Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which of the following is a non-renewable resource?
a) Coal
b) Forests
c) Water
d) Wildlife

View Answer

Answer: a [Reason:] Amongst all the resources mentioned, Coal is a non-renewable resource.

2. Which among the following is not a renewable source of energy?
a) Solar energy
b) Biomass energy
c) Hydro-power
d) Geothermal energy

View Answer

Answer: b [Reason:] Biomass corresponds to the exhaustible wastes, so this isn’t a renewable source of energy.

3. Identify the non-renewable energy resource from the following:
a) Coal
b) Fuel cells
c) Wind power
d) Wave power

View Answer

Answer: a [Reason:] Coal is an exhaustible source of energy.

4. Which of the following is a disadvantage of most of the renewable energy sources?
a) Highly polluting
b) High waste disposal cost
c) Unreliable supply
d) High running cost

View Answer

Answer: c [Reason:] Unreliable supply is a disadvantage of most of the renewable energy sources.

5. Photovoltaic energy is the conversion of sunlight into:
a) Chemical energy
b) Biogas
c) Electricity
d) Geothermal energy

View Answer

Answer: a [Reason:] Photovoltaic energy is the conversion of sunlight into Chemical Energy.

6. Horizontal axis and vertical axis are the types of:
a) Nuclear reactor
b) Wind mills
c) Biogas reactor
d) Solar cell

View Answer

Answer: b [Reason:] Horizontal axis and vertical axis are the types of wind mills.

7. Which among the following is not an adverse environmental impact of tidal power generation?
a) Interference with spewing and migration of fish
b) Pollution and health hazard in the estuary due to blockage of flow of polluted water into the sea
c) Navigational hazard
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None of the mentioned impacts are adverse impacts of tidal power generation.

8. Steam reforming is currently the least expensive method of producing:
a) Coal
b) Biogas
c) Hydrogen
d) Natural gas

View Answer

Answer: c [Reason:] Steam reforming is currently the least expensive method of producing Hydrogen.

9. A fuel cell, in order to produce electricity, burns:
a) Helium
b) Nitrogen
c) Hydrogen
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A fuel cell, in order to produce electricity, burns Hydrogen.

10. Fuel cells are:
a) Carbon cell
b) Hydrogen battery
c) Nuclear cell
d) Chromium cell

View Answer

Answer: b [Reason:] Hydrogen battery cells are called fuel cells.