Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. A clause contains a subject and a predicate of its own.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A clause is a group of words which forms part of a sentence, and contains a subject and a predicate of its own.

2. What is the part of the sentence which denotes the person or thing about which something is said?
a) Predicate
b) Subject
c) Phrase
d) Clause

View Answer

Answer: b [Reason:] The part of the sentence which denotes the person or thing about which something is said, is called the subject of the sentence. For example, Mili sings a song. Here, Mili is the subject.

3. Pick out the clause in the following sentence:
Neha played when evening came.
a) Neha played
b) Played when evening
c) When evening came
d) Evening came

View Answer

Answer: c [Reason:] In the sentence, the group of words ‘when evening came’ make some sense, but it doesn’t make complete sense. It however, has a subject (evening) and predicate (came when) of its own. Such a group of words is called a clause.

4. Pick out the phrase in the sentence:
Monica played at sunset.
a) Monica
b) Monica played
c) Played at sunset
d) At sunset

View Answer

Answer: d [Reason:] The phrase in the sentence is ‘at sunset ‘. The group of words ‘at sunset ‘ makes some sense but does not make complete sense. Such a group of words is called a phrase.

5. Which of these is not a type of sentence?
a) Simple
b) Continuous
c) Compound
d) Complex

View Answer

Answer: b [Reason:] Sentences can be broadly classified into three types. They are : Simple sentences, Compound sentences and Complex sentences.

6. A sentence with only one clause is called a compound sentence.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. A sentence with only one clause is called a simple sentence. For example, Aahna broke her hand. A sentence with two or more independent clauses is called a compound sentence.

7. What is a sentence with one principal clause and one or more subordinate clauses called?
a) Compound sentence
b) Complex sentence
c) Simple sentence
d) Principal sentence

View Answer

Answer: b [Reason:] A sentence with one principal clause and one or more subordinate clauses is called a complex sentence. For example: Pinki found the purse that I had lost. The principal clause is- Pinki found the purse and the subordinate clause is – that I had lost.

8. Which of these is not a type of subordinate clause?
a) Adverb
b) Verb
c) Adjective
d) Noun

View Answer

Answer: b [Reason:] The subordinate clause can be divided into three types. They are : Adverb clause, Adjective clause and Noun Clause.

9. Fill in the blank with an adjective clause :
The cricket bat ___________ is mine.
a) with a broken handle
b) which has a broken handle
c) and a broken handle
d) with a broke handle

View Answer

Answer: b [Reason:] The group of words ‘which has a broken handle’ describes the cricket bat and does the work of an adjective. It contains a subject and predicate of its own. It is, therefore, an adjective clause.

10. Choose the correct statement:
a) I’ll write a letter when I will reach Mumbai.
b) I’ll write a letter when I reach Mumbai.
c) I’ll write a letter as I reach Mumbai.
d) I’ll write a letter when I shall reach Mumbai.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : I’ll write a letter when I reach Mumbai. When we refer to the future in an adverbial clause of time, we normally use the simple present tense ( not will or shall).

Professional Communication MCQ Set 2

1. A conjunction is a word which merely joins together sentences and words.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A conjunction is a word which merely joins together sentences and words. They are also known as sentence connectives.

2. Coordinating clauses are clauses of ______ rank.
a) equal
b) unequal
c) different
d) varied

View Answer

Answer: a [Reason:] Conjunctions can broadly be classified into two types. They are : Co-ordinating conjunctions and subordinating conjunctions. Coordinating clauses are clauses of equal rank.

3. Which of these is not a coordinating conjunction?
a) Cumulative
b) Adversative
c) Possessive
d) Alternative

View Answer

Answer: c [Reason:] Co-ordinating conjunctions can be classified into four types. They are : Cumulative, adversative, alternative and illative.

4. Which of these is not a type of subordinating conjunction?
a) Result
b) Time
c) Cause
d) Age

View Answer

Answer: d [Reason:] Subordinating conjunctions can be classified into seven types. They are : time, cause, purpose, result, condition, concession and comparison.

5. Which of these words is not an example of subordinating conjunction related to time?
a) Before
b) Till
c) Because
d) Since

View Answer

Answer: c [Reason:] Subordinating conjunctions which are related to time are indicated by words like before, till, since. For example, “She reached here after he had left.”

6. Choose the correct statement:
a) He wants to win. But he doesn’t have the skills to do so.
b) He wants to win, but he doesn’t have the skills to do so.
c) He wants to win and he doesn’t have the skills to do so.
d) He wants to win as he doesn’t have the skills to do so.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : He wants to win, but he doesn’t have the skills to do so. We don’t place the coordinating conjunctions and, or and but at the beginning of the sentence.

7. Choose the correct statement :
a) Either the action was just or unjust.
b) The action was either just or unjust.
c) The action was just or unjust.
d) The action was just or the action was unjust.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The action was either just or unjust. In correlative conjunctions, each member of the pair should be placed before the same part of the speech.

8. Fill in the blank :
The man was looking for a _________ girl.
a) smart and beautiful
b) smart beautiful
c) smart or beautiful
d) smart but beautiful

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The man was looking for a smart beautiful girl. Two adjectives used before a noun are linked with and only if the belong to the same class.

9. Choose the correct statement :
a) These men are poor hence they are weak.
b) These men are poor and so they are weak.
c) These men are poor because they are weak.
d) These men are poor since they are weak.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : These men are poor and so they are weak. Hence is an adverb, not a conjunction. It can’t be used to link clauses.

10. Fill in the blank :
My son, _____ is only ten, has started playing rugby.
a) which
b) that
c) who
d) whom

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : son, who is only ten, has started playing rugby. A relative class which tells us which person the speaker is talking about can begin with who or what, but if a relative clause simply adds a comment, it can’t begin with that.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Which of these is not a part of a proposal?
a) First page
b) Outline
c) Complaint
d) Contents

View Answer

Answer: c [Reason:] The contents of proposals vary according to their length. There are twelve parts in a proposal like title and first page, outline, proforma, contents, introduction, etc.

2. Which of these does the title and first page not include?
a) Brief information of the proposal
b) Name of the institution
c) Nationality of the person submitting the proposal
d) Name of the person submitting the proposal

View Answer

Answer: c [Reason:] The title and first page includes the title of the proposal, a brief information of the proposal, name of the institution, name of the person to whom the proposal is submitted and the name of the person submitting the proposal.

3. Main features of the proposal are outlined in an abstract form.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Outline is a brief sketch of the proposal. Main features of the proposal are outlined in an abstract form.

4. Which of these is the most important part of the proposal?
a) Title and first page
b) Abstract
c) Contents
d) Experience

View Answer

Answer: b [Reason:] The abstract is an executive summary seeking to gain a quick overview. It speaks for the entire proposal and is the most important part of the proposal.

5. Where is the proforma placed in a proposal?
a) After title
b) After contents
c) After introduction
d) After outline

View Answer

Answer: d [Reason:] The proforma should be prepared carefully and inserted after the abstract. It is useful for both the parties.

6. Which of these is a must for long proposals?
a) Proforma
b) Contents
c) Outline
d) Personnel

View Answer

Answer: b [Reason:] The content page outlines the contents of the proposal. It shows a list of matters, tables, figures and charts. It is a must for long proposals.

7. Which of these mentions the objectives of the proposal?
a) Introduction
b) Contents
c) Purpose of the proposal
d) Scope of the proposal

View Answer

Answer: c [Reason:] The purpose of the proposal mention clearly the objectives of the proposal. It should be made clear to the authorities that you understand the problem.

8. Which of these parts contain the background information?
a) Personnels
b) Introduction
c) Scope of the proposal
d) Experience

View Answer

Answer: d [Reason:] The proposal should contain background information about the person or institution submitting the proposal. Experience counts.

9. Which of these are attached at the end?
a) Infrastructure
b) Budget estimate
c) Appendices
d) Experience

View Answer

Answer: c [Reason:] Additional bulk may be attached at the end. These are also known as appendices. Appendices are usually in the form of charts or graphs.

10. Which of these parts talk about the facilities needed?
a) Budget estimate
b) Infrastructure
c) Subsidiary matter
d) Scope of the personnel

View Answer

Answer: b [Reason:] The equipments and facilities are needed for completion of projects. The institution should be equipped with necessary infrastructure.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Indirect speech is when one quotes the exact words spoken by a speaker.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Direct speech is when one quotes the exact words spoken by a speaker. For example, Neha said “I am very tired now.”

2. Indirect speech is also called as :
a) Reported speech
b) Quoted speech
c) Simple speech
d) Principal speech

View Answer

Answer: a [Reason:] Indirect speech is also called reported speech. Indirect speech is when one reports what the speaker said without quoting his exact words.

3. While converting direct speech to indirect, simple present becomes a simple past.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. While converting direct speech to indirect, simple present becomes a simple past.

4. Convert the following direct speech to indirect :
She said, “My mother is cooking food.”
a) She said that her mother was cooking food.
b) She said that my mother was cooking food.
c) She said that her mother is cooking food.
d) She said that my mother is cooking food.

View Answer

Answer: a [Reason:] While converting direct speech to indirect, present continuous becomes a past continuous. The above statement is an example for the same. So the correct statement is: She said that her mother was cooking food.

5. Change the speech for the following statement :
She said, “The man died in the afternoon.”
a) She said the man died in the afternoon.
b) She said that the man had died in the afternoon.
c) She had said the man died in the afternoon.
d) She said the man was dead in the afternoon.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : She said that the man had died in the afternoon. As a rule, the simple past in the direct becomes the past perfect in the indirect.

6. Convert the following statement in direct speech to indirect :
He said to me, “I don’t believe you.”
a) He said he didn’t believe me.
b) He said I don’t believe you.
c) He said he don’t believe me.
d) He said I didn’t believe you.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : He said he didn’t believe me. The pronouns of the direct speech are changed in such a manner that their relationship with the reporter and the hearer, is indicated.

7. Change the speech in the following sentence :
She says, “I am happy to be here this evening.”
a) She said she was happy to be there that evening.
b) She said she is happy to be there that evening.
c) She said she is happy to be there that evening.
d) She said she was happy to be there this evening.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : She said she was happy to be there that evening. Words expressing nearness in time or place are changed into words expressing distance.

8. Change the direct speech to indirect :
He said to me, “Where is Neha?”
a) He asked me where is Neha.
b) He asked me where was Neha.
c) He asked me where Neha is.
d) He said where was Neha.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : He asked me where was Neha. We use verbs like ‘asked’, ‘inquired’, etc., while reporting questions in indirect speech.

9. Convert the following direct speech to indirect :
Vineet said to Nitin, “ Go away.”
a) Vineet ordered Nitin to go away.
b) Vineet said Nitin to go away.
c) Vineet ordered Nitin go away.
d) Vineet said to Nitin go away.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Vineet ordered Nitin to go away. The indirect speech is introduced by a verb which expresses a command or a request while reporting commands or requests.

10. Convert the following direct speech to indirect:
She said, “Alas ! I have failed.”
a) She exclaimed sadly that she failed.
b) She exclaimed sadly that she had failed.
c) She exclaimed sadly that I failed.
d) She exclaimed that she failed.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : She exclaimed sadly that she had failed. In reporting exclamations and wishes the indirect speech is introduced by a verb which expresses exclamation or wish.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Culture is centered around the place of worship.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Culture is a rather loose term. To a religious man, culture is centered entirely around the place of worship.

2. Around which of these is culture not centered for a modern man?
a) Organisation
b) Club
c) Temple
d) Society

View Answer

Answer: c [Reason:] To a religious man, culture is centered entirely around the place of worship. To a modern man it may be centered around the club, organisation, society or group.

3. Any group must advance strength through _____
a) debate
b) unity
c) speech
d) dyadic communication

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Any group must advance strength through unity and not have the ugliness of a collective, where a vague illusion of a collective throttles individual freedom.

4. An organisation must give _____ to an individual.
a) freedom
b) work load
c) punishment
d) limitation

View Answer

Answer: a [Reason:] An organisation must enhance individual joy and freedom; it must not reduce them. A collective must have least possible amount of rules.

5. Clubs are recreational institutions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Clubs are recreational institutions. Members must use them for recreation and let others use them for their recreation.

6. Which of these should be avoided in a club?
a) Basic courtesies
b) Club timings
c) Dress code
d) Rude behavior

View Answer

Answer: d [Reason:] Members must show basic courtesies while they are in the club. They must adhere to the club timings and its dress code. Children must be left at home in case they are not allowed.

7. Language in the club must enhance ______
a) debates
b) fights
c) harmony
d) disagreement

View Answer

Answer: c [Reason:] Language in the club must enhance harmony. In the case of clubs meant for cultural activities or games, it is better to participate in them.

8. Which of these should be avoided in a cultural event?
a) Joy
b) Culture
c) Relaxation
d) Personal envy

View Answer

Answer: d [Reason:] Our words and actions must spread harmony and joy. The intention should be one of accommodation and genuine caring instead of personal envy and resentment.

9. Which of these must not be used while addressing a woman?
a) Mrs. Verma
b) Miss Sharma
c) Miss
d) Bhabhiji

View Answer

Answer: d [Reason:] A man should make sure that a woman is comfortable. It is better to call her “Mrs. Verma” or “Miss Sharma” instead of “Bhabhiji” or “Bahenji”.

10. Which of these must be avoided when with a woman?
a) Non standard words
b) Asking her for a drink
c) Getting her a seat
d) Praising her

View Answer

Answer: a [Reason:] When with a woman, only standard words must be used. Avoid slang, non standard words, jargon, abbreviations, words with vaguely understood meaning, etc..

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com