Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Objective type Question Answer for exam

1. The emphasis during the ………………… plan (1951-56) was on the development of basic and heavy…………………… and thus there was a need to step up ……………….

View Answer

Ans: Second, industries, power generation

2. ………………..Power will continue to remain cheaper than other types for the next decade.

View Answer

Ans: Hydro

3. The short circuit current would comprise two components-DC offset current and ……………… short-circuit current.

View Answer

Ans: symmetrical

4. The line voltages that can be used are severely limited by the phenomenon of …………………

View Answer

Ans: corona

5. The occurrence of a symmetrical fault brings the power transfer across the line to ………………. immediately

View Answer

Ans: zero

6. The short-circuit currents may attain such high values that, if allowed to persist, they may result in ………….. to the equipment.

View Answer

Ans: thermal damage

7. The signal processing time to arrive at the logical decision depends upon the type of …………………. employed.

View Answer

Ans: relay

8. The protection provided by each zone to its element(s) is known as …………………. protection.

View Answer

Ans: primary

9. With higher temperatures come not only reduced refrigeration costs but also enhanced ………………..

View Answer

Ans: reliability

10. …………………….. represent one of the oldest and most mature elements in a power transmission and distribution network.

View Answer

Ans: Transformers

11. …………………… transmission consists of two converter stations, which are connected to each other by a DC cable or an overhead DC line.

View Answer

Ans: HVDC transmission

12. The ………………… converter is a source of harmonics on AC as well as DC sides.

View Answer

Ans: AC/DC converter

13. A low voltage requires a higher …………………….. and a higher voltage requires a lower one.

View Answer

Ans: current

14. The mercury are Valve and later power semiconductors such as……………… finally made it possible to build ef?cient, high power voltage converters using and producing either AC or DC.

View Answer

Ans: silicon-controlled recti?ers (SCRs)

15. ………………. plays an increasingly important role in creating a competitive edge in the power industry.

View Answer

Ans: Technology

16. ……………….. is pushing for extensive inter- and intra-utility information exchange, integration, consolidation, dissemination, and open access.

View Answer

Ans: Deregulation

17. Low ………………….. and communication …………. hinders large information exchange and inter-operation.

View Answer

Ans: bandwidth, isolation

18. The ……………………… is using several media for its protection control, and information-sharing functions.

View Answer

Ans: power system

19. There are also some very low-bit rate power line communication systems used for ……………. reading.

View Answer

Ans: meter

20. …………………….. is the use of PLOC technology to provide broadband Internet access through ordinary power lines.

View Answer

Ans: Broadband over Power Lines (BPL)

21. A ……………….. clock is an electronic clock that sends the actual data and time to the device timers.

View Answer

Ans: X10

22. One problem with X10 is excessive attenuation of signals between the two out-of-phase …………….. volt lines used in typical residential construction.

View Answer

Ans: 120

23. ……………………… means non-discriminatory provision for the use of transmission lines or distribution system or associated facilities with such lines or system by any …………………… or consumer or a person engaged in generation in accordance with the regulations speci?ed by the Appropriate Commission.

View Answer

Ans: “Open Access”, licensee

24. ………………………..or ……………………… to determine availability of capacity and in case of dispute the same shall be adjudicated by the Appropriate Commission.

View Answer

Ans: CTU or STU

25. …………………………..of capacity without usage is not ………………………….. utilization and therefore is not desirable.

View Answer

Ans: Blocking, an economic

26. Values of different……………………………. have been assumed for the purpose of illustrating ………………………… of computation.

View Answer

Ans: parameters, methodology

27. The rated rupturing capacity of the Circuit Breaker in any sub-station shall not be less than ……………… of the maximum fault level at that sub-station.

View Answer

Ans: 125%

28. In urban areas, availability of land and possibility to its encroachment are the major problem faced by most of the ………………………… utilities.

View Answer

Ans: power

29. ……………………. is to aim at a least cost generating capacity expansion planning to serve the demand at a speci?ed level of reliability

View Answer

Ans: Power Supply Planning

30. Value of …………….. shall be considered in the economic analysis for the least cost generation expansion plan.

View Answer

Ans: unserved energy

31. A hierarchy shall be established for implementation of the ………………… standards and its monitoring

View Answer

Ans: maintenance

32. The voltage levels at all EHT sub-stations of its Transmission System would be monitored on real time basis at ……………………….

View Answer

Ans: SLDC

33. The system shall normally be maintained within a Frequency range of ………. to …………….. Hz

View Answer

Ans: 49.5 to 50.5

34. Appropriate spinning reserve shall be achieved by making suitable allocations to specific generating stations in consultation with …………………..

View Answer

Ans: NRLDC

35. The technical losses are due to energy dissipated in the conductors and equipment used for ………………….., ………………………, …………………………. and ………………………………

View Answer

Ans: transmission, transformation, sub-transmission and distribution of power

36. Development of the State networks has not been ……………………. and ……. in such networks needs to be augmented.

View Answer

Ans: uniform, capacity

37. ……………………. .. is a pre-requisite for maintenance of primary grid parameters namely frequency and voltage within permissible limits for safe, secure and stable operation of the grid.

View Answer

Ans: Grid Discipline

38. Ministry of Power has directed all power sector utilities and State Electricity Boards to prepare contingency plans to meet situations arising out of breakdown of …………….. and ………………. and disruption of power system due to any reasons including natural calamities.

View Answer

Ans: machinery, equipment

39. ……………… should be charged on the basis of average losses, as applicable to relevant voltage level, on the transmission system.

View Answer

Ans: Transactions

40. The ………………………… mandates that the national tariff framework implemented should be sensitive to distance, direction and related to quantum of power flow.

View Answer

Ans: National Electricity Policy

41. The Act seeks to create liberal framework of development for the power sector by distancing Government from ……………..

View Answer

Ans: regulation

42. Enough generating capacity need to be created to ……………. the situation of energy and peaking shortages and make the country free of …………….. cuts with some spare generating capacity so that the system is also reliable.

View Answer

Ans: outgrow, power cuts

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }