Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Professional Communication MCQ Set 1

1. A simple sentence can be converted to a complex sentence by expanding a verb or phrase into a subordinate clause.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A simple sentence can be converted to a complex sentence by expanding a verb or phrase into a subordinate clause.

2. To which of these clauses a verb in a simple sentence cannot be expanded?
a) Noun clause
b) Verb clause
c) Adjective clause
d) Adverb clause

View Answer

Answer: b [Reason:] There are three types of subordinate clauses to which a verb or phrase can be expanded. They are noun clause, adjective clause and adverb clause.

3. The following transformation is an example under which clause?
Simple : His crime was unforgivable.
Complex : His crime was such as could not be forgiven.
a) Noun clause
b) Verb clause
c) Adjective clause
d) Adverb clause

View Answer

Answer: c [Reason:] The subordinate clause here is adjective clause. The adjective here is ‘unforgivable’ which is expanded and thus it becomes an adjective clause.

4. Convert the following simple sentence into a complex sentence :
On reaching the gate you will have to turn left.
a) As soon as you reach the gate, you will have to turn left.
b) When you reach the gate take a left turn.
c) Turn left when you reach the gate.
d) Reaching the gate, take a left turn.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct complex sentence is : soon as you reach the gate, you will have to turn left. The subordinate clause used here is adverb clause.

5. Convert the following complex sentence into a simple sentence:
It is sad that she died so young.
a) Her death at so early an age is sad.
b) She dying so young is sad.
c) It is sad to know that she died at an early age.
d) She dying at an early age is sad.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct simple sentence is : Her death at so early an age is sad. A complex sentence can be converted into a simple sentence by substituting a noun for the noun clause introduced by the conjunction ‘that’.

6. A complex sentence can be converted into a simple sentence by using a compound noun.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. A complex sentence can be converted into a simple sentence by using a compound noun. For example, Complex : The place where Buddha was cremated has been found. Simple : The place of Buddha’s cremation has been found.

7. Which of these conjunctions is not used during the conversion of compound to complex sentence?
a) Cumulative conjunctions
b) Alternative conjunctions
c) Illative conjunctions
d) Principal conjunctions

View Answer

Answer: d [Reason:] Four types of conjunctions are used for conversion of compound to complex sentences. They are : Cumulative conjunctions, alternative conjunctions, illative conjunctions and adversative conjunctions.

8. Convert the following complex sentence to a compound sentence:
She is sure that he is wrong.
a) He is wrong, and of this she is sure.
b) Of this she is sure that he is wrong.
c) He Is wrong, she is sure.
d) She is sure, he is wrong.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct compound sentence is : He is wrong, and of this she is sure. While converting, the principal clause must be placed last and the subordinate clause must be placed first.

9. Change the degree of comparison:
I am as pretty as she.
a) She is not prettier than me.
b) She is prettier than me.
c) I am the prettiest.
d) We both are pretty.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: She is not prettier than me. Here a positive degree is converted into a comparative degree. It is possible to change the degree of comparison without changing the meaning of the sentence.

10. Change the degree of comparison:
Sachin is the best among all batsmen.
a) No other batsman is as good as Sachin.
b) Sachin is as good as any other batsman.
c) Any other batsman is better than Sachin.
d) Sachin is a good batsman.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : No other batsman is as good as Sachin. This is the positive degree. The comparative degree would be : Sachin is better than any other batsman.

Professional Communication MCQ Set 2

1. Articles are usually omitted before proper nouns.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Articles are usually omitted before proper nouns. For example, Shakespeare had a comprehensive soul. An article used before a proper noun makes it a common noun.

2. In which of these cases, the article is not omitted?
a) Before names of materials
b) Before names of relations
c) Before the names of certain books
d) Before languages

View Answer

Answer: c [Reason:] Before the names of certain books, the definite article the is used. For example, The Mahabharat . Before languages, names of materials and relations, articles are omitted.

3. What does the word in bold letters refer to?
His second composition was little better than his first.
a) Hardly
b) Not much
c) Scarcely
d) Wasn’t

View Answer

Answer: b [Reason:] little is used chiefly with better or more in formal english. For example, His second composition was little (= not much) better than his first.

4. Choose the correct statement.
a) Her brother is an engineer.
b) Her brother is a engineer.
c) Her brother is the engineer.
d) Her brother is engineer.

View Answer

Answer: a [Reason:] When we define or classify someone or something we use a/an + singular count noun. In the above question, the noun starts with a vowel, so we use an.

5. When we mention someone or something for the first time, we use the.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] When we mention someone or something for the first time, we use a/ an not the. When we mention the same person or thing again, we use the.

6. Correct the statement :
Family is an unit of society.
a) Family is the unit of society.
b) Family is a unit of society.
c) Family is unit of society.
d) The family is unit of society.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Family is a unit of society. We use a or an as per the sound of the vowel and not the actual vowel. Here the vowel u is pronounced as yoo.

7. Fill in the blank : He is ___ honest lawyer.
a) a
b) an
c) the
d) very

View Answer

Answer: b [Reason:] In the word honest, h is silent. The word is pronounced as onest. Hence it is deemed to begin with a vowel and we use an.

8. Little as an adverb can’t be used with which one of these?
a) Verbs
b) Unfavourable adjectives
c) Countable nouns
d) Comparative adverbs

View Answer

Answer: c [Reason:] Little as an adverb can be used with verbs; as, The sun came out a little during the day. It can be used with unfavourable adjectives; as, I am little anxious about my health. It can’t be used with countable nouns, can only be used with uncountable nouns.

9. Find the correct statement.
a) Sun rises in the east.
b) The sun rises in the east.
c) Sun rises in east.
d) The sun rises in east.

View Answer

Answer: b [Reason:] We use the before names of things that are unique like the sun, the sky, the sea, etc. We also use the when we emphasise to a specific direction.

10. Fill in the blanks : ___ more you concentrate, ___ better you become.
a) the, a
b) the, the
c) a, a
d) the, then

View Answer

Answer: b [Reason:] The is always used an adverb with comparative. Here as the sentence is comparative, we use the in both the places.

Professional Communication MCQ Set 3

1. If the subject is of singular number, third person; in what number and person will the verb be?
a) Singular number, first person
b) Singular number, third person
c) Plural number, first person
d) Plural number, third person

View Answer

Answer: b [Reason:] The verb takes the same number as its subject. It must agree with its subject in number and person. If the subject is of singular number, third person, the verb must also be of the singular number, third person.

2. If two singular nouns refer to the same person or thing, the verb must be singular.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. If two singular nouns refer to the same person or thing, the verb must be singular. Example: My friend, philosopher and guide is here. If different persons are referred,; My friend, the philosopher and the guide are here.

3. Choose the correct statement:
a) The quality of books were poor.
b) The quality of books was poor.
c) The quality of books are poor.
d) The quality of books were being poor.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: The quality of books was poor. The subject is ‘the quality of books’ and not ‘books’. Hence, it should not take a plural verb.

4. If singular subjects are preceded by every and each, the verb is plural.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. If singular subjects are preceded by every and each, the verb is singular. For example: Every child and parent brings his own food.

5. Fill in the blank: Neither he nor I ____ present.
a) were
b) was
c) are
d) am

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is: Neither he nor I was present. Two or more singular subjects connected by or, nor, either, neither take the verbs in singular.

6. Correct the statement:
Your best bet are free tickets.
a) Your best bet is free tickets.
b) Your best bet were free tickets.
c) Your best bet am free tickets.
d) Your best bet seems free tickets.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: Your best bet is free tickets. The subject is, ‘your best bet, not ‘free tickets’. Hence it should take a singular verb.

7. Choose the correct statement:
a) The fire caused many damages.
b) The fire caused much damage.
c) The fire caused many damage.
d) The fire caused much damages.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: The fire caused much damage. The word ‘damages’ denotes money paid to make good or loss for a ‘damage’.

8. Fill in the blank: The ship ___ set sail.
a) has
b) is
c) was
d) have

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is: The ship has set sail. A collective noun takes a singular verb when the collection is thought of as a whole and a plural verb when the individuals of which it is composed of are thought of.

9. Correct the statement:
Bread and butter are my favourite breakfast.
a) Bread and butter is my favourite breakfast.
b) Bread and butters are my favourite breakfast.
c) Breads and butters are my favourite breakfast.
d) Breads and butter are my favourite breakfast.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: Bread and butter is my favourite breakfast. When two nouns- even plural ones- go together to refer to a single person, thing or idea, we use a singular verb.

10. Fil in the blank: None of the students ___ happy with the teacher.
a) were
b) was
c) have
d) has

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is: None of the students was happy with the teacher. None usually means no one and so takes a singular verb.

Professional Communication MCQ Set 4

1. On the basis of mutual participation, communication is of how many types?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: a [Reason:] On the basis of mutual participation of the sender and receiver, communication is of two types. They are : one-way communication and two-way communication.

2. On the basis of nature, communicating can be of two types.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. On the basis of nature, communicating can be of two types. They are : formal and informal communication.

3. In an organization, which of these is not a type of communication?
a) Downward
b) Upward
c) Curve
d) Horizontal

View Answer

Answer: c [Reason:] In pyramidal hierarchy system in the organization communication can be identified as : downward, upward, horizontal and diagonal.

4. One-way communication is the most democratic way of communication.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The statement is false. Two-way communication is the most democratic way of communication. One-way communication is a dictator type communication.

5. _______ communication is a dictator type communication.
a) Two-way
b) Three- way
c) Four- way
d) One- way

View Answer

Answer: d [Reason:] The correct statement is : One-way communication is a dictator type communication where ordering or instructing takes place.

6. Any business house is concerned with _______ communication.
a) external
b) dumb
c) deaf
d) blind

View Answer

Answer: a [Reason:] Any business house is concerned with two types of communication. They are : external communication and internal communication.

7. _______ communication flows from a superior to a subordinate.
a) Upward
b) Downward
c) Diagonal
d) Lateral

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : Downward communication flows from a superior to a subordinate. Orders, instructions, job-sheets, etc. fall under downward communication.

8. Which of these is not a limitations of downward communication?
a) Under communication
b) Over communication
c) Car communication
d) Distortion

View Answer

Answer: c [Reason:] Downward communication has five major limitations. They are : under and over communication, delay, loss of information, distortion and built-in resistance.

9. Which of these moves from the grass root level?
a) Downward communication
b) Diagonal communication
c) Upward communication
d) Lateral communication

View Answer

Answer: c [Reason:] Upward communication moves from the grass root level to the higher levels in an organization. Its main objectives are : providing feedback, constructive suggestions, etc.

10. Which of these is not a method for upward communication?
a) Open-door policy
b) Complaints
c) Suggestion boxes
d) Scolding

View Answer

Answer: d [Reason:] There are six methods for upward communication. They are : open-door policy, complaints and suggestions boxes, social gatherings, direct correspondence, reports and counselling.

11. Which of these is the most frequently used channel of communication?
a) Horizontal communication
b) Diagonal communication
c) Downward communication
d) Upward communication

View Answer

Answer: a [Reason:] Horizontal communication is the most frequently used channel of communication. It is communication between departments or people of the same level.

Professional Communication MCQ Set 5

1. If the reported speech expresses some universal truth, habit, historical incident or permanent fact, its tense does not change even when the reporting verb is in the past tense.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. If the reported speech expresses some universal truth, habit, historical incident or permanent fact, its tense does not change even when the reporting verb is in the past tense.

2. Convert the following sentence in indirect speech to direct speech :
He exclaimed sadly that he was undone.
a) He said I am undone.
b) He said, “Alas ! I am undone.”
c) He said, “I am undone.”
d) He said , “Alas. I am undone.”

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : He said, “Alas ! I am undone.” An exclamatory sentence must have an exclamatory mark.

3. While changing a question into indirect speech, the reporting verb must be changed into ask, inquire or demand.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. While changing a question into indirect speech, the reporting verb must be changed into ask, inquire or demand. Also, the question mark must be removed.

4. Which of these prepositions is used with inquire or demand?
a) Is
b) At
c) Of
d) On

View Answer

Answer: c [Reason:] The preposition of is used with inquire or demand. For example, She inquired of me what I was doing.

5. Convert the following direct speech to indirect :
My mother said to me, “Are you going to school today?”
a) My mother asked me if I was going to school that day.
b) My mother asked me are you going to school today.
c) My mother asked me if I was going to school today.
d) My mother asked me if I am going to school today.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : My mother asked me if I was going to school that day. The conjunction if and whether is used to introduce the reported speech if the question begins with auxiliary verbs like is, are, am, etc.

6. Which of these forms are used to report negative commands?
a) not + infinitive
b) no + infinitive
c) command + infinitive
d) object + infinitive

View Answer

Answer: a [Reason:] Negative commands, requests, etc., are usually reported by not + infinitive form. For example, Direct : “Don’t venture out too far, children”, the teacher said. Indirect : The teacher warned the children not to venture out too far.

7. Which of these verbs don’t follow the object + infinitive form?
a) Beg
b) Order
c) Invite
d) Pray

View Answer

Answer: d [Reason:] Verbs like advice, beg, order, invite, recommend, warn use the object + infinitive form. The person addressed is normally not mentioned in direct command or requests.

8. Convert the following direct speech to indirect speech :
She said, “We will analyse this tomorrow.”
a) She said that they would analyse it the next day.
b) She said that we would analyse it the next day.
c) She said that they will analyse it the next day.
d) She said that we will analyse it the next day.

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is: She said that they would analyse it the next day. This/ these used as pronouns can become it.

9. Convert the following direct speech to indirect :
She said, “Thank you !”
a) She thanked me.
b) She said me thank you.
c) She said thank you to me.
d) She said thank you!

View Answer

Answer: a [Reason:] The correct statement is : She thanked me. Exclamations normally become statements in indirect speech. The exclamatory mark is not used.

10. Convert the following sentence in direct speech to indirect speech :
She said, “Can you read?” and I said “yes”.
a) She asked me can you read and I said yes.
b) She asked me if I could read and I said that I could.
c) She asked me can you read and I said that I could.
d) She asked me if I could read and I said yes.

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct statement is : She asked me if I could read and I said that I could. Yes or no are expressed in indirect speech by subject + appropriate auxiliary verb.

Synopsis and Project Report

You can buy synopsis and project from distpub.com. Just visit https://distpub.com/product-category/projects/ and buy your university/institute project from distpub.com