Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The object of producing draught in a boiler is
a) to provide an adequate supply of air for the fuel combustion
b) to exhaust the gases of combustion from the combustion chamber
c) to discharge the gases of combustion to the atmosphere through the chimney
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The objectives of producing draught in a boiler are providing an adequate supply of air for the fuel combustion, to vent the exhaust gases of combustion from combustion chamber to the atmosphere via chimney.

2. The function of a piston rod is
a) to transfer motion from the piston to the cross head
b) to convert heat energy of the steam into mechanical work
c) to guide motion of the piston rod and to prevent it from bending
d) to exhaust steam from the cylinder at proper moment

View Answer

Answer: a [Reason:] Piston rod transfers motion from the piston to the cross head.

3. The cylinder dimensions of a compound engine may be designed on the basis of
a) equal initial piston loads on all pistons for obtaining same size of piston rod, connecting rod etc. for all cylinders
b) equal power developed in each cylinder for uniform turning moment
c) equal temperature drop in each cylinder for economy of steam
d) all the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The cylinder dimensions of a compound engine may be designed on the basis of Equal temperature drop in each cylinder for economy of steam, equal power developed per cylinder for uniform turning moment, equal initial positions for all pistons.

4. The function of a crosshead is to guide motion of the __________ and to prevent it from bending.
a) valve rod
b) eccentric rod
c) connecting rod
d) piston rod

View Answer

Answer: d [Reason:] The function of a crosshead is to guide motion of the piston rod and to prevent it from bending.

5. Which of the following statement is wrong?
a) The amount of water evaporated in kg per kg of fuel burnt is called equivalent evaporation from and at 100° C
b) The ratio of heat actually used in producing the steam to the heat liberated in the furnace is called boiler efficiency
c) The factor of evaporation for all boilers is always greater than unity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the given statements are true.

6. A device used to increase the temperature of saturated steam without raising its pressure, is called
a) fusible plug
b) blow off cork
c) super heater
d) stop valve

View Answer

Answer: c [Reason:] Super heater is the device used to increase the temperature of saturated steam without raising its pressure.

7. A safety valve usually employed with stationary boilers is
a) high steam and low water safety valve
b) dead weight safety valve
c) lever safety valve
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The safety valve can also be called as high/low steam safety valve, dead weight safety valve, lever safety valve.

8. Fire tube boilers are
a) internally fired
b) externally fired
c) both internally as well as externally fired
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] 1a fire-tube boiler is an internally fired boiler.

9. The diameter of flue tube in a Cornish boiler is __________ that of the shell
a) 3/5
b) 2/5
c) 1/3
d) 1/4

View Answer

Answer: a [Reason:] The diameter of flue tube in a Cornish boiler is 3/5 of that of the shell.

10. Which of the following statement is correct?
a) A simple vertical boiler has one fire tube
b) Steam at a high pressure and in large quantities can be produced with a simple vertical boiler
c) A fire tube boiler occupies less space than a water tube boiler, for a given power
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] “A simple vertical boiler has one fire tube” is the wrong statement.