Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these is not an information based system?
a) MIS
b) DSS
c) SIS
d) SDS

View Answer

Answer: d [Reason:] In today’s dynamic environment, information is the lifeblood of business. Information based systems such as MIS, DSS and SIS all rest on the communication.

2. Which of these factors is not required for communication growth?
a) Growth in size of organisations
b) Negative atmosphere
c) Globalisation
d) Public relations

View Answer

Answer: b [Reason:] Communication growth requires eight factors. They are : growth in size of organisations, gloabalization, growth of trade unions, public relations, etc..

3. Which of these factors is not required for growth of communication?
a) Globalization
b) Public relations
c) Reduce in size of organizations
d) Technological advancements

View Answer

Answer: c [Reason:] The people working in any organization sending across directions and getting feedback will be possible only when communication lines are kept working effectively.

4. Every organization has a social responsibility.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Every organization has a social responsibility, specially towards the customers, government, suppliers and the public at large.

5. Which of these does not come under behavioural sciences?
a) Globalization
b) Psychology
c) Sociology
d) Transactional Analysis

View Answer

Answer: a [Reason:] Modern management is deeply influenced by exciting discoveries made in behavioural sciences like Psychology, Sociology, Transactional Analysis, etc.

6. Which of these element is not involved in the process of communication?
a) Pipe
b) Sender
c) Message
d) Channel

View Answer

Answer: a [Reason:] There are four elements in the process of communication. They are : sender, message , channel, receiver.

7. A sender is the person who transmits a message.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A sender is the person who transmits a message. A message could be verbal or non- verbal as appearance, body language, etc..

8. Which of these is the third element of communication?
a) Sender
b) Channel
c) Message
d) Receiver

View Answer

Answer: b [Reason:] Channel is the third element in the process of communication. A message may be sent via an electronic word processing system or through the printed work or other media.

9. For effective communication, which of these commandments should one not follow?
a) Objective of communication
b) Inadequate medium
c) Clarity
d) Adequate medium

View Answer

Answer: b [Reason:] In order to ensure effective communication, one must take care of the ten commandments. They are : objective of communication, clarity in the use of language, adequate medium, etc.

10. To make our communication effective, we should follow _____ C’s and _____ S’s.
a) seven, four
b) seven, three
c) six, four
d) six, three

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : To make our communication effective, we should follow seven C’s and four S’s .

11. Which of these does not come under the four S’s?
a) Simplicity
b) Strength
c) Sincerity
d) Shock

View Answer

Answer: d [Reason:] To make our communication effective, we should follow seven C’s and four S’s . The four S’s are : Shortness, simplicity, strength and sincerity.

Professional Communication MCQ Set 2

1. A successful manager should be a trained listener.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A successful manager or businessman should be a trained listener. He/she should adopt certain strategies for success.

2. Which of these should be avoided for effective listening?
a) Pre-listening analysis
b) Listening to structured talks
c) Team listening
d) Predicting

View Answer

Answer: d [Reason:] One should follow seven strategies for effective listening. They are : listening in conversational interaction, listening to structured talks, pre-listening analysis, not predicting, links between parts of the speech, team listening and listening and note taking.

3. In which of these does the listener pick up special features of the speech?
a) Listening in conversational interaction
b) Listening to structured talks
c) Predicting
d) Team listening

View Answer

Answer: a [Reason:] Listening in conversational interaction is an important listening strategy. One has to listen to the conversation and pick up the special features of the speaker’s presentation.

4. A well organised talk is a _______ talk.
a) short
b) long
c) random
d) structured

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : A well organised talk is a structured talk. It is an effectively prepared talk for a special purpose.

5. Which of these should be avoided in pre-listening analysis?
a) Mental discipline
b) Concentration
c) Prejudices
d) Patience

View Answer

Answer: c [Reason:] For pre-listening analysis, exercise mental discipline and concentrate seriously. Avoid prejudices against the speaker.

6. Predicting is the technique to forecast what the speaker will say.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Predicting is the technique to forecast what the speaker will say or place the idea before the audience.

7. In which of these, should the listener link different segments of the speech?
a) Listening to structured talks
b) Links between parts of the speech
c) Team listening
d) Predicting

View Answer

Answer: b [Reason:] A good listener must be able to establish relation between different parts of the speech. This is possible if listener is attentive and keeps his mind open.

8. Which of these is based of effective listening?
a) Note taking
b) Notice writing
c) Letter writing
d) Predicting

View Answer

Answer: a [Reason:] Note taking is based on effective listening. While note taking, listener has to concentrate on contents of the speech.

9. Which of these should be avoided while note taking?
a) Concentration
b) Evaluation
c) Listening
d) Using phrases

View Answer

Answer: b [Reason:] At the time of noting, the listener should try to understand the speech instead of evaluating. Also don’t try to anticipate what the speaker will say.

10. Which of these is not a type of text for reading ?
a) Reference material
b) Chats
c) Scientific text
d) Technical text

View Answer

Answer: b [Reason:] There are three different types of texts. They are : reference material, scientific text and technical text.

11. Which of these is not a deterrent to the listening process?
a) Lack of interest
b) Ego
c) Confidence
d) Fear

View Answer

Answer: c [Reason:] There are six deterrents to the listening process. They are : lack of interest, ego, preconception ideas, preoccupation, fear and the familiarity trap.

Professional Communication MCQ Set 3

1. A verb must agree with its subject.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A verb must agree with its subject in both number and person.

2. The use of possessive case should not be confined to which of these?
a) Name of living beings
b) Name of personified objects
c) A few stereotyped phrases
d) Nouns of space denoting a quality

View Answer

Answer: d [Reason:] The use of possessive case should be confined to : Name of living beings and personified objects, few stereotyped phrases and nouns of space and time denoting an amount.

3. Possessive case is also known as ?
a) Genitive case
b) Principal case
c) Qualifying case
d) Main case

View Answer

Answer: a [Reason:] The possessive case is also known as genitive case. For example, “A day’s rest, a month’s duration”, etc..

4. An article is used before which of these?
a) Common noun, plural number
b) Proper noun, singular number
c) Common noun, singular number
d) Proper noun, plural number

View Answer

Answer: c [Reason:] As a general rule, an article is used before a common noun, singular number; as, “Behave like a man”.

5. The subject of a sentence can be left without a verb.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. The subject of a sentence should not be left without a verb. It is incorrect to say, “He who has suffered most in the cause, let him speak.”

6. An ellipsis is a figure of _____
a) syntax
b) quality
c) amount
d) verb

View Answer

Answer: a [Reason:] An ellipsis is a figure of syntax in which a word or words are left out but implied.

7. A participle should never be left without ______
a) proper reason
b) proper agreement
c) proper purpose
d) proper adverb

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : A participle should never be left without proper agreement. It is incorrect to say, “ Sitting on the gate, a scorpion stung him”. It is correct to say, “ Sitting on the gate, he was stung by a scorpion”.

8. Choose the correct statement.
a) One must keep one’s words.
b) One must keep one’s word.
c) One must keep ones words.
d) One must keep ones word.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : One must keep one’s word. The word one’s should be followed by a singular word.

9. Choose the correct statement.
a) Meena has lost a ten rupees note.
b) Meena has lost a ten rupees notes.
c) Meena has lost a ten rupee note.
d) Meena has lost a ten rupee notes.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : Meena has lost a ten rupee note. Here, a ten rupee note is singular and we will use rupee instead of rupees.

10. Fill in the blank.
Everybody _____ Shyam were present.
a) except
b) accept
c) expect
d) acceppt

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Everybody except Shyam were present. The word except means “ not including” or “other than”.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these is not a medium for e-mail?
a) Intranet
b) Internet
c) Extranet
d) Paper

View Answer

Answer: d [Reason:] E-mail and websites are transmitted through Intranet, Internet and extranet. Everything has gone electronic way.

2. Which of these defined the internet?
a) The Federal Networking Council
b) The Federal Network Council
c) The Federal Networking Committee
d) The Federal Network Committee

View Answer

Answer: a [Reason:] The Federal Networking Council in 1995 passes a unanimous resolution to define internet. Internet refers to a global information system.

3. Intranet is a company’s internal web.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.

4. Extranet is a web within a web.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Extranet is a web within a web. Extranet is a collaborative network which uses internet protocols for business purposes.

5. Which of these is not used by intranet?
a) TCP
b) BSNL
c) IP
d) HTTP

View Answer

Answer: b [Reason:] Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.

6. Which of these is the easiest way of communication ?
a) E-mail
b) Telephone
c) Fax
d) Letter

View Answer

Answer: a [Reason:] Billions of E-mail messages are sent throughout the world today. It is the cheapest and convenient than any other forms of communication like telephone or fax.

7. What does the following emotion display?

a) Confused face
b) Laughing face
c) Shocked face
d) Amazed face

View Answer

Answer: b [Reason:] In an email we use smileys or emotions for display of attitudes. For instance, represents a laughing face.

8. What does the following emotion display?
:-O
a) Confused face
b) Laughing face
c) Amazed face
d) Sad face

View Answer

Answer: c [Reason:] In an email we use smileys or emotions for display of attitudes. For instance, represents a shocked or amazed face.

9. Which of these do not provide free E-mail?
a) Hotmail
b) Rediff
c) WhatsApp
d) Yahoo

View Answer

Answer: c [Reason:] Many companies worldwide provide free E-mail through internet. Hotmail, Rediff, BSNL, Yahoo are the companies to name a few. Whatsapp is a social media app which doesn’t provide E-mail feature.

10. Which of these should be avoided in an E-mail?
a) Wrong E-mail address
b) Subject line
c) Smileys
d) Re-reading

View Answer

Answer: a [Reason:] For writing successful E-mail messages, precautions should be taken. There should be use of correct E-mail address.

Professional Communication MCQ Set 5

1. When we are trying to show what someone is like, we use compared to.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. When we are trying to show what someone or something is like, we use compare to.

2. When we draw attention to the similarities between two things, we use compared with.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. When we draw attention to the similarities or differences between two things, we use compared with.

3. The committee members ______ to the proposal.
a) ascented
b) assented
c) accented
d) acsented

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The committee members assented to the proposal. Assent means approval or agreement.

4. Which of these means “bundle of cotton”?
a) Bail
b) Bael
c) Bale
d) Beal

View Answer

Answer: c [Reason:] Bale means “bundle of cotton” whereas bail means the “temporary release of an accused person awaiting trial”.

5. _____ were breached during the Hitler’s regime.
a) Canons
b) Canon
c) Cannon
d) Cannons

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Canons were breached during the Hitler’s regime. Canon means a general law, rule, principle, or criterion by which something is judged.

6. Choose the correct statement.
a) Teacher cited many examples to prove his point.
b) Teacher sited many examples to prove his point.
c) Teacher citied many examples to prove his point.
d) Teacher citted many examples to prove his point.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Teacher cited many examples to prove his point. Cite means refer to (a passage, book, or author) as evidence for or justification of an argument or statement.

7. Personal assistant is a ______ of minister.
a) confidence
b) confident
c) confidential
d) confidant

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : Personal assistant is a confidant of minister. Confidant means a person with whom one shares a secret or private matter.

8. Choose the correct statement.
a) My friend has several dependents.
b) My friend has several dependants.
c) My friend has several dependaents.
d) My friend has several depandents.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : My friend has several dependants. Dependant means a person who relies on another, especially a family member, for financial support.

9. Choose the correct statement.
a) John and Mark fought a duel.
b) John and Mark fought a dual.
c) John and Mark fought a duet.
d) John and Mark fought a daul.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : John and Mark fought a duel. Duel means a prearranged contest with deadly weapons between two people in order to settle a point of honour.

10. Ambassadors have _____ manners.
a) urban
b) urbane
c) urben
d) urbaen

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Ambassadors have urbane manners. Urbane is an adjective which means courteous and refined.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com