Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Objective Type Question Answer

Study and Remember Objective Type Question Answer for Exam and Online Assignments

1. Different societies are organised through alternative …………………………. systems.

View Answer

Ans: economic

2. ……………. .. is the study and evaluation of economic problems.

View Answer

Ans: Economics

3. In sharp contrast to the monetarists’ view, Keynes and his followers advocate the adoption of activist role by the …………………………..

View Answer

Ans: Government

4. In the 1970s and early eighties the problem of …………..appeared in which high in?ation was accompanied by high rate of unemployment.

View Answer

Ans: stag?ation

5. According to ……………… .. Economists, the only way to encourage growth was to allow free trade and free markets.

View Answer

Ans: Classical

6. ……………… .. theories revolved mainly around the role of markets in the economy.

View Answer

Ans: Classical

7. ………………. policies can be used to reduce market imperfections.

View Answer

Ans: Supply-side

8. Base on …………… .. policies, a low rate of in?ation can be maintained.

View Answer

Ans: economic

9. The real key to Monetarist policy is the control of ……………………

View Answer

Ans: monetary growth

10. In the long-run, any attempts to reduce unemployment below its natural rate will result in ……………..

View Answer

Ans: in?ation

11. …………………………….. is budget for major capital, or investment, expenditures.

View Answer

Ans: Capital budgeting

12. Any firm has limited borrowing resources that should be allocated among the best ………………… alternatives.

View Answer

Ans: investment

13. ………………… .. for the year is the portion of the total charge under such a system that is allocated to the year.

View Answer

Ans: depreciation

14. Under Depreciation, the value of one asset is in some way computed at two different dates, and the value at the later date ………………….. from the value at the earlier date.

View Answer

Ans: subtracted

15. The choice of depreciation method impacts both the income statement and ………….

View Answer

Ans: balance sheet

16. Depreciable lives and salvage Value impact both ………………. expense and stated asset values.

View Answer

Ans: depreciation

17. Independent regulation of electricity tariff is the first step towards reforming the sector ridden by technical and commercial ……………………..

View Answer

Ans: inefficiencies

18. Promotion of competition in the electricity industry in India is one of the key objectives of the …….. Act, 2003.

View Answer

Ans: Electricity

19. ………………… was brought about in the process of tariff setting, which traditionally was a closed-door exercise.

View Answer

Ans: Transparency

20. Most ERCs issued ………………… papers seeking the comments of stakeholders.

View Answer

Ans: tariff consultation

21. As per the provision of section ……………… of the Electricity Act, 2003 the appropriate Commission is required to determine the tariff for sale by the generating company to a distribution licensees

View Answer

Ans: 62

22. There are basically two components of transmission tariff: (a) transmission charges derived from the…………….. .. requirements of the transmission licensees and (b) ……………..

View Answer

Ans: revenue requirements, transmission losses

23. ………………… .. is a performance-based tariff for the supply of electricity by generators owned and controlled by the central government.

View Answer

Ans: ABT

24. At present the complete power purchase cost of Discom is being passed on to consumer Via ………………… .. tariff.

View Answer

Ans: retail

25. Optimum strategies for the development of renewable sources of energy emphasise on making them socially acceptable and viable so that their contribution to …………….. .. is strengthened.

View Answer

Ans: sustainable development

26. Agriculture, which involved controlled growth of plants and shrubs useful to man for food and medicine, is an imitation of ………………….

View Answer

Ans: nature

27. Global energy demand is primarily determined by three factors: ……………., ……………. and …………..

View Answer

Ans: Economic development, Population growth, Technological progress

28. In mature economies, there is a delinking between …………… and energy use.

View Answer

Ans: economic growth

29. ………………… .. is emitted mostly by the burning of coal, and is the principle cause of acid rain.

View Answer

Ans: Sulfur Dioxide (SO4)

30. Particles of ………………… .. are emitted from the smokestacks of coal ?red power plants.

View Answer

Ans: ash

31. A …………… .. is a measure, operation or an action that aims at reducing Greenhouse Gases (GHG) emissions.

View Answer

Ans: project activity

32. The ………………… .. Protocol commits industrialized country ratifiers to reduce their greenhouse gas emissions by an average of 5.2% compared with 1990 emissions, in the period 2008 – 2012.

View Answer

Ans: Kyoto

33. CERC stands for ……………….

View Answer

Ans: Central Electricity Regulatory Commission (CERC)

34. Cross-subsidization between categories of …………….. may be allowed by SERCs.

View Answer

Ans: consumers

35. A use of demand forecasting models is the assessment of the impact that a new technology might have on the energy …………………

View Answer

Ans: consumption

36. A detailed ……………….. consumption forecast helps in the determination of a just and reasonable tariff structure wherein no consumer pays less than the cost incurred by the utility for supplying the power.

View Answer

Ans: consumer category-wise

37. The ……………….. approach attempts to capture the impact of energy usage patterns of various devices and systems.

View Answer

Ans: end-use

38. …………. .. approach combines economic theory with statistical methods to produce a system of equations for forecasting energy demand.

View Answer

Ans: Econometric Approach

39. Power system planning starts with the assumption that the area under consideration already has an …………………. system in existence.

View Answer

Ans: electric supply

40. The planning process should be based on the agreed set of ……………..

View Answer

Ans: standards

41. The planning period for Distribution systems should not be too long as the system is ………………………

View Answer

Ans: dynamic

42. Short-term planning is done for …………………. years.

View Answer

Ans: 1-2 yrs

43. The arrangement of ……………. .. bus bar is the simplest and cheapest.

View Answer

Ans: Single Bus Bar

44. A common breaker controls both the ……………. ..; only two additional isolators are needed.

View Answer

Ans: transformers

45. In case of …………………… .. switchgear, the various components are covered in an earthed metal casing.

View Answer

Ans: indoor

46. …………………… .. is required to control and distribute power.

View Answer

Ans: Switchgear