Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Q1: Which of the following securities proves a burden on finances of the company, when company is not earning profits 

View Answer

Answer: Debentures

Q2: Which of the following should be included in the functions of a marketing organization 

View Answer

Answer: All of these—a)The establishment of policyb)The development of new productsc)The identification of markets

Q3: Which of the following sources is not use for medium term financing 

View Answer

Answer: Issue of equity shares

Q4: Which of the following speculative activities is based on disparity in quoted prices in different markets 

View Answer

Answer: Arbitrage

Q5: Which of the following speculators expect fall in the prices of securities in the near future 

View Answer

Answer: Bear

Q6: Which of the following system (channels) of communication help achieve a coordinate effort aimed at the attainment of overall organisational goals 

View Answer

Answer: Horizontal

Q7: Which of the following transactions results in decrease of owner’s equity and increase in liabilities 

View Answer

Answer: Reduction in the paid value of shares from Rs. 5 to Rs. 3

Q8: Which of the following transactions results in increase in owner’s equity and also decrease in owner’s equity 

View Answer

Answer: Issue of bonus shares

Q9: Which of the following transactions results in increase in share holders equity and decrease in liabilities 

View Answer

Answer: Shared issue in payment of bills payable

Q10: Which of the following variance is always favourable 

View Answer

Answer: None of these

Q11: Which of the following variances is always adverse 

View Answer

Answer: Calendar variance

Q12: Which of the following will you classify as intangible asset 

View Answer

Answer: Accumulated loss

Q13: Which of the following will you classify under ‘Business Enterprises’ 

View Answer

Answer: Beedimakers, cycle-hire shops, hotels/restaurants/tea stalls etc

Q14: Which of the followings include other threes 

View Answer

Answer: Trade promotion

Q15: Which of the followings is an accounting equation 

View Answer

Answer: Capital = Assets – Liabilities

Q16: Which of the followings is an equation 

View Answer

Answer: Assets = Equities + Liabilities

Q17: Which of the followings is correct 

View Answer

Answer: Cost of goods sold + Closing stock – Opening stock = Purchases

Q18: Which of the followings is not a purpose of taxation 

View Answer

Answer: To dissuade people from increasing their income by extra work

Q19: Which of the speculators applies for new issues with a view to prompt resale 

View Answer

Answer: Bull

Q20: Which of these is not part of promotional mix 

View Answer

Answer: Product design

Q21: Which option is wrong, Transformation advertising 

View Answer

Answer: Can work for products related to unpleasant experiences

Q22: Who appoints first director of a company 

View Answer

Answer: Promoters

Q23: Who can issue C.D 

View Answer

Answer: All scheduled commercial banks

Q24: Who cannot become a partner in a partnership firm 

View Answer

Answer: Undischarged insolvent

Q25: Who coined the concept of opinion poll 

View Answer

Answer: Dr. Gallop

Q26: Who coined the idea of credit cards 

View Answer

Answer: Frank Memara in 1950.( Diners Club)

Q27: Who controls credit in India 

View Answer

Answer: Reserve Bank of India

Q28: Who developed Transaction Analysis 

View Answer

Answer: T.A.Harris

Q29: Who gave In maturity–maturity theory 

View Answer

Answer: E. Schein

Q30: Who gave the concept of mental revolution 

View Answer

Answer: F.W.Taylor

Q31: Who gave the definition – “Wants are unlimited and means are limited, hence economics is a science to balance ends and means.” 

View Answer

Answer: Robbins

Q32: Who gave theory Z 

View Answer

Answer: Urwich/Ouchi

Q33: Who had suggested that the 4 ps correspond to the customer’s 4 Cs 

View Answer

Answer: Carl Larson

Q34: Who has (have) formulated ‘Life Cycle Theory ‘ of Leadership 

View Answer

Answer: Hersey and Blanchard

Q35: Who has (have) provided five OD steps (processes) comprising diagnosis, strategy planning, education, consulting and training and evaluation 

View Answer

Answer: Black and Mouton

Q36: Who has (have) suggested that, in a formalised and centralised organisational structure, the information processing is hampered despite its utmost necessity in the face of incertanity 

View Answer

Answer: Burns and stalker

Q37: Who has analysed organisational behaviour from the standpoints of inter disciplinary human resources (supportive), contingency and systems approaches 

View Answer

Answer: Elton mayo

Q38: Who has considered an organisational consultant essentially as a guru 

View Answer

Answer: Pareek

Q39: Who has evolved the concept of “takeoff” in the process of economic growth 

View Answer

Answer: W.W.Rostow

Q40: Who has evolved the theory of social systems involving the elements of activities, interactions and sentiments 

View Answer

Answer: Humans

Q41: Who has provided four systems of management 

View Answer

Answer: Likert

Q42: Who has shown that high productivity is related to employee-oriented surpervision 

View Answer

Answer: Bose

Q43: Who has shown that two-thirds of management communications are either horizontal or diagonal 

View Answer

Answer: Wickes berg

Q44: Who has shown the closeness of supervision is not necessarily associated with low performance 

View Answer

Answer: Ganguli and Sequeria

Q45: Who has stressed the group theory (behavioural) of organisation 

View Answer

Answer: Simon

Q46: Who has suggested that achievement motivation among individuals and nations can be developed through training courses 

View Answer

Answer: McClelland

Q47: Who has written the “Economics of Welfare” 

View Answer

Answer: A.C. Pigou

Q48: Who has written the “Social Framework” 

View Answer

Answer: A.C. Piguo

Q49: Who headed the committee in “Computerization in India an Banks (1988) 

View Answer

Answer: M.Narasimhan

Q50: Who is a ‘procastinator Customer’ 

View Answer

Answer: One who always postpones his buying decisions

Q51: Who is a free rider 

View Answer

Answer: A worker who receives benefits from a union without having joined it

Q52: Who is a neoclassical theorist 

View Answer

Answer: Khan

Q53: Who is a scab 

View Answer

Answer: A work who refuses to join a union

Q54: Who is dormant partner 

View Answer

Answer: One who takes no active part in business

Q55: Who is primarily liable on a promissory note 

View Answer

Answer: Maker

Q56: Who is the author of the following work: “The Economics of Sellers Competition” 

View Answer

Answer: Fritz Machlup

Q57: Who is the author of the work “Theory of Price” 

View Answer

Answer: G.J. Stigler

Q58: Who is the designated CM of NABARD 

View Answer

Answer: Dy. Governor of RBI

Q59: Who is the father or Quality Control Circles 

View Answer

Answer: Lewin

Q60: Who propounded need based theory of motivation 

View Answer

Answer: A.H. Maslow

Q61: Who propounded the Wage Theory of Profit 

View Answer

Answer: David Ricardo

Q62: Who tries to identify and secure the most profitable adn promising market segment 

View Answer

Answer: Operational managers

Q63: Who was proposed seven stages of development of individual’s personality from immaturity to maturity 

View Answer

Answer: Argyris

Q64: Who wrote “Human side of Enterprise” 

View Answer

Answer: D. Macgregor

Q65: Who wrote “Management task, Responsibility and Practice?” 

View Answer

Answer: Peter Drucker

Q66: Why was joint sector mooted in India 

View Answer

Answer: For mobilising initiative resources

Q67: Why window dressing is prohibited 

View Answer

Answer: It gives misleading picture

Q68: Within a functionally organized marketing department, which function are under the direction of the marketing director 

View Answer

Answer: All of these

Q69: Word “Bank” has been derived from a Latin word meaning 

View Answer

Answer: A bench for the keeping, lending and exchanging etc. of money

Q70: Working capital can be used for the purchase of 

View Answer

Answer: Raw material

Q71: Working capital gap means 

View Answer

Answer: Total current assets minus current liabilities other than bank borrowings

Q72: Working capital requirements can be raised by 

View Answer

Answer: Loans from commercial banks

Q73: Writing of a debtors as a bad debt will cause the quick ratio to 

View Answer

Answer: Decrease

Q74: Xerography is a process of 

View Answer

Answer: Electrical photography

Q75: Yellow pages advertising is an example of 

View Answer

Answer: Directional advertising

Q76: ___is normally concerned with the plans and ideas of trying to make consumer exchange 

View Answer

Answer: Marketing

Q77: Net profit + Cost of goods sold + Operating expenses = Sales 

View Answer

Answer: Correct – True

Q78: In the sketch of the planning and control cycle, what do the arrows X and Y indicate online mcq homework 

View Answer

Answer: (X) Review plans, (Y) review implementation of plans

Q79: The sketch shows the process of communication from A to B. What labels apply to the arrows that cross in the centre online mcq homework 

View Answer

Answer: Transmission; feedback
.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }