Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. Which of these is not an adjectival?
a) Noun
b) Verb
c) Adverb
d) Gerund

View Answer

Answer: b [Reason:] Nouns are modified by nouns, participles, gerunds, adverbs, possessives and prepositional phrases. They are called adjective equivalents or adjectivals.

2. Which of these is an example of a participle as a modifier?
a) A canvas trouser
b) Running nose
c) A walking stick
d) A student’s pen

View Answer

Answer: b [Reason:] ‘Running nose’ is an example of a participle as a modifier. ‘A canvas trouser’ is an example of a noun as a modifier. ‘A walking stick’ is an example of a gerund as a modifier.

3. Fill in the blank :
Adjective modify _____
a) verbs
b) nouns
c) adverbs
d) pronouns

View Answer

Answer: b [Reason:] Adjective modify nouns. Adjectives are used in two ways : attributively and predicatively. For example : This is a new car. (attributive use), This car is new. (predicative use).

4. Suffixes “er” and “est” are added to monosyllabic adjectives to express contrasts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Suffixes “er” and “est” are added to monosyllabic adjectives to express contrasts. These create comparative and superlative forms.

5. Which of these is not modified by adverb?
a) Verb
b) Adjective
c) Noun
d) Adverb

View Answer

Answer: c [Reason:] Adverbs modify verbs, adjectives and adverbs. They are used in different positions. Interrogative adverbs “how”, “when”, “where” and “why” are used in the front position.

6. Which of these is not an adverb of frequency?
a) Often
b) Never
c) Usually
d) Smoothly

View Answer

Answer: d [Reason:] Adverbs like “often”, “never”, “sometimes”, “usually” etc., are placed with verbs. They are adverbs of frequency and are known as mid position verbs.

7. Which of these sentences is an example of an end position adverb?
a) He normally wakes up at 6 A.M.
b) This car runs smoothly.
c) How wonderful she looks !
d) Why did he visit the zoo?

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : This car runs smoothly. Some adverbs are placed after the verb, and after object when used in the sentence. Due to this reason, they are known as end position adverbs.

8. Choose the correct statement:
a) The principal placed the notice for all students on the notice board.
b) The principal placed on the notice board the notice for all students.
c) The principal placed the notice on the notice board for all students.
d) The principal on the notice board placed the notice for all students.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : The principal placed on the notice board the notice for all students. Place the modifiers so that the reader knows what they modify. This is called coherence.

9. Fill in the blank :
He is the _____ man for the job.
a) most perfect
b) perfect
c) totally perfect
d) absolutely perfect

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : He is the perfect man for the job. Some adjectives are absolute or ungradable. They should not be modified with words like absolutely, totally, etc.

10. Choose the correct statement:
a) On opening the window, Neha’s eyes at once fell on the bird.
b) As Neha opened the window, her eyes at once fell on the bird.
c) On opening the window, at once Neha’s eyes fell on the bird.
d) As Neha opened the window, her eyes fell on the bird at once.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : As Neha opened the window, her eyes at once fell on the bird. Here the opening phrase has been expanded into an adverbial clause.

Professional Communication MCQ Set 2

1. An adjustment letter usually follows a letter of ____
a) enquiry
b) application
c) complaint
d) invitation

View Answer

Answer: c [Reason:] An adjustment letter usually follows a letter of complaint. There is need to rationally assess a letter of complaint to establish whether or not the complaint is justified.

2. If the letter of complaint is in order, it must be assessed whether the money can be refunded or not.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Once it is established that the letter of complaint is in order, it must be assessed whether the money can be refunded or not.

3. If the letter of complaint is in order, it must be assessed whether substitute items can be supplied or not.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Once it is established that the letter of complaint is in order, it must be assessed whether substitute items can be supplied or not.

4. Where is the name of the company writing the letter of adjustment mentioned?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: b [Reason:] The name and address of the company writing the letter of adjustment is mentioned on the top right corner along with the date.

5. Where is the date mentioned in the letter of adjustment?
a) With the name of the company which placed the complaint
b) With name of the company writing the letter
c) After the main body of the letter
d) After the leave-taking

View Answer

Answer: b [Reason:] The date is mentioned below the name and address of the company writing the letter of adjustment on the top right corner.

6. Where is the name and address of the company that complained mentioned?
a) Top right
b) Bottom right
c) Top left
d) Bottom left

View Answer

Answer: c [Reason:] The name and address of the company which has placed the company is mentioned in the top left below the address of the company writing the letter of adjustment.

7. Where is the leave-taking mentioned in the letter?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right

View Answer

Answer: d [Reason:] The courteous leave-taking is mentioned in the bottom right corner along with signature and designation below the main body of the letter.

8. If the letter of complaint is in order, which of these need not be assessed?
a) If money can be refunded
b) If substitute items can be supplied
c) If the damage of the goods was the fault of the owner
d) If the loss can be claimed from the insurance company

View Answer

Answer: c [Reason:] Once it is established that the letter of complaint is in order it must then be assessed whether the damage or loss of goods was the fault of transporters.

9. The fault in a letter of adjustment should be accepted with ____
a) grace
b) disgrace
c) disapproval
d) clumsiness

View Answer

Answer: a [Reason:] Certain principles are to be observed in letters of adjustment. The fault in a letter of adjustment should be accepted with utmost grace.

10. A letter of adjustment must explain ____
a) excuses
b) lies
c) facts
d) fakeness

View Answer

Answer: c [Reason:] Certain principles are to be observed in letters of adjustment. It must explain facts, especially if the claim is unjustified.

Professional Communication MCQ Set 3

1. Concord means an agreement.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Concord means an agreement or harmony between words. It governs the relationship of various parts of sentences to one another.

2. Between which of these words, there is no agreement in concord?
a) Gender
b) Number
c) Person
d) Flowers

View Answer

Answer: d [Reason:] Grammatically, concord means agreement between words in gender, number, case or person. It governs the relationship of various parts of sentences to one another.

3. In the following statement, which of these are in agreement ?
They nominated him chairman.
a) Noun and verb
b) Noun and pronoun
c) Verb and pronoun
d) Adverb and pronoun

View Answer

Answer: b [Reason:] In the statement, “They nominated him chairman.”, the noun chairman and the pronoun they and him agree in case.

4. Apposition is a relationship between two or more words.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Apposition is a relationship between two or more words in which the units are grammatically parallel and have the same referrant. For example : my sister.

5. In the following sentence, which two words are in apposition?
John, captain of the ship, was welcomed at the port.
a) John and captain
b) John and ship
c) Captain and ship
d) John and port

View Answer

Answer: a [Reason:] John, captain of the ship, was welcomed at the port. In the above sentence, Captain is in apposition to John.

6. Which of these can be used in apposition to a noun?
a) A verb clause
b) A noun clause
c) A adjective clause
d) A adverb clause

View Answer

Answer: b [Reason:] A noun clause can also be in apposition to a noun or pronoun. For example : The General Manager issued instructions that all incompetent executives should be fired.

7. Which pronoun is used as an introductory subject?
a) He
b) She
c) It
d) They

View Answer

Answer: c [Reason:] The pronoun it is used as an introductory or provisional subject or object with an infinitive or noun clause in apposition.

8. In the following sentence, which two are in apposition?
It is difficult to understand Mathematics.
a) difficult and Mathematics
b) difficult and understand
c) It and difficult
d) It and to understand

View Answer

Answer: d [Reason:] It is difficult to understand Mathematics. Here, the infinitive to understand is in apposition to subject it.

9. In the following sentence, which two are in apposition?
I presumed it unfair to promote such things.
a) presumed and unfair
b) it and to promote
c) presumed and it
d) it and unfair

View Answer

Answer: b [Reason:] I presumed it unfair to promote such things. Here, the infinitive to promote is in apposition with the object it.

10. Which of these agree in number and person?
a) Noun
b) Relative pronoun
c) Verb
d) Adverb

View Answer

Answer: b [Reason:] A relative pronoun agrees in number and person. For example : Penalise him who is miscreant.

Professional Communication MCQ Set 4

1. A proposal is a plan.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A proposal is a plan or suggestion. It is an offer of something.

2. A proposal is a medium aimed at ______
a) instruction
b) persuasion
c) prevention
d) advice

View Answer

Answer: b [Reason:] A proposal is a medium or an instrument aimed at persuasion. A proposal may suggest internal improvement or it can be used to complete a task by others on payment.

3. Which of these are the largest requesters of proposals?
a) Teachers
b) Governments
c) Business institutions
d) Builders

View Answer

Answer: b [Reason:] Governments undertake several projects; hence they are the largest requesters of proposals. There are companies having expertise in special tasks, proposals are sent to them.

4. Which of these is not an objective of proposal?
a) To construct buildings
b) To demolish new structures
c) To install telecommunications
d) To conduct research

View Answer

Answer: b [Reason:] There are multiple objectives of proposals. Some of them are : To construct buildings, to demolish old structures, to install telecommunications, to conduct research, etc..

5. The architecture used by Cloud workloads is:
a) Event-driver
b) Distributed
c) Data-centric
d) Component-based

View Answer

Answer: b [Reason:] The Cloud workloads uses a distributed architecture. Failover and scaling are built into the application and it can scale out by adding more instances to the meet the demand.

6. Proposals are made to undertake survey for ground water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Proposals are made to undertake survey for ground water, minerals etc. They are also made to provide training to staff and executives.

7. Which of these proposals are academic in nature?
a) Research proposals
b) Business proposals
c) Personal proposals
d) Musical proposals

View Answer

Answer: a [Reason:] Proposals are presentations. They are of two types : research proposals and business proposals. Research proposals are purely academic in nature.

8. Which of these proposals are academic in nature?
a) Business proposals
b) Personal proposals
c) Research proposals
d) Professional proposals

View Answer

Answer: c [Reason:] Research proposals are purely academic in nature. Such proposals are submitted by professors of colleges and universities to obtain grant for carrying out research work.

9. Which of these proposals are submitted by qualified individuals?
a) Research proposals
b) Business proposals
c) Private proposals
d) Personal proposals

View Answer

Answer: b [Reason:] Business proposals are formal proposals submitted by qualified individuals and organisations to companies who have solicited help solve any problem, supply goods and services.

10. Which of these proposals requires fewer parts of content?
a) Long proposals
b) Short proposals
c) Lengthy proposals
d) Research proposals

View Answer

Answer: b [Reason:] With respect to length, there are two types of proposals. They are : short and long proposals. Short proposals require fewer parts of content than long proposals.

Professional Communication MCQ Set 5

1. Which of these is the external sounds present in the channels of communication?
a) Noise
b) Semantic problems
c) Cultural barriers
d) Over communication

View Answer

Answer: a [Reason:] Noise is the external sounds present in the channels of communication, which results in the reduction of the audibility or omission of some words from the message.

2. Which of these should not be avoided for effective communication?
a) Noise
b) Planning
c) Semantic problems
d) Wrong assumptions

View Answer

Answer: b [Reason:] Lack of planning must be avoided for effects communication. There are innumerable examples of people who would give an ill planned, long winding lecture while a short presentation with tables or graphs would be sufficient.

3. __________ are problems arising from expression.
a) Cultural barriers
b) Semantic problems
c) Wrong assumptions
d) Selecting perception

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Semantic problems are problems arising from expression or transmission of meaning in communication.

4. Both encoding and decoding of message are influenced by our emotions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Both encoding and decoding of message are influenced by our emotions. Emotions play a very important role in our lives.

5. In which of these problems, the actual message is lost in the jungle of information?
a) Selecting perception
b) Over communication
c) Under communication
d) Filtering

View Answer

Answer: b [Reason:] In the case of over communication, the actual message is lost in the jungle of information whereas in under communication the sender is blamed for sharing less information.

6. Communication should serve as a conflict- reduction exercise.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. Communication should serve as a conflict- reduction exercise. When people start competing for the fulfillment of their narrow interests communication suffers.

7. _______ means to impart understanding of the message.
a) Encoding
b) Receiver
c) Decoding
d) Feedback

View Answer

Answer: c [Reason:] The correct statement is : Decoding means to impart understanding of the message. Receiver has to identify the person, words symbols, etc..

8. When is the communication process complete?
a) When the sender transmits the message
b) When the message enters the channel
c) When the message leaves the channel
d) When the receiver understands the message.

View Answer

Answer: d [Reason:] Communication is complete only when the receiver understands the message. Many communication problems arise because of misunderstandings.

9. ______ is the first enemy of communication.
a) Noise
b) Clarity
c) Politeness
d) Completeness

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : Noise is the first and foremost enemy of communication. Every possible effort must be made to eliminate the element of noise that distorts communication.

10. Which of these must be avoided for effective communication?
a) Sharing of activity
b) Listening
c) Ambiguity
d) Politeness

View Answer

Answer: c [Reason:] The sender of the message should be careful to see that the receiver does not have to go beyond the text of the message. Ambiguities must be avoided.

11. Which of these is not a commandment of effective communication?
a) Clarity in language
b) Listen poorly
c) Home communication skills
d) Adequate medium

View Answer

Answer: b [Reason:] In order to ensure an effective communication one must take care of ten commandments : Clarity in language, home communication skills, listen attentively, etc..

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com