Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these is not a barrier to listening?
a) Physical barrier
b) Cultural barrier
c) Linguistic barrier
d) Written barrier

View Answer

Answer: d [Reason:] There are six barriers to listening. They are : physical, physiological, linguistic, cultural barriers, speech decoding and oral discourse analysis.

2. Which is the main barrier to listening?
a) Physical barrier
b) Linguistic barrier
c) Cultural barrier
d) Physiological barrier

View Answer

Answer: a [Reason:] Physical barrier is the main barrier to listening. These are caused by noise, physical distractions. Noise is the biggest physical hurdle in listening.

3. Which of these is not a physiological barrier?
a) Fear
b) Different perception
c) Gel effect
d) Halo effect

View Answer

Answer: c [Reason:] There are nine physiological barriers. They are : fear, different perception, misunderstanding, halo effect, inattentiveness, emotions, abstracting, drawing hasty conclusions and polarisation.

4. Which of these is based on faith?
a) Fear
b) Halo effect
c) Emotions
d) Different perception

View Answer

Answer: b [Reason:] Halo effect is based on faith, i.e., trust or distrust of the listener on the speaker. If the listener feels the speaker tells truth whatever he says is correct.

5. When people take extreme positions what is it called?
a) Fear
b) Halo effect
c) Emotions
d) Polarisation

View Answer

Answer: d [Reason:] Some people take extreme position or stand on some issues and do not want to compromise or understand the other side. This is called polarization.

6. Which of these occur because of difference in language?
a) Physical barriers
b) Linguistic barriers
c) Cultural barriers
d) Speech decoding

View Answer

Answer: b [Reason:] Linguistic barriers occur when the people speak different languages. They have different mother tongues. This creates problems.

7. Barriers which are caused because of different meanings of a word to different people is called ________
a) different perception
b) semantic distortions
c) physical barriers
d) cultural barriers

View Answer

Answer: b [Reason:] Semantic distortions is one of the barriers in listening. The words often means different things to different people which is a distortion of non deliberate nature.

8. Which of these barriers occur when people belong to different religious backgrounds?
a) Physical barriers
b) Linguistic barriers
c) Cultural barriers
d) Speech decoding

View Answer

Answer: c [Reason:] Cultural barriers occur when the speaker and listener are from different cultural background or religious background.

9. Who among these bow down to greet?
a) Japanese
b) Americans
c) Indians
d) French

View Answer

Answer: a [Reason:] The Japanese bow down to greet, Westerners and Americans have gentle kiss on the cheeks of each other. One should avoid offending the people from other cultures.

10. Which of these is not a step in speech decoding?
a) Listening
b) Writing
c) Translating
d) Understanding

View Answer

Answer: b [Reason:] There are three steps in speech decoding. They are : listening of speech, translation and understanding by the listener.

11. Oral discourse means to speak authoritatively about a topic.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Oral discourse means to speak authoritatively about a topic. A listener has to make analysis of the spoken communication.

Professional Communication MCQ Set 2

1. Business letters should be concise.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Business letters should be precise and concise. Businessmen are extremely short of time.

2. Which of these must be avoided in business letters?
a) Polite words
b) Formal words
c) Abbreviations
d) Clear details

View Answer

Answer: c [Reason:] Words which are non-standard or usage of slang must be avoided. Abbreviations constitutes non- standard usage. For example, use advertisement instead of advt.

3. The mode of payment must be stated in business letters.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The mode of payment must be stated in business letters. Also, the way the goods need to be transported has to be mentioned.

4. Which of these must not be mentioned in a business letter?
a) Information of the quality of the order
b) Information of the quality of the order
c) The mode of payment
d) With regards

View Answer

Answer: d [Reason:] A business letter must have clear details of articles required, giving precise information of the quality and quantity you wish to order. Also, the mode of payment has to be mentioned.

5. Where should the name of the firm be mentioned?
a) Right of the page
b) Below the address of the writer
c) Above the address of the writer
d) On the last page of the letter

View Answer

Answer: b [Reason:] The name of the firm or businessman to whom the letter is addressed should be written on the first page of the letter to the left of the page, just below the address of the writer.

6. Which of these is not a mode of address for any letter?
a) To a tradesman
b) To a child
c) To a firm
d) To professional men

View Answer

Answer: b [Reason:] The modes of address vary depending on the person to whom the letter has been addressed : to a tradesman, to a firm or to professional men.

7. Which of these is not used to conclude a business letter?
a) Yours faithfully
b) Yours truly
c) Yours sincerely
d) With kind regards

View Answer

Answer: c [Reason:] Always begin a business letter with “Dear Sir” and conclude with “Yours faithfully”, “Yours truly”, etc.. but not “Yours sincerely”.

8. Which of these should not be present in a business letter?
a) The name of firm or businessman
b) The date
c) Business jagron
d) Courteous leave-taking

View Answer

Answer: c [Reason:] A business letter should be free of business or technical jagron or stereotyped expressions which convey nothing.

9. The space to be left from the top is ___
a) 5 cms
b) 2.5 cms
c) 4 cms
d) 2 cms

View Answer

Answer: a [Reason:] There is a need to place the letter on the sheet as per accepted norms. The space left in a letter is 5 cms at the top and at the bottom and 2.5 cms on the sides.

10. Where are the details of enclosures mentioned?
a) Beginning of the letter
b) Below the signature column
c) Right-hand side of the letter
d) Main body of the letter

View Answer

Answer: b [Reason:] The detail of enclosures is placed below the signature column. They are aligned with the left-hand side of the letter.

Professional Communication MCQ Set 3

1. A letter of application should have the same form as a business letter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A letter of application should have the same form as a business letter. They are of two types.

2. Which of these letters are in response to an advertisement?
a) Solicited letters
b) Unsolicited letters
c) Letters of enquiry
d) Letters of complaint

View Answer

Answer: a [Reason:] Letters of application are of two types : Solicited and unsolicited. Solicited letters are in response to an advertisement and unsolicited are written of one’s own accord.

3. Which of these letters of application must include a statement of the writer’s age?
a) For complain
b) For employment
c) For enquiry
d) For adjustment

View Answer

Answer: b [Reason:] A letter of application for employment must include a statement of the writer’s age, education and experience.

4. Solicited letters of application are written of one’s own accord.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Unsolicited letters of application are written of one’s own accord. Solicited letters of application are in response to an advertisement.

5. Resume is called curriculum vitae in ________
a) India
b) France
c) North America
d) South America

View Answer

Answer: c [Reason:] Resume is called curriculum vitae in North America but the two have very different formats in the modern day world of job applications.

6. Which of these must not be mentioned in your CV?
a) Out of turn promotions
b) Special recognitions
c) How you helped your previous employer
d) Salary you are looking for

View Answer

Answer: d [Reason:] You must not write about the problems or diseases that surround you. You must never belittle your previous boss or company.

7. Which of these details should not be mentioned in your resume?
a) Age
b) Telephone number
c) Health
d) Nationality

View Answer

Answer: b [Reason:] A resume generally consists of details such as : Age, health, martial status, nationality, education, experience and references.

8. Where is the name and address mentioned in a Job- Description CV?
a) Top right corner
b) Top left corner
c) Bottom right corner
d) Bottom left corner

View Answer

Answer: b [Reason:] The name and address of the specimen along with the date is mentioned in the top left corner of the job description CV. The date is mentioned below the name and address.

9. Which of these is not mentioned in a skills profile?
a) Career aim
b) Academic achievements
c) Interests
d) Employment

View Answer

Answer: b [Reason:] A skills profile is different from a job description CV. You can highlight your skills here. You can mention details like career aim, employment, experience, sales, etc..

10. Which of these is mentioned in a bio- data?
a) Career aim
b) Interests
c) Telephone number
d) Date

View Answer

Answer: c [Reason:] A bio-data consists of details like name, address, telephone number, marital status, academic achievements, extracurricular activities, professional experience and reference.

Professional Communication MCQ Set 4

1. Which of these is used to indicate the omission of a word?
a) Colon
b) Semicolon
c) Comma
d) Apostrophe

View Answer

Answer: c [Reason:] The comma is used to indicate the omission of a word, especially a verb; as, “Her first album sold only 2000 copies but her second 2,000,000 ”

2. Which of these is used before co-ordinative conjunctions?
a) Comma
b) Full stop
c) Colon
d) Dash

View Answer

Answer: a [Reason:] The comma is used before certain co-ordinative conjunctions; as “To think thus is not intellectual, but stupidity.”

3. The comma is used before a participial phrase.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The comma is used before and after a participial phrase. For example, “Alexander, having conquered India, wished to return home.”

4. Which of these is used to explain a preceding statement?
a) Comma
b) Hyphen
c) Semicolon
d) Colon

View Answer

Answer: d [Reason:] The colon is used to explain a preceding statement; as “ A teacher has to perform a role : he must impart information. “

5. Which of these is used to indicate the end of a question tag?
a) Full stop
b) Question mark
c) Exclamatory mark
d) Colon

View Answer

Answer: b [Reason:] The question mark is used to indicate the end of polite questions and question tags; as, “ He has won, hasn’t he?”

6. Which of these is used to convey a sudden change or abrupt end of a thought?
a) Comma
b) Colon
c) Dash
d) Hyphen

View Answer

Answer: c [Reason:] The dash is used to convey a sudden change or abrupt end of a thought. For example, “ If he had worked hard – but why cry over spilt milk. “

7. The hyphen is a longer line than the dash.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. The hyphen is a shorter line than the dash. It is used to connect parts of a compound or complex work. For example: pro-active, lion-hearted.

8. Which of these is used in the case of titles of books?
a) Brackets
b) Capital Letters
c) Apostrophe
d) Parenthesis

View Answer

Answer: b [Reason:] Capital letters are used in the case of titles of books, reports and articles. The first letter is capitalised. It is also used in the names of days and months.

9. Choose the correct statement:
a) The industrial age saw a rise in the use of machinery.
b) The Industrial age saw a rise in the use of machinery.
c) The Industrial Age saw a rise in the use of machinery.
d) The industrial Age saw a rise in the use of machinery.

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : The Industrial Age saw a rise in the use of machinery. We capitalise important events and historic periods.

10. Choose the correct statement :
a) God, the supreme creator and the supreme being is our only hope.
b) God, the Supreme Creator and the Supreme Being is our only hope.
c) God, the Supreme creator and the Supreme being is our only hope.
d) God, the supreme Creator and the supreme Being is our only hope.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : God, the Supreme Creator and the Supreme Being is our only hope. We use capital words referring to the Deity.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Which of these is an example of adversative co-ordinating conjunction?
a) He didn’t raise his hand and he didn’t raise his voice.
b) She was pretty, but she was dumb.
c) Hurry up, else you will lose.
d) You must have not studied hard, for the paper was easy.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : She was pretty, but she was dumb. The adversative co-ordinating conjunction represents contrast.

2. Which of these is not an example of subordinating conjunction related to cause?
a) Because
b) Since
c) As
d) Unless

View Answer

Answer: d [Reason:] Cause is indicated by words like because, since and as. For example, Please do as I told you.

3. A sentence may be joined by two clauses.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. The clauses may be joined by such connectors as and, but, that, when etc. For example, The water is cold and tasty.

4. Which of these words is not used to join the dependent clause with the main clause?
a) Who
b) When
c) For
d) But

View Answer

Answer: d [Reason:] The dependent clause can be joined with the main clause by using words like who, when and for. But is used to join independent clauses.

5. Which of these words are not used by independent clauses?
a) Nor
b) Still
c) And
d) For

View Answer

Answer: d [Reason:] Independent clauses use the words and, but, or, nor, still and however. For example, “He wanted to go in the car, but it was unserviceable. For is used by dependent clauses.

6. A dependent clause may refer to a noun or pronoun in the main clause.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A dependent clause may refer to a noun or pronoun in the main clause. It is joined with the main clause by connectors like what, which, whose, etc.

7. In relative clauses, which of these is used to refer to things?
a) Who
b) Which
c) That
d) Whom

View Answer

Answer: b [Reason:] In relative clauses, we use which to refer to things, not to people. For example : The student who sits next to me in class comes from China.

8. Choose the correct statement :
a) Although he was hurt, but he continued to walk.
b) Although he was hurt, he continued to walk.
c) He was hurt, he continued to walk.
d) Although he continued to walk, he was hurt.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Although he was hurt, he continued to walk. We don’t use although and but together. To link two clauses, we just use one conjunction.

9. Choose the correct statement :
a) There were between 8 to 10 policemen present.
b) There were between 8 and 10 policemen present.
c) There were among 8 to 10 policemen present.
d) There were atleast 8 and 10 policemen present.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : There were between 8 and 10 policemen present. After between we use and and not to.

10. Fill in the blank :
The man was badly injured , _____ he was alive.
a) however
b) but
c) though
d) hence

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The man was badly injured , but he was alive. However is an adverb. It can not link sentences. We should use conjunctions like but, although or yet to link two contrasting clauses.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com