: b [Reason:] Formal writing is associated with academic pursuits and scholarly writings e.g. : thesis, research papers and articles, government agreements, legal documents.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Social letters include ______ letters
a) friendly
b) business
c) formal
d) order

View Answer

Answer: a [Reason:] Broadly, letters can be divided into two types. They are social letters and business letters. Social letters include friendly letters and invitation letters.

2. Which of these is not a type of letter?
a) Friendly
b) Business
c) Application
d) Musical

View Answer

Answer: d [Reason:] Specifically, letters can be divided into seven types. These include : friendly letters, business letters, application letters, letters of enquiry, adjustment letters, orders and complaint letters.

3. Which of these is not a part of a letter?
a) Date
b) Greeting
c) Photo
d) Signature

View Answer

Answer: c [Reason:] Any letter must have seven parts : The writer’s address, the date, the courteous greeting or salutation, the main contents of the letter, the courteous leave-taking, the signature and the information on the envelope.

4. The writer’s address is placed at the top left corner.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. The writer’s address is placed at the top right hand corner of the first page. The date should be placed just below it.

5. The salutation is placed at the extreme left hand of the first page.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The salutation is placed at the extreme left hand of the first page, just below the date.

6. Which of these is used as a form of greeting for business people?
a) Dear Nitin
b) Dear Father
c) Dear Sir
d) Dear Mr.Patel

View Answer

Answer: c [Reason:] To address business people, we use Dear Sir, Dear Gentleman, etc. We use names when we address friends or family members.

7. Which of the following statements is incorrect?
a) A letter must be written in one single paragraph.
b) A letter must be complete in all respects.
c) A letter must be written in legible handwriting.
d) A letter must be properly punctuated.

View Answer

Answer: a [Reason:] The incorrect statement is : A letter must be written in one single paragraph. A letter must be divided into paragraphs. A letter must be complete in all respects.

8. Which of these is an example of courteous leave taking?
a) Yours Sincerely
b) Yours sincerely,
c) Yours sincerely
d) Sincerely

View Answer

Answer: b [Reason:] Courteous leave taking is written below the last word of the letter, and to the right side of the page. It always ends with a comma. And only the first letter must be in capital letter.

9. Where should the signature of the writer be placed?
a) Above the courteous leave taking
b) Below the courteous leave taking
c) Next to the courteous leave taking
d) On the envelope

View Answer

Answer: b [Reason:] The signature or name of the writer must come below the courteous leave-taking. For example : Yours sincerely, Nitin Sharma

10. What is the information endorsed on the envelope?
a) Name
b) Address
c) Name and address
d) Name and date

View Answer

Answer: c [Reason:] The information endorsed on the envelope is the name and address of the receiver. The writer’s address is written inside, in the letter.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com